Rehber İnternetiniz Fiber Olmayabilir! - Hangi İnterneti Kullanıyorum?

Bu konuyu okuyanlar

Jarvisit

Tech is my home
Admin
SDN
Katılım
20 Mayıs 2016
Mesajlar
1,912
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
2,840
Puanları
113
İnternet altyapınız gerçekten fiber mi? Hibrit Fiber ve Gerçek Fiber nedir?

FİBEROPTİK ALTYAPI TÜRLERİ NELERDİR?

Sizlere bu yazımda, evinizde bulunan internet altyapısının gerçekten fiber olup olmadığını nasıl anlayacağınızdan, fiber internet altyapı türlerinden ve fiber internetin kullanım mantığından bahsedeceğim.
1623395631930.png

İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS) tarafından “hiper net, fiber net, fiber hızında internet” gibi tabirler ile yüksek hızda internet vaadi sunan kampanyalara hepimiz şahit oluyoruz. :) Peki kullandığınız internet altyapısı gerçekten fiber mi? “Evimde kullandığım internet fiber mi, fiber ise nereye kadar fiber olup olmadığını nasıl anlarım?” diyorsanız adım adım giderek özellikle eklediğim görseller ve açıklamaları dikkatlice incelerseniz gereken tespiti rahatlıkla yapabilirsiniz. Kafanızda soru işareti kalmaması için bu metnin tamamını okumanızı tavsiye ediyorum.

1623398929134.png
  1. HİBRİT FİBER
    → FİBER + BAKIR xDSL
Bu altyapı çeşidinde fiber optik kablo altyapısının sonlandığı saha dolabı kullanıcıya 0 ila 300 metre uzaklıkta ise Sokağa Kadar Fiber (FTTC), 300 metreden daha uzakta ise Mahalleye Kadar Fiber (FTTN) olarak adlandırılır. Bazen bu mesafe kilometreler ile ifade edilebilmektedir. (Uzaklığı öğrenmek için internet altyapı sorgulama sitelerinden adres sorgulama yapabilir yada internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.)

yazı-1.jpg

İnternet hizmeti fiber altyapının bittiği düğümden itibaren xDSL olarak adlandırdığımız internet altyapı teknolojisine dönüşür ve kullanıcıya kadar bakır kablolar aracılığıyla xDSL ile devam eder. Altyapı size evinize kadar döşenmiş olan telefon hattı ile gelir. Bu telefon hattı aşağıdaki görsellerde de görebileceğiniz üzere duvarda yer alan RJ11 duvar prizine kadar uzanır. FTTN ve FTTC altyapı türlerinde sonlandırma DSL türünde olduğu için bu türü destekleyen bir “xDSL Modem” kullanmanız gerekir. Yalnızca ADSL çeşit modül içeren modemler VDSL ile, yalnızca VDSL modül içeren modemler ile de ADSL kullanamazsınız. İnternete bağlanmak için İki ucu da RJ11 soketli ağ kablosunun bir ucunu duvar prizine, diğer ucunu da DSL portu olan modeme takar ve modemin internet ağı ile buluşmasını sağlarsınız. Tabii ki xDSL altyapı içerisinde fiber optik kablo bulundurmak zorunda değildir. Sinyal, santralden eve kadar tamamı ile bakır kablolar ile de taşınabilir. Günümüzde tüm dünyada internet bağlantıları mümkün olan noktalara kadar fiber optik kablolar ile yenilenmekte.

1-4.jpg
RJ11 isimli soket ucuna sahip DSL telefon ve internet veri kablosunun duvar prizine ve modeme takılmış halinin fotoğrafı.

Bakır hattın kalitesine göre değişmekle birlikte gecikme (ping) sorunları ve sinyal zayıflamaları yaşanması muhtemel altyapı türüdür. Günümüzde hâlen fiber dönüşümün yeterince yapılamadığı muhitlerde kullanılmaktadır. Teorik olarak altyapı içerisinde fiber optik kablo kullanıldığı için fiber altyapı türleri arasında kendine yer bulsa da bunun son kullanıcıda çok bir karşılığı yoktur. Kullanıcı sonuç itibariyle ADSL, VDSL ve türevleri olan bakır altyapı ile hizmet aldığı için gerçek fiber internet denilemez. Belirli bir noktaya kadar fiber olsalar da daha sonra bakır DSL teknolojisi ile hibrit edildiği için İSS’ler tarafından hiper gibi isimlendirilir. Hibrit Fiber sınıflandırması içerisine dahil edilir.

Bunların haricinde Kablo İnternet [Hibrit Fiber Koaksiyel (HFC)] ve Radyolink, Mobil Ağ gibi kurulumlarda fiber, daha farklı teknolojiler ile de hibrit edilebiliyor.

2. GERÇEK FİBER → FTTH - GPON, FTTB

yazı-2.jpg


(Fiber to the Home / Building - Gigabit Passive Optical Network) = Daireye Kadar / Binaya Kadar Fiber - Gigabit Pasif Optik Ağ

Gelelim Gerçek Fiber altyapı sınıflandırmasına. Nedir Gerçek Fiber? Santralden evinize, interneti kullandığınız noktaya kadar fiber optik kablo ve teknolojisinden başka bir şey kullanılmayan internet altyapı çeşididir. FTTB kısaltması kullanılan türünde Fiber optik sonlandırma bina girişine kadar iken FTTH kısaltması kullanılan türünde fiber optik kablo dairenize hatta odanıza kadar çekilebilir.

Fiber optik kablo tüm dünyada internet ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan ana omurga’nın (backbone) ekseriyetini kapsamışken, günümüzde evlerimize kadar çekilebilir hale geldi. Yeni inşa edilen yapılarda mümkün olduğunca fiber optik kablo çekilmeye çalışılsa da gerek müteahhit gerek mal sahibi gerekse birtakım imkan yetersizliklerinden dolayı fiber altyapı çekilmeyebiliyor. Hâlihazırda internet altyapısı olan yapılarda ise fiber dönüşüm işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu dönüşümde de temel gerekçe müşteri talebi ve ihtiyaçlar (talep = arz) olmakta.

İnternetinizin Gerçek Fiber Optik altyapı üzerinde olup olmadığını kısaca şöyle anlayabilirsiniz:

Eve Kadar / Daireye Kadar Fiber – FTTH GPON


Fiber kablonun Eve, Daireye Kadar geldiği; kurulumlarda aşağıda yer alan görseldeki gibi dışı 125 µm içindeki cam tüp ise 9 µm (mikron) inceliğinde olan bir fiber optik kablo kullanılır. Düşünsenize saç telinden ince bir tüp sizi ışık hızında dünyaya bağlıyor... Evinize bu kablodan geliyorsa gerçek fiber altyapıya sahipsiniz demektir. Bazen FTTP olarak da kısaltılsa da genelde GPON kısaltması kullanılıyor.

1623398229473.png

Genelde sarı renkli olsa da çeşitli farklılıklardan dolayı gri, mavi gibi farklı renklerde denk gelmeniz mümkündür. Her ne kadar Türkçe’ye lif diye Arapça karlışığı ile tercüme edilse de argoda fiber kıl kablo diye de adlandırılır. İçerisinde saç telinden daha da ince optik (cam) tüp bulundurmaktadır. Kırılabileceği için çok hareket ettirmemeye özen göstermek gerekir. Ucunda çeşitli renklerde (genellikle yeşil) fiber kablo soketi olur ve bu soket ONT adı verilen fiber dönüştürücü cihaza takılır.

1623398258528.png

Fotoğraftaki fiber kablolardan yalnızca biri dahi santralde evinize kadar gelse; günümüz dünyasının son teknoloji internetine sahip oluyorsunuz.

Açılımı Optik Network Terminal olan ve küçük bir kutu görünümü veren bu cihaz, verileri fiber kablo yoluyla ileten ışığı elektrik sinyaline dönüştürerek ethernet kablosunun takılacağı RJ45 LAN portuna aktarır. “Dâhilî ONT Fiber Modem” yada ONT Modem adı verilen cihazlarda bu dönüştürücü Router’ın içinde olur. ayrı bir cihaz olarak yer kaplamaz. Fakat o tarz kurulumlarda da o cihazdan farklı bir router kullanmak bildiğim kadarıyla imkansızlaşır. Ama bize imkansız dememek lazım. :)
Ekran görüntüsü 2021-06-11 110431.jpg
ONT Görseli, Gigabit Pasif Optik Ağ Terminali, GPON Terminal, Fiber Dönüştürücü

Görselde görmüş olduğunuz kutu, günümüzde en sık kullanılan ONT cihazı. Yani fiber kabloyla gelen ışığı veri sinyaline dönüştüren cihaz. Bu fotoğrafta fiber optik kablosu çıkarılmış şekilde duruyor. Normalde o yeşil soketin soldaki fiber kablo portuna takılması lazım.

Fiber Modem diye bir şey var mı?

Aslında fiber kabloyu direkt takabileceğimiz yönlendiriciler üretilene kadar yoktu. Şimdi diyeceksiniz ki DSL ve Kablo teknolojisinde bu ağ cihazlarına modem deniyor da fiberde neden denmiyor. Siz de haklısınız. Çünkü ONT yukarda yer alan görseldeki gibi ayrı bir cihaz olarak kullanılıyor ise kullandığınız Kablosuz Yönlendirici Modem değil yalnızca yönlendirici oluyor.
Bakın mesela aşağıdaki görselde iki adet modem görüyorsunuz. Sodaki Fiber Modem sağdaki xDSL Modem. Soldaki cihaza fiber kabloyu SFP portu ile direkt takabiliyoruz. (ONT’den biraz farklı bir fiber sonlandırma teknolojisi.) Sağdaki cihaza ise DSL RJ11 uçlu telefon kablosunu direkt takabiliyoruz.

