Hürrem Sultan'a bir de bu gözle bakın

Reaksiyon puanı
10,315
bak-hurrem.jpg

Hürrem Sultan; hep entrikalarla, oyunlarla anlatılıyor. Oysa o, bunlardan çok hayırlarıyla anılması gereken bir kadın. Bir ömre sığmayacak kadar çok hayratı var. Bulgaris-tan'dan Mekke'ye kadar pek çok şehri, ihtiyacı olan yapılarla süslemiş. Ölmeden bir yıl önce, Peygamber Efendimiz'in (sas) hadis-i şerifine nail olabilmek için Kudüs'te yaptırdığı 'Haseki Sultan İmareti' bunlardan biri sadece.

Tarih, 18 Nisan 1558. Yedi iklime nam salmış Muhteşem Süleyman'ın sarayında yas var. Hükümdarın gözünden bile sakındığı, hası, hasekisi, Hürrem Sultan ebedi âleme intikal etti. Ardında kalanlar ise sadece, daha çok romanlarda, dizilerde bahsedilen cinayetler, entrikalar ve kıskançlıklar...

Peki, büyük bir devletin adı en çok bilinen kadın sultanını anlatmaya, bunlar yeterli mi? Günün şartları göz önüne alınmadan yapılan acımasız eleştiriler, Hürrem Sultan'ı hep kötü anlattı, anlatmaya da devam ediyor.

Sultan üzerine yapılmış gerçek bir akademik çalışma olmamasına rağmen, Batılı hayalperestler ya da bazı kesimler onun, Kanuni ile geçirdiği 40 yıllık ömürde sadece ihtiraslarını görüyor, hayırseverliğine değinmiyor. Ama, Hürrem Sultan ömrünü, hakkında söylenenleri gölgede bırakacak hayırlarla donatmış. İşte onun unutulan özelliği: 'Hayırseverliği!'

Pek çok şehirde adı yaşıyor!

O, yardımseverliğini saraya geldiği ilk yıllarda gösterir. Cariyeyken aldığı maaşı, "Burada, paraya ihtiyacım olmuyor!" diyerek Mekke'ye göndermek ister. Fakat, cariyelerin bağışta bulunması için azat edilmesi gerekir. O da, Kanuni Sultan Süleyman'a mektup yazarak halini arz eder. Padişah, onu özgür bırakır. Hürrem de, yıllık altı bin altın bağışta bulunur Mekke'ye. Cariyeliğinde yaptığı yardımlar, Haseki Sultan olduktan sonra da, çeşitli şehirlere yaptırdığı cami, imaret, kervansaray gibi hayratlarla devam eder. Eserlerin çoğu da, Mimar Sinan'a yaptırılır.

Bunlardan biri, Ahmet Refik'in, 'Türk Mimarları' kitabında yazdığı Edirne su yolları. Hürrem Sultan, savaş zamanında Kanuni ile kışı geçirdiği, nazarında pek kıymetli olan Edirne'ye, 1539'da Mimar Sinan'a talimat vererek, 20. yüzyıla kadar kullanılacak bir su yolu yaptırmış. Edirne'nin Küçükdöllük köyündeki su yolu kemerleri hâlâ ayakta. İslam Ansiklopedisi'ne göre; Uzunköprü'de de, Haseki Sultan adını taşıyan bir kervansaray ve cami inşa ettirmiş.

Mimar Sinan'ın eserlerinin yazılı olduğu tezkirelere göre, Hürrem Sultan, Mekke ve Medine'ye de kendi adıyla imaret yaptırmış fakat bu yapılar, günümüze ulaşamamış. Bulgaristan'ın, eski adı Cisr-i Mustafa Paşa olan Svilengrad kasabasına da uzanmış Sultan'ın eli. Tezkireler, onun bu kasabaya, Haseki Sultan adını taşıyan cami, imaret ve kervansaray yaptırdığını bildiriyor. İstanbul ve Kudüs ise, Hürrem hakkında anlatılan olumsuz halleri gölgede bırakacak, en önemli yapılara sahip şehirler.

bak-hurrem01.jpg

Haseki Hastanesi'ni de o yaptırmış!

