IP adres alt ağ maskesinden neler anlaşılır

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Hocamız proje ödevi verdi ,ağ bağlantısı olan bir yerin şemasını krokisini çizeceğiz kablolarla birlikte vs. alttaki yazdığı şeye göre ıp adres felan istiyor bunları sallasam anlar mı gerçek olması lazımmış bütün veriler ? Anlamaması için örnekler verebilirmisiniz yardımlarınızı bekliyorum

"IP Adres Şeması:
Bu aşamada ise çizdiğiniz fiziksel şema üzerindeki her cihazın altına almış olduğu IP Adresi, Alt Ağ Maskesi, Varsayılan Ağ Geçidi ve DNS bilgilerini yazmanız yeterli olacaktır."

LoSt61

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İp adresi bloğunu kendin belirleyebilirsin. Örneğin 192.168.1.1-192.168.1.254 en çok kullanılan ip bloklarındandır.
-Kuracağın ağda domain ortamı olacak mı? Eğer olacaksa dns adresini domain controller sunucunun ip si yapman gerekir. Yoksa dns sunucu ayrı, dosya sunucu ayrı, web sitesi sunucu ayrı gibisinden bir ağ kuracaksan eğer. Hepsine farklı ip ler vermen gerekir. Dns yi de modemin ip adresi veya google dns gibi dns sunucuları kullanabilirsin.
-Varsayılan ağ geçidi her zaman modemin ip'sidir.(Firewall bulunan ağlarda bu isteğe göre değişebilir.)
-Alt ağ maskesi, eğer ip adresi alacak cihaz (modem de dahil) 254 den fazla değil ise. Varsayılan olarak gelen 255.255.255.0 kullanabilirsin.

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
En cok kullanılan sistemler üzerinden sade sekliyle anlatmaya calişirsak internete bagladıgımız her cihaz için bir ip atanır bunu yapan kullandıgınız modemdir ve aynı modeme baglı olan iki cihaz aynı ip adresini alamaz alirsa sıkıntı olur, genelde bu işlem otomatik yapıldıgı için bize yansımaz pek ama biz bunu manuel de yapa biliriz dediğin gibi rastgele yazamayız malesef kesin anlasılır cunki, üstteki arkadas teknik olarak guzel bi anlatım yapmıs ek olarak manel ip veriken modemin ip si yani varsayılan ağ gecidi onemlidir orneğin benim modemim ip si 192.168.1.1 asağida eklediğim resimde manuel ip verdim kendi bilgisayarıma sende bu sekilde kendine ağ kurup her cıhaza manuel ip vererek calişmanı yapa bilirsin bır sıkıntı olursa buradan yaza bilirsin kolay gelsin
VBroq33.png
[/IMG]

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
SGK da staj görmüştüm hatırladığım gibi çizdim sunucu felan var mı bilmediğim için salladım yanlışlarımı söyleyebilirmisiniz hoca anlarsa kötü olur :) :turned: Anladığım kadarıyla modeme yazmıcağız varsayılan ağ geçidi doğrumu ?

vXLBU8n.jpg

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Cihazlara manuel ip numarası verirken DNS kısmına modemin ip numarasını yazman gerek o kısımlari değiştir en alttaki yazdıgın ip numaralari varsayılan ağ gecidi modemin kendi ip numarasıdır zaten onu istersen eğer modemin ayarlarına girip değiştire de bilirsin özellikle acces point,router gibi cihazların kurlumunda gerekiyor ip bloku aynı oldugu için diğer bilgilerde bir değişiklik olmuyor , sende biraz mantıgnı çözmeye caliş bence hoca sorular soracaktır :)

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
SGK da staj görmüştüm hatırladığım gibi çizdim sunucu felan var mı bilmediğim için salladım yanlışlarımı söyleyebilirmisiniz hoca anlarsa kötü olur :) :turned: Anladığım kadarıyla modeme yazmıcağız varsayılan ağ geçidi doğrumu ?

vXLBU8n.jpg

alt iki sırada yazdıkların çelişiyor.

onların ne olduklarını da yaz.

Eğer iki tane varsayılan ağ geçidi tanımladıysan, niye?

öyle olması gerekiyor ise , 255.255.255.0 mask yapısı ile 0.1 ağından 1.1 ağları arası geçiş yapamazsın.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Şemandaki tüm bilgisayarlardan , 192.168.1.1 ağ geçidini çıkart. daha anlamlı olur. ayrıca bu ipleri statik verdiğin için, dns adresleri de belirtmen gerekir.

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
IP Adresi, Alt Ağ Maskesi, Varsayılan Ağ Geçidi ve DNS bilgileri olarak sırası sayıların, [MENTION=194661]eSa[/MENTION] 2 tane kullanmadım dns yanlış anladın heralde en alttaki dns , kafam karıştı şimdi psd olarak göndersem düzenleyebilirmisiniz bugün akşam göndermem lazım hocaya :unsure:

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
IP Adresi, Alt Ağ Maskesi, Varsayılan Ağ Geçidi ve DNS bilgileri olarak sırası sayıların, @eSa 2 tane kullanmadım dns yanlış anladın heralde en alttaki dns , kafam karıştı şimdi psd olarak göndersem düzenleyebilirmisiniz bugün akşam göndermem lazım hocaya :unsure:
Sadece en altlarda yazdıgın yalnıs oraya modemin ip numarasını yazman gerek :)