1-2.jpg


SFP portu ile fiber internet kullanımına ülkemizdeki şu an izin verilmiyor. Onun yerine ONT kullanmamızı istiyorlar. Bunun sebeplerinden biri, SFP portu destekli fiber modem bulmanın zor olması. Ama onun yerine fiber optik altyapılarda kullanılmak üzere üretilmiş routerlar var, yukarıda dediğim gibi ONT içerisinde yer alıyor (ONT Modem). Diğer modem türlerinin isim kaynağına bakacak olursak aslında onlar da Fiber Modem kavramı ile de adlandırılabilir. Teknoloji kalıp kabul etmez.

Her ne kadar Türkçe “yönlendirici” demem gerek ise de router diyorum karışıklık olmasın diye. Türkçesini en azından bilmek lazım ama.

FTTH kurulumlarda Gigabit hızlarda Pasif Optik Ağ eve kadar geldiği için gigabitlerce hızda interneti kesintisiz, sorunsuz, kayıpsız kullanabilirsiniz. Pasif bir ağ olduğu için elektrik kesintilerinden etkilenmez. Eğer Modemi ve ONT cihazını çalıştırabilecek bir UPS, powerbank / güç kaynağınız varsa fiber optik hat ile santralden gelen sinyaller kesilmeyeceği için internet erişiminiz kesilmeyecektir. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ama ONT cihazı Binanın girişinde ve herhangi bir yedek güç kaynağına bağlı değil ise o başka. Hadi ona da bakalım.

Binaya Kadar Fiber - FTTB

Fiber optik kablo Binaya Kadar gelmiş fakat FTTH’de olduğu gibi eve ONT cihazı koymak yerine pasif optik ağ dönüşümü bina girişinde fiber kabloların sonlandığı yerde (giriş kat - elektrik odasında falan) yapıldıysa bu kurulum Binaya Kadar Fiber altyapıdır. Evinizde duvarda RJ45 soketli ethernet kablosunun girebileceği ethernet portu olur. (Prizde örnekteki gibi RJ45 yada CAT6 falan yazıyor olabilir:)

1-3.jpg
FTTB Binaya Kadar fiber Altyapılarda kullanılan Ethernet kablosu için CAT 6 duvar prizi fotoğrafı.

FTTH altyapıda ONT ile WiFi Router arasına kısa bir ethernet kablosu takılıyor, internet ev içerisinde böyle dağılıyordu ya hani; FTTB’yi yalnızca o kablonun uzatılıp bina girişinden daireye kadar iç tesisata döşendiğini varsayabilirsiniz. Bu tür kurulumlarda ONT gibi küçük kutular yerine tüm binanın fiber sonlandırmasını yapabilecek dönüşüm cihazları kullanılmakta. Tabi FTTB’de yönlendirici ile fiber sonlandırma arasında kablo mesafesi arttığı için ethernet kablosunun kalitesi, kategorisi, kablonun takıldığı FTTB fiber sonlandırma cihazının portları, vesaire gibi detaylar işin içerisine giriyor. Örneğin FTTB altyapı bulunan, eski sayılabilecek bir binada oturuyorsunuz. Dairenize kadar çekilmiş olan Ethernet kablosu CAT5 (Kategori kelimesinin kısaltması.) ve 13. katta iseniz -yani kablo hem eski hem uzunsa- 10 Gbps bir abonelik başlattığınızda hızı tamı tamına alamama ihtimaliniz var. FTTH’de bu sorun yok. 15cm, 1mt gibi mesafelerde CAT5 olmuş CAT6 olmuş çok farketmez.

Diyelim ki 200 Mbps hızında bir abonelik başlatacaksınız. Binanızda kurulu olan fiber dönüşüm switch’i 100 Mbps sınırlı Fast Ethernet portarına sahip ise aboneliği başlatsanız bile doğal olarak 100Mbps’den fazla hızlara erişemeyeceksiniz. Aynı sebep WiFi yönlendiricinizin, bilgisayarınızın ethernet portları için de geçerli bu arada. Fast Ethernet her ne kadar ismi koyulduğu zamanlar fast sayılsa da artık bir hayli slow :D Fast Ethernet LAN portları interneti 4 tel üzerinden ilettikleri için 100 megabit sınırındalar. (1 numaralı madde-Hibrit Fiber bölümünde- xDSL kablosunun takılı olduğu bir modem fotoğrafı var. Ona bakın, mesela onun solda üzerinde 1 - 2 falan yazan LAN portları gördüğünüz üzere 4 telli. Bahsettiğim fast ethernet o.) Kablo ile 100 Mbps’den fazla hızlarda internet kullanabilmemiz için LAN ve WAN portlarımızın “Gigabit Ethernet” destekli olup 8 telli olması lazım.

Unutmayın: ağ kablolamalarınızdaki ek noktaları- iki kablonun birleştirilmeye çalışılması- ve bu ekin düzgün yapılamaması, çürümesi kopması gibi durumlarda internet konforunuz zarar görecektir. Bu gibi sebeplerden dolayı dairenize kadar çekilmiş olan ethernet kablosunu yenileme kararı verdiyseniz, hiç bir ek olmadan dairenizin içine kadar ethernet kablosunu uzatmanızı öneririm. Kabloyu prize monte edip prize kablo takmaktansa evin içine fazladan kablo bırakıp yönlendirici ile sinyali birbirine direkt bağlamak daha iyi olacaktır. Bu DSL telefon hattı için de geçerli.

Faydası olur, zararı olmaz. :)

#DahaHızlıDahaUcuz ve daha kaliteli bir internete sahip olduğumuz yakın gelecekte görüşmek üzere. Fiberle kalın.

Bu metnin yazarı H. Alperen TUNCER (@benAlperen)'e çok teşekkür ederiz. Emeğine sağlık. Fiber optik altyapı türleri ile ilgili soru ve düşüncelerinizi bu konunun altına yazabilirsiniz arkadaşlar.
 
Son düzenleme:

BatuhanDN

Müdavim
Katılım
21 Ocak 2021
Mesajlar
1,815
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
1,482
Puanları
113
İnternet altyapınız gerçekten fiber mi? Hibrit Fiber ve Gerçek Fiber nedir?

FİBEROPTİK ALTYAPI TÜRLERİ NELERDİR?

Sizlere bu yazımda, evinizde bulunan internet altyapısının gerçekten fiber olup olmadığını nasıl anlayacağınızdan, fiber internet altyapı türlerinden ve fiber internetin kullanım mantığından bahsedeceğim.
Ekli dosyayı görüntüle 155538

İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS) tarafından “hiper net, fiber net, fiber hızında internet” gibi tabirler ile yüksek hızda internet vaadi sunan kampanyalara hepimiz şahit oluyoruz. :) Peki kullandığınız internet altyapısı gerçekten fiber mi? “Evimde kullandığım internet fiber mi, fiber ise nereye kadar fiber olup olmadığını nasıl anlarım?” diyorsanız adım adım giderek özellikle eklediğim görseller ve açıklamaları dikkatlice incelerseniz gereken tespiti rahatlıkla yapabilirsiniz. Kafanızda soru işareti kalmaması için bu metnin tamamını ve önerdiğim diğer yazıları okumanızı tavsiye ediyorum. Yazıları numaralandırdım, metnin sonunda bakabilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 155548
  1. HİBRİT FİBER
    → FİBER + BAKIR xDSL
Bu altyapı çeşidinde fiber optik kablo altyapısının sonlandığı saha dolabı kullanıcıya 0 ila 300 metre uzaklıkta ise Sokağa Kadar Fiber (FTTC), 300 metreden daha uzakta ise Mahalleye Kadar Fiber (FTTN) olarak adlandırılır. Bazen bu mesafe kilometreler ile ifade edilebilmektedir. (Uzaklığı öğrenmek için internet altyapı sorgulama sitelerinden adres sorgulama yapabilir yada internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.)

Ekli dosyayı görüntüle 155541

İnternet hizmeti fiber altyapının bittiği düğümden itibaren xDSL olarak adlandırdığımız internet altyapı teknolojisine dönüşür ve kullanıcıya kadar bakır kablolar aracılığıyla xDSL ile devam eder. Altyapı size evinize kadar döşenmiş olan telefon hattı ile gelir. Bu telefon hattı aşağıdaki görsellerde de görebileceğiniz üzere duvarda yer alan RJ11 duvar prizine kadar uzanır. FTTN ve FTTC altyapı türlerinde sonlandırma DSL türünde olduğu için bu türü destekleyen bir “xDSL Modem” kullanmanız gerekir. Yalnızca ADSL çeşit modül içeren modemler VDSL ile, yalnızca VDSL modül içeren modemler ile de ADSL kullanamazsınız. İnternete bağlanmak için İki ucu da RJ11 soketli ağ kablosunun bir ucunu duvar prizine, diğer ucunu da DSL portu olan modeme takar ve modemin internet ağı ile buluşmasını sağlarsınız. Tabii ki xDSL altyapı içerisinde fiber optik kablo bulundurmak zorunda değildir. Sinyal, santralden eve kadar tamamı ile bakır kablolar ile de taşınabilir. Günümüzde tüm dünyada internet bağlantıları mümkün olan noktalara kadar fiber optik kablolar ile yenilenmekte.

Ekli dosyayı görüntüle 155549
RJ11 isimli soket ucuna sahip DSL telefon ve internet veri kablosunun duvar prizine ve modeme takılmış halinin fotoğrafı.

Bakır hattın kalitesine göre değişmekle birlikte gecikme (ping) sorunları ve sinyal zayıflamaları yaşanması muhtemel altyapı türüdür. Günümüzde hâlen fiber dönüşümün yeterince yapılamadığı muhitlerde kullanılmaktadır. Teorik olarak altyapı içerisinde fiber optik kablo kullanıldığı için fiber altyapı türleri arasında kendine yer bulsa da bunun son kullanıcıda çok bir karşılığı yoktur. Kullanıcı sonuç itibariyle ADSL, VDSL ve türevleri olan bakır altyapı ile hizmet aldığı için gerçek fiber internet denilemez. Belirli bir noktaya kadar fiber olsalar da daha sonra bakır DSL teknolojisi ile hibrit edildiği için İSS’ler tarafından hiper gibi isimlendirilir. Hibrit Fiber sınıflandırması içerisine dahil edilir.

