Haber iPhone, 15 yaşında! İşte tüm modeller

Bu konuyu okuyanlar

Cagatay Yaman

Asistan
Katılım
20 Ocak 2021
Mesajlar
188
Reaksiyon puanı
170
Puanları
43
Yaş
32
9 Ocak 2007’de, yani on beş yıl önce bugün, Apple’ın kurucularından ve o dönemin CEO’su olan Steve Jobs, akıllı telefon sektörünü ve şirketin geleceğini değiştirecek ilk iPhone modelini tanıttı. Etkinlikte pek çok kişi yeni bir iPod modeli beklerken Jobs, bir iPod, bir telefon ve internete girme aracı tanıtacağız diyerek aslında üçünün tek bir cihaz olduğu ilk iPhone’u tanıttı.

Günümüze kadar çıkan tüm iPhone modelleri​

2007 yılında Apple lansman tarihini açıkladığında, hiç kimse olacakları tahmin edememişti. 29 Haziran günü etkinlik vakti geldiğinde, pek çok kişi yeni bir iPod tanıtılacağı düşüncesiyle gitmişti. Ancak yakın tarihte yaşanan en büyük teknolojik devrimlerden birine tanıklık edeceklerinden habersizlerdi. Ardından Steve Jobs sahneye geldi…

Geçmişte ürettikleri cihazlar hakkında yaptığı kısa bir konuşmanın ardından söze başladı. Büyük ve dokunmatik ekrana sahip bir iPod yaptıklarını söyledi. Herkes alkışlamaya başlamışken, bir de devrimsel bir cep telefonu yaptık dedi.

Artık alkış sesleri Jobs’un sesini bastırmaya başlamıştı ki, üçüncü olarak hiç görülmemiş bir internet erişim cihazını da tanıtacağını söyledi. Sonrasında sessizlik başladı ve insanlar büyük bir merakla sahneye odaklanıp beklemeye başladılar.

Jobs daha fazla dayanamadı ve bugün 3 farklı cihaz tanıtmıyoruz diyerek cebinden çıkarttığı ilk nesil iPhone’u insanlara gösterdi. O günden sonra akıllı telefon piyasasında durmak bilmeyen bir rekabet başladı. Apple ise bugün, 3 trilyon dolarlık bir şirket haline geldi.

iPhone (2007)​

İlk jenerasyon iPhone’un en büyük özelliği, Apple’ın çok sevilen müzik çaları iPod ile telefon kavramını birleştiriyor oluşuydu. Bu cihazı kullanmak oldukça kolaydı, çünkü döneminin en büyük dokunmatik ekranına sahipti.

Farklı üreticilerin çıkardığı akıllı telefonlar, belli bir ölçüde internete girmemize olanak sağlıyorlardı. Ancak bu cihaz için cep telefonlarından internete girme devrini başlatan model olarak söz ediliyor. Çünkü o dönem başka hangi telefon Google Haritalar‘a girmeye imkan sağlıyordu?

Apple’ın ilk akıllı telefonu olan iPhone’un 4 GB’lık modeli için açıkladığı lansman fiyatı 499 dolar, 8 GB hafızalı modeli içinse 599 dolar oldu. Tüm dünyada ise tam 1.3 milyon adet satıldığı söyleniyor.

iPhone 3G (2008)​

3G entegrasyonu ile birlikte bu cihazlar artık Edge bağlantı hızının ötesine geçebiliyorlardı. Üstelik bağlantı yetenekleri o kadar gelişmişti ki, ilk iPhone’da olmayan bulut tabanlı yedekleme hizmeti, dahili GPS navigasyon sistemi ve App Store’dan 500‘e yakın 3. parti uygulama erişimi bir çok özelliğe sahip olduğu için, ilk iPhone’un yaşattığı satış başarısını 10’a katladı.

Apple, iPhone 3G modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıkladı. Ayrıca tüm dünyada 11.3 milyon adet satmayı başardı. Bu cihaz aynı zamanda Türkiye’de 1200 TL satış fiyatı ile piyasaya çıkan ve resmi olarak satılan ilk iPhone modeli oldu.

iPhone 3GS (2009)​

Bu cihaz için, 3G‘nin sahip olduğu her şeyi geliştirilmiş olarak getiren bir ara model diyebiliriz. Apple 3GS modelinde kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemeyi planlıyordu. Cihazı kullanmayı daha kolay hale getiren bazı kopyala, kes ve yapıştır gibi metin özellikleri ilk kez bu modelde karşımıza çıktı. Ayrıca MMS içerisinde ses kaydı gönderme ve sesli komut gibi özellikleri de beraberinde getirdi.

iPhone 3GS modelinin lansman satış fiyatı 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıklandı ve tüm dünyada 20.7 milyon adete yakın satmayı başararak selefini geride bıraktı. Ayrıca Türkiye’de 1535 TL satış fiyatıyla piyasaya sürüldü.

iPhone 4 (2010)​

Apple 2010 yılında, iPhone 4 modeliyle akıllı telefon piyasasını bir kez daha sallamayı başardı. Bu cihazda da tıpkı iPhone 3GS modelinde olduğu gibi kullanıcı deneyimi için bir takım iyileştirmeler mevcuttu. Örneğin ana menüde klasör düzenleme veya arka planda çoklu görev gibi özellikler ilk kez bu cihazda sunuldu.

Fakat asıl dikkat çeken yenilik ise, eklenen yeni ön kamerası sayesinde Facetime uygulaması ile birlikte tekli veya gurup olarak görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlamasıydı. Arka kamerası sayesinde de otomatik özelliğiyle birlikte HD videolar kayıt edebiliyordu.

Apple, iPhone 4 modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıkladı. Türkiye’de ise 1600 TL fiyat etiketiyle pazara sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 39.9 milyon adet satıldı. Dolayısıyla seleflerinin gösterdiği satış sayılarındaki artış devam etti.

iPhone 4S (2011)​

iPhone 4S, pek çok kullanıcı tarafından o güne kadar çıkan en iyi telefon olarak kabul ediliyor. Önceki modellerde yaşanan tüm problemler bu cihazda çözülmüş ve hatta geliştirilmiş bir halde kullanıcılara sunuldu.

Sanal asistan deneyimini Siri ile birlikte ilk kez yaşadığımız cihaz, bizlere iPhone’lar arası ücretsiz mesajlaşma ve telefon şarjdayken Wifi üzerinden iTunes’a otomatik eşzamanlama yapabilme gibi farklı özellikler de sunuyordu.

Apple, iPhone 4S modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 649 dolar olarak açıkladı. Türkiye’de ise 2 bin TL fiyat etiketiyle pazara sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 72.3 milyon adet satıldı.

iPhone 5 (2012)​

Apple iPhone 4 serisinden sonra beğenilen tasarımı çok da fazla değiştirmeden ekranı büyütmeye karar verdi. Cihaz yeni işlemcisi sayesinde hem günlük kullanımda hem de veri aktarım konusunda oldukça yol kat etmeyi başardı.

Google Haritalar’ın yerini Apple Haritalar aldı. Ayrıca Facetime’da Wi-Fi’a ek olarak 3G ve 4G görüşme desteği geldi. Kullanıcıların hayatını kolaylaştıran Apple Payin ilk adımları da bu yeni modelde atıldı. iPhone 5‘in lansman satış fiyatı 16GB’lık modeli için 649 dolar, Türkiye satış fiyatı ise 2 bin 150 TL olarak açıklandı. Tüm dünyada ise 125 milyon adet satıldı.

iPhone 5S ve 5C (2013)​

Apple bu yeni modeliyle birlikte hayatımıza hala kullanmakta olduğumuz pek çok yeni teknolojiyi soktu. Bunların arasında en çok bilineni muhtemelen Parmak İzi Sensörü olacaktır. Ardından AirDrop özelliği geliyor.

