İOS 7 hastalığı yayılıyor!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 7, ABD başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında Apple kullanıcılarını hasta ediyor. Uzmanlar, baş dönmesi, mide bulantısı ve halsizlik gibi rahatsızlıklara neden olduğu belirtilen iOS 7’nin, tasarımını sorumlu gösteriyor.

130930_iphone.hlarge.jpg

iPhone, iPad ve iPod’larını iOS 7 işletim sistemine güncelleyen Apple kullanıcıları, deniz tutması gibi belirtilerle doktorlara başvurmaya başladı. Uzmanlar, birçok kullanıcıyı etkileyen ortak rahatsızlıkların, ekranın çok parlak olması ve ikonların tasarımınından kaynaklanıyor olabileceğini belirtti. Apple’ın destek sayfasına sıkıntılarını belirten okuyuculardan bir tanesi, ‘telefonunu sadece 20 dakika kullandıktan sonra kusacak hale geldiğini’ belirtti.

Psikolog Frederick Bonato, iOS 7’nin eski versiyonlara kıyasla animasyonlara ve dinamik bir arka plana sahip olduğunu belirterek, ‘ekran hareketliliğinin rahatsızlıklardan sorumlu olabileceğini’ öne sürdü.

LiveScience sitesine açıklamaya yapan ABD’nin Montclair State Üniversitesi’nden Bonato, “Yeni iPhone’lar ile deney yapmadık, ancak yaşanan sorunların ekrandaki hareketlerle bağlantılı olduğuna eminiz... Dahası, ekran çözünürlüğü çok yüksek. Bu da çok keskin, net ve hareketli görüntülerle karşı karşıya kalıyorsunuz” dedi.

Uzmanlar, iOS 7’deki ikonların sürekli olarak arka planla birlikte hafifçe hareket ettiğini, böylece ortaya 3D etkisi çıktığını belirtti. Paralaks etkisi olarak tanımlanan durum, ikonların arka plan üzerinde süzülüyormuş gibi görünmesine neden oluyor.

Bonato, “Düz olduğunu bildiğiniz bir ekran üzerinde üç boyutlu görünüm tecrübe etmek, mide bulandırıcı bir etki oluşturabilir” dedi.

iPAD’DE ETKİ DAHA FAZLA

iOS 7, uygulamalar arasında geçiş yaparken, ekranın yakınlaştığı ve uzaklaştığı izlenimi doğuruyor. Bu izlenim, kullanıcılara sanki hareket ediyorlarmış etkisi veriyor.

Bonato, “Görsel olarak, girdi hareket ettiğiniz izlenimi veriyor... Ancak diğer tüm duyularınız aksini söylüyor. Yeni iPhone modelleriyle bu etki fazlasıyla hissediliyor” yorumunu yaptı.

IMAX sinemaları ve uçuş simülasyonlarının yarattığı etkiyi küçük ekranda az da olsa ortaya çıkaran iOS 7, beynin hareket algısında şüpheye düşmesine neden oluyor.

ABD’nin Saint Peter's Üniversitesi’nde ‘siber hastalıkları’ araştıran Andrea Bubka, “iOS 7 etkisi, iPad’de daha kötü. Ekran daha büyük ve daha fazla bir görüş alanı kapsıyor” dedi.

iOS 7, iki boyutlu olmasına rağmen üç boyutlu gibi görünüyor, bu nedenle gözler odaklanacağı noktayı karıştırıyor.

Minnesota Üniversitesi’nde hareket kaynaklı rahatsızlıkları araştıran Thomas Stoffregen, “iOS 7’nin neden olduğu bu sorunlar beni şaşırtmadı... Görüntüleme teknolojisi geliştikçe daha yüksek ekran çözünürlüğü karşımıza çıkıyor ve bu durum insanları hasta etmeye daha fazla meyilli oluyor” dedi.

Bubka, en iyi çözümü kısa bir şekilde özetliyor: “Bir süreliğine kafanızı başka bir tarafa çevirin.”

ntvmsnbc

ennix12

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ya biz çok sağlam milletiz yada millet kafa buluyor bana çok inandırıcı gelmedi açıkcası mantıklı da gelmedi ios 7 kullanan biri olarak betalardan itibaren

faruksio

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Bende ipad var 1 saat başından kalkmadan kullandım bende niye olmuyor ya :D

ProRat`

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Yok daha neler. :D Başka yalan mı bulamamışlar? :D

Lee Tai

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Aslında olabilir. Arkadaşta kullandım ekran ışıgıda ortada olmasına ragmen gozlerımı agrıtıyo ikonlar hel mesajlara girdigim zaman bakamıyorum uzun sure

feza08

Asistan
Reaksiyon puanı
0
yok artık iyice şeyi çıktı bu olayın

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Counter-Strike vb. oyunlarda aslında 2D olmasına rağmen 3D görüntü veriyor.

blackdown

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Parallax efekt epilepsi vb nöbete sebep olabilir zaten beyaz ekran gözümüzü çok yoruyor ama bana birazda kandırmaca gibi geldi

semih61

Profesör
Reaksiyon puanı
43
kanserinde sebebi ios7 diyolaa.

vay arkadaş haberin içinde elma logosu olacak diye böyle saçma haberler yapmanızı kınıyorum.
ilk cümleden sonra okumadım zaten.

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Zaytung haberi diye okudum altta ntvmsnbc linkini görünce yine inanmadım.Tıkladım baktım.Gerçekten gerçek habermiş.Şaka gibi...

nailasmu

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Birazdan android kitkat hastalığı çıksa şaşırmayın

KaGe LoRd

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bıktık artık böyle gereksiz şeylerden. iOS 7 kanserojendir kesin ondan yapıyordur. iOS 6'da kalın arkadaşlar, o organik, hastalıklara şifa, bin derde deva(!)

MyNickname

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ne saçma iş ben şahsen ios7 yi çok beğendim ne tablette ne telefonda bana bir rahatsızlık vermedi

blackdown

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Saçma sapan insanlar ve onların saçma sapan uydurmaları

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
Kaynağa baktım zaytung haberi olabilir diye, ama değilmiş. :)

Son_Mohikan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ntvmsbc de artık saçma sapan haberler yapmaya başlamış baksanıza...

S

SDN Okuru

SDN Okuru
öyle kestirip atmayın hemen; kim bilir bilinç altına ne mesajlar veriyor ios7 bazılarında bu tarz yan etkiler görülüyor demek ki.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,128
ne cok ios 7 sevdalisi varmis asklarindan yerin dibine batiriyorlar sadece onlarin olsun diye...

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Ntvmsnbc zaytung bölümü mü açmış?

turkiyeli275

Asistan
Reaksiyon puanı
1
En iyisi iPhone 4,her haltını kırpmalarına ilk defa sevindim :D
O değilde bence böyle haberler hep Samsungun oyunları!!! :D