İlk defa senet imzalattım ama ne yapılır bilmiyorum

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
218
Sevgili SDN Sakinleri, basliktan anlasilacagi üzere hayatimda ilk defa bir kisiye 2000 TL degerinde senet imzalattim fakat zamaninda ödenmedigi taktirde hangi islemlere basvurulur bilmiyorum. Senet imzalatmamin sebebi hukuka güvendigimdendi. Ama bu konuda tecrübesizim. Internette arastirma yaptim fakat bu konu çok karisik tatmin edici sonuca varamadim lütfen yardim edin. Yardimlariniz için simdiden tesekkür ederim.
 

mr_rain

Guru
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,956
Reaksiyon puanı
441
Puanları
263
Elinde imzalı senet varsa, verirsin avukata o da söke söke alır.
 

Silence

Dekan
Katılım
29 Nisan 2009
Mesajlar
7,786
Reaksiyon puanı
49
Puanları
228
Yanlış zamanda yapmışın o ilki be abi :( .

Çek senet artık sıradan bi kağıt parçası , haciz vs. hukuki işlem uygulanmıyor ki .
 

meLodrama

Asistan
Katılım
6 Ekim 2011
Mesajlar
184
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hocam ticaretle ugraşıyorum çek imzalatsan biraz daha sağlam olabilirdi. Senet kagıt parçasıdır. Çek neden güvenlidir bankadan alındıgı için daha önce borcu olan uyduruk kaydırık adamlara çek verilmez. Ama senet önüne gelene verilir. Git karsı komsundan ödünç senet al yaz çiz. Adamın üstünde birşey yoksa üstüne bi bardak soguk su içersin. Avukata verirsin para ödenmeyince factoring işlerine hiç girmiyorum. Yani günü gelince dua et ödensin. Yoksa elindeki kağıt parçası Allah'a emanet. Tam emin değilim ama bu çek-senet işlerinden dolayı borcu olanlar hapis yatıyordu. 1 ay 3 ay bi yasa vardı hapis olayıda kalkıcak diye biliyordum.
 

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
218
[MENTION=36351]mr_rain[/MENTION] iki yorum öyle kolay olmadigini gösteriyor ama. Yada söyle söylemem gerekirse daha detay verirsen çok güzel olur. [MENTION=66965]Silence[/MENTION] nasil yani bu dedigin duyarlilikla alakali degil mi? Ben tüm imkanlari kullanabilirim. [MENTION=183268]meLodrama[/MENTION] Adamin 1.250 TL maasi var bu yeterli olmaz mi? Avukata ragmen ödemezse ne olur? Allah Allah ya biri borç alsa ödemeyecek mi bu ülkede!
 

Silence

Dekan
Katılım
29 Nisan 2009
Mesajlar
7,786
Reaksiyon puanı
49
Puanları
228
@mr_rain iki yorum öyle kolay olmadigini gösteriyor ama. Yada söyle söylemem gerekirse daha detay verirsen çok güzel olur. @Silence nasil yani bu dedigin duyarlilikla alakali degil mi? Ben tüm imkanlari kullanabilirim. @meLodrama Adamin 1.250 TL maasi var bu yeterli olmaz mi? Avukata ragmen ödemezse ne olur? Allah Allah ya biri borç alsa ödemeyecek mi bu ülkede!

Şu kadarını söyliyim ;
Bizim icra avukatları isyanda :) . Alacaklıyım allah yardımcım olsun gibisinden binlerce mail ve faks gönderiyorlar bakanlığa .

Yeni kanun aşağıdaki gibi .
[SIZE=+1]Karşılıksız çekten cezaya son verecek kanun tasarısı Adalet komisyonunda[/SIZE]

