İnceleme: Windows 8.1 Update 1 Bahar Güncellemesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ahmetfx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ahmetfx

Doçent
Reaksiyon puanı
18
Build etkinliğinde duyurulan ve 8 Nisan'da tüm kullanıcılara sunulacak olan Bahar güncellemesinin ilk incelemesini gerçekleştirdim. İşte göze çarpan ilk yenilikler:
  • Başlangıç ekranına güç ve ara düğmeleri eklenmiş.
  • Başlangıç ekranındaki kutucuklara artık sağ tıklayıp işlem yapmak mümkün.
  • Windows mağaza uygulamaları görev çubuğuna eklenip normal Windows programları gibi yönetilebiliyor.
  • Windows mağaza uygulamaları başlık çubuğu eklenmiş.
  • ..dahası

Microsoft geçtiğimiz günlerde düzenlediği Build etkinliğinde Windows 8.1 Bahar güncellemesiniresmen duyurdu. Windows 8.1 Update 1 olarak birçok kez torrent sitelerinde boy gösteren güncellemeSpring Update (Bahar Güncellemesi) olarak tanıtıldı. Build etkinliğinin hemen ardından güncelleştirme paketi MSDN ve TechNet aboneleri için indirilmeye sunuldu. Birçok popüler Torrent sitesi üzerinden de indirilebilen güncelleştirmedeki yeniliklere/değişikliklere birlikte göz atalım.
Başlangıç Ekranına Güç ve Arama Düğmeleri:
Hatırlarsanız Windows 8 ilk çıktığında birçok kişi nereden kapatılacağını konusunda bilgi sahibi değildi. Charm menüsünden kapatma seçeneklerine ulaşmak da kaybettiriyordu. Bu yüzden küçük yazılımlar ile birçok kişi masaüstüne kapatma kısayolları oluşturmuştu. Microsoft geç de olsa bu ihtiyacı görmüş olacak ki Başlangıç arayüzüne güç seçenekleri ve arama düğmelerini eklemiş. Küçük de olsa bu değişikliğin birçok kullanıcının hoşuna gideceğini düşünüyorum.
win81u1_1.jpg

Daha pratik.
Kutucuklara Sağ Tıklama Seçeneği:
Başlangıç ekranındaki kutucuklara artık sağ tıklandığında kutu büyüklüğü ve canlı kutucuk ayarlarının yanı sıra uygulamayı başlangıç ekranından ayırma, kaldırma ve görev çubuğuna ekleme seçenekleri de yer alıyor. Böylece Başlangıç ekranı daha hızlı bir şekilde düzenlenebiliyor.
win81u1_2.jpg

Başlangıç ekranında fare kullanımı artırılmış.
Doğrudan Masaüstüne Geçme Ayarı:
Windows 8.1 güncellemesi ile birlikte gelen Başlangıç ekranını atlama seçeneği artık varsayılan olarak açık şekilde geliyor.
win81u1_3.jpg

Varsayılan olarak açık.
Görev Çubuğunda Windows Uygulamaları:
Artık Hava Durumu, E-posta, Kişiler gibi Başlangıç ekranına yükleyebildiğiniz Mağaza uygulamaları diğer Windows programları gibi görev çubuğunda gösteriliyor. Önceden Windows uygulamalarına geçiş yapabilmek için farenizi ekranın sol üst bölümüne getirmeniz gerekirken artık doğrudan görev çubuğu üzerinden geçiş yapabiliyorsunuz. Buna ek olarak uygulamayı kapatabiliyor, önizleyebiliyor ve hatta görev çubuğuna sabitleyebiliyorsunuz.
win81u1_4.jpg

Windows mağaza uygualamaları artık masaüstü ile bir bütünlük içerisinde.
Uygulamalara Başlık Çubuğu:
Fare kullanımını artıran bu güncelleme ile artık açık uygulamaları kapatmak için fare ile tutup aşağı çekmeye gerek kalmıyor. Uygulamanın en üst noktasına geldiğinizde Simge Durumuna Küçült ve Kapatdüğmelerinin olduğu başlık çubuğu karşınıza çıkıyor. Böylece uygulamayı tek tıklama ile kapatabiliyorsunuz. Bu güncellemeye bakarak ilerde Microsoft'un mağaza uygulamalarını masaüstündepencere içerisinde çalıştırılmasına izin vereceğini söyleyebiliriz.
win81u1_5.jpg