Sultan, İstanbul'a 1538'de inşasına başlanan ve 1550'de tamamlanan bir külliye yaptırıyor: Haseki Sultan Külliyesi. Külliye; cami, medrese, sıbyan mektebi, çeşme, imaret ve darüşşifadan oluşuyor. 1551 tarihli vakfiyede, külliyenin ilk yapılan biriminin cami olduğu, medrese ve sıbyan mektebinin bundan bir yıl sonra, darüşşifanın da on iki yıl sonra inşa edildiği bildiriliyor. Cami, bugünkü Haseki Caddesi'nin bir yanında medrese, sıbyan mektebi, imaret ve darüşşifa diğer yanına inşa edilmiş. Caminin hemen karşısında bulunan medrese 1530'da inşa edilmiş klasik bir yapı. Külliye'ye bağlı imaret ise 1550 yılında, Hürrem Sultan'ın isteği üzerine Kanuni tarafından yaptırılıyor. Günümüzde, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet veren yer ise, adını Hürrem Sultan'ın külliye için yaptırdığı Darüşşifa'dan alıyor. Atıl durumda bekleyen Külliye, şimdi restorasyonda.

Vakıflara gelir için bir hamam!

Sultanahmet Camii ve Ayasofya arasına 1553'te, Mimar Sinan'ın yaptığı çifte hamam Hürrem Sultan'ın İstanbul'daki bir başka hayratı. Burayı, vakıflarına gelir sağlamak amacıyla yaptırıyor. Bugün halen varlığını koruyor ama hamam olarak değil. Kudüs'se, bağrında halen yaşayan son hayratını taşıyor.
bak-hurrem02.jpg

Kudüs'teki imarette, ne kadar yemek dağıtıldığının, o dönemlerden kalma çetelesi. Çetelede, imarette günlük 999 yoksula bir tas çorba, bir somun ekmek verildiği yazıyor.

Kudüs'ü bekleyen Osmanlı: Haseki Sultan İmareti

Kudüs, Hürrem Sultan'ın yardımlarını ulaştırdığı son şehir. Ölümünden bir yıl önce, ortamı raporlamaya giden Abdülkerim'in, "Sa'âdetlü sultanım, bu diyarın fukarası çoktur." diye mektup yazması üzerine buraya bir imaret yaptırır. Tarihçi Amy Singer'in, "Osmanlı'da Hayırseverlik Kudüs'te Bir Haseki Sultan İmareti" adlı kitapta anlattığına göre; Hürrem Sultan, Kudüs'e inşa ettirdiği imarete olan hislerini, Peygamber Efendimiz'in (sas), "Bir insan öldüğünde, ameli kesilir. Defter-i a'mâli kapanır. Yalnız sadaka-i cariyesi, ilmi eseri, kendisine dua eden hayırlı bir evladı olan kimsenin defter-i a'mâli kapanmaz." hadis-i şerifiyle anlatır mektuplarda. İmarethane halen varlığını devam ettiriyor. İlk günkü gibi fakirlere yemek dağıtılıyor. Aynı zamanda yetimhane olarak kullanılıyor. El-Vâd ile Akabetü't takiye caddelerinin birleştiği noktada, Via Dolorosa'nın güneyindeki tepeye çıkan yokuşta bulunan imarethanenin vakfiyesi ve ilk dönemlerden kalma yemek kazanları ise Kudüs'te bir müzede sergileniyor.

Sevim Şentürk - Zaman

kaynak

micoli27

Doçent
Reaksiyon puanı
1
ben zaten şimdiki diziye bakıpta kanuni dönemini göremiyorum, bilakis reyting için dekolteli bayanlar ve bilmem daha neler neler.

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Reyting bence oyuncular ünlülüğü ve oluşan olaylar yapar bişileri görmek isteyen istedimi açıp görürler ztn :)

Reaksiyon puanı
10,315
doğruları bilebilirsek diziyi izlerken daha bir bilinçle ve çok daha farklı bir pencereden bakabiliriz.

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
nasi yani hurrem sultan da dekolte de olsa namazini kilan dini imani yerinde bi cariyeydi mi ima ediyosunuz yani ?
yav bitakin allah askina dini kitaplar bile sansurlu arapcaymis ya okuyup anlamiyosan allaha bilmedigin bir dilde siir okuyarak verdigin sozun ne anlami olur ?
bence arapca kalmasi sart demek kurani sansurlemekle ayni sey sonucta insanlarin okuyup anladiklari dilde allahla konusmaasina karsi cikmis olmak gibi bisey oluyo kitap bu adi ustunde siir sarki melodisi degil :D

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
ben hep şu pencereden bakıyorum ölünün arkasından konuşmak gibi olmasında :) zamanında keşke bu kadın saraya gelmeseydi Sultan Süleyman ona aşık olmasaydı veya suikastlarda ölseydi de Osmanlı onun yüzünden bukadar kötüye gitmeseydi.