Kontrol merkezi adını verdiği kısayollar aracılığıyla telefonu kullanmak oldukça kolay bir hal alırken FaceTime’a da 3G ve 4G üzerinden sesli konuşma özellikleri kazandırıldı. Ayrıca Tim Cook, bu cihaza ek olarak süpriz bir tanıtım daha yaptı ve iPhone 5C‘yi tanıttı.

iPhone 5S‘in lansman satış fiyatı 16GB’lık modeli için 649 dolar, Türkiye satış fiyatı ise 2 bin 149TL olarak açıklandı. iPhone 5C‘nin 16GB’lık modeli ise 549 dolarlık bir satış etiketi ile tanıtıldı. Türkiye’de ise 1799 TL‘lik etiketle pazara sunuldu. Ayrıca bu modellerden, tüm dünyada 150.2 milyon adet satıldı.

iPhone 6 ve 6 Plus (2014)​

Günümüz teknolojisine en yakın cihazlardan biri olan iPhone 6 ve 6 Plus, şuan da yaygın olarak kullanımı devam eden modeller arasında yer alıyor. Apple Pay ile parmak izi sayesinde temassız ödeme, akıllı saat ve bilekliklerde kullandığımız takip uygulamalarının temeli olan Sağlık uygulaması ve telefon üzerinden iClouda direkt erişim ile Aile Paylaşım özelliklerinin tümü ilk kez bu telefon ile karşımıza çıktı.

iPhone 6 modelinin lansman satış fiyatı 16GB’lık model için 649 dolar olurken 6 Plus’ın 16GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 2 bin 349 TL ve 2 bin 649 TL‘lik fiyatlardan satıldı. Tüm dünyada ise 196.1 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone 6S ve 6S Plus (2015)​

iPhone 6S modeli tıpkı 4S modelinde olduğu gibi önceki modellerde tespit edilen hatalar veya gerekli iyileştirmelerin yapıldığı bir cihaz oldu. Hatta kullanıcı deneyimini artırabilmek için Apple Haritalar, iMessage, Home, gibi uygulamalara getirilen yeni özellikler ile birlikte geliştirildi.

Kısa yol seçeneklerini de arttıran Apple, Geliştirilmiş Kilit Ekranı’nı da bu modeli ile birlikte tanıttı. Bu sayede ekran kilitliyken bildirimlere yanıt verme, kameraya hızlı erişim gibi pek çok özellikle birlikte kullanıcı deneyimi olumlu yönde ilerletildi.

iPhone 6S modelinin lansman satış fiyatı 16GB’lık model için 649 dolar olurken 6S Plus‘ın 16GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 3 bin 99 TL ve 3 bin 499 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 232.2 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone SE (2016)​

Apple uzun zamandır bu boyutlarda bir telefon üretmediği için iPhone 5 ve 5S seven kullanıcılarını düşünerek SE modelini satışa sundu. Bu cihaz 6S modelinin neredeyse tüm özelliklerini 5S‘in kasasına sığdırmayı başardığı için kullanıcıları tarafından oldukça büyük beğeni topladı.

iPhone 7 ailesinden aylar önce tanıtılan bu cihazın satış fiyatı 16GB’lık model için 399 dolar olarak açıklandı. Ülkemizde ise 1999 TL den satışa sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 60 milyon adetin üzerinde satmayı başardı.

iPhone 7 ve 7 Plus (2016)​

iPhone 7 serisi pek çok kullanıcı için 5S modelinden sonra en optimum cihaz olarak kabul ediliyor. Cihazda bulunan güçlü işlemci performans konusunda rakiplerine o kadar fark atıyordu ki pek çok kullanıcı ve teknoloji editörü, ilerleyen dönemde bu işlemciden daha iyisine gerçekten ihtiyaç olacak mı diye merak ediyordu.


Bu seriyle birlikte Plus modeli ise artık sadece boyut farkından ibaret değildi. Apple, yeni 2x optik zoom kamerası ile çektiği portre fotoğraflar sayesinde, adeta DSLR kameralara gelecekte nasıl kafa tutacağının sinyallerini veriyordu.

iPhone 7‘nin lansman satış fiyatı 32GB’lık model için 649 dolar olurken 7 Plus’ın 32GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 3 bin 249 TL ve 3bin 799 TL‘lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 211.8 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone X, 8 ve 8 Plus (2017)​

Akıllı telefonlar için bir dönüm noktası da bu lansman ile birlikte gerçekleşti. Tanıtım oldukça standart başladı. iPhone 8 ile 8 Plus modelleri, kablosuz şarj özellikleri, kamera ve işlemci performansı ve daha pek çok özelliği tanıtıldı. Daha sonra Tim Cook her zaman olduğu gibi sahneye geldi. Herkes yeni bir tasarıma sahip modelden ümidini yitirmişken iPhoneX’i tanıttı.

Bu cihazların lansman satış fiyatları iPhone 8‘in 64GB‘lık modeli 699 dolar ve iPhone 8 Plus’ın 64GB’lığı 799 dolar olurken iPhone Xin 64GB’lık modeli 999 dolardan satışa çıktı. Ülkemizde ise sırasıyla 4 bin 100 TL, 4 bin 700 TL ve 6 bin 99 TL den satışa çıktı. Tüm dünyada ise 216.7 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone XR, XS ve XS Max (2018)​

Apple yeni tanıttığı iPhone X serisinin devamı olarak çıkardığı bu cihazlarda, Max modelini aslında geçmişte çıkan cihazlarda Plus olarak tanıdığımız serinin yerine koydu. Buna ek olarak, Amoled ekran ve güçlü bir performansla birlikte cihazların fiyatı 1000 dolar seviyesine çıktığı için biraz daha bütçe dostu olması adına IPS panel ile birlikte tek kameralı XR modelini de tanıttı.

X ailesinde ilk tanıtım gününden itibaren beklenen bazı özelliklerde aslında bu lansman ile birlikte geldi. Buna örnek olarak Ekran Süresi yönetimi, FaceID sensörleri sayesinde gelen Memoji özelliği, FaceTime’da 32 kişilik grup görüşmesi ve Siri iyileştirmelerini de beraberinde getirdi.

iPhone XR‘ın lansman satış fiyatı 64GB’lık modeli için 749 dolar, XSin 64GB’lık modeli 999 dolar ve XS Max’in 64GB’lık modeli ise 1099 dolar oldu. Ülkemizde ise XR 7 bin 399 TL, XS 9 bin 899 TL ve XS Max 10 bin 799 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 217.7 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max (2019)​

iPhone 11 serisi, son yıllarda Apple’ın ürettiği en güzel seri olabilir. Özellikle de serinin giriş cihazı olan iPhone 11 modeli. Tıpkı XR’da olduğu gibi LCD ekranla birlikte serinin diğer cihazlarına göre nispeten daha uygun fiyatla gelen bu model, pastel renk seçenekleriyle ve abilerinden eksik kalmayan teknik özellikleriyle tüm dünyanın en çok satan cihazlarından biri oldu.

iPhone 11‘in lansman satış fiyatı 64GB’lık modeli için 699 dolar, 11 Pro’nun 64GB‘lık modeli 999 dolar ve 11 Pro Max’in 64GB’lık modeli ise 1099 dolar oldu. Ülkemizde ise 11 için 7 bin 299 TL, 11 Pro 10 bin 99 TL ve 11 Pro Max 11 bin 999 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise sadece iPhone 11 bile 100 milyonun üzerinde bir satış başarısına ulaştı.

iPhone SE 2 (2020)​

iPhone SE 2, tıpkı ilk SE modelinde olduğu gibi iPhone XR ve 11 in özelliklerini iPhone 8‘in kasasına sığdırmayı başardı. Bu cihaz tabi ki tasarımı sebebiyle FaceID gibi bazı yeni teknolojileri kullanamıyordu. Ancak kamera, işlemci ve bağlantı seçenekleri olarak iPhone 8’den çok 11 ailesine benzerliğiyle öne çıkmayı başardı.

