Yardım Intel mi, AMD mi? | Sistem topluyorum

Namik99

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Selam. "Gigabyte B450M" Piyasada 450 tl civarında olan bu ana kartl almak istiyorum , benim toplamak istedigim bilgisayar qrafik dizayn, photoshop , after effects gibi uygulamalar , ve arada gta v gibi oyunlar bu ana kartla AMD üzerində toplasammı karlı olur yoksa başka bir ana kartla intel üzerinden ,

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Makinaya toplam ne kadar bütçe ayırdığınıza bağlı. Monitör de alınacak mı.

talebesultan

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
150
Yanında sisteme ekleyeceğiniz parçalara göre değişir fakat yeni nesil intel alacak maddi durumunuz yoksa overclock özelliği olan bir AMD düzgün kullanımda sizi uzun yıllar rahatlatır.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Yeni nesil ise intel 12.,11. nesil altıysa Amd al oyun performansı İntelden iyi...
Intel oyun performansında her zaman iyi. AMD geçemedi ki Inteli ? 10. Nesil Intel işlemciler 3. Nesil Ryzenlara 5 vurup 3 sayıyor. 11 ve 12. Nesil ise bambaşka boyuta getirdi oyun performansını. Yani şu AMD iyidir algısından çıkın. Intel 9. nesildeki hatasını 10. Nesil ve üstünde çok iyi bir şekilde telafi etti. Güzel bir Ram ile desteklenirse Intel sistem almak şu an en mantıklı hareket olur.

Keçap27

Öğrenci
Reaksiyon puanı
7
Intel oyun performansında her zaman iyi. AMD geçemedi ki Inteli ? 10. Nesil Intel işlemciler 3. Nesil Ryzenlara 5 vurup 3 sayıyor. 11 ve 12. Nesil ise bambaşka boyuta getirdi oyun performansını. Yani şu AMD iyidir algısından çıkın. Intel 9. nesildeki hatasını 10. Nesil ve üstünde çok iyi bir şekilde telafi etti. Güzel bir Ram ile desteklenirse Intel sistem almak şu an en mantıklı hareket olur.
Bak yanlış anlıyorsun.10.nesil ile 3.nesil arası çok fark var.Amd sıkıntıları yüzünden intelin gerisinde kalmıştı ama geçriğimiz birkaç yılı iyi telafi etti ve Zen mirarisine sahip işleciler çıktı.Bu aralar ise intel 12.nesili çıkardı ama yeni çıkan Amd işlemciler inteli geçemedi.Yani demek istediğim yeni çıkan işlemci alacaksanız İntel alın önceden çıkmış
nesil alacaksanız Amd alın diyorum.

Yahya Furkan

contravolta
Süper Moderatör
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
4,870
Oyun = Intel. Grafik Tasarım, Render = AMD.

Ben AMD kullanıyorum ve şunu söylemek istiyorum; eğer Intel 11. veya 10. nesil alacaksanız AMD'yi hoplatır zıplatır çok daha önde bu nesillerde. Ama 9. veya daha eski nesil bir Intel almayı düşünüyorsanız bu sefer de AMD çok daha iyi.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Bak yanlış anlıyorsun.10.nesil ile 3.nesil arası çok fark var.Amd sıkıntıları yüzünden intelin gerisinde kalmıştı ama geçriğimiz birkaç yılı iyi telafi etti ve Zen mirarisine sahip işleciler çıktı.Bu aralar ise intel 12.nesili çıkardı ama yeni çıkan Amd işlemciler inteli geçemedi.Yani demek istediğim yeni çıkan işlemci alacaksanız İntel alın önceden çıkmış
nesil alacaksanız Amd alın diyorum.
12. Nesil 5. Nesil Ryzenları geçti diye biliyorum. 12400 mesela 5600X’den oyun konusunda üstün.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Oyun = Intel. Grafik Tasarım, Render = AMD.

Ben AMD kullanıyorum ve şunu söylemek istiyorum; eğer Intel 11. veya 10. nesil alacaksanız AMD'yi hoplatır zıplatır çok daha önde bu nesillerde. Ama 9. veya daha eski nesil bir Intel almayı düşünüyorsanız bu sefer de AMD çok daha iyi.