Reaksiyon puanı
10,315
nasi yani hurrem sultan da dekolte de olsa namazini kilan dini imani yerinde bi cariyeydi mi ima ediyosunuz yani ?
yav bitakin allah askina dini kitaplar bile sansurlu arapcaymis ya okuyup anlamiyosan allaha bilmedigin bir dilde siir okuyarak verdigin sozun ne anlami olur ?
bence arapca kalmasi sart demek kurani sansurlemekle ayni sey sonucta insanlarin okuyup anladiklari dilde allahla konusmaasina karsi cikmis olmak gibi bisey oluyo kitap bu adi ustunde siir sarki melodisi degil :D

kardeş, kusura bakma ama yazdıkların google çevirisi gibi anlamdan uzak...
birşeylere karşı çıkıyorsun anlıyorum da, bi sürü kavram ve tanım kullanmışsın ki bulamaca dönmüş.
kelimelerin ahenkli bir mana içermiyor maalesef!

---------- Post added at 01:02 ---------- Previous post was at 00:59 ----------

ben hep şu pencereden bakıyorum ölünün arkasından konuşmak gibi olmasında :) zamanında keşke bu kadın saraya gelmeseydi Sultan Süleyman ona aşık olmasaydı veya suikastlarda ölseydi de Osmanlı onun yüzünden bukadar kötüye gitmeseydi.

sevgili bewko koca bir imparatorluğun bir kadın yüzünden bugünlere gelmiş olması biraz fazla abartılı bir iddia abim.

Demnesia

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ben anladım bu aklıevvel kardeşimizin ne demek istediğini saygıdeğer abim, Hürrem sultanın dekolte giydiğini ama yinede dini imanı yerinde bir cariye olduğunu iddia ediyormuşsunuz. Okuyup anlamadığın bir dilde Allaha dua etmek (yani Kuranı arapça okumak) anlamsızmış. Kuranı arapça okumaya zorlamak onun sansürlemekle aynı şeymiş. İnsanlara Kuranı arapça okutmak Allahla konuşmalarına karşı çıkmak gibi birşeymiş. :)

Arkadaş bence ayık gezmiyor :D

Reaksiyon puanı
10,315
Ben anladım bu aklıevvel kardeşimizin ne demek istediğini saygıdeğer abim, Hürrem sultanın dekolte giydiğini ama yinede dini imanı yerinde bir cariye olduğunu iddia ediyormuşsunuz. Okuyup anlamadağın bir dilde Allaha dua etmek (yani Kuranı arapça okumak) anlamsızmış. Kuranı arapça okumaya zorlamak onun sansürlemekle aynı şeymiş. İnsanlara Kuranı arapça okutmak Allahla konuşmalarına karşı çıkmak gibi birşeymiş. :)

Arkadaş bence ayık gezmiyor :D

sevgili demnesia çok teşekkür ederim abim, valla harika bir tercüme yaptınız.
ara sıra bu gibi durumlarda sizi gözüm hep arayacak valla! :)

execute

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yav hürrem için birşey demem ama. Kanuniyi bilen atasını bilen hiç bu dizelere bakıpda yanlışa düşermi ? Atasını bilen hiç bunları kabullenirmi ? Koskoca Kanuni bu atının üstünden inmeyen savaşdan savaşa zaferden zafere koşan Kanuni. Hani derlerya eski zaman için işte Türklerin hiç yazılı eserleri vs. yok diye! Olmaz tabi kardeşim. .Bizim atalarımız at sırtından inmişmi ki ? Savaşdan savaşa koşmuşlar. Diğer ecnebiler gibi oturup can sıkıntısından yazı yazmamışlar. Vs. vs çok detaya girmeyeceğim. Herkesin anlayacağı dilden yazdım. Dediğim gibi atasını bilen zaten kabullenmez, itiraz edende bizden olmaz.

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
sevgili bewko koca bir imparatorluğun bir kadın yüzünden bugünlere gelmiş olması biraz fazla abartılı bir iddia abim.