Lansman satış fiyatı 399 dolar olan SE 2 modeli ülkemizde 5 bin 299 TL‘den satışa sunuldu. Ayrıca bu cihazdan tüm dünyada 25 milyon adetten fazla satmayı başardı. Ancak yeni modellerin tam erkan tasarımlarının yanında eski bir cihaz gibi durduğu için, 2016 yılında tanıtılan iPhone SE modeli kadar tutulmadığı söyleniyor.

iPhone 12 mini, 12, 12 Pro ve 12 Pro Max (2020)​

iPhone 12 ailesi uzun zamandır beklenen tasarımsal değişikliğin kısmen de olsa yapıldığı ve kullanıcıları tarafından çok beğenilen bir seri oldu. Sanırım zamanında iPhone 4 veya 5 serisini kullanıp da 12 serisini beğenmeyen yoktur. Teknik özellikleriyle de göz dolduran bu cihazlar için pek çok kişi iPhone 11S adını uygun görüyor olsa da bizce böyle bir tasarım değişikliği yeni bir ismi hak ediyor.

iPhone 12 mini için açıklanan lansman satış fiyatı 699 dolar, iPhone 12 799 dolar, iPhone 12 Pro 999 dolar, iPhone 12 Pro Max 1099 dolar şeklinde oldu. Türkiye ise iPhone 12 mini 9 bin 999 TL, iPhone 12 10 bin 999 TL, iPhone 12 Pro 14 bin 999 TL, iPhone 12 Pro Max 16 bin 999 TL‘den satışa sunuldu.

iPhone 13 Mini, 13, 13 Pro ve 13 Pro Max (2021)​

Pek çok kişi iPhone 12 serisine yaptığı eleştirileri bu modellerde de yineleyerek 12S isminin daha uygun olacağını söylüyor. Dışarıdan bakıldığında yalnızca kamera adasının ve lenslerin boyunun önemli bir ölçüde büyüğünü görüyoruz. İçerideyse yeni ve daha güçlü bir işlemciyle birlikte bizleri karşılıyor.

Fakat cihazı beğenen büyük bir kitle önemli bir gelişme olmasa da 13 ailesinin Apple’ın en güçlü ve kullanıcı deneyimi en yüksek seviyede olan modeli olduğunu ve her yıl devrimsel değişiklikler görmenin boş bir beklenti olduğunu söylüyor. Ayrıca çip krizi ve pandemi sebebiyle Apple’ın bu cihazlara zam yapacağı söylentisinin boşa çıkmış olması da pozitif düşünenler için bir artı oldu.

Bu cihazların 128 GB’lık modellerinin açıklanan lansman fiyatları ise sırasıyla iPhone 13 mini 699 dolar, iPhone 13 799 dolar, iPhone 13 Pro 999 dolar ve iPhone 13 Pro Max 1099 dolar oldu. Türkiye’de ise iPhone 13 mini 10 bin 999 TL, iPhone 13 11 bin 999 TL, iPhone 13 Pro 15 bin 999, iPhone 13 Pro Max 17 bin 999 olarak satışa sunuldu.

Sizin Favori iPhone modeliniz hangisi ?

 

source offical

Asistan
Cezalı
Katılım
9 Kasım 2021
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
150
Puanları
43
Yaş
27
Bana göre en güzel iOS sürümü 12.5 ve tek karanlık mod eksik.
Widgets özelliği aşırı kötü. Aslında zaten iPhone 12.5'de de Widgets var ve daha güzel.
Ayrıca çentik olayı aşırı ama aşırı kötü. Ben beğenmiyorum. İnsanların beğenmesini de anlamıyorum. Renkle ve zevkler...

macOS ile ilgili de bir eleştiri yapayım.
  • App Store
  • Notlar
  • Podcast
  • Finder
  • Safari
gibi uygulamaları güzel lakin
  • Üst panelde bulunan menü ögeleri aşırı kötü
  • Ayarları tatmin etmiyor
  • Masaüstü ortamı ise çok çok sade duruyor.
 

niyazi5859

Müdavim
Katılım
17 Mayıs 2020
Mesajlar
5,579
Çözümler
5
Reaksiyon puanı
5,104
Puanları
113
9 Ocak 2007’de, yani on beş yıl önce bugün, Apple’ın kurucularından ve o dönemin CEO’su olan Steve Jobs, akıllı telefon sektörünü ve şirketin geleceğini değiştirecek ilk iPhone modelini tanıttı. Etkinlikte pek çok kişi yeni bir iPod modeli beklerken Jobs, bir iPod, bir telefon ve internete girme aracı tanıtacağız diyerek aslında üçünün tek bir cihaz olduğu ilk iPhone’u tanıttı.

Günümüze kadar çıkan tüm iPhone modelleri​

2007 yılında Apple lansman tarihini açıkladığında, hiç kimse olacakları tahmin edememişti. 29 Haziran günü etkinlik vakti geldiğinde, pek çok kişi yeni bir iPod tanıtılacağı düşüncesiyle gitmişti. Ancak yakın tarihte yaşanan en büyük teknolojik devrimlerden birine tanıklık edeceklerinden habersizlerdi. Ardından Steve Jobs sahneye geldi…

Geçmişte ürettikleri cihazlar hakkında yaptığı kısa bir konuşmanın ardından söze başladı. Büyük ve dokunmatik ekrana sahip bir iPod yaptıklarını söyledi. Herkes alkışlamaya başlamışken, bir de devrimsel bir cep telefonu yaptık dedi.

Artık alkış sesleri Jobs’un sesini bastırmaya başlamıştı ki, üçüncü olarak hiç görülmemiş bir internet erişim cihazını da tanıtacağını söyledi. Sonrasında sessizlik başladı ve insanlar büyük bir merakla sahneye odaklanıp beklemeye başladılar.

Jobs daha fazla dayanamadı ve bugün 3 farklı cihaz tanıtmıyoruz diyerek cebinden çıkarttığı ilk nesil iPhone’u insanlara gösterdi. O günden sonra akıllı telefon piyasasında durmak bilmeyen bir rekabet başladı. Apple ise bugün, 3 trilyon dolarlık bir şirket haline geldi.

iPhone (2007)​

İlk jenerasyon iPhone’un en büyük özelliği, Apple’ın çok sevilen müzik çaları iPod ile telefon kavramını birleştiriyor oluşuydu. Bu cihazı kullanmak oldukça kolaydı, çünkü döneminin en büyük dokunmatik ekranına sahipti.