Hoplatır zıplatır mı? 5600X, 11600K'dan hem daha güçlü hem de daha az enerji tüketiyor. Nasıl hoplatıp zıplatıyormuş acaba? 12600K bile halen oyuna bağlı 5800X'den az performans veriyor. İnsanların yanlış yönlendirmeyin.

12. Nesil 5. Nesil Ryzenları geçti diye biliyorum. 12400 mesela 5600X’den oyun konusunda üstün.

Intel'in Ryzen 5000 üzerine çıkardığı 3. nesil oldu. Olsun o kadar bir zahmet. Konuyu açan arkadaşın 12. nesil bir sistem toplayacak bütçesi olduğunu da sanmıyorum söylediği anakarta binayen.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Benzetmem boyle
İntel kaliteli eski model Mercedes
Amd kalitesiz yeni model Hundai

Yeni sıfır Hundai alacağıma gider 5 yıl öncesinin Mercedes S modelini gözükapalı alırım.

Maalesef öyle değil hocam. AMD'nin çip dizaynı şu an çok daha önde. Aradaki güç tüketim farkına ve anakart ucuzluğuna girmiyorum bile.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Intel'in Ryzen 5000 üzerine çıkardığı 3. nesil oldu. Olsun o kadar bir zahmet.
Burda suç Intel'in değil ki. Adam akıllı 5. nesil işlemci stoğu yok, AMD fiyat politikası aşırı yüksek ve 5000 serisini yaptıktan sonra uzun süren sessizliklerini güzel değerlendirdi Intel. Ryzen 1. ve 2. nesil zamanında AMD almak çok mantıklıydı çünkü AMD çok iyi fiyat politikası ve Ram, İşlemci hız aşırtması konusunda rakipsizdi. Fakat 3. ve 5. nesilde o kadar başarılı değillerdi. Intel çünkü güzel yenilikler getirdi. Ek olarak 12. Nesilde K ibaresi olmamasına rağmen Asus Rog B serisi anakartlarda bile Overclock desteği ve genişletilmiş Ram desteği AMD'nin bir artısını bırakmadı. AMD bu süreçte fiyat düşürmesi gerekirken aksine anlamsız zamlar yaptı Intel'de fiyatları düşürünce doğal olarak insanlar artık AMD yerine Intel sistem toplamaya yöneldi.

Ayrıca Ryzen 3. nesile karşı ilk çıkan Intel 10. Nesiller zaten 3. nesilin önündeydi. 11. Nesil de 10. Nesilin makyajlanmış,tıraşlanmış haliydi. 12. Nesilde ise tamamen yenilediler. Zaten Intel her zaman 1 nesil çıkartır , arkasından pürüzlemesini yapar 3. sene de işlemciyi yenilerdi. (6. , 7. ve 8. , 9. nesilde yaptılar aynısını 10. ve 11. nesilde yaptılar)

41p323n

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
26
12. nesil Intel işlemciler varken AMD önerenlere bıyık altından gülüyorum. Her yerde bas bas AMD fanboyluğu yapanlar, şimdilerde 11400F ve 12100'ü övüyorlar. AMD'de anakart ucuz evet, ama işlemci? i3 12100 Ryzen 5 3600 gücünde ve 1.800-2.000 lira aralığında bulunabiliyor.
5600X alsa soğutması ayrı dert olacak. 12400 ile 3 kez tokatlayıp 10 kez yere vurabilir ama.

Son düzenleme:

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Burda suç Intel'in değil ki. Adam akıllı 5. nesil işlemci stoğu yok, AMD fiyat politikası aşırı yüksek ve 5000 serisini yaptıktan sonra uzun süren sessizliklerini güzel değerlendirdi Intel. Ryzen 1. ve 2. nesil zamanında AMD almak çok mantıklıydı çünkü AMD çok iyi fiyat politikası ve Ram, İşlemci hız aşırtması konusunda rakipsizdi. Fakat 3. ve 5. nesilde o kadar başarılı değillerdi. Intel çünkü güzel yenilikler getirdi. Ek olarak 12. Nesilde K ibaresi olmamasına rağmen Asus Rog B serisi anakartlarda bile Overclock desteği ve genişletilmiş Ram desteği AMD'nin bir artısını bırakmadı. AMD bu süreçte fiyat düşürmesi gerekirken aksine anlamsız zamlar yaptı Intel'de fiyatları düşürünce doğal olarak insanlar artık AMD yerine Intel sistem toplamaya yöneldi.

