iPhone ile Rezil Olmak

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Gündeme gelmek için kullanılan malzemeler arasında iPhone'u görmek artık olağan hale geldi. Bir de eline yüzüne bulaştıranlar var.

Uzun zamandır müşterisi olduğum banka olan HSBC'nin web sitesini ziyaret ettiğimde, iPhone için ara yüz geliştirdikleri haberini gördüm ve gerçekten de çok mutlu oldum. Son zamanlarda elimden düşürmediğim telefonlardan biri olan iPhone'da, ihtiyaç duyduğum bankacılık işlemlerini bu ara yüz içerisinden kolayca yapabileceğimi düşünerek, bankanın önerdiği sayfaya gittim ve gerçekten de çok başarılı tasarlanmış bir sayfa karşılaştım.

Görmez Olaydım!

iphone.gif

1. adımda gördüğünüz ekranın tasarımı sizi etkiliyor.

iphone_hsbc.gif

2. adımda ise kandırıldığınızı hissediyorsunuz.

İşlemlerin olduğu sayfayı nasıl tasarladıklarını daha da çok merak ettim ve "Bireysel İnternet Bankacılığı" seçeneğine tıkladığımda, tam bir hayal kırıklığı yaşadım.

Aynı tas, aynı hamam.

Eskiden olduğu gibi, Firefox veya Internet Explorer'da ne açılıyorsa aynısını iPhone'da da görüyorsunuz. Reklamı yapılan yenilik, sadece ana sayfada göstermelik bir tasarımdan ibaretmiş.

iPhone'u Rahat Bırakın!

Yeni bir model duyurusu yaparken, "İşte iPhone'un katili" diyerek kendi tanıtımlarını yaptıklarını düşünüp rakip gördükleri markayı yücelten cep telefonu markalarının beceriksizliğine, şimdi de iPhone için arabirim tasarladıklarını düşünen kurumlar dahil oldu.

Hizmetlerini, sadece bir markaya göre değil de evrensel olarak iyileştirildiğini duyurmak yerine yarım yamalak sunmaya çalışmak, gündeme gelmek için frikik veren mankenlerin yaptığından çok farklı değil.

Herkesin baktığı ekranda bir kez görünelim de, gerisi de gelir inşallah...

:: iPhone'un bu kadar gündeme getirilmesi konusunda neler düşünüyorsunuz?

Yazan:Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Hakkı abi yalnız başlık çok güzel:mrgreen::mrgreen:

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Bu başlığı bir başka yazıda da kullanacağım sanırım :D konu çok başka ama.

iPhone'u korumak için bir kılıf aldım da paraya kıyıp...

Sonrası mı?

Yakında.

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Troy 2. adımla karşılaşınca yüzünün aldığı şekli görmek isterdim :D

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Sadece şu ses çıktı; ""Piiuuwwww. Bu mu la?"

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2

Yani böyle bir hâl almış olabilirsin dimi ? :D :stuart:

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Firmaların, özellikle büyük firmaların bu hizmet anlayışını anlayamıyorum. Doğru düzgün hizmet verin kardeşim. :angry:

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
iphone'dan değil de haberlerinden tiskiniyoruuumm :pinch:

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
biraz abartmışsınız sanki.garanti bankasındada hatalar vardı ama şimdi tamamen uygun iphoneye.bizzat ben kullanıyorum.buda yakında düzelir.siz yine anasayfayı uyarladıklarına şükredin.işte medyanın gücü.bir anda yerin dibine soktunuz bankayı.ayrıca "iphone katili" çok güzel bir laftır.çok afedersiniz 'k.çına don alamayan adam' bu ülkede iphone alıyor.iphone nin Türkiye de satışı zaten bambaşka bir olay.fiyatlandırması,tarifeleri vs.yani diğer markaların iphoneyi ezmesi çok normal.
neyse abarttığınızı düşünüyorum.ben garantinin sayfalarını görünce "tam da hayallerimdeki gibi" demedim mesela

burda sürekli Turkcell in iyi yönlerinin haberini yapmak yerine, HSBC ye yaptığınız gibi "görmez olaydım,bırakın iphoneyi" gibi heberleri yapsanız ya