Bunların haricinde Kablo İnternet [Hibrit Fiber Koaksiyel (HFC)] ve Radyolink, Mobil Ağ gibi kurulumlarda fiber, daha farklı teknolojiler ile de hibrit edilebiliyor.

2. GERÇEK FİBER → FTTH - GPON, FTTB

(Fiber to the Home / Building - Gigabit Passive Optical Network)

= Daireye Kadar / Binaya Kadar Fiber - Gigabit Pasif Optik Ağ

Gelelim Gerçek Fiber altyapı sınıflandırmasına. Nedir Gerçek Fiber? Santralden evinize, interneti kullandığınız noktaya kadar fiber optik kablo ve teknolojisinden başka bir şey kullanılmayan internet altyapı çeşididir. FTTB kısaltması kullanılan türünde Fiber optik sonlandırma bina girişine kadar iken FTTH kısaltması kullanılan türünde fiber optik kablo dairenize hatta odanıza kadar çekilebilir.

Fiber optik kablo tüm dünyada internet ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan ana omurga’nın (backbone) ekseriyetini kapsamışken, günümüzde evlerimize kadar çekilebilir hale geldi. Yeni inşa edilen yapılarda mümkün olduğunca fiber optik kablo çekilmeye çalışılsa da gerek müteahhit gerek mal sahibi gerekse birtakım imkan yetersizliklerinden dolayı fiber altyapı çekilmeyebiliyor. Hâlihazırda internet altyapısı olan yapılarda ise fiber dönüşüm işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu dönüşümde de temel gerekçe müşteri talebi ve ihtiyaçlar (talep = arz) olmakta.

İnternetinizin Gerçek Fiber Optik altyapı üzerinde olup olmadığını kısaca şöyle anlayabilirsiniz:

Eve Kadar / Daireye Kadar Fiber – FTTH GPON


Fiber kablonun Eve, Daireye Kadar geldiği; kurulumlarda aşağıda yer alan görseldeki gibi dışı 125 µm içindeki cam tüp ise 9 µm (mikron) inceliğinde olan bir fiber optik kablo kullanılır. Düşünsenize saç telinden ince bir tüp sizi ışık hızında dünyaya bağlıyor... Evinize bu kablodan geliyorsa gerçek fiber altyapıya sahipsiniz demektir. Bazen FTTP olarak da kısaltılsa da genelde GPON kısaltması kullanılıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 155543

Genelde sarı renkli olsa da çeşitli farklılıklardan dolayı gri, mavi gibi farklı renklerde denk gelmeniz mümkündür. Her ne kadar Türkçe’ye lif diye Arapça karlışığı ile tercüme edilse de argoda fiber kıl kablo diye de adlandırılır. İçerisinde saç telinden daha da ince optik (cam) tüp bulundurmaktadır. Kırılabileceği için çok hareket ettirmemeye özen göstermek gerekir. Ucunda çeşitli renklerde (genellikle yeşil) fiber kablo soketi olur ve bu soket ONT adı verilen fiber dönüştürücü cihaza takılır.

Ekli dosyayı görüntüle 155544

Fotoğraftaki fiber kablolardan yalnızca biri dahi santralde evinize kadar gelse; günümüz dünyasının son teknoloji internetine sahip oluyorsunuz.

Açılımı Optik Network Terminal olan ve küçük bir kutu görünümü veren bu cihaz, verileri fiber kablo yoluyla ileten ışığı elektrik sinyaline dönüştürerek ethernet kablosunun takılacağı RJ45 LAN portuna aktarır. “Dâhilî ONT Fiber Modem” yada ONT Modem adı verilen cihazlarda bu dönüştürücü Router’ın içinde olur. ayrı bir cihaz olarak yer kaplamaz. Fakat o tarz kurulumlarda da o cihazdan farklı bir router kullanmak bildiğim kadarıyla imkansızlaşır. Ama bize imkansız dememek lazım. :)
Ekli dosyayı görüntüle 155545
ONT Görseli, Gigabit Pasif Optik Ağ Terminali, GPON Terminal, Fiber Dönüştürücü

Görselde görmüş olduğunuz kutu, günümüzde en sık kullanılan ONT cihazı. Yani fiber kabloyla gelen ışığı veri sinyaline dönüştüren cihaz. Bu fotoğrafta fiber optik kablosu çıkarılmış şekilde duruyor. Normalde o yeşil soketin soldaki fiber kablo portuna takılması lazım.

Fiber Modem diye bir şey var mı?

Aslında fiber kabloyu direkt takabileceğimiz yönlendiriciler üretilene kadar yoktu. Şimdi diyeceksiniz ki DSL ve Kablo teknolojisinde bu ağ cihazlarına modem deniyor da fiberde neden denmiyor. Siz de haklısınız. Çünkü ONT yukarda yer alan görseldeki gibi ayrı bir cihaz olarak kullanılıyor ise kullandığınız Kablosuz Yönlendirici Modem değil yalnızca yönlendirici oluyor.
Bakın mesela aşağıdaki görselde iki adet modem görüyorsunuz. Sodaki Fiber Modem sağdaki xDSL Modem. Soldaki cihaza fiber kabloyu SFP portu ile direkt takabiliyoruz. (ONT’den biraz farklı bir fiber sonlandırma teknolojisi.) Sağdaki cihaza ise DSL RJ11 uçlu telefon kablosunu direkt takabiliyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 155546


SFP portu ile fiber internet kullanımına ülkemizdeki şu an izin verilmiyor. Onun yerine ONT kullanmamızı istiyorlar. Bunun sebeplerinden biri, SFP portu destekli fiber modem bulmanın zor olması. Ama onun yerine fiber optik altyapılarda kullanılmak üzere üretilmiş routerlar var, yukarıda dediğim gibi ONT içerisinde yer alıyor (ONT Modem). Diğer modem türlerinin isim kaynağına bakacak olursak aslında onlar da Fiber Modem kavramı ile de adlandırılabilir. Teknoloji kalıp kabul etmez.

Her ne kadar Türkçe “yönlendirici” demem gerek ise de router diyorum karışıklık olmasın diye. Türkçesini en azından bilmek lazım ama.

FTTH kurulumlarda Gigabit hızlarda Pasif Optik Ağ eve kadar geldiği için gigabitlerce hızda interneti kesintisiz, sorunsuz, kayıpsız kullanabilirsiniz. Pasif bir ağ olduğu için elektrik kesintilerinden etkilenmez. Eğer Modemi ve ONT cihazını çalıştırabilecek bir UPS, powerbank / güç kaynağınız varsa fiber optik hat ile santralden gelen sinyaller kesilmeyeceği için internet erişiminiz kesilmeyecektir. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ama ONT cihazı Binanın girişinde ve herhangi bir yedek güç kaynağına bağlı değil ise o başka. Hadi ona da bakalım.

Binaya Kadar Fiber - FTTB

Fiber optik kablo Binaya Kadar gelmiş fakat FTTH’de olduğu gibi eve ONT cihazı koymak yerine pasif optik ağ dönüşümü bina girişinde fiber kabloların sonlandığı yerde (giriş kat - elektrik odasında falan) yapıldıysa bu kurulum Binaya Kadar Fiber altyapıdır. Evinizde duvarda RJ45 soketli ethernet kablosunun girebileceği ethernet portu olur. (Prizde örnekteki gibi RJ45 yada CAT6 falan yazıyor olabilir:)

Ekli dosyayı görüntüle 155547
FTTB Binaya Kadar fiber Altyapılarda kullanılan Ethernet kablosu için CAT 6 duvar prizi fotoğrafı.

FTTH altyapıda ONT ile WiFi Router arasına kısa bir ethernet kablosu takılıyor, internet ev içerisinde böyle dağılıyordu ya hani; FTTB’yi yalnızca o kablonun uzatılıp bina girişinden daireye kadar iç tesisata döşendiğini varsayabilirsiniz. Bu tür kurulumlarda ONT gibi küçük kutular yerine tüm binanın fiber sonlandırmasını yapabilecek dönüşüm cihazları kullanılmakta. Tabi FTTB’de yönlendirici ile fiber sonlandırma arasında kablo mesafesi arttığı için ethernet kablosunun kalitesi, kategorisi, kablonun takıldığı FTTB fiber sonlandırma cihazının portları, vesaire gibi detaylar işin içerisine giriyor. Örneğin FTTB altyapı bulunan, eski sayılabilecek bir binada oturuyorsunuz. Dairenize kadar çekilmiş olan Ethernet kablosu CAT5 (Kategori kelimesinin kısaltması.) ve 13. katta iseniz -yani kablo hem eski hem uzunsa- 10 Gbps bir abonelik başlattığınızda hızı tamı tamına alamama ihtimaliniz var. FTTH’de bu sorun yok. 15cm, 1mt gibi mesafelerde CAT5 olmuş CAT6 olmuş çok farketmez.

Diyelim ki 200 Mbps hızında bir abonelik başlatacaksınız. Binanızda kurulu olan fiber dönüşüm switch’i 100 Mbps sınırlı Fast Ethernet portarına sahip ise aboneliği başlatsanız bile doğal olarak 100Mbps’den fazla hızlara erişemeyeceksiniz. Aynı sebep WiFi yönlendiricinizin, bilgisayarınızın ethernet portları için de geçerli bu arada. Fast Ethernet her ne kadar ismi koyulduğu zamanlar fast sayılsa da artık bir hayli slow :D Fast Ethernet LAN portları interneti 4 tel üzerinden ilettikleri için 100 megabit sınırındalar. (1 numaralı madde-Hibrit Fiber bölümünde- xDSL kablosunun takılı olduğu bir modem fotoğrafı var. Ona bakın, mesela onun solda üzerinde 1 - 2 falan yazan LAN portları gördüğünüz üzere 4 telli. Bahsettiğim fast ethernet o.) Kablo ile 100 Mbps’den fazla hızlarda internet kullanabilmemiz için LAN ve WAN portlarımızın “Gigabit Ethernet” destekli olup 8 telli olması lazım.