Ayrıca Ryzen 3. nesile karşı ilk çıkan Intel 10. Nesiller zaten 3. nesilin önündeydi. 11. Nesil de 10. Nesilin makyajlanmış,tıraşlanmış haliydi. 12. Nesilde ise tamamen yenilediler. Zaten Intel her zaman 1 nesil çıkartır , arkasından pürüzlemesini yapar 3. sene de işlemciyi yenilerdi. (6. , 7. ve 8. , 9. nesilde yaptılar aynısını 10. ve 11. nesilde yaptılar)

5. nesil işlemcilerde stok sorunu olması AMD'nin suçu değil. TSMC'den çip aldıkları için çip kıtlığı direkt olarak AMD'yi vurdu kaçınılmaz olarak. Düz Ryzen 5600'ü bile çıkaramadılar. TSMC'nin çip üretim bandının yarısından fazlasının da Apple için ayrılmış olması diğer firmaların işini zorlaştırıyor zaten. Ryzen 1 ve 2'den örnek veriyorsun da 2020 Ekim'den beri AMD piyasayı domine ediyor. Sebebi de tamamen 5000 serisi. 5600X dediğimiz işlemcinin 65W temel TDP değeri olmasına rağmen performansta 125W'lık 11600K'yı geçmesine, buna ek olarak 1600-1700 TL'ye çok iyi anakartlar bulabilmene girmiyorum. 12. nesilden konuşup duruyorsunuz, daha AMD'nin 7000 serisini görmedik. 5000 serisi zamanında yaşanan farkın şu anda yaşanması da mümkün zira 12. neslin tek çekirdek performansı çok iyi değil. AMD'nin çoklu çekirdek tahtını işgal etmek için yapılmış bir seri. Onu da yeni işlemciler çıkınca göreceğiz gerçi.

Intel'in 10. nesil işlemcileri 2020'nin Mayıs ayı gibi tanıtıldı, yaz ayında satışa çıktılar. Ryzen 5000 serisi Ekim ayında çıktı zaten. Cidden Intel'in 10. nesli, birkaç ay sonra gelecek olan 5000 serisine göre tasarlamadığını mı söylüyorsun? Pürüzleme olayı hikaye. Yıllarca insanları 14nm'ye mahkum ettiler, sırf piyasa lideri kendileri diye yüzde 5 performans artışı yapıp çekirdek artışına bile gitmeden insanları yeni işlemci almaya zorladılar. 4. nesil Intel işlemcilerle 7. nesil işlemciler arasında neredeyse fark yoktu. Bu saçma politikayı pürüzleme olarak sayıyorsan kolay gelsin.

12. nesil Intel işlemciler varken AMD önerenlere bıyık altından gülüyorum. Her yerde bas bas AMD fanboyluğu yapanlar, şimdilerde 11400F ve 12100'ü övüyorlar. AMD'de anakart ucuz evet, ama işlemci? i3 12100 Ryzen 5 3600 gücünde ve 1.800-2.000 lira aralığında bulunabiliyor.
5600X alsa soğutması ayrı dert olacak. 12400 ile 3 kez tokatlayıp 10 kez yere vurabilir ama.

Yahu neredeyse 2022'de çıkmış bir işlemci ile halen 5600X kıyaslıyorsunuz. Vallahi böyle insanlara vereceksin 4 çekirdekli i5-i7 işlemciyi ne gerek var yeni teknolojilere. Soğutması dert olacak dediğin işlemciyi 400 TL'lik hava soğutucuyla gayet net soğutabiliyorsun.

