Her İki İşlemciyi Kullanan Biri Olarak Söyleyebilirim Ki; Fx-8150 Oyun ve CAD-CAM Uygulamalarında Benim hız açlığımı doyurmaya yetti. i5'te sıkıntı yaşadım oyunlarda ve cad-cam uygulamalarında.
fx in yeterli geldiği i5'in yetersiz geldiği oyunlarınız nelerdi?
fx in yeterli geldiği i5'in yetersiz geldiği oyunlarınız nelerdi?
Skyrim , Max Payne 3 , NFS Run , Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier ve Assassins Creed Revelations Bariz hız farkları vardı
Lütfen yapma ama ya ekran kartını damı degıstırdın ıslemcı degısırken i5 3570 k nın hıcbır oyunda vb performans testlerınde gerıde kalmıyacagını bılıyorum sonuclarda ortada ekran kartını da degıstırmıssındır sen veya amd fanboyusun.
Ekran kartları aynı HD-6850. Sadece anakart ve İşlemci farkı var. Başka bir fark yok kasa, psu felan aynı anlayacağın. Ben gördüğümü deneyimimi yazdım.
Amd Sistem : FX-8150 + Gigabyte 990FXA-UD5 + Corsair Vengeance 16 Gb (4*4Gb) + Corsair Force 120 Gb SSD + WD 1TB Caviar Black + Sapphire HD6850
Intel Sistem: i5-3550 + Gigabyte Z68AP-D3 + Corsair Vengeance 16 Gb (4*4Gb) + Corsair Force 120 Gb SSD + WD 1TB Caviar Black + Sapphire HD6850
Ama bizim bahsettiğimiz 3570K.. 3570K AMD 8150 den gözle farkedilir şekilde üstün
yorumlar için sağolun ekim gibi almayı planlıyordum zaten galiba 8350yi tercih edicem
kardeş nedir bu intel duskunlugu 8150 ile 3570k yı yan yana koy ozelliklerine bak bakayım hangisi iyi
kendi açımdan söylüyorum 3570k nın 8150 den teknik olarak üstün olmasının imkanı yok
ayrıca 3570k nın 8150 kadar esnek olmadıgınıda goz onunde bulundurmak lazım sonucda oc yaparsak dunya rekoru elinde bulundurabilecek kadar esnek bir islemci oldugunu goruyoruz
onuda geçtim en basitinden ele alalım işlemcileri öncelikle önemli olan fiyat/performans
8150 öne çıkıyor
390 410 tl arası bir fiyata 8150 ye sahip olabiliyorsunuz araştırmama göre
3770k ya ise
750 800 tl arası bir fiyata sahip olabiliyoruz
gelelim özelliklerini karşılaştırmaya
8150 tek 8 gerçek çekirdek sunan masaüstü işlemcisi ünvanını elinde tutuyor
3770k 4 çekirdek ile karşımızda 8 yazdıgına aldanmayın 4 çekirdeği kullanan 8 sanal çekirdek kullanıyor gerçek çekirdek sayısı 4 dür
8150 frekansı 3.6 ghz turbo 4.2 ghz overclock ile 8.7 ghz görmüş insanlar var dünyada
3770k frekansı 3.5 ghz turbo 3.9 ghz overclock ile 4.6 ghz görmüş insanlar var hadi zorlasalar 5 yaparlar ilerde
3770k cache belleği 6 mb
8150 cache belleği 16 mb ( ağırlığını burada koyuyor )
3770k 22 nm teknolojisiyle üretilmiş
8150 ise 32 nm ( küçük olan daha iyi 3770k bu sadece konuda öne çıkıyor )
herneyse sonuç olarak baktıgımızda neredeyse intel 2 kat daha maliyetli geliyor özelliklerinide göz önünde bulundurduğumuzda ben bir yazılımcı olarak baktıgımda inteli elememin sebepleri
* işlemci özellikleri düşük olmasına ragmen frekans esnekliği bulunmaması
* 4 çekirdek işlemciyi neredeyse hiç performans artışı saglamadıgını düşünmediğim tamamen göz boyama ve 4 cekirdek islemciyi 8 diye satma niyetiyle kullanıldıgını düşündüğüm hyperthreading kullanması
* bir işlemci için performans açısından ne çekirdek ne frekansıdır tamamen cache ye bağlıdır bu yüzden sunucu işlemcilerini ele aldığımız zaman cache belleğinin yüksek oldugunu görürüz sebebi yük altındayken kasmasının sebebi cache belleğin yetmemesidir ne kadar çok cache o kadar iyi işlemci
gelelim 8150 nin tek eksiğine
22nm teknolojisi çıkmasına ragmen 32nm ile üretilmiş olması
32nm mimarisine bu kadar özellik eklendiği zaman voltaj kullanımı, yüksek sıcaklıkta çalışması gibi sorunlar artmış oluyor 8150 125w kullanıyorken 3770k 77w güç kullanıyor ısı oranlarını bulamadım internette ama ısı oranının yüksek oldugundan hiç kuşkum yok 8150 nin
unutmadan şimdi diyeceksiniz madem bu kadar iyi bir işlemci neden testlerde yakın puanlar veriyor
hemen açıklayalım o halde
8150 de cache belleği sanki sunucu işlemcisiymiş gibi eşit olarak dağıtmışlar l2 8mb l3 8mb yüksek bir yük bindirmediğiniz sürece belli etmez kendini puanlamalarda düşük çıkma sebebi bu yüzden küçük işlemleri yavaş yapıyor büyük işlemleri hızlı diye biliriz
3570k da ise bu durum şöyle cache belleği eşit olarak paylaştırmak yerine l2 ye daha düşük cache vermişler sırf bu yüzden yüksek çıkıyor puanlar büyük cache daha yavas calısır ama daha cok is yapar kucuk cache cabuk calısır az is yapar
8350 yi bekliyoruz
kaynak:
http://ark.intel.com/products/65520/Intel-Core-i5-3570K-Processor-(6M-Cache-up-to-3_80-GHz)
http://www.amd.com/us/products/desktop/processors/amdfx/Pages/amdfx-model-number-comparison.aspx
intel fanboyu konuyu dağıtmış kesinlikle FX 8150 daha iyidir intel önerenlere bakma...