Karşılıksız çekten cezaya son verecek kanun tasarısı Adalet komisyonunda

Karşılıksız çek keşide suçu ile ilgili davalar ve fiiller giderek artış gösterdiği bu günlerde 5941 sayılı Çek kanununda değişiklik yapılması için bir kanun tasarısı TBMM adalet komisyonuna sunuldu, bu tasarı CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk tarafından hazırlanıp 16.12.2010 tarih ve 2/819 kayıt sayısı ile Adalet komisyonuna sunuldu, tasarı halen komisyonda beklemekle birlikte sonucu merak konusudur, ve yüz binlerce karşılıksız çek mağdurunu ilgilendirmektedir.
Tasarıda neler var ve tasarı neler öngörüyor ?
Bilindiği gibi, yürürlükteki 5941 sayılı çek kanunu’nda çekle ilgili olarak karşılıksız işlemi yapılmasına sebebiyet verme fiili, adli para cezası ve güvenlik tedbiri yaptırımlarını getiren bir suç olarak düzenlenmiş, şikayetten vazgeçme veya ödeme durumunda davanın tüm sonuçları ile ortadan kaldırılacağı düzenlenmiştir.
Yapılan bu düzenlemeler bile karşılıksız çek fiilinin işlenmesine ve yüz binlerçe gerek keşideci ve gerekse hamillerin mağduriyetini önleyememiş, 2010 yılı içinde Yargıtay 10 ceza dairesi 2009 yılından 30580 dava devralmış,29.11.2010 tarihi itibari ilede 21565 dava karara bağlamışolup halen dairede 43.581 karşılıksız çek dava dosyası incelenmek için sıra beklemektedir. Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında 70.000 üzerinde karşılıksız çek dosyası mevcuttur.
Yargının çözümde zorlandığı bir fiilin çözümünde zorluklar yaşanmaya devam etmekle birlikte mağdur sayısı her geçen gün artış göstermektedir.
Bu nedenle de, 5941 sayılı çek kanununda değişiklik öngören tasarıda,
1- Bankaların çek başına ödeme yükümlülüğü miktar ve tutar olarak arttırılması öngörülmektedir
2- Kanunun 5’inci maddesi değiştirilerek karşılıksız çek keşide etme fiili tamamen suç olmaktan çıkarılmakta, karşılıksız çek düzenleyen, adına karşılıksız çek düzenlenen ve ileri düzenleme tarihi çek üzerinde yazılı tarihe göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında karşılığını bankada bulundurmayan gerçek veya tüzel kişi hakkında, hamilin şikayeti üzerine Cumhuriyet savcılığının talebi ile Sulh Ceza Hakimi tarafından karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili bir koruma tedbiri olarak, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verileceği öngörülmektedir.
3- Dolayısıyla 5941 sayılı kanunun 5 inci maddesinde yer alan adli para cezası ve buna bağlı TCK 50 maddesi hükmünce olası hapsen tazyik durumu ortadan tamamen kaldırılmakla birlikte artık karşılıksız çek keşide etmek suç teşkil eden bir fiil olmaktan çıkarılması öngörülmüştür.
4- 5941 sayılı kanunun 5 inci maddesinde yapılması düşünülen değişikliğe paralel olarak etkin pişmanlıkla ilgili 6 ncı maddesi de yenden düzenlenmiştir.
5- 5941 sayılı kanunun 7 nci maddesinin başlığı 5 inci maddede yapılan değişiklik doğrultusunda “ ceza hükümleri “ olarak değiştirilmesi öngöülmüştür.
6- Anılı kanunun geçici birinci maddesi, kanunda yapılan diğer değişiklikler de dikkate alınarak yeniden düzenlenmiş, bu bağlamda yeni çek defterinin verilmesi ve eskisinin geri alınması için öngörülen süre 1/7/2011 tarihine kadar uzatılmış, üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için bankaya ibrazının geçersizliği 31/12/2011 trihi olarak öngörülmüştür.

Yukarıda açıklandığı üzere yapılması düşünülen değişiklikler sonucunda karşılıksız çek düzenleme fiili tamamen suç olmaktan çıkarılması düşünülmüştür, ancak çekin daha güvenilir bir ödeme aracı olmasının yanı sıra bu itibarının korunması bakımından bankalara daha ağır yükümlülükler getirilmiş, bankalar (A) (B) ve (C) olmak üzere üçlü gruptan oluşan çeklerin her bir yaprağı için 5.000.-TL tutarında ödemem yükümlülüğü arlına alınmak istenmesi ile çek müşterilerinden gerektiğinde teminat isteyebilecektir.
Tasarının komisyondan geçmesi ile Mecliste onaylanması durumunda yargıda bekleyen dosyalar tüm sonuçları ile düşürülecek, karşılıksız çek fiilinden hüküm diyenlerin bu hükümlerden yararlanması sz konusu olacaktır.
 

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
218
[MENTION=66965]Silence[/MENTION] Yuh ne kadar fazlaymis öyle. "2- Kanunun 5’inci maddesi
değiştirilerek karşılıksız çek keşide etme fiili tamamen
suç olmaktan çıkarılmakta,
karşılıksız çek düzenleyen,
adına karşılıksız çek
düzenlenen ve ileri
düzenleme tarihi çek üzerinde yazılı tarihe göre
kanuni ibraz süresi içinde
ibrazında karşılığını bankada
bulundurmayan gerçek
veya tüzel kişi hakkında,
hamilin şikayeti üzerine Cumhuriyet savcılığının
talebi ile Sulh Ceza Hakimi
tarafından karşılıksız çıkan
her bir çekle ilgili bir koruma
tedbiri olarak, çek
düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verileceği
öngörülmektedir." ödemeyenin cezasi ne peki diye bir soru sormaliyim o zaman. Iyiymis...
 

meLodrama

Asistan
Katılım
6 Ekim 2011
Mesajlar
184
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
[MENTION=48273]Neotiger[/MENTION] kardeşim 1.250 maaşı varsa ben bi ara yaptırmıştım birinin borcu vardı ve çalıştıgı işyerine avukatımı yollayıp patronuyla görüştürdüm. Her ay 200 veya 500 olmak üzere kestirip almıştık. Tabi işten işe uçmazsa. :)
 

Neotiger

Profesör
Katılım
6 Kasım 2008
Mesajlar
2,711
Reaksiyon puanı
41
Puanları
218
[MENTION=183268]meLodrama[/MENTION] Ama söyle bir durum var. Adam memur ve yeni emekli oldu. Ortada patron matron yok. Aklima söyle birsey geldi, maas aldigi banka ile temasa geçsem?
 
Üst