Farklı üreticilerin çıkardığı akıllı telefonlar, belli bir ölçüde internete girmemize olanak sağlıyorlardı. Ancak bu cihaz için cep telefonlarından internete girme devrini başlatan model olarak söz ediliyor. Çünkü o dönem başka hangi telefon Google Haritalar‘a girmeye imkan sağlıyordu?

Apple’ın ilk akıllı telefonu olan iPhone’un 4 GB’lık modeli için açıkladığı lansman fiyatı 499 dolar, 8 GB hafızalı modeli içinse 599 dolar oldu. Tüm dünyada ise tam 1.3 milyon adet satıldığı söyleniyor.

iPhone 3G (2008)​

3G entegrasyonu ile birlikte bu cihazlar artık Edge bağlantı hızının ötesine geçebiliyorlardı. Üstelik bağlantı yetenekleri o kadar gelişmişti ki, ilk iPhone’da olmayan bulut tabanlı yedekleme hizmeti, dahili GPS navigasyon sistemi ve App Store’dan 500‘e yakın 3. parti uygulama erişimi bir çok özelliğe sahip olduğu için, ilk iPhone’un yaşattığı satış başarısını 10’a katladı.

Apple, iPhone 3G modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıkladı. Ayrıca tüm dünyada 11.3 milyon adet satmayı başardı. Bu cihaz aynı zamanda Türkiye’de 1200 TL satış fiyatı ile piyasaya çıkan ve resmi olarak satılan ilk iPhone modeli oldu.

iPhone 3GS (2009)​

Bu cihaz için, 3G‘nin sahip olduğu her şeyi geliştirilmiş olarak getiren bir ara model diyebiliriz. Apple 3GS modelinde kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemeyi planlıyordu. Cihazı kullanmayı daha kolay hale getiren bazı kopyala, kes ve yapıştır gibi metin özellikleri ilk kez bu modelde karşımıza çıktı. Ayrıca MMS içerisinde ses kaydı gönderme ve sesli komut gibi özellikleri de beraberinde getirdi.

iPhone 3GS modelinin lansman satış fiyatı 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıklandı ve tüm dünyada 20.7 milyon adete yakın satmayı başararak selefini geride bıraktı. Ayrıca Türkiye’de 1535 TL satış fiyatıyla piyasaya sürüldü.

iPhone 4 (2010)​

Apple 2010 yılında, iPhone 4 modeliyle akıllı telefon piyasasını bir kez daha sallamayı başardı. Bu cihazda da tıpkı iPhone 3GS modelinde olduğu gibi kullanıcı deneyimi için bir takım iyileştirmeler mevcuttu. Örneğin ana menüde klasör düzenleme veya arka planda çoklu görev gibi özellikler ilk kez bu cihazda sunuldu.

Fakat asıl dikkat çeken yenilik ise, eklenen yeni ön kamerası sayesinde Facetime uygulaması ile birlikte tekli veya gurup olarak görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlamasıydı. Arka kamerası sayesinde de otomatik özelliğiyle birlikte HD videolar kayıt edebiliyordu.

Apple, iPhone 4 modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıkladı. Türkiye’de ise 1600 TL fiyat etiketiyle pazara sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 39.9 milyon adet satıldı. Dolayısıyla seleflerinin gösterdiği satış sayılarındaki artış devam etti.

iPhone 4S (2011)​

iPhone 4S, pek çok kullanıcı tarafından o güne kadar çıkan en iyi telefon olarak kabul ediliyor. Önceki modellerde yaşanan tüm problemler bu cihazda çözülmüş ve hatta geliştirilmiş bir halde kullanıcılara sunuldu.

Sanal asistan deneyimini Siri ile birlikte ilk kez yaşadığımız cihaz, bizlere iPhone’lar arası ücretsiz mesajlaşma ve telefon şarjdayken Wifi üzerinden iTunes’a otomatik eşzamanlama yapabilme gibi farklı özellikler de sunuyordu.

Apple, iPhone 4S modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 649 dolar olarak açıkladı. Türkiye’de ise 2 bin TL fiyat etiketiyle pazara sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 72.3 milyon adet satıldı.

iPhone 5 (2012)​

Apple iPhone 4 serisinden sonra beğenilen tasarımı çok da fazla değiştirmeden ekranı büyütmeye karar verdi. Cihaz yeni işlemcisi sayesinde hem günlük kullanımda hem de veri aktarım konusunda oldukça yol kat etmeyi başardı.

Google Haritalar’ın yerini Apple Haritalar aldı. Ayrıca Facetime’da Wi-Fi’a ek olarak 3G ve 4G görüşme desteği geldi. Kullanıcıların hayatını kolaylaştıran Apple Payin ilk adımları da bu yeni modelde atıldı. iPhone 5‘in lansman satış fiyatı 16GB’lık modeli için 649 dolar, Türkiye satış fiyatı ise 2 bin 150 TL olarak açıklandı. Tüm dünyada ise 125 milyon adet satıldı.

iPhone 5S ve 5C (2013)​

Apple bu yeni modeliyle birlikte hayatımıza hala kullanmakta olduğumuz pek çok yeni teknolojiyi soktu. Bunların arasında en çok bilineni muhtemelen Parmak İzi Sensörü olacaktır. Ardından AirDrop özelliği geliyor.

Kontrol merkezi adını verdiği kısayollar aracılığıyla telefonu kullanmak oldukça kolay bir hal alırken FaceTime’a da 3G ve 4G üzerinden sesli konuşma özellikleri kazandırıldı. Ayrıca Tim Cook, bu cihaza ek olarak süpriz bir tanıtım daha yaptı ve iPhone 5C‘yi tanıttı.

iPhone 5S‘in lansman satış fiyatı 16GB’lık modeli için 649 dolar, Türkiye satış fiyatı ise 2 bin 149TL olarak açıklandı. iPhone 5C‘nin 16GB’lık modeli ise 549 dolarlık bir satış etiketi ile tanıtıldı. Türkiye’de ise 1799 TL‘lik etiketle pazara sunuldu. Ayrıca bu modellerden, tüm dünyada 150.2 milyon adet satıldı.

iPhone 6 ve 6 Plus (2014)​

Günümüz teknolojisine en yakın cihazlardan biri olan iPhone 6 ve 6 Plus, şuan da yaygın olarak kullanımı devam eden modeller arasında yer alıyor. Apple Pay ile parmak izi sayesinde temassız ödeme, akıllı saat ve bilekliklerde kullandığımız takip uygulamalarının temeli olan Sağlık uygulaması ve telefon üzerinden iClouda direkt erişim ile Aile Paylaşım özelliklerinin tümü ilk kez bu telefon ile karşımıza çıktı.

iPhone 6 modelinin lansman satış fiyatı 16GB’lık model için 649 dolar olurken 6 Plus’ın 16GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 2 bin 349 TL ve 2 bin 649 TL‘lik fiyatlardan satıldı. Tüm dünyada ise 196.1 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone 6S ve 6S Plus (2015)​

iPhone 6S modeli tıpkı 4S modelinde olduğu gibi önceki modellerde tespit edilen hatalar veya gerekli iyileştirmelerin yapıldığı bir cihaz oldu. Hatta kullanıcı deneyimini artırabilmek için Apple Haritalar, iMessage, Home, gibi uygulamalara getirilen yeni özellikler ile birlikte geliştirildi.