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
Resimleri bir tek ben mi göremiyorum :D

pusluvadi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
başta siz iphone'u bu hale getirdiniz. daha Türkiye'ye bile ürün gelmeden önce hemen hemen bir kaç günde bir iphone haberi okur olduk sitede, geldi kavuştunuz telefonunuza ve hala haber okumaya devam ediyoruz. Sen nette bu kadar reklamını yaptın, diğerleri televizyonda yaptı. Ne oldu sonuçta peki, ahanda bu hale geldik. Bu sitede 1 hafta iphone'la ilgili herhangi bir şey yapılmazsa, site kapanır diyenlerdenim. Yani o derece fanatik olmuşsunuz yahu. İyiki bi telefonunuz olmuş :) Adamın iphone olmuş tutmuş ... :)

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
http://www.hsbc.com.tr/tr/
aha buyrun.kendi sitelerinde iphoneye ilgili reklamda, haber yaptığınız sayfayı aynı şekilde gösteriyorlar.tamamen uyarladık diye birşey dememişler, hatta tanıtım reklamında bile göstermişler o sayfanın öyle göründüğünü

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
iPhone'un getirdiği yenilikleri anlatmak, bizim görevimiz. iPhone'dan önce dokunmatik ekranlı cihazlar bu kadar popüler değillerdi. Bunu görmezden gelmek, doğru olmaz aslında pusluvadi ;)

biraz abartmışsınız sanki.garanti bankasındada hatalar vardı ama şimdi tamamen uygun iphoneye.bizzat ben kullanıyorum.buda yakında düzelir.siz yine anasayfayı uyarladıklarına şükredin.işte medyanın gücü.bir anda yerin dibine soktunuz bankayı.ayrıca "iphone katili" çok güzel bir laftır.çok afedersiniz 'k.çına don alamayan adam' bu ülkede iphone alıyor.iphone nin Türkiye de satışı zaten bambaşka bir olay.fiyatlandırması,tarifeleri vs.yani diğer markaların iphoneyi ezmesi çok normal.
neyse abarttığınızı düşünüyorum.ben garantinin sayfalarını görünce "tam da hayallerimdeki gibi" demedim mesela

burda sürekli Turkcell in iyi yönlerinin haberini yapmak yerine, HSBC ye yaptığınız gibi "görmez olaydım,bırakın iphoneyi" gibi heberleri yapsanız ya

Bence haksızlık yapıyorsun bu eleştiride. Biraz sitemizde araştırma yapsaydıni her markaya eşit mesafede yaklaştığımızı bilirdin.

Örnek konu; http://shiftdelete.net/teror-turkcell-internet-i-vurdu-6442.html

Üstelik bu konu, Turkcell reklamlarının sitemizde yayınlandığı bir zamanda okurlarımızla paylaşıldı.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
İki dakika uğraşmaya üşeniyorlar olmaz ki kardeşim...

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Neden hep göstermelik işler yapılır ki ülkemizde? Biraz daha geç olsun sağlam olsun. Yoksa bir çok kişi Troy ile aynı hüsrana uğrayacaktır.

cergon34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben de hsbc kullaniyorum.. iPhone ile denedim ve bana sorarsaniz gayet iyi olmus islem de yaptim..

iPhone reklamini hatirlarsaniz nytimes vardi ekranda ve okumak icin zoom yapmaniz gerekiordu.. Bu da cok farkli degil..

gandalftr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sık sık takip ettiğim ancak üye olma gereği hissetmediğim shiftdelete.net 'te yazınızı görünce özellikle üye olup katkı yapmak istedim..

Ben özel bir ajansta mobil cihazlarla ilgili compatibility testleri ve geliştirmeleri yapıyorum. HSBC ' den sadece bir kredi kartım var.. Yazınızdan sonra merak ettiğim için bir internet şubesi şifresi aldım ve iphone umla giriş yaptım. hesabım olmadığı için havale ya da yatırım işlemi gibi birşey yapamadım ancak kredi kartım ile ilgili işlemleri gayet tatmin edici bir şekilde yapabildim..

