legolas4444
Profesör
- Reaksiyon puanı
- 16
İkinci adam gitti

AKP’de şok gelişme... CHP’li Kılıçdaroğlu’nun ‘yolsuzlukla’ suçladığı Şaban Dişli’nin istifasından sonra partinin 2 numaralı ismi Dengir Mir Mehmet Fırat da sürpriz bir kararla görevinden ayrıldı
Başbakan Tayyip Erdoğan, yerel seçimlere 5 ay kala, AKP’de büyük bir operasyona imza attı. Erdoğan, CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’nun yolsuzlukla suçladığı AKP genel başkan yardımcıları Şaban Dişli’den sonra Dengir Mir Mehmet Fırat’ın da görevinden istifasına onay verdi.
AKP MKYK toplantısı, dün sürpriz bir gelişmeye sahne oldu. Partinin iki numaralı ismi Dengir Fırat, AKP Genel Merkezi’nde olduğu halde, MKYK toplantısına girmedi. Erdoğan, partide görev değişimi olduğunu belirterek, “Dengir Bey, rahatsızlığı nedeniyle ayrıldı, görevden affını istedi, ben de uygun gördüm” dedi.
GÖREV AKSU’DA
Gelişmelerden habersiz AKP’li kurmaylar şaşkınlık yaşadı. Erdoğan, Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat’ın yerine, hemşerisi Diyarbakırlı eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’yu getirdi.
Şaban Dişli’den boşalan Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Bülent Gedikli getirildi. Gedikli’den boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı’na ise Edip Uğur atandı. Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yerine, yine Kürt kökenli Abdülkadir Aksu’nun getirilmesi, “Kürt politikasındaki stratejik denge” olarak yorumlandı.
ORTADAKİ İDDİALAR
Fırat’ı istifaya götüren nedenler Ankara siyasi kulislerinde şöyle sıralanıyor:
DTP’LİLERLE YEMEK: Fırat’ın bir süre önce DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık ile yemekte buluşması AKP’de rahatsızlık yarattı. DTP’lilerin Erdoğan’ı protesto ettiği bir dönemde gerçekleşen yemek eleştiri konusu oldu.
SERT SÖYLEMLER: Başbakan’ın “tek bayrak, tek millet, tek vatan”a karşı olanların başka ülkelere gitmesi gerektiği şeklinde yorumlanan ifadeleri Fırat’ı rahatsız etti.
‘SORUN SAĞLIK’
Başbakan Tayyip Erdoğan, toplantı çıkışında gazetecilere, Fırat’ın sağlık nedeni ile görevinden ayrılmak istediğini vurguladı. “Sağlık her şeyden önce gelir. Bunun dışında herhangi bir şey söz konusu değil. Artık milletvekili olarak düşüncelerinden istifade edeceğiz” dedi.
Fırat’ın “partinin Güneydoğu politikalarına ters düştüğü” iddialarına ilişkin soruya ise Erdoğan, “Hayır, biz bir defa her konuyu müzakere ederiz. Bu kararı da hep birlikte savunuruz” yanıtını verdi. Erdoğan, MKYK’da, istifanın CHP’li Kılıçdaroğlu’nun iddialarıyla bir ilgisi bulunmadığını da söyledi.
Kendi isteğimle görevi bıraktım
AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden sağlık sorunları nedeniyle kendi isteğiyle istifa ettiğini söyledi. Fırat, “Bundan 3 gün önce yapılan MYK toplantısında Başbakan Erdoğan’ı odasında ziyaret ettim. Yorgun düştüğümü ve istifa etmek istediğimi söyledim. Bugüne kadar siyasi terbiyem gereği bunu kimseyle paylaşmadım” dedi.
Dengir Mir Mehmet Fırat, bundan böyle milletvekili olarak kalacağını bildirdi.
‘Üst kimliği tanımayan sevdiği yere gitsin’
BaŞbakan Tayyip Erdoğan, “Ya sev, ya terk et” diye bir sözünün olmadığını söyledi.
AKP MKYK toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Erdoğan, “Ya terk et, ya sev” şeklinde yorumlanan sözlerine açıklık getirdi. TC vatandaşlığının ‘üst kimlik’ olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
“Benim ağzımdan ‘Ya sev, ya terk et’ ifadesini, ne Van’da ne Hakkari’de duydunuz mu? ‘Ya sev, ya terk et’ ifadesi bana ait değil. Onun patenti başkalarına aittir. Ben o ifadeye bir defa karşıyım.
Hiç kimse bir başka etnik unsura üstünlük sağlamaya çalışmasın. Üst kimlik noktasında TC vatandaşlığımız var. ‘Burada birleşmeliyiz’ diyoruz. Yola çıkarken de bizim bir ifademiz var: ‘Karşı olanlar varsa, onlar sevdikleri yere gitsinler’ dedim.
OBAMA ÖRNEĞİ
Erdoğan, aynı konuya ilişkin MKYK’de “ABD’de ırk ayrımı yapıldığında bile zenciler ABD bayrağını sırtlarında taşıdılar” yorumunu yaptı. Obama’nın başkan seçilmesini örnek gösterdi.
http://www.aksam.com.tr/