İllustrator mü, Corel Draw mı? Sizce hangisi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Zee
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Bilgisi olan arkadaşlara konum... Sizce tasarımcı birisi hangi programın üstüne gitmeli? İllustratör mü, Corel Draw mı?

Gerek kullanışı bakımıdan gerek kalitesi bakımından...

İllustratör mü, Corel Draw mı?

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
İllustrator kullanmanızı tavsiye ederim.
Corel'i genelde reklamcılarda kullanıldığını gördüm. niyetiniz bu yönde değilse, illustrator e devam edin/başlayın...

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
İllustrator kullanmanızı tavsiye ederim.
Corel'i genelde reklamcılarda kullanıldığını gördüm. niyetiniz bu yönde değilse, illustrator e devam edin/başlayın...

İllustrator'de aynı değil mi?Reklamcılıklta da kullanılabilir.İkiside vektörel tabanlı programlar...

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
neden corel? internette grafik sitelerinde biraz araştırma yaptım genelde İllistrator tavsiye ediyorlar?

xyunusx

Doçent
Reaksiyon puanı
41
ben bir grafiker olarak corel kullanıyorum ve çok memnunum yapamadığım ey yok

Reaksiyon puanı
189
Ben corel'de yaptığım her şeyi İllistrator'de yapamazmıyım? Sen kullanımı kolay olduğu için mi tavsiye ediyorsun?

Yani yoo, başından beri vektör grafikler için illustrator kullanmamdan kaynaklanıyor olsa gerek. Corel kullandım ama illustrator'den sonra zor geldi. Alışkanlık ile alakalı olsa gerek :)

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Corel bana daha kullanışlı geldi. Illistrator Adobenin olduğu için diğer Adobe ürünleriyle daha uyumlu olabilir belki ama benim açımdan Corel'in yerini tutmadı. Kullanımı daha ergonomik.

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
İllistrator diyorlar... :)

---------- Post added at 23:54 ---------- Previous post was at 23:54 ----------

İllistrator diyorlar...? :)

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
bence illustrator. çünkü photoshop ile benzerlikler taşıması menüleri kullanmada ve klavye kısayollarında büyük kolaylık sağlar. yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ama görsel sanatla uğraşan kişiler genelde illustrator'ü, reklamcılar ise corel'i tercih eder. reklamcı için zaman çok önemlidir. burdan yola çıkarak corel'in daha pratik olduğunu düşünebiliriz ama eğer amacınız bir sanat eseri oluşturmaksa tercihiniz illustrator olmalı. bilmiyorum belkide yanlış düşünüyorumdur.

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
bence illustrator. çünkü photoshop ile benzerlikler taşıması menüleri kullanmada ve klavye kısayollarında büyük kolaylık sağlar. yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ama görsel sanatla uğraşan kişiler genelde illustrator'ü, reklamcılar ise corel'i tercih eder. reklamcı için zaman çok önemlidir. burdan yola çıkarak corel'in daha pratik olduğunu düşünebiliriz ama eğer amacınız bir sanat eseri oluşturmaksa tercihiniz illustrator olmalı. bilmiyorum belkide yanlış düşünüyorumdur.

Bence reklamcılıkta bir sanat içine giriyor.Düşünsene... WordPart'e bir yazını yaz çıktısını al sana yine reklam olur.O zaman herkes reklamcı olur...Öyle ayırmak biraz saçma olur.Tabi dediğinin doğruluğuda var.Bir grafiker reklam sektöründede çalışır, Yani çalışması gereken onlar zaten başkaları değil.İşi ticaret,para amaçlı yaparsan zaten senin önüne geçen olur.Bunda kanaâtım...Konumuz bu değil zaten fazla dağıtmayalım konuyu..Sen İllustrator diyorsun... Bende kendimi illustrator programı doğrultusunda geliştirmeyi düşünüyorum.Bilgisi olan herkesin düşüncesini almak istiyorum. İllustrator mü, Corel Draw mı? Sizce hangisi?

xyunusx

Doçent
Reaksiyon puanı
41

hocam internette biraz araştırırsan corelle yapılmış sanat eserlerinide görebilirsin zaten corel yüklediğinde ilk tanıtımı ile karşılaşırsın ve corelde yapılmış çalışma örneklerini gösterir burdada corelle yapılmış bir çok sanat örneği vardır