Unutmayın: ağ kablolamalarınızdaki ek noktaları- iki kablonun birleştirilmeye çalışılması- ve bu ekin düzgün yapılamaması, çürümesi kopması gibi durumlarda internet konforunuz zarar görecektir. Bu gibi sebeplerden dolayı dairenize kadar çekilmiş olan ethernet kablosunu yenileme kararı verdiyseniz, hiç bir ek olmadan dairenizin içine kadar ethernet kablosunu uzatmanızı öneririm. Kabloyu prize monte edip prize kablo takmaktansa evin içine fazladan kablo bırakıp yönlendirici ile sinyali birbirine direkt bağlamak daha iyi olacaktır. Bu DSL telefon hattı için de geçerli.

Faydası olur, zararı olmaz. :)

#DahaHızlıDahaUcuz ve daha kaliteli bir internete sahip olduğumuz yakın gelecekte görüşmek üzere. Fiberle kalın.

Bu metnin yazarı H. Alperen TUNCER (@benAlperen)'e çok teşekkür ederiz. Emeğine sağlık. Yazı fiber optik altyapı türleri ile ilgili soru ve düşüncelerinizi bu konunun altına yazabilirsiniz arkadaşlar.
Yararlı Olmuş :)
 

erenalisen

Doçent
Katılım
21 Eylül 2020
Mesajlar
997
Reaksiyon puanı
526
Puanları
93
Yaş
19
Binamızda hem türknetin hemde türktelekomun ftth fiber altyapısı var şuanda türk telekom altyapısı üzerinden dsmart tv ve internet kullanıyoruz ve bittiği gibi türknet fibere geçeceğiz 99 tl ye 1000mbps internet veriyorlar bu arada dsmart da almam gereken paket hızı 24mbps fakat ben 26 27 mbps alıyorum genelde insanlarda hız düşüklüğü olur paket hızlarına göre bende fazlası var :) Yalnız benimde şaşırdığım bir olay var daha türkiyenin yüzde 5 inde bile ftth gpon fiber yokken niye bazı binalara iki farklı firma ftth getiriyor bizim binamızda olduğu gibi mesela hem türknetin hemde türktelekomun ftth altyapısı var yani bir binada iki fiber altyapı var keşke türkiyede fiber altyapı olmayan yerlere götürselerde her binada bir tane bile olsa
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    12.7 KB · Görüntüleme: 465

Jarvisit

Tech is my home
Admin
SDN
Katılım
20 Mayıs 2016
Mesajlar
1,912
Çözümler
3
Reaksiyon puanı
2,840
Puanları
113
Binamızda hem türknetin hemde türktelekomun ftth fiber altyapısı var şuanda türk telekom altyapısı üzerinden dsmart tv ve internet kullanıyoruz ve bittiği gibi türknet fibere geçeceğiz 99 tl ye 1000mbps internet veriyorlar bu arada dsmart da almam gereken paket hızı 24mbps fakat ben 26 27 mbps alıyorum genelde insanlarda hız düşüklüğü olur paket hızlarına göre bende fazlası var :) Yalnız benimde şaşırdığım bir olay var daha türkiyenin yüzde 5 inde bile ftth gpon fiber yokken niye bazı binalara iki farklı firma ftth getiriyor bizim binamızda olduğu gibi mesela hem türknetin hemde türktelekomun ftth altyapısı var yani bir binada iki fiber altyapı var keşke türkiyede fiber altyapı olmayan yerlere götürselerde her binada bir tane bile olsa
İstanbul'un göbeğinde (Kadıköy) 1 Gbps hız veremeyen Türknet'e bak sen :D Bu arada adresin gözüküyor silsen iyi olur.
 

benAlperen

Öğrenci
Katılım
19 Mayıs 2021
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
21
Binamızda hem türknetin hemde türktelekomun ftth fiber altyapısı var şuanda türk telekom altyapısı üzerinden dsmart tv ve internet kullanıyoruz ve bittiği gibi türknet fibere geçeceğiz 99 tl ye 1000mbps internet veriyorlar bu arada dsmart da almam gereken paket hızı 24mbps fakat ben 26 27 mbps alıyorum genelde insanlarda hız düşüklüğü olur paket hızlarına göre bende fazlası var :) Yalnız benimde şaşırdığım bir olay var daha türkiyenin yüzde 5 inde bile ftth gpon fiber yokken niye bazı binalara iki farklı firma ftth getiriyor bizim binamızda olduğu gibi mesela hem türknetin hemde türktelekomun ftth altyapısı var yani bir binada iki fiber altyapı var keşke türkiyede fiber altyapı olmayan yerlere götürselerde her binada bir tane bile olsa
Yorumunuz için teşekkürler :) Evet çok haklısınız. Türkiye'de tüm internet servis sağlayıcıların ortak kullandığı bir fiber optik altyapı oluşturulmak zorunda. Birtakım sebeplerden dolayı hayata geçirilemeyen SAYE modelini bu yüzden destekliyoruz. (Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim, yani her binada fiziksel olarak tek bir altyapı ile aboneliklerin hangi İSS üzerinde olacağının sanal olarak ayrıştırılması.) SAYE bir seçenek değil zorunluluktur. Ne kadar ertelenirse ertelensin eninde sonunda ortak altyapı modeline geçilecektir. Bunun başka bir çözümü yok çünkü. Ne yani 10 tane İSS varsa bir binaya 10 altyapı birden mi çekilecek? Ben evime fiber geliyor iken neden bir İSS tercih etmek zorunda kalayım ki? Bu hem altyapı döşeme işlemini yavaşlatır hemde rekabetin önüne taş koyar. Ana omurga kısmında her İSS kendi omurgasına sahip olabilir ama sokaklardaki kılcal altyapı ortak olmak zorundadır.
 
Son düzenleyen moderatör:

Wab Sharan

Doçent
Katılım
25 Mart 2021
Mesajlar
583
Reaksiyon puanı
416
Puanları
63
18 MBPS Turkcell Superonline kullanıyorum binaya kadar CAT6'lı fiber ile. Biraz düşük ama benim için önemli olan ping. Standard modemiyle evin en uzağındaki odada herhangi bir TR sunucusunda 18 ping alıyorum gayet de güzel oluyor. Ethernet ile bu değer 11 pinge düşüyor yine CAT6 ethernet kablosu ile.
 

Laufeyson

Müdavim
Katılım
19 Temmuz 2020
Mesajlar
10,870
Reaksiyon puanı
13,075
Puanları
113
Elinize sağlık, gerçekten güzel bir yazı olmuş, okuması çok keyifliydi.

Peki biz kabloları göremiyorsak gerçek fiber olup olmadığını nasıl anlayacağız? Mesela ben KabloNet kullanıyorum ve kabloları göremiyorum, bina dışında Türk Telekom altyapısına ait kablolar var ancak KabloNet'e dair görünürde bir kablo yok.
 

benAlperen

Öğrenci
Katılım
19 Mayıs 2021
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
21
İnternet altyapınız gerçekten fiber mi? Hibrit Fiber ve Gerçek Fiber nedir?

FİBEROPTİK ALTYAPI TÜRLERİ NELERDİR?

Sizlere bu yazımda, evinizde bulunan internet altyapısının gerçekten fiber olup olmadığını nasıl anlayacağınızdan, fiber internet altyapı türlerinden ve fiber internetin kullanım mantığından bahsedeceğim.
Ekli dosyayı görüntüle 155538

İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS) tarafından “hiper net, fiber net, fiber hızında internet” gibi tabirler ile yüksek hızda internet vaadi sunan kampanyalara hepimiz şahit oluyoruz. :) Peki kullandığınız internet altyapısı gerçekten fiber mi? “Evimde kullandığım internet fiber mi, fiber ise nereye kadar fiber olup olmadığını nasıl anlarım?” diyorsanız adım adım giderek özellikle eklediğim görseller ve açıklamaları dikkatlice incelerseniz gereken tespiti rahatlıkla yapabilirsiniz. Kafanızda soru işareti kalmaması için bu metnin tamamını okumanızı tavsiye ediyorum.

  1. HİBRİT FİBER
    → FİBER + BAKIR xDSL
Bu altyapı çeşidinde fiber optik kablo altyapısının sonlandığı saha dolabı kullanıcıya 0 ila 300 metre uzaklıkta ise Sokağa Kadar Fiber (FTTC), 300 metreden daha uzakta ise Mahalleye Kadar Fiber (FTTN) olarak adlandırılır. Bazen bu mesafe kilometreler ile ifade edilebilmektedir. (Uzaklığı öğrenmek için internet altyapı sorgulama sitelerinden adres sorgulama yapabilir yada internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.)


İnternet hizmeti fiber altyapının bittiği düğümden itibaren xDSL olarak adlandırdığımız internet altyapı teknolojisine dönüşür ve kullanıcıya kadar bakır kablolar aracılığıyla xDSL ile devam eder. Altyapı size evinize kadar döşenmiş olan telefon hattı ile gelir. Bu telefon hattı aşağıdaki görsellerde de görebileceğiniz üzere duvarda yer alan RJ11 duvar prizine kadar uzanır. FTTN ve FTTC altyapı türlerinde sonlandırma DSL türünde olduğu için bu türü destekleyen bir “xDSL Modem” kullanmanız gerekir. Yalnızca ADSL çeşit modül içeren modemler VDSL ile, yalnızca VDSL modül içeren modemler ile de ADSL kullanamazsınız. İnternete bağlanmak için İki ucu da RJ11 soketli ağ kablosunun bir ucunu duvar prizine, diğer ucunu da DSL portu olan modeme takar ve modemin internet ağı ile buluşmasını sağlarsınız. Tabii ki xDSL altyapı içerisinde fiber optik kablo bulundurmak zorunda değildir. Sinyal, santralden eve kadar tamamı ile bakır kablolar ile de taşınabilir. Günümüzde tüm dünyada internet bağlantıları mümkün olan noktalara kadar fiber optik kablolar ile yenilenmekte.