Daha iyi olabileceğine katılıyorum, evet, kesinlikle yapılabilecek çok şey var..

Bunun yanında görüşlerinize saygı duyuyorum tabii ancak biraz ağır bir eleştiri olmuş bana sorarsanız.. Ben kandırıldığımı hissetmedim, aksine artık belki iphone ile kart harcamalarımı takip edebilirim..

Gündeme gelmek için kullanılan malzemeler arasında iPhone'u görmek artık olağan hale geldi. Bir de eline yüzüne bulaştıranlar var.

Uzun zamandır müşterisi olduğum banka olan HSBC'nin web sitesini ziyaret ettiğimde, iPhone için ara yüz geliştirdikleri haberini gördüm ve gerçekten de çok mutlu oldum. Son zamanlarda elimden düşürmediğim telefonlardan biri olan iPhone'da, ihtiyaç duyduğum bankacılık işlemlerini bu ara yüz içerisinden kolayca yapabileceğimi düşünerek, bankanın önerdiği sayfaya gittim ve gerçekten de çok başarılı tasarlanmış bir sayfa karşılaştım.

Görmez Olaydım!

iphone.gif

1. adımda gördüğünüz ekranın tasarımı sizi etkiliyor.

iphone_hsbc.gif

2. adımda ise kandırıldığınızı hissediyorsunuz.

İşlemlerin olduğu sayfayı nasıl tasarladıklarını daha da çok merak ettim ve "Bireysel İnternet Bankacılığı" seçeneğine tıkladığımda, tam bir hayal kırıklığı yaşadım.

Aynı tas, aynı hamam.

Eskiden olduğu gibi, Firefox veya Internet Explorer'da ne açılıyorsa aynısını iPhone'da da görüyorsunuz. Reklamı yapılan yenilik, sadece ana sayfada göstermelik bir tasarımdan ibaretmiş.

iPhone'u Rahat Bırakın!

Yeni bir model duyurusu yaparken, "İşte iPhone'un katili" diyerek kendi tanıtımlarını yaptıklarını düşünüp rakip gördükleri markayı yücelten cep telefonu markalarının beceriksizliğine, şimdi de iPhone için arabirim tasarladıklarını düşünen kurumlar dahil oldu.

Hizmetlerini, sadece bir markaya göre değil de evrensel olarak iyileştirildiğini duyurmak yerine yarım yamalak sunmaya çalışmak, gündeme gelmek için frikik veren mankenlerin yaptığından çok farklı değil.

Herkesin baktığı ekranda bir kez görünelim de, gerisi de gelir inşallah...

:: iPhone'un bu kadar gündeme getirilmesi konusunda neler düşünüyorsunuz?

Yazan:Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

gandalftr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
evet böyle bir durum varken "kandırılmak" terimi çok haklı olmuyor bana sorarsanız da..

bu arada şimdi garanti yi denedim.. güzel olmuş :)

http://www.hsbc.com.tr/tr/
aha buyrun.kendi sitelerinde iphoneye ilgili reklamda, haber yaptığınız sayfayı aynı şekilde gösteriyorlar.tamamen uyarladık diye birşey dememişler, hatta tanıtım reklamında bile göstermişler o sayfanın öyle göründüğünü

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
ya bırakın bankaların web sayfası tasarlamasını, turkcell/vodafone iphone tanıtım filmini bile kendi çekmedi bu mudur pazarlama?

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Sık sık takip ettiğim ancak üye olma gereği hissetmediğim shiftdelete.net 'te yazınızı görünce özellikle üye olup katkı yapmak istedim..

Ben özel bir ajansta mobil cihazlarla ilgili compatibility testleri ve geliştirmeleri yapıyorum. HSBC ' den sadece bir kredi kartım var.. Yazınızdan sonra merak ettiğim için bir internet şubesi şifresi aldım ve iphone umla giriş yaptım. hesabım olmadığı için havale ya da yatırım işlemi gibi birşey yapamadım ancak kredi kartım ile ilgili işlemleri gayet tatmin edici bir şekilde yapabildim..