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Sanırım anladım dediğinizi olmuş mu ?
1-IP Adresi
2-Alt Ağ Maskesi
3-Varsayılan Ağ Geçidi
4-DNS bilgileri

mlpvhyn.jpg

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Sanırım anladım dediğinizi olmuş mu ?
1-IP Adresi
2-Alt Ağ Maskesi
3-Varsayılan Ağ Geçidi
4-DNS bilgileri

mlpvhyn.jpg

Suan ki resim dogru modemin ip adresini tercih edilen dns sunucusu yerine de yazmak gerekiyor cunki (resimlerdeki en alt kısıma) sadece modemin üstüne yazdıgın 3 satıra(varsayılan ağ gecidi) gerek yok çunki modemin ip numarası zaten hem varsayılan ağ gecidi olur hemde tercih edilen dns sunucusu

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Son durum bu şekilde olduysa akşama yolluyacam :)
D1aTNln.jpg

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Son durum bu şekilde olduysa akşama yolluyacam :)
D1aTNln.jpg
Modem olan kısımda alttaki modem üsttekini sunucu sanırım sunucuyada manuel ip vermen gerek modemin ip adresini alt kısmına yaz sunucunun da üzerine yaz ip adresini sunucuya uzak baglantı yapilacagi için manuel ip gerekli son olarakta sunucunun yanına not al dhcp kapali diye modemin de yanına dhcp acik diye not ala bilirsin dhcp ye gelince yukarda dediğimiz elimizdeki modemin otomatik ip adresi dagitmasını sağlayan özellik bu özellik sunucuda da var ama sen kapali yaz hoca sorarsa ip dağitan modem dersin genelde modemin dagitması daha kolay oldugu için tercih edilir ama daha karmasık sistemlerde kullanılan bir sistem

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Modem olan kısımda alttaki modem üsttekini sunucu sanırım sunucuyada manuel ip vermen gerek modemin ip adresini alt kısmına yaz sunucunun da üzerine yaz ip adresini sunucuya uzak baglantı yapilacagi için manuel ip gerekli son olarakta sunucunun yanına not al dhcp kapali diye modemin de yanına dhcp acik diye not ala bilirsin dhcp ye gelince yukarda dediğimiz elimizdeki modemin otomatik ip adresi dagitmasını sağlayan özellik bu özellik sunucuda da var ama sen kapali yaz hoca sorarsa ip dağitan modem dersin genelde modemin dagitması daha kolay oldugu için tercih edilir ama daha karmasık sistemlerde kullanılan bir sistem
Üsttekini modem alttakini switch olarak yaptım ben bu şekilde bakarsak doğru mu ?

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
:clap: Sonunda hallettik sayenizde çok teşekkür ederim :D

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Rica ederim ama bence üsstteki acıklamalardan da biraz okuman iyi olur gibi cunki hoca her hangi bir rakamı değiştirip sora bilir suan internet baglanırmı diye hocanıza pc lerin aslında otomatik ip aldıgını da soyle normal kullanım için sunucular haric elle ip vermek gerekmez cunki :)

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Rica ederim ama bence üsstteki acıklamalardan da biraz okuman iyi olur gibi cunki hoca her hangi bir rakamı değiştirip sora bilir suan internet baglanırmı diye hocanıza pc lerin aslında otomatik ip aldıgını da soyle normal kullanım için sunucular haric elle ip vermek gerekmez cunki :)
Evet konuyu da anladım az çok , ödev işe yaradı gerçekten :D ağ temelleri dersine girmiyordum ondan biraz sıkıntı vardı.

LoSt61

Asistan
Reaksiyon puanı
0
IP Adresi, Alt Ağ Maskesi, Varsayılan Ağ Geçidi ve DNS bilgileri olarak sırası sayıların, @eSa 2 tane kullanmadım dns yanlış anladın heralde en alttaki dns , kafam karıştı şimdi psd olarak göndersem düzenleyebilirmisiniz bugün akşam göndermem lazım hocaya :unsure:

Kardeşim [MENTION=194661]eSa[/MENTION] nın söylemek istediğini yanlış anladın herhalde.
Şu şekilde olur. Eğer Alt Ağ maskesini 255.255.255.0 kullanırsan. Kullandığın ip adresi 192.168.0.1 den başlıyor ise maksimum 254 bilgisayar ekleyebilirsin.
Yani 192.168.0.1-192.168.0.254 arasında ki ip bloğu kullanılabilir. Bu ip bloğundan başka bir ip verirsen cihazlar birbirleriyle haberleşemezler.

İlla ki 192.168.0.1 ip si 192.168.1.1 ip si ile haberleşsin istiyorsan. 255.255.254.0 alt ağ maskesi kullanabilirsin ama basit bir ağ altyapısı kuracaksan eğer pek karıştırma bence.

Bu şemadan 192.168.1.1 lerin hepsini 192.168.0.1 yaptın mı yeterlidir bence. 192.168.1.1 dns olarak yazdığını varsayıyorum.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Sonradan yazılanlarda doğru yapmışsın zaten :) Yüksek not almaktan öte bunların mantığını kavramaya çalış ilerde çok işine lazım olur :)

Kuvvetmira

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Hoca sıfır vermiş birisi buradan çaldı mıki kopya diyor hoca :(

Omerov

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Herşeyi dedim hoca dediğinden şaşmıyor aynısı nasıl olabilir ki kimseye söylemedim bile.
Nassıl aynısı ? baska biri de yukarıdaki resimin aynısınımı yapmıs ? sonucta ola bilir boyle bir sey sistem baglantıları bu dogru olması onemli dogru ve ya yalnıs olmasına bakması gerekirdi