RJ11 isimli soket ucuna sahip DSL telefon ve internet veri kablosunun duvar prizine ve modeme takılmış halinin fotoğrafı.

Bakır hattın kalitesine göre değişmekle birlikte gecikme (ping) sorunları ve sinyal zayıflamaları yaşanması muhtemel altyapı türüdür. Günümüzde hâlen fiber dönüşümün yeterince yapılamadığı muhitlerde kullanılmaktadır. Teorik olarak altyapı içerisinde fiber optik kablo kullanıldığı için fiber altyapı türleri arasında kendine yer bulsa da bunun son kullanıcıda çok bir karşılığı yoktur. Kullanıcı sonuç itibariyle ADSL, VDSL ve türevleri olan bakır altyapı ile hizmet aldığı için gerçek fiber internet denilemez. Belirli bir noktaya kadar fiber olsalar da daha sonra bakır DSL teknolojisi ile hibrit edildiği için İSS’ler tarafından hiper gibi isimlendirilir. Hibrit Fiber sınıflandırması içerisine dahil edilir.

Bunların haricinde Kablo İnternet [Hibrit Fiber Koaksiyel (HFC)] ve Radyolink, Mobil Ağ gibi kurulumlarda fiber, daha farklı teknolojiler ile de hibrit edilebiliyor.

2. GERÇEK FİBER → FTTH - GPON, FTTB

Ekli dosyayı görüntüle 155557

(Fiber to the Home / Building - Gigabit Passive Optical Network) = Daireye Kadar / Binaya Kadar Fiber - Gigabit Pasif Optik Ağ

Gelelim Gerçek Fiber altyapı sınıflandırmasına. Nedir Gerçek Fiber? Santralden evinize, interneti kullandığınız noktaya kadar fiber optik kablo ve teknolojisinden başka bir şey kullanılmayan internet altyapı çeşididir. FTTB kısaltması kullanılan türünde Fiber optik sonlandırma bina girişine kadar iken FTTH kısaltması kullanılan türünde fiber optik kablo dairenize hatta odanıza kadar çekilebilir.

Fiber optik kablo tüm dünyada internet ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan ana omurga’nın (backbone) ekseriyetini kapsamışken, günümüzde evlerimize kadar çekilebilir hale geldi. Yeni inşa edilen yapılarda mümkün olduğunca fiber optik kablo çekilmeye çalışılsa da gerek müteahhit gerek mal sahibi gerekse birtakım imkan yetersizliklerinden dolayı fiber altyapı çekilmeyebiliyor. Hâlihazırda internet altyapısı olan yapılarda ise fiber dönüşüm işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu dönüşümde de temel gerekçe müşteri talebi ve ihtiyaçlar (talep = arz) olmakta.

İnternetinizin Gerçek Fiber Optik altyapı üzerinde olup olmadığını kısaca şöyle anlayabilirsiniz:

Eve Kadar / Daireye Kadar Fiber – FTTH GPON


Fiber kablonun Eve, Daireye Kadar geldiği; kurulumlarda aşağıda yer alan görseldeki gibi dışı 125 µm içindeki cam tüp ise 9 µm (mikron) inceliğinde olan bir fiber optik kablo kullanılır. Düşünsenize saç telinden ince bir tüp sizi ışık hızında dünyaya bağlıyor... Evinize bu kablodan geliyorsa gerçek fiber altyapıya sahipsiniz demektir. Bazen FTTP olarak da kısaltılsa da genelde GPON kısaltması kullanılıyor.


Genelde sarı renkli olsa da çeşitli farklılıklardan dolayı gri, mavi gibi farklı renklerde denk gelmeniz mümkündür. Her ne kadar Türkçe’ye lif diye Arapça karlışığı ile tercüme edilse de argoda fiber kıl kablo diye de adlandırılır. İçerisinde saç telinden daha da ince optik (cam) tüp bulundurmaktadır. Kırılabileceği için çok hareket ettirmemeye özen göstermek gerekir. Ucunda çeşitli renklerde (genellikle yeşil) fiber kablo soketi olur ve bu soket ONT adı verilen fiber dönüştürücü cihaza takılır.


Fotoğraftaki fiber kablolardan yalnızca biri dahi santralde evinize kadar gelse; günümüz dünyasının son teknoloji internetine sahip oluyorsunuz.

Açılımı Optik Network Terminal olan ve küçük bir kutu görünümü veren bu cihaz, verileri fiber kablo yoluyla ileten ışığı elektrik sinyaline dönüştürerek ethernet kablosunun takılacağı RJ45 LAN portuna aktarır. “Dâhilî ONT Fiber Modem” yada ONT Modem adı verilen cihazlarda bu dönüştürücü Router’ın içinde olur. ayrı bir cihaz olarak yer kaplamaz. Fakat o tarz kurulumlarda da o cihazdan farklı bir router kullanmak bildiğim kadarıyla imkansızlaşır. Ama bize imkansız dememek lazım. :)
ONT Görseli, Gigabit Pasif Optik Ağ Terminali, GPON Terminal, Fiber Dönüştürücü

Görselde görmüş olduğunuz kutu, günümüzde en sık kullanılan ONT cihazı. Yani fiber kabloyla gelen ışığı veri sinyaline dönüştüren cihaz. Bu fotoğrafta fiber optik kablosu çıkarılmış şekilde duruyor. Normalde o yeşil soketin soldaki fiber kablo portuna takılması lazım.

Fiber Modem diye bir şey var mı?

Aslında fiber kabloyu direkt takabileceğimiz yönlendiriciler üretilene kadar yoktu. Şimdi diyeceksiniz ki DSL ve Kablo teknolojisinde bu ağ cihazlarına modem deniyor da fiberde neden denmiyor. Siz de haklısınız. Çünkü ONT yukarda yer alan görseldeki gibi ayrı bir cihaz olarak kullanılıyor ise kullandığınız Kablosuz Yönlendirici Modem değil yalnızca yönlendirici oluyor.
Bakın mesela aşağıdaki görselde iki adet modem görüyorsunuz. Sodaki Fiber Modem sağdaki xDSL Modem. Soldaki cihaza fiber kabloyu SFP portu ile direkt takabiliyoruz. (ONT’den biraz farklı bir fiber sonlandırma teknolojisi.) Sağdaki cihaza ise DSL RJ11 uçlu telefon kablosunu direkt takabiliyoruz.



SFP portu ile fiber internet kullanımına ülkemizdeki şu an izin verilmiyor. Onun yerine ONT kullanmamızı istiyorlar. Bunun sebeplerinden biri, SFP portu destekli fiber modem bulmanın zor olması. Ama onun yerine fiber optik altyapılarda kullanılmak üzere üretilmiş routerlar var, yukarıda dediğim gibi ONT içerisinde yer alıyor (ONT Modem). Diğer modem türlerinin isim kaynağına bakacak olursak aslında onlar da Fiber Modem kavramı ile de adlandırılabilir. Teknoloji kalıp kabul etmez.

Her ne kadar Türkçe “yönlendirici” demem gerek ise de router diyorum karışıklık olmasın diye. Türkçesini en azından bilmek lazım ama.

FTTH kurulumlarda Gigabit hızlarda Pasif Optik Ağ eve kadar geldiği için gigabitlerce hızda interneti kesintisiz, sorunsuz, kayıpsız kullanabilirsiniz. Pasif bir ağ olduğu için elektrik kesintilerinden etkilenmez. Eğer Modemi ve ONT cihazını çalıştırabilecek bir UPS, powerbank / güç kaynağınız varsa fiber optik hat ile santralden gelen sinyaller kesilmeyeceği için internet erişiminiz kesilmeyecektir. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ama ONT cihazı Binanın girişinde ve herhangi bir yedek güç kaynağına bağlı değil ise o başka. Hadi ona da bakalım.

Binaya Kadar Fiber - FTTB

Fiber optik kablo Binaya Kadar gelmiş fakat FTTH’de olduğu gibi eve ONT cihazı koymak yerine pasif optik ağ dönüşümü bina girişinde fiber kabloların sonlandığı yerde (giriş kat - elektrik odasında falan) yapıldıysa bu kurulum Binaya Kadar Fiber altyapıdır. Evinizde duvarda RJ45 soketli ethernet kablosunun girebileceği ethernet portu olur. (Prizde örnekteki gibi RJ45 yada CAT6 falan yazıyor olabilir:)

FTTB Binaya Kadar fiber Altyapılarda kullanılan Ethernet kablosu için CAT 6 duvar prizi fotoğrafı.

FTTH altyapıda ONT ile WiFi Router arasına kısa bir ethernet kablosu takılıyor, internet ev içerisinde böyle dağılıyordu ya hani; FTTB’yi yalnızca o kablonun uzatılıp bina girişinden daireye kadar iç tesisata döşendiğini varsayabilirsiniz. Bu tür kurulumlarda ONT gibi küçük kutular yerine tüm binanın fiber sonlandırmasını yapabilecek dönüşüm cihazları kullanılmakta. Tabi FTTB’de yönlendirici ile fiber sonlandırma arasında kablo mesafesi arttığı için ethernet kablosunun kalitesi, kategorisi, kablonun takıldığı FTTB fiber sonlandırma cihazının portları, vesaire gibi detaylar işin içerisine giriyor. Örneğin FTTB altyapı bulunan, eski sayılabilecek bir binada oturuyorsunuz. Dairenize kadar çekilmiş olan Ethernet kablosu CAT5 (Kategori kelimesinin kısaltması.) ve 13. katta iseniz -yani kablo hem eski hem uzunsa- 10 Gbps bir abonelik başlattığınızda hızı tamı tamına alamama ihtimaliniz var. FTTH’de bu sorun yok. 15cm, 1mt gibi mesafelerde CAT5 olmuş CAT6 olmuş çok farketmez.

