İnsan gözü sizce kaç megapikseldir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Rom.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
İnsanlık doğduğundan beri sürekli olarak insan vücudunu ve vücudunun yapılarını çözmeye çalışıyoruz. Günümüz teknolojisinde bile, ufak bir örnek verecek olursak insan beyni incelemeleri ancak yine kendisinin izin verdiği sınıra kadar incelenebiliyor, teknoloji bazı konularda yetersiz kalıyor.

ALLAH'ın bize bahşettiği sonsuz gücün farkında değiliz. Bize sunulan sistem o kadar sorunsuz ve steril işliyor ki, insanoğlu bunun farkında bile değil. Bu sorunsuz ve inanılmaz bir organlarımızdan teki de 'GÖZ'dür. Yeryüzünde sunulan tüm güzellikleri sorunsuz ve cam şeklinde gördüğümüz insan gözünün hiç ne kadar piksel sahip olduğunu düşündünüz mü?

1333544065_123.png

Günlük hayatta "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri" diye zaman zaman kullandığımız, aslında anlamsız temelli cümleler olmuştur. Yapılan teknolojik temelli araştırmalar insan vücudunun günümüz teknolojisinden bile ne kadar yıl ileride olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmalar şu sonucu ve çalışma mantığını gösterir: "Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki foto-alıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinede olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar. Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır."

1333544136_insangozu-custom.jpg

Bir örnekle olayı açıklayacak ve insan gözünün piksellerinin rakamını verecek olursak: Şimdi önünüzde 90 a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farz edelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 piksel (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

Kaynak

HRNKC

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Of of bu kadar mp tahmin etmiyordum...

GassipGirl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
en kaliteli fotoğraf makinaları kaç mp oluyor yaaa bu arada.. 16 gormustum ben bi kere bilen var mı daha yukseğini

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Görüntü full hd daha ne olsun :)

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
Bir görüntüsünü bilgisayara kaydedecek olsadık 1gb tutarmış. İnsan gözü saniyede 24 kare görüntü alır. Yani saniyede 24gb görüntü elde ediyoruz :) Ses, koku, tat, hissiyat haricinde :)

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Daha once bir dergide okumustum bunu.

Hayret ediyor insan. Bugun bile 100 -150MP cozunurlukteki fotograflar yuzlerce fotografin birlesiminden meydana geliyor.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Ben miyopum gözlük de kullanmıyorum benden epeyce bir megapiksel silin :D

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
en kaliteli fotoğraf makinaları kaç mp oluyor yaaa bu arada.. 16 gormustum ben bi kere bilen var mı daha yukseğini

41 MP çıkardı Nokia yalnız bu hesap mantığı konu başlığındakini açıklamak için emsal değil. Mesela 41 mp fotoğraf çeken bir makinada sensör yedi farklı komşu pikselden aldığı bilgiyi belli bir algoritmayla çoğaltıp tek pikselde toplayarak yaklaşık 5 megapiksel büyüklüğünde ama çok daha detaylı ve daha az parazitli fotoğraflar ortaya çıkarıyor. yani makina aslında 41 MP değil, size zenginleştirilmiş 5 mp sunuyor.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Teknolojinin biyoloji karşısındaki acizliği ama hakikaten bilgilendirici nitelikte bir yazı.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
tahminimden kat kat fazlası çıktı :)

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Bir de beyni düşünün.
Sadece o an ki durumu değil, her salise, belki saliseden kısa sürelerde, her oluşan ses, görüntü, koku, dokunma ve tatma duyularını bilinç veya bilinç altına kaydedebiliyor. Ve yaşadığınız süre, durmaksızın.
Beyin, aynı bilgisayar gibi bunları eski verilerin üzerine yazarak kaydediyor.
Eski veriler yani unuttuğumuz şeyler, önem sırasına göre siliniyor.
Bu nasıl bir databasedir?

uA23uA

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Veren Allaha şükürler olsun

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Teknoloji en iyisini elde etmek için hep ilerliyor ama geleinebilecek en son teknoloji eskiden beri insanda mevcuttur.

pcwolf

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Önemli olan megapiksel değil, lens kalitesi değil miydi yav:D

arsenik

Rektör
Reaksiyon puanı
242
Benim autofocus özelliği hasarlı olduğu için gözlük kullanıyorum. :D

GassipGirl

Doçent
Reaksiyon puanı
5
41 MP çıkardı Nokia yalnız bu hesap mantığı konu başlığındakini açıklamak için emsal değil. Mesela 41 mp fotoğraf çeken bir makinada sensör yedi farklı komşu pikselden aldığı bilgiyi belli bir algoritmayla çoğaltıp tek pikselde toplayarak yaklaşık 5 megapiksel büyüklüğünde ama çok daha detaylı ve daha az parazitli fotoğraflar ortaya çıkarıyor. yani makina aslında 41 MP değil, size zenginleştirilmiş 5 mp sunuyor.
teşekkürler..

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Bir an "Hamdolsun o Allah'a ki mâhlûkatına, kendisini bilmek için kendisini bilmekten aciz olduklarını bilmekten başka bir yol vermedi. (hz. Ebu Bekir)" sözü, daha bir anlamlı hal aldı.

GaMeRR119

Profesör
Reaksiyon puanı
1
abovvv o kada megapiksel varmıyız la biz :D :D

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
yanlis bi rapor duzenlemis arastiran kisi :P
insan gozu yari/analog bi sisteme bagli. yani tam olarak pixel olarak tanimlama biraz yanlis.
ikincisi orada acisi da dikkate alinarak toplamad sabit bi yerden cekilebilecek resim kalitesi hesaplanarak sonuc elde edilmis.
ucuncu sey ise insan gozu iki kozun toplamini yani bu yeni piyasaya cikan cift lensli 3d kama sistemlerine benziyo. ikisinin toplamini goruyoruz. neydi devami ya.. herneyse 4 e gecelim :P
dorduncusu insan beyni her goruntuyu kayir altina alamiyor yada insanoglunun ruhunun bu isletim sistemin kayit islemin kontrol etme yetkisi yok :P yani root etmek lazim o ayarlara ulasmak icin beynimizi.
besincisi ise insan beynini root etmek icin bi yazilim henuz evrimlesmis veya microsoft piyasaya surmus degil :P