Kısa yol seçeneklerini de arttıran Apple, Geliştirilmiş Kilit Ekranı’nı da bu modeli ile birlikte tanıttı. Bu sayede ekran kilitliyken bildirimlere yanıt verme, kameraya hızlı erişim gibi pek çok özellikle birlikte kullanıcı deneyimi olumlu yönde ilerletildi.

iPhone 6S modelinin lansman satış fiyatı 16GB’lık model için 649 dolar olurken 6S Plus‘ın 16GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 3 bin 99 TL ve 3 bin 499 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 232.2 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone SE (2016)​

Apple uzun zamandır bu boyutlarda bir telefon üretmediği için iPhone 5 ve 5S seven kullanıcılarını düşünerek SE modelini satışa sundu. Bu cihaz 6S modelinin neredeyse tüm özelliklerini 5S‘in kasasına sığdırmayı başardığı için kullanıcıları tarafından oldukça büyük beğeni topladı.

iPhone 7 ailesinden aylar önce tanıtılan bu cihazın satış fiyatı 16GB’lık model için 399 dolar olarak açıklandı. Ülkemizde ise 1999 TL den satışa sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 60 milyon adetin üzerinde satmayı başardı.

iPhone 7 ve 7 Plus (2016)​

iPhone 7 serisi pek çok kullanıcı için 5S modelinden sonra en optimum cihaz olarak kabul ediliyor. Cihazda bulunan güçlü işlemci performans konusunda rakiplerine o kadar fark atıyordu ki pek çok kullanıcı ve teknoloji editörü, ilerleyen dönemde bu işlemciden daha iyisine gerçekten ihtiyaç olacak mı diye merak ediyordu.


Bu seriyle birlikte Plus modeli ise artık sadece boyut farkından ibaret değildi. Apple, yeni 2x optik zoom kamerası ile çektiği portre fotoğraflar sayesinde, adeta DSLR kameralara gelecekte nasıl kafa tutacağının sinyallerini veriyordu.

iPhone 7‘nin lansman satış fiyatı 32GB’lık model için 649 dolar olurken 7 Plus’ın 32GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 3 bin 249 TL ve 3bin 799 TL‘lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 211.8 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone X, 8 ve 8 Plus (2017)​

Akıllı telefonlar için bir dönüm noktası da bu lansman ile birlikte gerçekleşti. Tanıtım oldukça standart başladı. iPhone 8 ile 8 Plus modelleri, kablosuz şarj özellikleri, kamera ve işlemci performansı ve daha pek çok özelliği tanıtıldı. Daha sonra Tim Cook her zaman olduğu gibi sahneye geldi. Herkes yeni bir tasarıma sahip modelden ümidini yitirmişken iPhoneX’i tanıttı.

Bu cihazların lansman satış fiyatları iPhone 8‘in 64GB‘lık modeli 699 dolar ve iPhone 8 Plus’ın 64GB’lığı 799 dolar olurken iPhone Xin 64GB’lık modeli 999 dolardan satışa çıktı. Ülkemizde ise sırasıyla 4 bin 100 TL, 4 bin 700 TL ve 6 bin 99 TL den satışa çıktı. Tüm dünyada ise 216.7 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone XR, XS ve XS Max (2018)​

Apple yeni tanıttığı iPhone X serisinin devamı olarak çıkardığı bu cihazlarda, Max modelini aslında geçmişte çıkan cihazlarda Plus olarak tanıdığımız serinin yerine koydu. Buna ek olarak, Amoled ekran ve güçlü bir performansla birlikte cihazların fiyatı 1000 dolar seviyesine çıktığı için biraz daha bütçe dostu olması adına IPS panel ile birlikte tek kameralı XR modelini de tanıttı.

X ailesinde ilk tanıtım gününden itibaren beklenen bazı özelliklerde aslında bu lansman ile birlikte geldi. Buna örnek olarak Ekran Süresi yönetimi, FaceID sensörleri sayesinde gelen Memoji özelliği, FaceTime’da 32 kişilik grup görüşmesi ve Siri iyileştirmelerini de beraberinde getirdi.

iPhone XR‘ın lansman satış fiyatı 64GB’lık modeli için 749 dolar, XSin 64GB’lık modeli 999 dolar ve XS Max’in 64GB’lık modeli ise 1099 dolar oldu. Ülkemizde ise XR 7 bin 399 TL, XS 9 bin 899 TL ve XS Max 10 bin 799 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 217.7 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max (2019)​

iPhone 11 serisi, son yıllarda Apple’ın ürettiği en güzel seri olabilir. Özellikle de serinin giriş cihazı olan iPhone 11 modeli. Tıpkı XR’da olduğu gibi LCD ekranla birlikte serinin diğer cihazlarına göre nispeten daha uygun fiyatla gelen bu model, pastel renk seçenekleriyle ve abilerinden eksik kalmayan teknik özellikleriyle tüm dünyanın en çok satan cihazlarından biri oldu.

iPhone 11‘in lansman satış fiyatı 64GB’lık modeli için 699 dolar, 11 Pro’nun 64GB‘lık modeli 999 dolar ve 11 Pro Max’in 64GB’lık modeli ise 1099 dolar oldu. Ülkemizde ise 11 için 7 bin 299 TL, 11 Pro 10 bin 99 TL ve 11 Pro Max 11 bin 999 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise sadece iPhone 11 bile 100 milyonun üzerinde bir satış başarısına ulaştı.

iPhone SE 2 (2020)​

iPhone SE 2, tıpkı ilk SE modelinde olduğu gibi iPhone XR ve 11 in özelliklerini iPhone 8‘in kasasına sığdırmayı başardı. Bu cihaz tabi ki tasarımı sebebiyle FaceID gibi bazı yeni teknolojileri kullanamıyordu. Ancak kamera, işlemci ve bağlantı seçenekleri olarak iPhone 8’den çok 11 ailesine benzerliğiyle öne çıkmayı başardı.

Lansman satış fiyatı 399 dolar olan SE 2 modeli ülkemizde 5 bin 299 TL‘den satışa sunuldu. Ayrıca bu cihazdan tüm dünyada 25 milyon adetten fazla satmayı başardı. Ancak yeni modellerin tam erkan tasarımlarının yanında eski bir cihaz gibi durduğu için, 2016 yılında tanıtılan iPhone SE modeli kadar tutulmadığı söyleniyor.

iPhone 12 mini, 12, 12 Pro ve 12 Pro Max (2020)​

iPhone 12 ailesi uzun zamandır beklenen tasarımsal değişikliğin kısmen de olsa yapıldığı ve kullanıcıları tarafından çok beğenilen bir seri oldu. Sanırım zamanında iPhone 4 veya 5 serisini kullanıp da 12 serisini beğenmeyen yoktur. Teknik özellikleriyle de göz dolduran bu cihazlar için pek çok kişi iPhone 11S adını uygun görüyor olsa da bizce böyle bir tasarım değişikliği yeni bir ismi hak ediyor.

iPhone 12 mini için açıklanan lansman satış fiyatı 699 dolar, iPhone 12 799 dolar, iPhone 12 Pro 999 dolar, iPhone 12 Pro Max 1099 dolar şeklinde oldu. Türkiye ise iPhone 12 mini 9 bin 999 TL, iPhone 12 10 bin 999 TL, iPhone 12 Pro 14 bin 999 TL, iPhone 12 Pro Max 16 bin 999 TL‘den satışa sunuldu.

iPhone 13 Mini, 13, 13 Pro ve 13 Pro Max (2021)​

Pek çok kişi iPhone 12 serisine yaptığı eleştirileri bu modellerde de yineleyerek 12S isminin daha uygun olacağını söylüyor. Dışarıdan bakıldığında yalnızca kamera adasının ve lenslerin boyunun önemli bir ölçüde büyüğünü görüyoruz. İçerideyse yeni ve daha güçlü bir işlemciyle birlikte bizleri karşılıyor.