Diyelim ki 200 Mbps hızında bir abonelik başlatacaksınız. Binanızda kurulu olan fiber dönüşüm switch’i 100 Mbps sınırlı Fast Ethernet portarına sahip ise aboneliği başlatsanız bile doğal olarak 100Mbps’den fazla hızlara erişemeyeceksiniz. Aynı sebep WiFi yönlendiricinizin, bilgisayarınızın ethernet portları için de geçerli bu arada. Fast Ethernet her ne kadar ismi koyulduğu zamanlar fast sayılsa da artık bir hayli slow :D Fast Ethernet LAN portları interneti 4 tel üzerinden ilettikleri için 100 megabit sınırındalar. (1 numaralı madde-Hibrit Fiber bölümünde- xDSL kablosunun takılı olduğu bir modem fotoğrafı var. Ona bakın, mesela onun solda üzerinde 1 - 2 falan yazan LAN portları gördüğünüz üzere 4 telli. Bahsettiğim fast ethernet o.) Kablo ile 100 Mbps’den fazla hızlarda internet kullanabilmemiz için LAN ve WAN portlarımızın “Gigabit Ethernet” destekli olup 8 telli olması lazım.

Unutmayın: ağ kablolamalarınızdaki ek noktaları- iki kablonun birleştirilmeye çalışılması- ve bu ekin düzgün yapılamaması, çürümesi kopması gibi durumlarda internet konforunuz zarar görecektir. Bu gibi sebeplerden dolayı dairenize kadar çekilmiş olan ethernet kablosunu yenileme kararı verdiyseniz, hiç bir ek olmadan dairenizin içine kadar ethernet kablosunu uzatmanızı öneririm. Kabloyu prize monte edip prize kablo takmaktansa evin içine fazladan kablo bırakıp yönlendirici ile sinyali birbirine direkt bağlamak daha iyi olacaktır. Bu DSL telefon hattı için de geçerli.

Faydası olur, zararı olmaz. :)

#DahaHızlıDahaUcuz ve daha kaliteli bir internete sahip olduğumuz yakın gelecekte görüşmek üzere. Fiberle kalın.

Bu metnin yazarı H. Alperen TUNCER (@benAlperen)'e çok teşekkür ederiz. Emeğine sağlık. Fiber optik altyapı türleri ile ilgili soru ve düşüncelerinizi bu konunun altına yazabilirsiniz arkadaşlar.
Ben teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur. Yazarken en büyük amacım insanların fiber optik altyapı türleri ile ilgili yaşadıkları kafa karışıklığının çözülmesiydi. Paylaşım için @Jarvisit Bey'e teşekkür ederim. Bu arada arkadaşlar, eski FTTx (Fiber to the ...) Türlerini anlatan tasarımlar İngilizce, karmaşık ve eskiydi. yeniden yorumlayarak yazıda bahsi geçen fiber türlerinin olduğu bir diyagram çalışması yaptık. Onun olduğu bağlantıyı ve medium hesabımı aşağıya ekliyorum:

8D93F4D5-EFFF-4F68-81C1-8B0C55BB37C1.jpeg
 
Son düzenleyen moderatör:

erenalisen

Doçent
Katılım
21 Eylül 2020
Mesajlar
997
Reaksiyon puanı
526
Puanları
93
Yaş
19
İstanbul'un göbeğinde (Kadıköy) 1 Gbps hız veremeyen Türknet'e bak sen :D Bu arada adresin gözüküyor silsen iyi olur.
valla bize veriyorlar binamızda bir kişi kullanmaya başlamış bile hız testi yaptıklarında 850 mbps falan çıkıyormuş upload ise 135 mbps civarlarında
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yorumunuz için teşekkürler :) Evet çok haklısınız. Türkiye'de tüm internet servis sağlayıcıların ortak kullandığı bir fiber optik altyapı oluşturulmak zorunda. Birtakım sebeplerden dolayı hayata geçirilemeyen SAYE modelini bu yüzden destekliyoruz. (Sanal Ayrıştırılmış Yerel Erişim, yani her binada fiziksel olarak tek bir altyapı ile aboneliklerin hangi İSS üzerinde olacağının sanal olarak ayrıştırılması.) SAYE bir seçenek değil zorunluluktur. Ne kadar ertelenirse ertelensin eninde sonunda ortak altyapı modeline geçilecektir. Bunun başka bir çözümü yok çünkü. Ne yani 10 tane İSS varsa bir binaya 10 altyapı birden mi çekilecek? Ben evime fiber geliyor iken neden bir İSS tercih etmek zorunda kalayım ki? Bu hem altyapı döşeme işlemini yavaşlatır hemde rekabetin önüne taş koyar. Ana omurga kısmında her İSS kendi omurgasına sahip olabilir ama sokaklardaki kılcal altyapı ortak olmak zorundadır.
Çok ama çok haklısınız ülkemizin yüzde 5inde olmayan altyapıyı bazı binalara iki defa getirmek yerine dediğiniz yöntem ile ortak altyapı üstünden isteyen istediğini alabiliyor olsa çok güzel olur ama türktelekom gibi bir tekel varken buna izin vermez diye düşünüyorum
 

benAlperen

Öğrenci
Katılım
19 Mayıs 2021
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
21
Elinize sağlık, gerçekten güzel bir yazı olmuş, okuması çok keyifliydi.

Peki biz kabloları göremiyorsak gerçek fiber olup olmadığını nasıl anlayacağız? Mesela ben KabloNet kullanıyorum ve kabloları göremiyorum, bina dışında Türk Telekom altyapısına ait kablolar var ancak KabloNet'e dair görünürde bir kablo yok.
Merhabalar. Kablonet Kablo İnternet denilen ayrı bir türdür. Hibrit Fiber Koaksiyel olarak adlandırılır. İnternet sokağa yada binaya kadar fiber kablolar ile gelir daha sonra Koaksiyel dönüştürücüler ile "Televizyon Anten Kablosu" olarak da kullandığımız RG6 kabloya aktarılır. Bunun sebebi aynı kablo ile hem internet hem kablo TV yayınının aktarılabilmesidir. Koaksiyel Kablo İnternet Yukarıda yer alan fiber türlerinden farklı bir tür olmak ile birlikte "Hibrit Fiber" grubu içerisindedir. Anten kablosu ile çalışan modemler piyasada çok bulunmadığı için genellikle alternatiflerini bulmak zordur fakat eğer modeminiz destekliyor ise köprü moduna alıp, yeni aldığınız router'a takıp kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için internette "Kablonet Köprü Modu" gibi araştırmalar yapabilirsiniz. :) Hibrit Fiber Koaksiyel (Kablo İnternet) altyapısında son kullanıcıya internet bu görseldeki anten kabloları ile girmektedir.
1623408635860.png
 

niyazi5859

Müdavim
Katılım
17 Mayıs 2020
Mesajlar
5,579
Çözümler
5
Reaksiyon puanı
5,104
Puanları
113
Ellerine sağlık jarvist
Bize fiber gelsinde sahte ya da gerçek olsun yeter ki hızlı olsun :)
 

Laufeyson

Müdavim
Katılım
19 Temmuz 2020
Mesajlar
10,870
Reaksiyon puanı
13,075
Puanları
113
Merhabalar. Kablonet Kablo İnternet denilen ayrı bir türdür. Hibrit Fiber Koaksiyel olarak adlandırılır. İnternet sokağa yada binaya kadar fiber kablolar ile gelir daha sonra Koaksiyel dönüştürücüler ile "Televizyon Anten Kablosu" olarak da kullandığımız RG6 kabloya aktarılır. Bunun sebebi aynı kablo ile hem internet hem kablo TV yayınının aktarılabilmesidir. Koaksiyel Kablo İnternet Yukarıda yer alan fiber türlerinden farklı bir tür olmak ile birlikte "Hibrit Fiber" grubu içerisindedir. Anten kablosu ile çalışan modemler piyasada çok bulunmadığı için genellikle alternatiflerini bulmak zordur fakat eğer modeminiz destekliyor ise köprü moduna alıp, yeni aldığınız router'a takıp kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için internette "Kablonet Köprü Modu" gibi araştırmalar yapabilirsiniz. :) Hibrit Fiber Koaksiyel (Kablo İnternet) altyapısında son kullanıcıya internet bu görseldeki anten kabloları ile girmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 155573
Evet son olarak bize attığınız kablo geliyor. Yani hibrit fibere giriyor, anladım teşekkür ederim.
 

benAlperen

Öğrenci
Katılım
19 Mayıs 2021
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
21
Bu konu için en anlamlı görsel anlatımın bu olacağını düşünüyorum. Tek fotoğrafta her şeyi görebiliyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 155560
Yorumunuz için teşekkür ederim :) FTTB bu görselde işyeri fabrika gibi tasvir edilmiş. Yani o anlamda da kullanılıyor olabilir ama günümüzde Türkiye'de Binaya Kadar Fiber + Ethernet Kablosu ile Dairelere kadar giden internet altyapısı olarak kullanılıyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

18 MBPS Turkcell Superonline kullanıyorum binaya kadar CAT6'lı fiber ile. Biraz düşük ama benim için önemli olan ping. Standard modemiyle evin en uzağındaki odada herhangi bir TR sunucusunda 18 ping alıyorum gayet de güzel oluyor. Ethernet ile bu değer 11 pinge düşüyor yine CAT6 ethernet kablosu ile.
Fiber Altyapı ile 18MBps'lik bir paket kullanmak ilginç olsa da dediğiniz gibi talep - arz, biraz da bütçe meselesi. Gecikme değerleriniz iyiymiş. Online oyuncular vb. için de en önemlisi o zaten. Yoksa oyun dosyaları zaten bilgisayarda var. Yüklemelik bir şey yok sonuçta (y)
 
Son düzenleme:
Katılım
6 Eylül 2018
Mesajlar
2,095
Reaksiyon puanı
3,027
Puanları
113
Çok detaylı ve güzel bir içerik olmuş, manşette forum linki mi olur deyip girdim ama olurmuş :D Yazlıktaki internetimin FTTB olduğunu öğrendim. Darısı İstanbul'daki base'ime...
 

retired

Dekan
Katılım
14 Haziran 2019
Mesajlar
7,356
Çözümler
25
Reaksiyon puanı
9,988
Puanları
113
Burada okuduğum gpon aleti bizde de var ve bu olduğundan beridir pingim baya düştü. Önceden Valorant'da 1K ping görüyordum. :D
 

thelordof

Asistan
Katılım
12 Kasım 2016
Mesajlar
364
Reaksiyon puanı
62
Puanları
28
Yazı için teşekkürler. FTTB ve FTTH arasında ping olarak bir fark var mıdır?
 