Bİr kadın için savaş bile çıktığına göre bu da olası bir durum :) Ayrıca Hürrem denen zatın şehzadeleri boğdurup kendi oğlu Selim in tahta geçmesini sağladığı biliniyor(ya da ben onların yalancısıyım). Hatta Şehzade Mustafa boğdurulmasaymış neler olurmuş neler(öyle bir duyum aldım).

Ayrıca şu padişahların da Türk olduğu muamma :D İlk padişahlar Türk olabilir, ama devşirme kadınlardan üreye üreye Türklük kalmamıştır. Bunu da son padişahta görüyoruz :) Ha Kendilerini Türk hissediyorlardır bilemem :D

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Padisahlarin kendi evlatlarini bogdurmasi iğrenç ötesi bir durum.

de-

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Yaptıda sanki kendi cebinden yaptı.:cursing: Bu yaptıklarının altında bile bir bityeniği vardır onun.52 yaşına kadar yaşaması bile mucize.Oğlu Selim'in(sarı selim) padişahlığı Osmanlının duraklama devridir ve gitgide eriyişinin başlangıcıdır.

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Bİr kadın için savaş bile çıktığına göre bu da olası bir durum :) Ayrıca Hürrem denen zatın şehzadeleri boğdurup kendi oğlu Selim in tahta geçmesini sağladığı biliniyor(ya da ben onların yalancısıyım). Hatta Şehzade Mustafa boğdurulmasaymış neler olurmuş neler(öyle bir duyum aldım).

Ayrıca şu padişahların da Türk olduğu muamma :D İlk padişahlar Türk olabilir, ama devşirme kadınlardan üreye üreye Türklük kalmamıştır. Bunu da son padişahta görüyoruz :) Ha Kendilerini Türk hissediyorlardır bilemem :D

Siz galiba filmlerden duyduklarinizi , gorduklerinizi bilgi sananlardansiniz. Acaba hangi savas bir kadin yuzunden cikmistir osmanlida . Katerina olayimi , hic sanmam , o halk masalidir o kadar . Sehzade oldurmek dinen ve ahlaken ne kadar vahim bir durumsa devletin gelecegi icin o kadar sagliki bir durumdur. Lakin soyle bir durum olusmustur . Olmekten korkan sehzadeler saray disina cikmamislardir ve dunyaya kapali bir yasam surmuslerdir bu da tecrubesiz sehzadelerin yetismesine neden olmustur . Padisahin Turk olup olmamasi sizi bu kadar rahatsiz ediyormu !! Ya da bana dunya da saf bir irk soyleyin !! Efendim milliyetcilik koskoca bir yalandir ve devletleri parcalar !! Amerika diye bir irk var mi ?? Bildigim kadariyla kolonilerden olusmuslardir kendileri ve avustralya da bunun gibi !! Bu gibi devletlerde milliyetcilim yok ama tahmmul diye bir sey var , saygi var . Peki bizde nasil . Bitmek bilmeyen Turk Kurt problemi ? Peki neden bu sorun bitmiyor neden bu sorun bu gunlerde yine atesleniyor !! Hani derdik ya ekonomimiz ne zaman iyilesmeye baslasa bir seyler oluyor ! Ha galiba bu da onlardan biri ! Birileri yine aramizi acmak icin ugrasiyor ve birileri bu oyuna oyle bir geliyor ki ve kucuk bir olay kivilcim her seyi tetikliyor ! Ayik olmamiz gerekiyor dikkatli olmamiz gerekiyor o bu ulkelerin oyununa gelip aramizda ki kardesligi bozmamiz gerekiyor . Aramizda kardeslik bozulursa ne Turkler kazanacak ne de kurtler ne de lazlar ne digerleri dusmanlarimiz kazanacak !!

Neyse konumuz bu degilde ama herhalde dolmusum !! Yani demek istedigim irk o kadar onemli bir sey degil yeter ki birbirimizi hazmedelim onlarin kulturu oyle bizim kultrumuz oyle biz bir resim gibiyiz cesitli renklerle boyanmis !!

Neyse bu mesajimi size karsi yapilmis bir hakaret olarak gormeyin sadece dusuncelerimi aktarmak istedim .

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
:D Yazımı alıntılayınca üstüme alınma durumu doğuyor. Filmleri bilemem ama aksini iddia ediyorsanız kanıt sunabilirsiniz. Kadın yüzünden çıkan savaş ise Truvayı kastetmiştim.