Fakat cihazı beğenen büyük bir kitle önemli bir gelişme olmasa da 13 ailesinin Apple’ın en güçlü ve kullanıcı deneyimi en yüksek seviyede olan modeli olduğunu ve her yıl devrimsel değişiklikler görmenin boş bir beklenti olduğunu söylüyor. Ayrıca çip krizi ve pandemi sebebiyle Apple’ın bu cihazlara zam yapacağı söylentisinin boşa çıkmış olması da pozitif düşünenler için bir artı oldu.

Bu cihazların 128 GB’lık modellerinin açıklanan lansman fiyatları ise sırasıyla iPhone 13 mini 699 dolar, iPhone 13 799 dolar, iPhone 13 Pro 999 dolar ve iPhone 13 Pro Max 1099 dolar oldu. Türkiye’de ise iPhone 13 mini 10 bin 999 TL, iPhone 13 11 bin 999 TL, iPhone 13 Pro 15 bin 999, iPhone 13 Pro Max 17 bin 999 olarak satışa sunuldu.

Sizin Favori iPhone modeliniz hangisi ?

iPhone benden büyük çıktı
 

Suzan AŞAN

sxasizt sank
Katılım
25 Temmuz 2020
Mesajlar
2,263
Reaksiyon puanı
6,829
Puanları
113
4,5,7,x kullanma şansım olmuştu gerçi x serisini annem sağolsun pek kullandırtmadı
 

Applemania

Müdavim
Cezalı
Katılım
25 Ağustos 2021
Mesajlar
3,677
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
3,461
Puanları
113
Yaş
33
9 Ocak 2007’de, yani on beş yıl önce bugün, Apple’ın kurucularından ve o dönemin CEO’su olan Steve Jobs, akıllı telefon sektörünü ve şirketin geleceğini değiştirecek ilk iPhone modelini tanıttı. Etkinlikte pek çok kişi yeni bir iPod modeli beklerken Jobs, bir iPod, bir telefon ve internete girme aracı tanıtacağız diyerek aslında üçünün tek bir cihaz olduğu ilk iPhone’u tanıttı.

Günümüze kadar çıkan tüm iPhone modelleri​

2007 yılında Apple lansman tarihini açıkladığında, hiç kimse olacakları tahmin edememişti. 29 Haziran günü etkinlik vakti geldiğinde, pek çok kişi yeni bir iPod tanıtılacağı düşüncesiyle gitmişti. Ancak yakın tarihte yaşanan en büyük teknolojik devrimlerden birine tanıklık edeceklerinden habersizlerdi. Ardından Steve Jobs sahneye geldi…

Geçmişte ürettikleri cihazlar hakkında yaptığı kısa bir konuşmanın ardından söze başladı. Büyük ve dokunmatik ekrana sahip bir iPod yaptıklarını söyledi. Herkes alkışlamaya başlamışken, bir de devrimsel bir cep telefonu yaptık dedi.

Artık alkış sesleri Jobs’un sesini bastırmaya başlamıştı ki, üçüncü olarak hiç görülmemiş bir internet erişim cihazını da tanıtacağını söyledi. Sonrasında sessizlik başladı ve insanlar büyük bir merakla sahneye odaklanıp beklemeye başladılar.

Jobs daha fazla dayanamadı ve bugün 3 farklı cihaz tanıtmıyoruz diyerek cebinden çıkarttığı ilk nesil iPhone’u insanlara gösterdi. O günden sonra akıllı telefon piyasasında durmak bilmeyen bir rekabet başladı. Apple ise bugün, 3 trilyon dolarlık bir şirket haline geldi.

iPhone (2007)​

İlk jenerasyon iPhone’un en büyük özelliği, Apple’ın çok sevilen müzik çaları iPod ile telefon kavramını birleştiriyor oluşuydu. Bu cihazı kullanmak oldukça kolaydı, çünkü döneminin en büyük dokunmatik ekranına sahipti.

Farklı üreticilerin çıkardığı akıllı telefonlar, belli bir ölçüde internete girmemize olanak sağlıyorlardı. Ancak bu cihaz için cep telefonlarından internete girme devrini başlatan model olarak söz ediliyor. Çünkü o dönem başka hangi telefon Google Haritalar‘a girmeye imkan sağlıyordu?

Apple’ın ilk akıllı telefonu olan iPhone’un 4 GB’lık modeli için açıkladığı lansman fiyatı 499 dolar, 8 GB hafızalı modeli içinse 599 dolar oldu. Tüm dünyada ise tam 1.3 milyon adet satıldığı söyleniyor.

iPhone 3G (2008)​

3G entegrasyonu ile birlikte bu cihazlar artık Edge bağlantı hızının ötesine geçebiliyorlardı. Üstelik bağlantı yetenekleri o kadar gelişmişti ki, ilk iPhone’da olmayan bulut tabanlı yedekleme hizmeti, dahili GPS navigasyon sistemi ve App Store’dan 500‘e yakın 3. parti uygulama erişimi bir çok özelliğe sahip olduğu için, ilk iPhone’un yaşattığı satış başarısını 10’a katladı.

Apple, iPhone 3G modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıkladı. Ayrıca tüm dünyada 11.3 milyon adet satmayı başardı. Bu cihaz aynı zamanda Türkiye’de 1200 TL satış fiyatı ile piyasaya çıkan ve resmi olarak satılan ilk iPhone modeli oldu.

iPhone 3GS (2009)​

Bu cihaz için, 3G‘nin sahip olduğu her şeyi geliştirilmiş olarak getiren bir ara model diyebiliriz. Apple 3GS modelinde kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkilemeyi planlıyordu. Cihazı kullanmayı daha kolay hale getiren bazı kopyala, kes ve yapıştır gibi metin özellikleri ilk kez bu modelde karşımıza çıktı. Ayrıca MMS içerisinde ses kaydı gönderme ve sesli komut gibi özellikleri de beraberinde getirdi.

iPhone 3GS modelinin lansman satış fiyatı 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıklandı ve tüm dünyada 20.7 milyon adete yakın satmayı başararak selefini geride bıraktı. Ayrıca Türkiye’de 1535 TL satış fiyatıyla piyasaya sürüldü.

iPhone 4 (2010)​

Apple 2010 yılında, iPhone 4 modeliyle akıllı telefon piyasasını bir kez daha sallamayı başardı. Bu cihazda da tıpkı iPhone 3GS modelinde olduğu gibi kullanıcı deneyimi için bir takım iyileştirmeler mevcuttu. Örneğin ana menüde klasör düzenleme veya arka planda çoklu görev gibi özellikler ilk kez bu cihazda sunuldu.

Fakat asıl dikkat çeken yenilik ise, eklenen yeni ön kamerası sayesinde Facetime uygulaması ile birlikte tekli veya gurup olarak görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlamasıydı. Arka kamerası sayesinde de otomatik özelliğiyle birlikte HD videolar kayıt edebiliyordu.

Apple, iPhone 4 modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 599 dolar olarak açıkladı. Türkiye’de ise 1600 TL fiyat etiketiyle pazara sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 39.9 milyon adet satıldı. Dolayısıyla seleflerinin gösterdiği satış sayılarındaki artış devam etti.

iPhone 4S (2011)​

iPhone 4S, pek çok kullanıcı tarafından o güne kadar çıkan en iyi telefon olarak kabul ediliyor. Önceki modellerde yaşanan tüm problemler bu cihazda çözülmüş ve hatta geliştirilmiş bir halde kullanıcılara sunuldu.