Pain_

Doçent
Katılım
1 Nisan 2021
Mesajlar
529
Reaksiyon puanı
656
Puanları
93
Yaş
26
İnternet altyapınız gerçekten fiber mi? Hibrit Fiber ve Gerçek Fiber nedir?

FİBEROPTİK ALTYAPI TÜRLERİ NELERDİR?

Sizlere bu yazımda, evinizde bulunan internet altyapısının gerçekten fiber olup olmadığını nasıl anlayacağınızdan, fiber internet altyapı türlerinden ve fiber internetin kullanım mantığından bahsedeceğim.

İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS) tarafından “hiper net, fiber net, fiber hızında internet” gibi tabirler ile yüksek hızda internet vaadi sunan kampanyalara hepimiz şahit oluyoruz. :) Peki kullandığınız internet altyapısı gerçekten fiber mi? “Evimde kullandığım internet fiber mi, fiber ise nereye kadar fiber olup olmadığını nasıl anlarım?” diyorsanız adım adım giderek özellikle eklediğim görseller ve açıklamaları dikkatlice incelerseniz gereken tespiti rahatlıkla yapabilirsiniz. Kafanızda soru işareti kalmaması için bu metnin tamamını okumanızı tavsiye ediyorum.

  1. HİBRİT FİBER
    → FİBER + BAKIR xDSL
Bu altyapı çeşidinde fiber optik kablo altyapısının sonlandığı saha dolabı kullanıcıya 0 ila 300 metre uzaklıkta ise Sokağa Kadar Fiber (FTTC), 300 metreden daha uzakta ise Mahalleye Kadar Fiber (FTTN) olarak adlandırılır. Bazen bu mesafe kilometreler ile ifade edilebilmektedir. (Uzaklığı öğrenmek için internet altyapı sorgulama sitelerinden adres sorgulama yapabilir yada internet servis sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz.)


İnternet hizmeti fiber altyapının bittiği düğümden itibaren xDSL olarak adlandırdığımız internet altyapı teknolojisine dönüşür ve kullanıcıya kadar bakır kablolar aracılığıyla xDSL ile devam eder. Altyapı size evinize kadar döşenmiş olan telefon hattı ile gelir. Bu telefon hattı aşağıdaki görsellerde de görebileceğiniz üzere duvarda yer alan RJ11 duvar prizine kadar uzanır. FTTN ve FTTC altyapı türlerinde sonlandırma DSL türünde olduğu için bu türü destekleyen bir “xDSL Modem” kullanmanız gerekir. Yalnızca ADSL çeşit modül içeren modemler VDSL ile, yalnızca VDSL modül içeren modemler ile de ADSL kullanamazsınız. İnternete bağlanmak için İki ucu da RJ11 soketli ağ kablosunun bir ucunu duvar prizine, diğer ucunu da DSL portu olan modeme takar ve modemin internet ağı ile buluşmasını sağlarsınız. Tabii ki xDSL altyapı içerisinde fiber optik kablo bulundurmak zorunda değildir. Sinyal, santralden eve kadar tamamı ile bakır kablolar ile de taşınabilir. Günümüzde tüm dünyada internet bağlantıları mümkün olan noktalara kadar fiber optik kablolar ile yenilenmekte.

RJ11 isimli soket ucuna sahip DSL telefon ve internet veri kablosunun duvar prizine ve modeme takılmış halinin fotoğrafı.

Bakır hattın kalitesine göre değişmekle birlikte gecikme (ping) sorunları ve sinyal zayıflamaları yaşanması muhtemel altyapı türüdür. Günümüzde hâlen fiber dönüşümün yeterince yapılamadığı muhitlerde kullanılmaktadır. Teorik olarak altyapı içerisinde fiber optik kablo kullanıldığı için fiber altyapı türleri arasında kendine yer bulsa da bunun son kullanıcıda çok bir karşılığı yoktur. Kullanıcı sonuç itibariyle ADSL, VDSL ve türevleri olan bakır altyapı ile hizmet aldığı için gerçek fiber internet denilemez. Belirli bir noktaya kadar fiber olsalar da daha sonra bakır DSL teknolojisi ile hibrit edildiği için İSS’ler tarafından hiper gibi isimlendirilir. Hibrit Fiber sınıflandırması içerisine dahil edilir.

Bunların haricinde Kablo İnternet [Hibrit Fiber Koaksiyel (HFC)] ve Radyolink, Mobil Ağ gibi kurulumlarda fiber, daha farklı teknolojiler ile de hibrit edilebiliyor.

2. GERÇEK FİBER → FTTH - GPON, FTTB

Ekli dosyayı görüntüle 155557

(Fiber to the Home / Building - Gigabit Passive Optical Network) = Daireye Kadar / Binaya Kadar Fiber - Gigabit Pasif Optik Ağ

Gelelim Gerçek Fiber altyapı sınıflandırmasına. Nedir Gerçek Fiber? Santralden evinize, interneti kullandığınız noktaya kadar fiber optik kablo ve teknolojisinden başka bir şey kullanılmayan internet altyapı çeşididir. FTTB kısaltması kullanılan türünde Fiber optik sonlandırma bina girişine kadar iken FTTH kısaltması kullanılan türünde fiber optik kablo dairenize hatta odanıza kadar çekilebilir.

Fiber optik kablo tüm dünyada internet ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan ana omurga’nın (backbone) ekseriyetini kapsamışken, günümüzde evlerimize kadar çekilebilir hale geldi. Yeni inşa edilen yapılarda mümkün olduğunca fiber optik kablo çekilmeye çalışılsa da gerek müteahhit gerek mal sahibi gerekse birtakım imkan yetersizliklerinden dolayı fiber altyapı çekilmeyebiliyor. Hâlihazırda internet altyapısı olan yapılarda ise fiber dönüşüm işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu dönüşümde de temel gerekçe müşteri talebi ve ihtiyaçlar (talep = arz) olmakta.

İnternetinizin Gerçek Fiber Optik altyapı üzerinde olup olmadığını kısaca şöyle anlayabilirsiniz:

Eve Kadar / Daireye Kadar Fiber – FTTH GPON


Fiber kablonun Eve, Daireye Kadar geldiği; kurulumlarda aşağıda yer alan görseldeki gibi dışı 125 µm içindeki cam tüp ise 9 µm (mikron) inceliğinde olan bir fiber optik kablo kullanılır. Düşünsenize saç telinden ince bir tüp sizi ışık hızında dünyaya bağlıyor... Evinize bu kablodan geliyorsa gerçek fiber altyapıya sahipsiniz demektir. Bazen FTTP olarak da kısaltılsa da genelde GPON kısaltması kullanılıyor.


Genelde sarı renkli olsa da çeşitli farklılıklardan dolayı gri, mavi gibi farklı renklerde denk gelmeniz mümkündür. Her ne kadar Türkçe’ye lif diye Arapça karlışığı ile tercüme edilse de argoda fiber kıl kablo diye de adlandırılır. İçerisinde saç telinden daha da ince optik (cam) tüp bulundurmaktadır. Kırılabileceği için çok hareket ettirmemeye özen göstermek gerekir. Ucunda çeşitli renklerde (genellikle yeşil) fiber kablo soketi olur ve bu soket ONT adı verilen fiber dönüştürücü cihaza takılır.


Fotoğraftaki fiber kablolardan yalnızca biri dahi santralde evinize kadar gelse; günümüz dünyasının son teknoloji internetine sahip oluyorsunuz.

Açılımı Optik Network Terminal olan ve küçük bir kutu görünümü veren bu cihaz, verileri fiber kablo yoluyla ileten ışığı elektrik sinyaline dönüştürerek ethernet kablosunun takılacağı RJ45 LAN portuna aktarır. “Dâhilî ONT Fiber Modem” yada ONT Modem adı verilen cihazlarda bu dönüştürücü Router’ın içinde olur. ayrı bir cihaz olarak yer kaplamaz. Fakat o tarz kurulumlarda da o cihazdan farklı bir router kullanmak bildiğim kadarıyla imkansızlaşır. Ama bize imkansız dememek lazım. :)
ONT Görseli, Gigabit Pasif Optik Ağ Terminali, GPON Terminal, Fiber Dönüştürücü

Görselde görmüş olduğunuz kutu, günümüzde en sık kullanılan ONT cihazı. Yani fiber kabloyla gelen ışığı veri sinyaline dönüştüren cihaz. Bu fotoğrafta fiber optik kablosu çıkarılmış şekilde duruyor. Normalde o yeşil soketin soldaki fiber kablo portuna takılması lazım.

Fiber Modem diye bir şey var mı?