Artık uygulamaların da başlık çubuğu ve kontrol düğmeleri var.
Uygulama Seçimi:
Başlangıç ekranındaki uygulamalara/kutucuklara sağ tıklama seçeneği geldiğinden birden fazla uygulamayı seçmek için artık CTRL tuşunu kullanmanız gerekiyor.
win81u1_6.jpg

CTRL tuşu ile birden fazla uygulama seçerek işlem yapabilirsiniz.
Internet Explorer 11 Güncelleştirmeleri:
IE11 için de küçük güncelleştirmeler bulunuyor. IE11 kullanılan cihazın ekran genişliğine göre farklı gezinme deneyimleri sunuyor.

Başlat Menüsü Başka Bahara Kaldı
Etkinlikte Windows tarafında en çok dikkat çeken nokta ise Microsoft'un yeni bir Başlat Menüsü üzerinde çalıştığına dair ekran görüntüsünü paylaşması oldu. Yeni tasarlanan Başlat Menüsü, Windows 7 Başlat menüsü ile Başlangıç ekranının karışımından oluşuyor diyebiliriz. Hem canlı kutucuklar hem de programlar aynı menüde yer alıyor.
Başlat menüsü ile ilgili her tartışmada kesinikle geri getirilmeyeceğini ifade eden Microsoft'un bu konuda geri adım atması eminim birçok kullanıcının hoşuna gidecektir.
win81u1_7.jpg

Yeni Başlat menüsü hoş gözüküyor.
Yeni Başlat menüsü ile ilgili tek kötü haber Bahar güncellemesinde yer almayacak olması. Microsoft bu yeniliği sonraya saklıyor. Belki ilerde çıkabilecek bir Windows 8.2 güncellemesi ile gelebilir.

Bahar Güncellemesine Ne Zaman Sahip Olabilirim?
Build etinliğinde Windows 8.1 Update 1, bahar güncellemesinin 8 Nisan tarihinde yayınlanacağı belirtildi. Bu güncellemeden tüm Windows 8.1 kullanıcıları ücretsiz olarak faydalanabilecek. Şayet MSDN veyaTechNet üyeliğiniz varsa güncellemeyi şimdiden kurmanız mümkün. Diğer bir yol ise pek güvenilir olmasa da Torrent siteleri üzerinden MSDN/TechNet üyelerinin paylaştığı dosyaları indirerek de kurulum yapmak. Güncelleştirme paketinin yaklaşık 700MB büyüklüğünde olduğunu da hatırlatalım. Güncelleme ile ilgili diğer teknik detayları buraya tıklayarak Microsoft'un kendi sayfasından inceleyebilirsiniz.
Başka bir inceleme yazımda görüşmek üzere.

http://biltek.info/incelemeler/inceleme-windows-81-update-1-bahar-guncellemesi_y290.html

Kallican

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bence mükemmel olmuş her hangi bir dezavantajı yok

byjackal

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Mükemmel olmuş olmasınada gelsin artık :D Pc'ye format atmam gerekiyor artık

MonsterMMORPG

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Yeni Başlat menüsü ile ilgili tek kötü haber Bahar güncellemesinde yer almayacak olması. Microsoft bu yeniliği sonraya saklıyor. Belki ilerde çıkabilecek bir Windows 8.2 güncellemesi ile gelebilir.

Allah kahretmesin bunu bekliyorum hala gelmemiş :D

BLACKPOWERTURBO

Profesör
Reaksiyon puanı
3
başlat yok zaten yenilikte yok adam akılı bişey yok 7 dönecem böyle giderse

tam türkçe olmuyor anlaşilan:D

ahmetfx

Doçent
Reaksiyon puanı
18
başlat yok zaten yenilikte yok adam akılı bişey yok 7 dönecem böyle giderse

tam türkçe olmuyor anlaşilan:D

Ben İngilizce Windows'u Türkçe dil paketi ile kullanıyorum. Bu yüzden olabilir belki çeviri eksikliği. Çünkü dil paketleri henüz güncellenmedi. MSDN'de yer alan Update 1 tüm diller için yayınlandı ama. Yani eğer Türkçe Windows'a kurarsanız çeviri sorunu olacağını düşünmüyorum.