Daha iyi olabileceğine katılıyorum, evet, kesinlikle yapılabilecek çok şey var..

Bunun yanında görüşlerinize saygı duyuyorum tabii ancak biraz ağır bir eleştiri olmuş bana sorarsanız.. Ben kandırıldığımı hissetmedim, aksine artık belki iphone ile kart harcamalarımı takip edebilirim..

İşlemleri yapıyorsunuz. Yapmalısınız da.

Çünkü iPhone'da Safari var.

Yani, bir internet tarayıcısı ile ne yapıyorsanız (Flash, Applet vb. hariç) hepsini bu tarayıcıda da yapmanız gerekiyor. Google Chrome'un da hızlı olmasında en çok etkene sahip olan ürünlerden biridir kendisi.

Ancak mobil arabirim dendiği zaman çok daha farklı bir bekleyiş içinde oluyorsunuz. Mesela iPhone'u olan arkadaşlar www.cnet.com adresine girsinler.

Daha sonra da bilgisayarlarındaki tarayıcı üzerinden www.cnet.com adresine girsinler.

Bu kıyaslamadan sonra ne demek istediğim daha da iyi anlaşılacaktır.

Bu yazıda eleştirmemizin nedeni, bankayı kötülemek veya aşağılamak değildir. Verilen hizmetlere karşın, bilinçli kullanıcıların ne beklediğini ortaya koymaktır.

pusluvadi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ya bırakın bankaların web sayfası tasarlamasını, turkcell/vodafone iphone tanıtım filmini bile kendi çekmedi bu mudur pazarlama?
valla süper noktaya parmak bastın. Aynı reklamı farklı anlatımlarla izletmediler mi aylarca :)
onun bir telefon olduğunu unutacakasınız
bu arada o bir telefon :)
diye bi şeylerdi hatırlamıyorum ama olsun

aem

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
1. Iphone kadar internet konusunda yeteneksiz bir telefonla (ingilterede eşsiz internet deneyimi cümlesi nedeniyle reklamları yasaklandı) internet bankacılığı işlemi yaptığınıza şükredin,
2. Bankanız size pratik arayüz ile işlemleriniz yapabilirsiniz demiş ve o pratik arayüzden sonra gelen sayfayı reklamına koymuş,

Sonuç olarak eleştiriniz haksız ve yanıltıcı, iphone gibi gereksiz birşey kullandığınız için iki kere haksızsınız...

perganon

Asistan
Reaksiyon puanı
1
iPhone gerçekten çok abartıldı. Cihazı bizzat aldım ve aldığım günün akşamına aynı fiyata sattım. Şahsen beğenmedim. Windows CE işletim sisteminden sonra iPHone bana o kadar gereksiz geldi ki anlatamam. Bu benim şahsi görüşüm tabii ki. Çok uzun zamandır PPC kullanıyorum açıkca söylemek gerekirse yapılan haberi haklı buluyorum. Şu anda ASUS P750 kullanıyorum ve hakikaten çok memnunum. Ben Mobil cihazdan sunulan reklama göre hizmet bekliyorum.

Örneğin;
Online hesap işlemleri yapacak isem, bir kullanıcı olarak sistemin buna göre entegre edilmesini beklerim. Eğer ki bankadaki işlemlerimi aynı düz mantık üzerinden yapacaksam ne gerek var o zaman " Biz bankanızı cebinize getirdik?" reklamına? E Bu zaten yokmuydu? Yeni olan birşey mi? Hayır! WAP üzerinden bile ben İş bankasına girmiştim!!! "E BU YENİ BİŞEY DEĞİL Kİ!!!" işte kızılan üzdüren nokta budur...

E.Çetinkaya
MCP-CCNP

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
perganon, dertlerime derman olmuştur.

kamuoyuna duyurulur.

johnlee

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
iPhone daki Mobile Safari, maalesef belirttiğiniz kadar kapasitesi yüksek bir browser değildir.

flash vs. gibi kusurları dışında, cross-browser kontrollerinize Safari 'yi eklemeniz, geliştirmelerinizin mobile safari de iyi görüneceği anlamına gelmez.

hsbc geliştirmeleri yapmadan önce iPhone ile internet bankacılığına girmeye çalıştınız mı bilmiyorum ama, iphone ekranına göre boyutlarını ayarlamayan, sanal klavye gibi bir eziyet çıkartan, menüleri kaymış ve iç içe geçmiş bir web sitesi ile karşılaşmaktaydınız. işlem yapmanız neredeyse mümkün değildi.