Aslında fiber kabloyu direkt takabileceğimiz yönlendiriciler üretilene kadar yoktu. Şimdi diyeceksiniz ki DSL ve Kablo teknolojisinde bu ağ cihazlarına modem deniyor da fiberde neden denmiyor. Siz de haklısınız. Çünkü ONT yukarda yer alan görseldeki gibi ayrı bir cihaz olarak kullanılıyor ise kullandığınız Kablosuz Yönlendirici Modem değil yalnızca yönlendirici oluyor.
Bakın mesela aşağıdaki görselde iki adet modem görüyorsunuz. Sodaki Fiber Modem sağdaki xDSL Modem. Soldaki cihaza fiber kabloyu SFP portu ile direkt takabiliyoruz. (ONT’den biraz farklı bir fiber sonlandırma teknolojisi.) Sağdaki cihaza ise DSL RJ11 uçlu telefon kablosunu direkt takabiliyoruz.



SFP portu ile fiber internet kullanımına ülkemizdeki şu an izin verilmiyor. Onun yerine ONT kullanmamızı istiyorlar. Bunun sebeplerinden biri, SFP portu destekli fiber modem bulmanın zor olması. Ama onun yerine fiber optik altyapılarda kullanılmak üzere üretilmiş routerlar var, yukarıda dediğim gibi ONT içerisinde yer alıyor (ONT Modem). Diğer modem türlerinin isim kaynağına bakacak olursak aslında onlar da Fiber Modem kavramı ile de adlandırılabilir. Teknoloji kalıp kabul etmez.

Her ne kadar Türkçe “yönlendirici” demem gerek ise de router diyorum karışıklık olmasın diye. Türkçesini en azından bilmek lazım ama.

FTTH kurulumlarda Gigabit hızlarda Pasif Optik Ağ eve kadar geldiği için gigabitlerce hızda interneti kesintisiz, sorunsuz, kayıpsız kullanabilirsiniz. Pasif bir ağ olduğu için elektrik kesintilerinden etkilenmez. Eğer Modemi ve ONT cihazını çalıştırabilecek bir UPS, powerbank / güç kaynağınız varsa fiber optik hat ile santralden gelen sinyaller kesilmeyeceği için internet erişiminiz kesilmeyecektir. Gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Ama ONT cihazı Binanın girişinde ve herhangi bir yedek güç kaynağına bağlı değil ise o başka. Hadi ona da bakalım.

Binaya Kadar Fiber - FTTB

Fiber optik kablo Binaya Kadar gelmiş fakat FTTH’de olduğu gibi eve ONT cihazı koymak yerine pasif optik ağ dönüşümü bina girişinde fiber kabloların sonlandığı yerde (giriş kat - elektrik odasında falan) yapıldıysa bu kurulum Binaya Kadar Fiber altyapıdır. Evinizde duvarda RJ45 soketli ethernet kablosunun girebileceği ethernet portu olur. (Prizde örnekteki gibi RJ45 yada CAT6 falan yazıyor olabilir:)

FTTB Binaya Kadar fiber Altyapılarda kullanılan Ethernet kablosu için CAT 6 duvar prizi fotoğrafı.

FTTH altyapıda ONT ile WiFi Router arasına kısa bir ethernet kablosu takılıyor, internet ev içerisinde böyle dağılıyordu ya hani; FTTB’yi yalnızca o kablonun uzatılıp bina girişinden daireye kadar iç tesisata döşendiğini varsayabilirsiniz. Bu tür kurulumlarda ONT gibi küçük kutular yerine tüm binanın fiber sonlandırmasını yapabilecek dönüşüm cihazları kullanılmakta. Tabi FTTB’de yönlendirici ile fiber sonlandırma arasında kablo mesafesi arttığı için ethernet kablosunun kalitesi, kategorisi, kablonun takıldığı FTTB fiber sonlandırma cihazının portları, vesaire gibi detaylar işin içerisine giriyor. Örneğin FTTB altyapı bulunan, eski sayılabilecek bir binada oturuyorsunuz. Dairenize kadar çekilmiş olan Ethernet kablosu CAT5 (Kategori kelimesinin kısaltması.) ve 13. katta iseniz -yani kablo hem eski hem uzunsa- 10 Gbps bir abonelik başlattığınızda hızı tamı tamına alamama ihtimaliniz var. FTTH’de bu sorun yok. 15cm, 1mt gibi mesafelerde CAT5 olmuş CAT6 olmuş çok farketmez.

Diyelim ki 200 Mbps hızında bir abonelik başlatacaksınız. Binanızda kurulu olan fiber dönüşüm switch’i 100 Mbps sınırlı Fast Ethernet portarına sahip ise aboneliği başlatsanız bile doğal olarak 100Mbps’den fazla hızlara erişemeyeceksiniz. Aynı sebep WiFi yönlendiricinizin, bilgisayarınızın ethernet portları için de geçerli bu arada. Fast Ethernet her ne kadar ismi koyulduğu zamanlar fast sayılsa da artık bir hayli slow :D Fast Ethernet LAN portları interneti 4 tel üzerinden ilettikleri için 100 megabit sınırındalar. (1 numaralı madde-Hibrit Fiber bölümünde- xDSL kablosunun takılı olduğu bir modem fotoğrafı var. Ona bakın, mesela onun solda üzerinde 1 - 2 falan yazan LAN portları gördüğünüz üzere 4 telli. Bahsettiğim fast ethernet o.) Kablo ile 100 Mbps’den fazla hızlarda internet kullanabilmemiz için LAN ve WAN portlarımızın “Gigabit Ethernet” destekli olup 8 telli olması lazım.

Unutmayın: ağ kablolamalarınızdaki ek noktaları- iki kablonun birleştirilmeye çalışılması- ve bu ekin düzgün yapılamaması, çürümesi kopması gibi durumlarda internet konforunuz zarar görecektir. Bu gibi sebeplerden dolayı dairenize kadar çekilmiş olan ethernet kablosunu yenileme kararı verdiyseniz, hiç bir ek olmadan dairenizin içine kadar ethernet kablosunu uzatmanızı öneririm. Kabloyu prize monte edip prize kablo takmaktansa evin içine fazladan kablo bırakıp yönlendirici ile sinyali birbirine direkt bağlamak daha iyi olacaktır. Bu DSL telefon hattı için de geçerli.

Faydası olur, zararı olmaz. :)

#DahaHızlıDahaUcuz ve daha kaliteli bir internete sahip olduğumuz yakın gelecekte görüşmek üzere. Fiberle kalın.

Bu metnin yazarı H. Alperen TUNCER (@benAlperen)'e çok teşekkür ederiz. Emeğine sağlık. Fiber optik altyapı türleri ile ilgili soru ve düşüncelerinizi bu konunun altına yazabilirsiniz arkadaşlar.
112 ziyaretçi, sanırım Discover a düştü
 

Akagi

Doçent
Katılım
14 Kasım 2020
Mesajlar
967
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
841
Puanları
93
Bizde modemin yanın da sanırım ismi otn olan şey var 2.4ghz wifi o. Şimdi bu gerçek fiber mi oluyor kafam karıştı?
 

benAlperen

Öğrenci
Katılım
19 Mayıs 2021
Mesajlar
9
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
21
Bizde modemin yanın da sanırım ismi otn olan şey var 2.4ghz wifi o. Şimdi bu gerçek fiber mi oluyor kafam karıştı?
OTN mi ONT mi? İkisi biraz farklı şeyler. Marka ve modelini de yazarsanız daha rahat yardımcı olabiliriz. ONT cihazlarının ışıklarından birinin altında PON yazar
Mesaj otomatik birleştirildi:

112 ziyaretçi, sanırım Discover a düştü
Hocam 250'yi gördük?????
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yazı için teşekkürler. FTTB ve FTTH arasında ping olarak bir fark var mıdır?
FTTB için bina iç tesisatındaki ethernet kablosu sorunlu, eski, kopuk vs değil ise çok bir fark olmaz. İkisi de gerçek fiber. Fark 10-20 GBPS gibi paketler sunulduğu zaman anlaşılır. FTTH ile alınabilecek paket hızı sınırsız iken FTTB, ethernet kablosunun bakır olması ve uzunluğuna orantılı olarak 1GBPS ve duruma göre daha değişik hızlar verebilmektedir.
 
Son düzenleme:

Holisticmax

Öğrenci
Katılım
24 Mayıs 2012
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
37
Güzel yazı tebrik ederim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Yorumunuz için teşekkür ederim :) FTTB bu görselde işyeri fabrika gibi tasvir edilmiş. Yani o anlamda da kullanılıyor olabilir ama günümüzde Türkiye'de Binaya Kadar Fiber + Ethernet Kablosu ile Dairelere kadar giden internet altyapısı olarak kullanılıyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:


Fiber Altyapı ile 18MBps'lik bir paket kullanmak ilginç olsa da dediğiniz gibi talep - arz, biraz da bütçe meselesi. Gecikme değerleriniz iyiymiş. Online oyuncular vb. için de en önemlisi o zaten. Yoksa oyun dosyaları zaten bilgisayarda var. Yüklemelik bir şey yok sonuçta (y)
Bizim binada inatla 10mbit kullanılan daha doğrusu yeni paket tarifesinde bile 10mbit satmaya çalışan Superonline ve müşterisi var. 95TL mi ne birde ücreti.... Error veriyorum saha satış elemanını o müessesede görünce.
 

Utku92

Müdavim
Katılım
30 Haziran 2012
Mesajlar
5,340
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,846
Puanları
113
Yaş
32
Kablonet Fiber son derece başarılı. Speedtest'te ping değerim en fazla 3 çıkıyor , Download ve Uplaod ise gayet yüksek ve stabil değerlerde kalabiliyor.
Onlar göstermelik değerler bir vdsl kadar başarılı bile değil. Oyunlarda arkadaşım lolde cs de 20 ms az çıkıyor. Speedtest de evet düşük. Lolde 33 ms veriyor. Çok başarılı gerçekten ! Verdikleri modem de berbat aşırı kötü. Mesh sistem ile wifi kullanabiliyorum. Kopup duruyor bağlantı sorunları var. Dns hatası var gömülü dns ile kullanıyorum kopma olmasın diye.
 
Üst