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Güzel inceleme olmuş elinize sağlık :)

BLACKPOWERTURBO

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Ben İngilizce Windows'u Türkçe dil paketi ile kullanıyorum. Bu yüzden olabilir belki çeviri eksikliği. Çünkü dil paketleri henüz güncellenmedi. MSDN'de yer alan Update 1 tüm diller için yayınlandı ama. Yani eğer Türkçe Windows'a kurarsanız çeviri sorunu olacağını düşünmüyorum.
format olarakmi kurdun torrent indirip yoksa günceleme paketlerinden mi yaptin

ahmetfx

Doçent
Reaksiyon puanı
18
format olarakmi kurdun torrent indirip yoksa günceleme paketlerinden mi yaptin

MSDN'de yayınlanan, Torrentte paylaşılan güncelleme paketinden kurulum yaptım. Sıkıntı yok. Şu an komple bu güncellemeyi içeren Windows kurulumları da paylaşılıyor. SHA1 değerleri kontrol edilerek güvenle kurulabilir.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Ama Microsoft başlat menüsünün 8 nisandaki güncelleme ile geleceğini söylemişti.. Bence 8 nisanı beklemekte fayda var. Kesin sonuç değil bunlar.

BLACKPOWERTURBO

Profesör
Reaksiyon puanı
3
MSDN'de yayınlanan, Torrentte paylaşılan güncelleme paketinden kurulum yaptım. Sıkıntı yok. Şu an komple bu güncellemeyi içeren Windows kurulumları da paylaşılıyor. SHA1 değerleri kontrol edilerek güvenle kurulabilir.
ben direk msdnnin iso dosyasi ile temiz kurulum yapıp tabi sha1 kontrol etim
diger leptoba kurdum sonrada tükçe dil kurdum metro arayüzü tam türkçe olmadi
bir düzeltme yaparlar tam türkçe isolarda belki:D

ahmetfx

Doçent
Reaksiyon puanı
18
ben direk msdnnin iso dosyasi ile temiz kurulum yapıp tabi sha1 kontrol etim
diger leptoba kurdum sonrada tükçe dil kurdum metro arayüzü tam türkçe olmadi
bir düzeltme yaparlar tam türkçe isolarda belki:D

İşte dil paketi henüz güncellenmediği için böyle oluyor. MSDN'deki ISO yeni fakat sistemi Türkçe yapan paket henüz bu yenilikleri içermiyor. 8 Nisan'da dil de güncellenir. Biz de dil paketini kaldırıp tekrar yükleyerek çözüme ulaşırız.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ama Microsoft başlat menüsünün 8 nisandaki güncelleme ile geleceğini söylemişti.. Bence 8 nisanı beklemekte fayda var. Kesin sonuç değil bunlar.

MSDN sürümleri nihaidir. Ben geleceğini düşünmüyorum ki birçok sitenin görüşü de bu yönde.

drjacob

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
766
Resmi güncelleme gelmedi henüz değil mi?

drjacob

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
766
resmi güncelleme 8 nisanda yayınlanacakmış tecnet ve msdn üyerlinin paylaştıkları torrent linkleri etrafa yayılmış ama
Tamam resmi sandım diğerlerini biliyorum hatta forumda konusunu açmıştım

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
W 8.1 le bugün ilk sorunumu yaşadım..
Skystar 2 tv kartımın sürücüsünü tanımadı uyumlulukta sorunumu çözmedi..
Son çıkarılan sistemde uyumluluk ve stabilite sorunları var.. Microsoft un görsellikten önce buraya yoğunlaşması lazım..

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Başlat menüsü başka bahara ise Wİndows 8' de başka bahara :)

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
Nice pic :P

Bir ara problem çıkardı denetim masasında birkaç güncelleme daha gördüm ve kurdum şimdilik iyiyiz bakalım..

osman511

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Güncellemeninbu gün geleceği söyleniyordu ancak hala gelmedi

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Güncellemenin bu gün geleceği söyleniyordu ancak hala gelmedi

okanr

Asistan
Reaksiyon puanı
5
MSDN üyeliği ile naslı indirilir

drjacob

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
766

basbeLası

Dekan
Reaksiyon puanı
47
Kesin gelecek updateyi sık sık kontrol edin.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Arada saat farkı var biraz sabredin..

balaban6162

Asistan
Reaksiyon puanı
0
toplamda 1.2GB güncelleme geldi ama win8 8.1 için 30mb geldi, güncelliyorum bakalım o güncelleme mi bu :)