Cicero

Asistan
Reaksiyon puanı
176
AMD'nin atılımı olmasaydı Intel ne çekirdek sayısını çoğaltacak ne de bu kadar agresif güç tüketimi ile performans olarak AMD'yi geçmeye çalışacaktı. 10nm'ye bile bir türlü inemediler zamanında. AMD, işlemci teknoloji ve piyasasına müthiş bir hareketlilik getirdi. Üstelik işlemcilerinin çoğunu da geriye dönük uyumlu olacak şekilde (her zaman en yüksek performans olmamak kaydı ile) piyasaya sürdü. AMD olmasaydı bugün hangi i5'te 6 çekirdek konuşulur olurdu hala şüpheli.

source offical

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
150
Yahu neredeyse 2022'de çıkmış bir işlemci ile halen 5600X kıyaslıyorsunuz. Vallahi böyle insanlara vereceksin 4 çekirdekli i5-i7 işlemciyi ne gerek var yeni teknolojilere. Soğutması dert olacak dediğin işlemciyi 400 TL'lik hava soğutucuyla gayet net soğutabiliyorsun.
Doğru. Kral güzel yazı yazdın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hacı AMD ve ARM olduğu için iyi şeyler çıkartıyor Intel.
Yoksa Intel 2 çekirdek 4 threads kafasında giderdi.
Yani gelişme çok az olurdu.

Utku92

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,822
Mobil alanda en iyi mimari apple'ın m nesil işlemcileri sonrakiler amd, intel diye gider benim görüşüm. Mobilde bence en önemli gelişme performansın yanında güç tüketimidir. Masaüstü gibi düşünmemek gerekir.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Onu bunu bilmem de,şu işlemci ,TR ye getirilmeden, şu an için, ne desek boş gibi,bana göre.:)Oyun ağırlıklı konuşuyorum tabi ki.

Ama, ay geçti, hala ses seda yok. Yurt dışı kullanıcıları ,pc lerini eskittiler neredeyse.

Ekran Alıntısı.PNG

Watt,elektrik tüketimi hepsinden daha az.. Stok soğutucu ile bile kullanılacak kadar ,serin .Yeni nesil, daha güçlü bi soğutucu koymuşlar,pakete.Ev kullanıcıları için, ideal şartlar.

2000 TL altı olacak fiatı ile ,1080P de Ryzen 5600X'e epey yaklaşabilirken,11600K 'ya denk bi performans verebiliyor.

AMD Ryzen 5600X' i en ucuz 4300TL ye bulabildim.

Bunu da,4 çekirdek olmasına rağmen ,muazzam tek çekirdek gücü ile sağlıyor. Listeye bakarsanız, tek çekirdek gücünde ,12100F' i sadece ,abisi 12400F geçebilmiş.5600X, 11600K, hatta ,i9 10900K bile gerilerde.

Ekran Alıntısı.PNG

Bakalım zaman neler gösterecek.?

Son düzenleme:

Utku92

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,822
Onu bunu bilmem de,şu işlemci ,TR ye getirilmeden şu an için, ne desek boş gibi,bana göre.:)Oyun ağırlıklı konuşuyorum tabi ki.

Ama, ay geçti, hala ses seda yok. Yurt dışı kullanıcıları ,pc lerini eskittiler neredeyse.

Ekli dosyayı görüntüle 168417

Watt,elektrik tüketimi hepsinden daha az.. Stok soğutucu ile bile kullanılacak kadar ,serin .Ev kullanıcıları için, ideal şarlar.

2000 TL altı olacak fiatı ile ,1080P de Ryzen 5600X'e epey yaklaşabilirken,11600K 'ya denk bi performans verebiliyor.

Bunu da,4 çekirdek olmasına rağmen ,muazzam tek çekirdek gücü ile sağlıyor. Listeye bakarsanız, tek çekirdek gücünde ,12100F' i sadece ,abisi 12400F geçebilmiş.

Ekli dosyayı görüntüle 168416

Aslında belli apple alıp götürecek sonraki m nesiller piyasayı baya etkileyecek bence. Ne intel ne de amd yaklaşabilir hale gelecek. Mimariyi silikonu ileri nesil seviyeye taşımazlarsa. Adamlar rami depolamayı bile çipe yakın tasarlıyorlar ki veri yolunu en kısa süreye çekip daha hızlı işlem yapabilsin gecikme en aza insin diye. Sanki 20 yıl ileriden gidiyor apple. Bence örnek teşkil etmeli anakart işlemci üreticileri için.