ABD de millet olmayabilir ama ben amerikan vatandaşıyım diyorlar onlarda da var milliyetçilik ya da ona benzer bir şey... İçlerinden birileri çıkıp da toprak talep etmiyor ayrıca...

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
:D Yazımı alıntılayınca üstüme alınma durumu doğuyor. Filmleri bilemem ama aksini iddia ediyorsanız kanıt sunabilirsiniz. Kadın yüzünden çıkan savaş ise Truvayı kastetmiştim.

ABD de millet olmayabilir ama ben amerikan vatandaşıyım diyorlar onlarda da var milliyetçilik ya da ona benzer bir şey... İçlerinden birileri çıkıp da toprak talep etmiyor ayrıca...

Evet alıntılamasam iyiymiş . Ama öylede kendi kendine konuşan deliler gibi hissediyorum . Ben Osmanlı dan bahsettim truvayı bilmem . Benim derdim burda iyisiyle kötüsüyle tarih bizim tarihimiz . Önemli olan tarihimizi güzelce öğrenip biz halkın nelere dikkat etmemiz gerektiğini düşünmemiz gerekir . Osmanlıya hakaret de bir şey kazandırmaz övmek de asıl bize bir şeyler kazandıran nelerle karşılaşmışız ve halk olarak nasıl tepki vermişiz ve sonuç ne olmuş .

Aslında onlanda da var siyahlar ve diğer azınlıklar , ve bunu kullanan da yok bildiğim kadarıyla çünkü güçlü isen kimse konuşamaz ama biraz daha güçlerini kaybetsinler o zaman görün cümbüşü . Obama bana kalırsa bundan 10 sene önce başkan olamazdı ama bugün amerikanın durumu o kadar da iyi değil . Tabi bunlar benim görüşlerim ve umutlarım !!! Amerikanın çökmesi için içerden bin şeyler olması lazım .

Reaksiyon puanı
10,315
Hatta Şehzade Mustafa boğdurulmasaymış neler olurmuş neler(öyle bir duyum aldım).

sevgili Mthan, sizinle fikirlerimiz pek uyuşmasa da, şu ilk kurduğunuz cümlede haklılık payınız olduğunu söylemeliyim.
şehzade Mustafa Osmanlı ailesi içinde yetişmiş en muhteşem ve en üst düzey bir kişiydi. deha çapında bir asker, büyük bir şair, muazzam bir edip, fevkalbeşer bir siyaset ve devlet adamı idi. ne ki, saraydan çok uzaklarda oluşu ve orada dönen dolaplardan haberdar olamayışı bütün bu özelliklerine rağmen hayatına mal olmuştur. çok acı bir hakikat ama doğrudur maalesef. öylesine hazin bir hikâyedir ki bu, yürek dayanmaz.

Hürrem Sultan'ı sadece bu günahıyla yargılarsak haklı olabileceğimiz anlaşılabilir... de, yalnız şu var ki, onun sadece bu günahına karşılık Osmanlı mülkünde bıraktığı vakıflar, hastane ve eğitim kurumları gibi hayır eserler unutulası gibi değil.

ezcümle, bunca sevabı 'o tek günah'ına kefaret olur mu bilemem ama, onu hep bu günahıyla yad etmek de sanırım haksızlık olsa gerek. kaldı ki müslüman ahlakında insanları hep iyi ve güzel olan vecheleriyle yâd etmek asıldır ve evlâ olan da budur diye düşünüyoruml.

ikinci bölümdeki görüşlerinize ise kesinlikle katılmıyorum abim, bu görüşünüz kesinlikle yanlış. V. Murat haricinde cümle padişahlar halis muhlis Türktürler. istisna olarak zikrettiğim V.Murat ise fiziken türk olsa da, kafa ve gönül yapısı itibariyle batılı düşünceye daha yakın ve hakkında çok da fazla bilgi bulunmayan bir kişidir. hepsi o kadar.

zaman içinde bu konularla alakalı tarihi kayıtlar paylaşmayı düşünüyorum. Rabbim kısmet buyurursa inşaallah.

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Ben okuduğum yazıya dayanarak söylüyorum 2n son görüşümü. Araştırırsanız çoğu padişahın annesinin devşirme olduğunu göreceksiniz. Ben Türküm diyorlarsa Türktür bana göre...