sawyer_38

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Bir eğitmen olarak tabikide Illustrator diyorum. Çünkü Corele göre daha güçlü daha kullanışlı ikisi ile aynı işleri yaparsınız ama Illustrotor ile daha güzel ve daha güçlü işler yaparsınız. Coreli genelde matbacılar ve reklamcılar kullanıyor ki alışkanlıktan olsa gerek Ai deki bir live color, Gradient(Corelde de var ama kullanımı karışık) yada vektörel fırça kullanımları (İstediğiniz şekilde fırça üretebiliyorsunuz) corelde yok ki çok büyük avantajları var bu araçların. Corelde çok sayfalı insert dizaynları yaparsınız ama bi heceleme yaptıramazsınız. İllustator ile de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar ve PS,Ai ve indesing arasında çok büyük bir işbirliği var. Hacım kısacası bir adobe kullanıcı olarak Ps biliyorsanız Ai öğrenmeniz çok kolay ve zevkli olacak. Artı ben aynı zamanda dizgi yapacağım gerekirse vektörel tabanlı Pdf dergi hazırlayacam diyorsanız Ozman da İndesig kullanırsınız bunları öğrenmesi bir tek Ps bilseniz bile çok kolay olacak ki gerek araçları gerekse kısa yolları o yüzden Adobe o yüzden İllustrator...

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Bir eğitmen olarak tabikide Illustrator diyorum. Çünkü Corele göre daha güçlü daha kullanışlı ikisi ile aynı işleri yaparsınız ama Illustrotor ile daha güzel ve daha güçlü işler yaparsınız. Coreli genelde matbacılar ve reklamcılar kullanıyor ki alışkanlıktan olsa gerek Ai deki bir live color, Gradient(Corelde de var ama kullanımı karışık) yada vektörel fırça kullanımları (İstediğiniz şekilde fırça üretebiliyorsunuz) corelde yok ki çok büyük avantajları var bu araçların. Corelde çok sayfalı insert dizaynları yaparsınız ama bi heceleme yaptıramazsınız. İllustator ile de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar ve PS,Ai ve indesing arasında çok büyük bir işbirliği var. Hacım kısacası bir adobe kullanıcı olarak Ps biliyorsanız Ai öğrenmeniz çok kolay ve zevkli olacak. Artı ben aynı zamanda dizgi yapacağım gerekirse vektörel tabanlı Pdf dergi hazırlayacam diyorsanız Ozman da İndesig kullanırsınız bunları öğrenmesi bir tek Ps bilseniz bile çok kolay olacak ki gerek araçları gerekse kısa yolları o yüzden Adobe o yüzden İllustrator...

''İllustator ile de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar '' cümlesi kullandınız..Birbirini tamamlayıcı programlar var tabikide ama sadece illistratör ile coreli karşılaştırdığımızda, tek başına program olarak yapabilinirlik ve uygulanabilirinirlik bakımından corel İllustator den daha mı üstün?sizin yazınızdanda Anlaşılıyor ki bir kaç uygulama İllustator ile yapılmıyor? doğrumudur?

OnLT

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
149
Corel ve Illustrator ikisi de çok başarılı yazılımlar birbirlerinden aşağı kalan tarafları yok gibi. Yani kesin bir şey söylemek pek mümkün değil bence. :)

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
hocam internette biraz araştırırsan corelle yapılmış sanat eserlerinide görebilirsin zaten corel yüklediğinde ilk tanıtımı ile karşılaşırsın ve corelde yapılmış çalışma örneklerini gösterir burdada corelle yapılmış bir çok sanat örneği vardır

evet haklısın. insanda yetenek olduktan sonra mspaint ile bile sanat eseri oluşturabilir. ben genel kanıdan bahsetmek istedim. reklamcı için hız önemli olduğundan onlar corel kullanır ama sanatçılar daha detaylı çalıştıklarından illustrator'ü tercih ederler. yani gördüğüm kadarıyla genel kanı bu yönde. ama dediğin gibi corel ile de sanat eserleri yapılır haklısın o konuda.

sawyer_38

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
''İllustator ile de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar '' cümlesi kullandınız..Birbirini tamamlayıcı programlar var tabikide ama sadece illistratör ile coreli karşılaştırdığımızda, tek başına program olarak yapabilinirlik ve uygulanabilirinirlik bakımından corel İllustator den daha mı üstün?sizin yazınızdanda Anlaşılıyor ki bir kaç uygulama İllustator ile yapılmıyor? doğrumudur?

Hacım aslında olayı tam anlatamadım İndesing+Ai>Corel demem daha doğru olacak. Şİmdi corelde Ai kadar 3d çalışmalar yapamazsın yada Live color özelliği gibi çok pratik bir boyama işlemi yoktur yada Gradient özelliğini güçlü değildir. Corel de dizgi işlemleri biraz daha rahat yaparsın ki Ai de de bunu yaparsın ama İndesing gibi bi program varken ne corele nede Ai ye ihitiyacın kalır. Diyeceksin ki neden iki programla coreli kaşılaştırıyon. Bende diyorum ki ps bilen birisi için ai çok kolay bir şekilde öğrenilir ve kullanılır. Bunları bilen bir kişi için ise İndesing zaten ben bunları biliyorum der gibi kullanırsın. İndesing deki gibi bir heceleme yoktur corelde. Yada onun kadar rahat sayfalar üzerinde çalışma ve master page gibi binlerce özellik. O yüzden insan ai öğrence indesing rahat kullanır ve ikisnin gücü coreli unutturur insan. Dİyeceğim o ki ben arkdaşa ai kullanmasını tavsiye ediyorum hem pratik ve daha kullanışlı hemde adobe bun diğer ürünleri ile çok rahat bir senkronizasyonu vardır. Son olarakta kim ne derse desin tarafsız bir şekilde iki programı çok kullanan birisi olarak Her zaman Ai>Corel derim...