Sanal asistan deneyimini Siri ile birlikte ilk kez yaşadığımız cihaz, bizlere iPhone’lar arası ücretsiz mesajlaşma ve telefon şarjdayken Wifi üzerinden iTunes’a otomatik eşzamanlama yapabilme gibi farklı özellikler de sunuyordu.

Apple, iPhone 4S modelinin lansman satış fiyatını 8GB’lık modeli için 649 dolar olarak açıkladı. Türkiye’de ise 2 bin TL fiyat etiketiyle pazara sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 72.3 milyon adet satıldı.

iPhone 5 (2012)​

Apple iPhone 4 serisinden sonra beğenilen tasarımı çok da fazla değiştirmeden ekranı büyütmeye karar verdi. Cihaz yeni işlemcisi sayesinde hem günlük kullanımda hem de veri aktarım konusunda oldukça yol kat etmeyi başardı.

Google Haritalar’ın yerini Apple Haritalar aldı. Ayrıca Facetime’da Wi-Fi’a ek olarak 3G ve 4G görüşme desteği geldi. Kullanıcıların hayatını kolaylaştıran Apple Payin ilk adımları da bu yeni modelde atıldı. iPhone 5‘in lansman satış fiyatı 16GB’lık modeli için 649 dolar, Türkiye satış fiyatı ise 2 bin 150 TL olarak açıklandı. Tüm dünyada ise 125 milyon adet satıldı.

iPhone 5S ve 5C (2013)​

Apple bu yeni modeliyle birlikte hayatımıza hala kullanmakta olduğumuz pek çok yeni teknolojiyi soktu. Bunların arasında en çok bilineni muhtemelen Parmak İzi Sensörü olacaktır. Ardından AirDrop özelliği geliyor.

Kontrol merkezi adını verdiği kısayollar aracılığıyla telefonu kullanmak oldukça kolay bir hal alırken FaceTime’a da 3G ve 4G üzerinden sesli konuşma özellikleri kazandırıldı. Ayrıca Tim Cook, bu cihaza ek olarak süpriz bir tanıtım daha yaptı ve iPhone 5C‘yi tanıttı.

iPhone 5S‘in lansman satış fiyatı 16GB’lık modeli için 649 dolar, Türkiye satış fiyatı ise 2 bin 149TL olarak açıklandı. iPhone 5C‘nin 16GB’lık modeli ise 549 dolarlık bir satış etiketi ile tanıtıldı. Türkiye’de ise 1799 TL‘lik etiketle pazara sunuldu. Ayrıca bu modellerden, tüm dünyada 150.2 milyon adet satıldı.

iPhone 6 ve 6 Plus (2014)​

Günümüz teknolojisine en yakın cihazlardan biri olan iPhone 6 ve 6 Plus, şuan da yaygın olarak kullanımı devam eden modeller arasında yer alıyor. Apple Pay ile parmak izi sayesinde temassız ödeme, akıllı saat ve bilekliklerde kullandığımız takip uygulamalarının temeli olan Sağlık uygulaması ve telefon üzerinden iClouda direkt erişim ile Aile Paylaşım özelliklerinin tümü ilk kez bu telefon ile karşımıza çıktı.

iPhone 6 modelinin lansman satış fiyatı 16GB’lık model için 649 dolar olurken 6 Plus’ın 16GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 2 bin 349 TL ve 2 bin 649 TL‘lik fiyatlardan satıldı. Tüm dünyada ise 196.1 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone 6S ve 6S Plus (2015)​

iPhone 6S modeli tıpkı 4S modelinde olduğu gibi önceki modellerde tespit edilen hatalar veya gerekli iyileştirmelerin yapıldığı bir cihaz oldu. Hatta kullanıcı deneyimini artırabilmek için Apple Haritalar, iMessage, Home, gibi uygulamalara getirilen yeni özellikler ile birlikte geliştirildi.

Kısa yol seçeneklerini de arttıran Apple, Geliştirilmiş Kilit Ekranı’nı da bu modeli ile birlikte tanıttı. Bu sayede ekran kilitliyken bildirimlere yanıt verme, kameraya hızlı erişim gibi pek çok özellikle birlikte kullanıcı deneyimi olumlu yönde ilerletildi.

iPhone 6S modelinin lansman satış fiyatı 16GB’lık model için 649 dolar olurken 6S Plus‘ın 16GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 3 bin 99 TL ve 3 bin 499 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 232.2 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone SE (2016)​

Apple uzun zamandır bu boyutlarda bir telefon üretmediği için iPhone 5 ve 5S seven kullanıcılarını düşünerek SE modelini satışa sundu. Bu cihaz 6S modelinin neredeyse tüm özelliklerini 5S‘in kasasına sığdırmayı başardığı için kullanıcıları tarafından oldukça büyük beğeni topladı.

iPhone 7 ailesinden aylar önce tanıtılan bu cihazın satış fiyatı 16GB’lık model için 399 dolar olarak açıklandı. Ülkemizde ise 1999 TL den satışa sunuldu. Ayrıca tüm dünyada 60 milyon adetin üzerinde satmayı başardı.

iPhone 7 ve 7 Plus (2016)​

iPhone 7 serisi pek çok kullanıcı için 5S modelinden sonra en optimum cihaz olarak kabul ediliyor. Cihazda bulunan güçlü işlemci performans konusunda rakiplerine o kadar fark atıyordu ki pek çok kullanıcı ve teknoloji editörü, ilerleyen dönemde bu işlemciden daha iyisine gerçekten ihtiyaç olacak mı diye merak ediyordu.


Bu seriyle birlikte Plus modeli ise artık sadece boyut farkından ibaret değildi. Apple, yeni 2x optik zoom kamerası ile çektiği portre fotoğraflar sayesinde, adeta DSLR kameralara gelecekte nasıl kafa tutacağının sinyallerini veriyordu.

iPhone 7‘nin lansman satış fiyatı 32GB’lık model için 649 dolar olurken 7 Plus’ın 32GB’lık modeli 749 dolardan satışa çıktı. Bu modeller ülkemizde 3 bin 249 TL ve 3bin 799 TL‘lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 211.8 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone X, 8 ve 8 Plus (2017)​

Akıllı telefonlar için bir dönüm noktası da bu lansman ile birlikte gerçekleşti. Tanıtım oldukça standart başladı. iPhone 8 ile 8 Plus modelleri, kablosuz şarj özellikleri, kamera ve işlemci performansı ve daha pek çok özelliği tanıtıldı. Daha sonra Tim Cook her zaman olduğu gibi sahneye geldi. Herkes yeni bir tasarıma sahip modelden ümidini yitirmişken iPhoneX’i tanıttı.

Bu cihazların lansman satış fiyatları iPhone 8‘in 64GB‘lık modeli 699 dolar ve iPhone 8 Plus’ın 64GB’lığı 799 dolar olurken iPhone Xin 64GB’lık modeli 999 dolardan satışa çıktı. Ülkemizde ise sırasıyla 4 bin 100 TL, 4 bin 700 TL ve 6 bin 99 TL den satışa çıktı. Tüm dünyada ise 216.7 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone XR, XS ve XS Max (2018)​

Apple yeni tanıttığı iPhone X serisinin devamı olarak çıkardığı bu cihazlarda, Max modelini aslında geçmişte çıkan cihazlarda Plus olarak tanıdığımız serinin yerine koydu. Buna ek olarak, Amoled ekran ve güçlü bir performansla birlikte cihazların fiyatı 1000 dolar seviyesine çıktığı için biraz daha bütçe dostu olması adına IPS panel ile birlikte tek kameralı XR modelini de tanıttı.