Reaksiyon puanı
10,315
Ben Türküm diyorlarsa Türktür bana göre...

zaten önemli olan burasıdır Mthan kardeş.
yani insanın kendisi nasıl hissettiğidir.
şimdi bununla alakalı şahit olduğum bir hatırayı anlatamazsam içimde ukde olur.
zaten bu konuya yeniden yorum ve mesaj yazmamın sebebi de budur.

yıllar önceydi, şu bizim TRT'de bir program vardı. amerikada yaşayan bir ermeni ile yapılan röportajdı bu.
adını bile çok iyi hatırlıyorum, çünkü unutmam asla mümkün olmadı. Edward TAŞÇI idi ismi.
yaklaşık 70 yaşlarında bir adam. evinden görüntüler yayınlandı önce... tam bir türk eviydi, daha doğrusu osmanlı evi desek daha uygun düşer sanırım. müzik aletleri bile türktü. yemeklerinden tutun evinin mefruşatına kadar. 5. kuşaktan dedenizin evi zannedebilirdiniz.

edward amca konuşurken de öyleydi. türk deyince, osmanlı deyince gözleri doluyordu. yahu dedim bu ne menem bir sevdaydı böyle...

peki bugün bu ülkenin hiçbir rengiyle, tonuyla, havasıyla suyuyla hiçbir ilgisi kalmamış, tamamen amerikan kültürü, batı hayranı nesillerimiz ile mukayese ettiğinizde kim acaba daha türk oluyor, bizim ali'lerimiz, hasanlarımız, ahmetlerimiz mi yoksa edward amca mı?!

BEFEGA

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Ellerine klavyene sağlık SeyyaH usta :)

Harbiden güzel söylemişsin :)

Reaksiyon puanı
10,315
Ellerine klavyene sağlık SeyyaH usta :)
Harbiden güzel söylemişsin :)

Estağfirullah diyeyim, eyvallah demeden önce!
ne ki, güzel olan, doğru olan söylenmek istenendir elbet abim,
sizin de okuyan, hisseden, idrak eden yüreğinize sağlık...

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
hocam ellerine sağlık,
padişahları kadınların koynundan çıkmayan, saray hanımlarını entrika peşinde koşan, baldırı çıplak gösterenlere l.net olsun. kanuni ki, babası 8 yılda 2milyon kilometrekare osmanlı toprağını 6 küsür milyon kilometre kareye çıkarmış bir Yavuzun oğludur, ve onun terbiyesi altında yetişmiştir.

Bir gün Kanuni gösterişli bir elbise giyince Yavuz "oğlum annene giyecek birşey bırakmamışsın" diye fırçalamış. şimdi onu sarayda kadın koynunda gösterenler utansın...

şu videoya bir göz atın lütfen

Enisor

Doçent
Reaksiyon puanı
0
kanuni sultan süleyman resmi kayıtlara göre 6 torunu 3 çocucuğunu öldürdü ve bunların en önemlisi hürrem sultandan olmayan fakat tahtın en büyük adayı olan,tam bir yavuz torunu şehzade musatafaydı hayratlar yaptırmış olabilir zaten o zamanın kötülerinin bizden daha kötü olduğunu da düşünmüyorum,hem itikad hem de yaşayış bakımından ama hürrem sultanın kendi çocuğunu tahta geçirmek adına başlattığı,mustafanın tahta gözü var daha doğrusu kanuniyi buna inandırdığından dolayı mısıf seferi öncesi kanuni oğlunu boğdurmuş kanuni niye o zaman hürremin yaptıkları ortaya çıkınca hürremin çocuklarını öldürmeye başladı?
ve dizi de saçmalıktan ibaret kim girebilmiş ki zaten hareme bunları anlatabilmiş,tamamıyla kurgu

gigabyte13

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ya bir insan saf iyi veya saf kötü olamaz zaten. Hırsına yenik düştüğü zamanlar olabilir; fakat sonuçta Valide Sultan kademesine yükselmiş biri kendisi.

Reaksiyon puanı
10,315
Harem üzerinde hep yazıldı çizildi. Neler demediler ki.. Ressamlar oturdu tonlarca yağlı boyalar yaptılar. Yaptılarda yaptılar.