Bu duyurularından sonra sayfa kodlarına bakarsanız kanıdırılmadığınızı anlayabilirsiniz. Zira kullanıcının browser ı mobile safari ise farklı bir adrese yönlendiren ve sayfa yapısı için iphone mobile safariye uygun, farklı bir css kullanmasını öngören kodlar girilmiş.. ayrıca apple developer conn. tarafından resmi olarak duyurulan iphone optimizasyon kodları da sayfaların içinde yer alıyor. ( hem web sitesinde hem de internet şubesinin içinde )

şahsen ben daha önce işlem yapamzken şimdi yapabiliyorum. Ayrıca banka zaten bir wap kanalı oluşturduğuınu duyurmamış, iphone ile artık internet şubemden işlem yapabilirsiniz diyor. size kandırıldığınızı hisettiren ekranı banner 'larına koyacak kadar da hatalı davranmış olamazlar diye düşünüyorum.

bu konu ile ilgili biraz araştırma yaptım, iphone ve hsbc ile ilgili arama yapınca "iphone ile rezil olmak" başlığı çıkıyor hakan bey..

bana sorarsanız konuyu tam araştırmadan insanların emeğine saygısızlık yapmak doğru değil.

iyi günler dilerim

İşlemleri yapıyorsunuz. Yapmalısınız da.

Çünkü iPhone'da Safari var.

Yani, bir internet tarayıcısı ile ne yapıyorsanız (Flash, Applet vb. hariç) hepsini bu tarayıcıda da yapmanız gerekiyor. Google Chrome'un da hızlı olmasında en çok etkene sahip olan ürünlerden biridir kendisi.

Ancak mobil arabirim dendiği zaman çok daha farklı bir bekleyiş içinde oluyorsunuz. Mesela iPhone'u olan arkadaşlar www.cnet.com adresine girsinler.

Daha sonra da bilgisayarlarındaki tarayıcı üzerinden www.cnet.com adresine girsinler.

Bu kıyaslamadan sonra ne demek istediğim daha da iyi anlaşılacaktır.

Bu yazıda eleştirmemizin nedeni, bankayı kötülemek veya aşağılamak değildir. Verilen hizmetlere karşın, bilinçli kullanıcıların ne beklediğini ortaya koymaktır.

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Bu konuyu çok uzatmayayım dedim ama madem teknik detaylarla karşıt fikirleri savunuyorsunuz o zaman ben de hayal görmediğimi sizlerle paylaşayım dedim.

Burası gerçekten çok güzel olmuş.

3041417430_ab419206e8_o.png

Peki, okunmayan yazılar, nedir?

3041417298_4104e0a50d_o.png

Hadi onu da geçtik. Login olduk. İşte karşımıza gelen ekran;

3041417108_e91ca22f26_o.png

3040575929_9b8c03aaba_o.png

Şimdi soruyorum arkadaşlar.

Mobil arabirim bu mudur? iPhone ile internet bankacılığı yapmak bu mudur?

Şimdi iPhone arabiriminin nasıl bir şey olduğunu merak ediyor musunuz?

İşte örnek;

3040587629_8635fb12c4_o.png

3040587521_4255d6dabd_o.png

3041428266_e6aaa7f8dd_o.png

Aynı soruyu soruyorum;

HSBC, iPhone için arabirim yapmış mıdır? Yoksa, sallamadan bir ana sayfa ile geçiştirmiş ve geri kalan kısımları da PC'lerdeki arabirim ile aynı tutup sallamış mıdır?

cergon34

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben de ayni ekranlardan islem yapabiliyorum, yatay tutup zoom yapmaniz yeterli oluyor.. bir de cnet bence sanal sube icin cok dogru bir ornek degil