X ailesinde ilk tanıtım gününden itibaren beklenen bazı özelliklerde aslında bu lansman ile birlikte geldi. Buna örnek olarak Ekran Süresi yönetimi, FaceID sensörleri sayesinde gelen Memoji özelliği, FaceTime’da 32 kişilik grup görüşmesi ve Siri iyileştirmelerini de beraberinde getirdi.

iPhone XR‘ın lansman satış fiyatı 64GB’lık modeli için 749 dolar, XSin 64GB’lık modeli 999 dolar ve XS Max’in 64GB’lık modeli ise 1099 dolar oldu. Ülkemizde ise XR 7 bin 399 TL, XS 9 bin 899 TL ve XS Max 10 bin 799 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise 217.7 milyon adet satışa ulaştı.

iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max (2019)​

iPhone 11 serisi, son yıllarda Apple’ın ürettiği en güzel seri olabilir. Özellikle de serinin giriş cihazı olan iPhone 11 modeli. Tıpkı XR’da olduğu gibi LCD ekranla birlikte serinin diğer cihazlarına göre nispeten daha uygun fiyatla gelen bu model, pastel renk seçenekleriyle ve abilerinden eksik kalmayan teknik özellikleriyle tüm dünyanın en çok satan cihazlarından biri oldu.

iPhone 11‘in lansman satış fiyatı 64GB’lık modeli için 699 dolar, 11 Pro’nun 64GB‘lık modeli 999 dolar ve 11 Pro Max’in 64GB’lık modeli ise 1099 dolar oldu. Ülkemizde ise 11 için 7 bin 299 TL, 11 Pro 10 bin 99 TL ve 11 Pro Max 11 bin 999 TL’lik fiyatlardan satışa çıktı. Tüm dünyada ise sadece iPhone 11 bile 100 milyonun üzerinde bir satış başarısına ulaştı.

iPhone SE 2 (2020)​

iPhone SE 2, tıpkı ilk SE modelinde olduğu gibi iPhone XR ve 11 in özelliklerini iPhone 8‘in kasasına sığdırmayı başardı. Bu cihaz tabi ki tasarımı sebebiyle FaceID gibi bazı yeni teknolojileri kullanamıyordu. Ancak kamera, işlemci ve bağlantı seçenekleri olarak iPhone 8’den çok 11 ailesine benzerliğiyle öne çıkmayı başardı.

Lansman satış fiyatı 399 dolar olan SE 2 modeli ülkemizde 5 bin 299 TL‘den satışa sunuldu. Ayrıca bu cihazdan tüm dünyada 25 milyon adetten fazla satmayı başardı. Ancak yeni modellerin tam erkan tasarımlarının yanında eski bir cihaz gibi durduğu için, 2016 yılında tanıtılan iPhone SE modeli kadar tutulmadığı söyleniyor.

iPhone 12 mini, 12, 12 Pro ve 12 Pro Max (2020)​

iPhone 12 ailesi uzun zamandır beklenen tasarımsal değişikliğin kısmen de olsa yapıldığı ve kullanıcıları tarafından çok beğenilen bir seri oldu. Sanırım zamanında iPhone 4 veya 5 serisini kullanıp da 12 serisini beğenmeyen yoktur. Teknik özellikleriyle de göz dolduran bu cihazlar için pek çok kişi iPhone 11S adını uygun görüyor olsa da bizce böyle bir tasarım değişikliği yeni bir ismi hak ediyor.

iPhone 12 mini için açıklanan lansman satış fiyatı 699 dolar, iPhone 12 799 dolar, iPhone 12 Pro 999 dolar, iPhone 12 Pro Max 1099 dolar şeklinde oldu. Türkiye ise iPhone 12 mini 9 bin 999 TL, iPhone 12 10 bin 999 TL, iPhone 12 Pro 14 bin 999 TL, iPhone 12 Pro Max 16 bin 999 TL‘den satışa sunuldu.

iPhone 13 Mini, 13, 13 Pro ve 13 Pro Max (2021)​

Pek çok kişi iPhone 12 serisine yaptığı eleştirileri bu modellerde de yineleyerek 12S isminin daha uygun olacağını söylüyor. Dışarıdan bakıldığında yalnızca kamera adasının ve lenslerin boyunun önemli bir ölçüde büyüğünü görüyoruz. İçerideyse yeni ve daha güçlü bir işlemciyle birlikte bizleri karşılıyor.

Fakat cihazı beğenen büyük bir kitle önemli bir gelişme olmasa da 13 ailesinin Apple’ın en güçlü ve kullanıcı deneyimi en yüksek seviyede olan modeli olduğunu ve her yıl devrimsel değişiklikler görmenin boş bir beklenti olduğunu söylüyor. Ayrıca çip krizi ve pandemi sebebiyle Apple’ın bu cihazlara zam yapacağı söylentisinin boşa çıkmış olması da pozitif düşünenler için bir artı oldu.

Bu cihazların 128 GB’lık modellerinin açıklanan lansman fiyatları ise sırasıyla iPhone 13 mini 699 dolar, iPhone 13 799 dolar, iPhone 13 Pro 999 dolar ve iPhone 13 Pro Max 1099 dolar oldu. Türkiye’de ise iPhone 13 mini 10 bin 999 TL, iPhone 13 11 bin 999 TL, iPhone 13 Pro 15 bin 999, iPhone 13 Pro Max 17 bin 999 olarak satışa sunuldu.

Sizin Favori iPhone modeliniz hangisi ?

Favori iPhone modelim 13 Pro.Şu anda Se 2020 kullanıyorum.2 yıl sonra alabilirsem 13 Pro almak istiyorum.İphone da 120hz ekran hızı akıcılığını kullanmayı çok istiyorum.
 

Graveworm

Müdavim
Katılım
17 Haziran 2012
Mesajlar
1,385
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
494
Puanları
83
Yaş
36
3GS ve 6S. İkisi de dayanıklılık konusunda muazzam iki cihaz. Daha fazlasını almaya para yetmiyor :)
 

Webhead

Müdavim
Cezalı
Katılım
4 Şubat 2014
Mesajlar
7,652
Reaksiyon puanı
4,547
Puanları
113
Yaş
26
Favori İPhone modelim 12 ve 13 Pro bence en estetik telefon. İlk İPhone'um 5s idi ve tam 5 sene kullandım bende yeri çok ayrıdır şuanda Xiaomi Mi9T kullanıyorum ama bundan sonraki telefonum İPhone olacak malesef 5s'ten sonra başka İPhone modelleri kullanamadım çünkü ekonomik şartlar izin vermedi. Ekran ve batarya yuzunden Xiaomi'ye gectim 3 yıl oldu sıktı artık benim en kısa zamanda İPhone'a geçmem gerek Android bana göre değil ben bunu anladım.
 
Son düzenleme:

draktepe

Asistan
Katılım
7 Ağustos 2012
Mesajlar
246
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
121
Puanları
43
Yaş
36
5,5s,6 plus,6s,7 plus,11 pro max kullanarak katıldığım kervan. eskiden her gelişmeyi takip ederdik. şimdi ise arada bakar olduk.
 

Son mesajlar

Üst