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
.....Corelde çok sayfalı insert dizaynları yaparsınız ama bi heceleme yaptıramazsınız. İllustator ile de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar...
Heceleme derken yazım denetimi mi? Corelde yok mu yoksa problemli mi tam anlayamadım. Çünkü ben yaptırıyordum.

medya faresi

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Illistrator derim ben...kullanım açısından daha geniş uygulamaları var. photoshopla corel draw'ın karışımı gibi... corel'i biraz kurcalayarak öğrenebilirsin kendi başına..Illistrator tekstilde corel grafikte kullanılır ağırlık olarak

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Illustrator mükemmel işler çıkarabilirsin logo broşür kartvizit vs....

flashpoint

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
corel = Her zaman çöker, corel = kararsızdır, corel=saçbaş yoldurur, Corel=Ne var ne yoksa gömülü çalışır, bi yerden sonra sıçar, bu eşittirleri uzatmak elbette mümümkün. Bunun yanında illustratorun yapamadığı ve corelin yapabildiği şeylerde var elbetteki. Bütün bu bilgiler ışığında her ikiside aynı işi yerine getirir. Ama emin olmunması geren şey şudur. Kullanırken programa hakimiyet konusunda adobe serisi çok iyiydir. İlk başta saydığım eşittirler illustratorda çok nadir olur, hele de mac kullanıyorsanız işi matbaya gönderirken daha hiç save etmediğinizi bile farkedebilirsiniz.

Bu işe corel ile başlamış biri olarak ve halen çalıştığım yerlerde Deli dehşet PC lerde corel kullanıp saçını başını yolan arkadaşlarımı gördükçe için için gülerim.

Tavsiyem corele bulaşmayın. Yaptığınız işi matbaya gönderirken ne corel ne illustrator göndermezsiniz. İşiniz matbaacılık değilse kullanmayın. Matbaacılarda senelerce kullandıkları corelden vaz geçerlerse senelerin verisini açamaz hale geleceklerinden bırakamıyorlar.

leaderturk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tabikide illustratör. Corelide biliyorum fakat illüstratorun kullanımı bana göre daha pratik ve kolay geliyor.

Zee

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Tabikide illustratör. Corelide biliyorum fakat illüstratorun kullanımı bana göre daha pratik ve kolay geliyor.
Pratik ve kolay olması önemli değil... Bana İllistratörün Corelden üstün olduğunu söyleyin yeter? Tabi farklılıklar olacaktır programlar arasında onun yapamadığını o yapacaktır... Bir arakadaşımız '' Illistrator tekstilde corel grafikte kullanılır ağırlık olarak'' demiş ben katılmıyorum bu yoruma... ''flashpoint'' in dediği gibi ''Matbaacılarda senelerce kullandıkları corelden vaz geçerlerse senelerin verisini açamaz hale geleceklerinden bırakamıyorlar.'' neden olarak sayabiliriz.Çünkü çok soğuttular beni corelden nereye gitsem corel corel... İyi olduğundan mı? Hayır tabiki ama günümüz bir çok matbaa - tabela iş yerlerinde corel kullanılıyor.Bilgisi olmayan bile Corel Corel bellimiş gidiyor. Corel kullananların çoğunu '' ESKİ KAFA'' sayıyorum... Bu işle gerçekten ilgilenen bilgisi olan gerçekten severek kullananlar için bir şey demiyorum onlara..Üstlerine alınmasınlar... :)

golevez

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Her ikisini kullanmış biri olarak illistrator diyorum. illistrator = photoshop ise corel=paint

Artvincenter

Profesör
Reaksiyon puanı
8
İllustrator yanında corel ne oluyor ? corel nedir yani ? soru soran arkadaş ayıp etmiş corel reklamcıların matbaların kullandıgı programdır nedenı cetveller vectorel olması ve detaylı olması eger heryerde kullanmak istiyorsan illustrator kullan vectorel dir photoshop ile baglantısı vardır 3d si vardır ve oldukca güzel calısmlar cıkar
not : bir grafiker abimden aldıgım cevap corel 4 5 senede biter adobe ögren sen corel zaman kaybıdır.