800px-Apple_M1.jpg

41p323n

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
26
Onu bunu bilmem de,şu işlemci ,TR ye getirilmeden, şu an için, ne desek boş gibi,bana göre.:)Oyun ağırlıklı konuşuyorum tabi ki.

Watt,elektrik tüketimi hepsinden daha az.. Stok soğutucu ile bile kullanılacak kadar ,serin .Ev kullanıcıları için, ideal şarlar.

Bunu da,4 çekirdek olmasına rağmen ,muazzam tek çekirdek gücü ile sağlıyor. Listeye bakarsanız, tek çekirdek gücünde ,12100F' i sadece ,abisi 12400F geçebilmiş.

Gerçekten manyak bir işlemci olacak gibi duruyor abi.. Umarım en kısa zamanda Türkiye pazarına ulaşır.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193

Watt,elektrik tüketimi hepsinden daha az.. Stok soğutucu ile bile kullanılacak kadar ,serin .Yeni nesil, daha güçlü bi soğutucu koymuşlar,pakete.Ev kullanıcıları için, ideal şartlar.

Bunu da,4 çekirdek olmasına rağmen ,muazzam tek çekirdek gücü ile sağlıyor. Listeye bakarsanız, tek çekirdek gücünde ,12100F' i sadece ,abisi 12400F geçebilmiş.5600X, 11600K, hatta ,i9 10900K bile gerilerde.

Öyle demeyin AMD çip konusunda çok öndeymiş ?

Kağıt üzerinden verileri okuyup karşılaştırmak yerine sizin attığınız gibi veriler atsalar veya baksalar keşke.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
12. nesilin en iyi tarafından birisi de stok soğutucu olayı. İntel yıllardır kullandığı, o zar gibi ince ve hacimsiz ,stok soğutucusunu yeniledi. Zaten, bakınca bile aradaki fark ,apaçık ortada. RGB olayı dahi var .

Stok soğutucu deyip de geçmemek lazım. En uyduruk bi hava soğutma bile, 300-400 tl civarları.İşlemcinin fiatına, bi de işin yoksa soğutucu masrafını ekle.:confused:

Fotolarda eski / yeni soğutucu ve gramajları var. Bu ,12100F e ait. i5 ve daha üstü işlemcilerde bu soğutucuyu daha da irileştirmişler.

Ekran Alıntısı.PNG

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,615
Öyle demeyin AMD çip konusunda çok öndeymiş ?

Kağıt üzerinden verileri okuyup karşılaştırmak yerine sizin attığınız gibi veriler atsalar veya baksalar keşke.

Sırf işlemciyle alakalı belki 500'ün üzerinde haber yazdım, okulda bizzat mikroişlemciler dersini gördüm ve projesini yaptım. Tahmin edemeyeceğin kadar çok video izledim, bizzat Zen teknolojisini geliştiren Jim Keller'ı tüm bu süreçte yakından takip ettim. Sizin attığınız verilere baksalar keşke diyorsun bir de ayıp. 2020 yılının son çeyreğinde çıkmış işlemcilerle yeni çıkmış 12. nesli karşılaştıran sensin. Ben 12. nesil kötü falan demedim. Güçlü zaten ona laf eden yok. 10. ve 11. nesli övüyorsunuz bu yanlış. AMD şu an işlemci pazarında yüzde 60'ın üzerinde bir paya sahipse bunun en büyük nedeni Ryzen 5000 serisi. Bunu da nm küçültmeden çipsette değişikliğe giderek yaptı.

niyazi5859

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,085
İnsanlar marka kavgasına girmiş AMD fanboyu falan fazla oluyor. Kişinin bütçesi önemli mesela ben r5 5600x mi yoksa i7 11700 sistem mi denilse Intel sistemi tercih ederim fiyatları yakın ve i7 11700 daha iyi ve 8 çekirdekli bir işlemci
Not: ryzen5 5600x ile 6 işlemcili dalga geçmek kötü gibi göstermek iyi değil çekirdek önemli ama mimari çok daha önemli