Aslında olayın iç yüzü şu. Herkes kendi fantezisini anlattı. Ortada onları onaylayan bir belge kaynak not hiç bir şey yok. Hatta iddiaların tam aksini gösteren kanıtlar varken. İşte tüm yazılanlar çizilen yazanın çizenin fantezi dünyasının ve hayallerinin ürünü oldu.

Eğer padişah olsaydınız ne yapardınız? Diye anket açılsa,sadece uçkurunu düşünenler esir ettiği kızlarla bol bol fantezilerini anlattılar. Onların beyni sulanmış kafalarında sadece cinsellik ve seksten başka hiç birşey yok. Sadece rüya görüyorler.

Harem, mahrem gizlilik sır. Kişinin namusu.. Sarayda ise padişahın namusu. O devletin namusu. Toplumun namusudur. Padişahların eşleri o toplumun annesidir. Toplumun ırzıdır. Namusudur. Tüm cümle alemin gözü orada..

Düşünün Bill clinton, monika levski ile ilişki yaşadı ne oldu? cümle alem duymadı mı? Heryerde manşet olmadı mı? herkes yazıp çizmedi mi? davalar açılmadı mı? Ya da italya başbakanının çapkınlık hikayelerini her gün boy boy gazeletelerde okumadık mı?

Durum böyle iken, beyaz saraydaki küçük bir kımıltı cümle aleme duyurulurken topkapı sarayındaki islama aykırı, dine aykırı birşey olacakta dönemin şeyhülislami, din alimleri, ya da dönemin yazarları kıyamet koparmıyacak mı sanıyorsunuz?

Bugün çankaya köşkünde benzeri bir hadise olsa sessizce örtülecek mi sanıyorsunuz? Hanginiz Sayın cumhurbaşkanımızın böyle gayri ahlaki ilişkiler yaşayabileceğini düşünebilir? Ya da yaşanmış olsa hangi medya organları hangi muhalefet sessiz kalabilir? Günümüzde olmasını bile ihtimal vermezken geçmişte neden bize yakışmayan namus ve ahlak iftiralarını atıyoruz?

Unutmayın Harem ile alakalı hiç bir ahlaksızlık belgesi yoktur. Kaynak yoktur. Tam tersi orası bir eğitim yuvası olmuştur. Asırlar sonra ilk batılı iftiracı yazarlarca yazılmış ve sonraları tarihinden kopmuş yerli reytingciler bunları kullanmıştır.

Çevrenizde haremi farklı olarak lanse etmeye çalışanlar ancak kendi fantezilerini anlatıyorlardır. Onlar o güce sahip olsalar yapacaklarını söylüyorlardır. Onlar hayallerini cihan padişahları üzerinden döktürüyorlardır.

Ha bir de arsız hırsız gibi, gerçekleri söyliyenleri de yerden yere vurmayı da çok iyi bilirler. Osmanlıcı, şeriatcı, örümcek kafalı, gerici vs. vs. diye sayarlarda sayarlar..

Onları ve fantazilerini Allaha havale ediyoruz.

alıntıdır

Mürsel Dedeoğlu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
7'leri katleden bir osmanlının sonu yıkılmak ve esir olmak olsa gerek.....

dünya medeniyet ve bilimi 40'lardan 7'lere dir....40'lar-7'ler arasında gelip geçen
Ehlibeyt neticesinde dünya düzeni kurulmuştur....

ne zamanki Ehlibeyt'e kılıç çekilmiş sonucu esaret olmuştur,altın tepside yemek
yerken,tam tersine altın tepsi ile yemek dilenmeye dönüşmüştür....

Ehlibeyt'i sırtından vuran ortadoğunun hali meydandadır,Pir Sultan'ı asan,Şah İsmail (Hatayi) gibi bir Ehlibeyt Mensubunun Yüce Eşlerine bu hakaretleri yapan hükümdarların ve toplumların sonları ancak ve ancak batılılara esaret olmuştur.....

tabii ki insan cinsel olarak ihtiyaç halindedir,bu ayıp bişi diildir,yanlış bir yola sapabilirsin,bu herkezde görülebilir....

bunu bir hükümdarda yapabilir,bir amelede.....

ama toplumun refah ve hürriyeti sınırını aşıyorsan bu o toplum için kepazeliği getirir.....
çok büyük günahtır....
hepimizin bildiği gibi işlenen en büyük günah yaptığın iş ile bir başkasının hürriyet ve refahına mani olmak,yani;hakkını çalmaktır.....