HTC One Pil Tasarrufu

Bu konuyu okuyanlar

ck-xe

Müdavim
Katılım
4 Nisan 2010
Mesajlar
5,558
Reaksiyon puanı
39
Puanları
48
Bir süre pil kullanımını inceledim. Tasarruf için deneyim ve tecrübelerimi aktarıyorum:

1-) Ekran parlaklığı.

Açık alanlarda ya da güneş ışığının yoğun olduğu yerlerde ekranı parlatıp, kapalı ortamlarda (ya da ışığın az olduğu yerlerde) bulunurken de yazıları görmenize yetecek kadar kısmanız yeter. Akşamları da en aza indirerek kullanabilirsiniz. Ben, otomatik ışık ayarını seçtiğimde, zaman zaman, akşamları gerektiğinen fazla parlak tuttuğunu düşündüğüm için, her ihtimale karşı ekran parlaklığını el ile ayarlıyorum. Siz de öyle yapabilirsiniz.

2-) Wi-Fi, Mobil Veri, Bluetooth.
İhtiyacınız olmadıkça açık bırakmayın. İnternet erişimi için Wi-Fi ya da mobil verinin ikisinin biren açık kalmasına gerek yok. İkisinden biri açık kalsa yeter. Yabancı veya şİfresiz bir Wi-Fi ağına bağlanmaktansa mobil veriyi açıp onunla internete bağlanın. Bluetooth da lazım olmadıkça kapalı kalsın.

3-) Müzik.
Son ses (ya da çok yüksek ses) dinlemediğiniz sürece (kulaklıkla son ses dinlemek riskli/zararlıdır) çok fazla etki ettiğini düşünmüyorum. (kendi müzik çalarını kullanıyorum.)

4-) Oyun.
Aslında oynadığınız oyuna göre değişiyor. Hangi oyunun ne kadar pil tükettiğinin deneyini yapmadım ama oyun oynuyorsanız bataryanın hızlı boşalmasını göze alıyorsunuz demektir. Bu kadar net.

5-) Video.
Çok etkilediğini düşünmüyorum ama ekran %100 parlaklıkta ve son ses izlerseniz etkisi büyük olabilir. (kendi video oynatıcısını kullanıyorum.)

6-) Web Tarayıcıları.
Kullanımınıza bağlı. (Flash Player devre dışı olarak kullanıyorum.)

7-) Kamera.
Bence fazla bir etkisi yok. Kamera açıldığında ekranın parlaklık seviyesi kendi kendine %100 oluyor. Ekran parlaklığı zaten etki ettiğini düşünürsek... boş boş elinizde tutmanızın anlamı yok :D İşiniz bitince kapatın. Ayrıca boş yere flaş patlatmanıza da gerek yok. Batarya %10'da, flaşa izin vermiyor zaten.

:cool: TV/Kumanda.
Kızılötesi ile kumanda işlevi görebildiğini biliyorsunuz. Kumanda olarak kullanıldığında pek bir etkisi yok. Zaten elinizde saatlerce tutup, hiç durmadan tuşlara basmayacağınıza göre... etkisi bile olmayacaktır.

9-) Blinkfeed.
Etkiliyor ama tam olarak ne kadar etki ettiğinden emin değilim. Okumadığınız, ilginizi çekmeyen kategori, kaynak ya da uygulamaları iptal etmeniz iyi olur.

10-) GPS, Konum , Harita.
GPS çok etki edebilir ama ihtiyacınız yoksa kapalı kalsın. Harita da yine aynı şekilde, kullanmadıkça açmanıza gerek yok. Konum servisi de etki edebiliyor. Sizin için gerekliyse etkinleştirin.

11-) Otomatik Eşitlemeler.
Etkisi büyük olabiliyor. Tasarruf yapmak istiyorsanız otomatik eşitlemeleri tamamen kapatın. Ciddi ciddi kullanıyorsanız da, otomatik eşitleme ayarlarına girin ve listelenen tüm uygulamalara göz atın. İlgili uygulamanın kullanmadığınız eşitleme özelliğini mutlaka kapatın. Yine otomatik eşitleme ayarlarından hesabınızla ilgili eşitleme ayarlarını da gözden geçirin (genellikle bu hesap GMail adresi olur. Üstüne dokunarak eşitleme ayarlarını görebilirsiniz). Yeni bir uygulama yükledikten sonra da o uygulamanın otomatik eşitleme durumunu kontrol etmeyi unutmayın.

12-) Google uygulamaları ve servisleri.
Etkiliyor. (Örneğin: GMail, Google+ gibi) Oturum açtıysanız, çalışır durumda kalıyorlar.

13-) Uygulamalar.
Etki eder ama uyuglamaya göre etkisi değişir.
Örneğin: Facebook uygulamasının garip şekile pil tükettiğini gördüm. Kapatsanız bile arkaplanda çalışmaya devam ediyor. Zorla kapatsanız da kendi kendine bir süre sonra tekrar çalışabiliyor. Bu tip uygulamaları kullanırken dikkat etmenizde yarar var.

14-) Android sürümleri
Eğer 4.1.2'de kaldıysanız, bu ayın sonuna kadar bekleyip 4.3'e yükseltin. 4.2.2'nin diğer ikisi (4.1.2 ve 4.3) kadar iyi olmadığı söyleniyor. (4.1.2'den hiç kullanmadan 4.2.2'ye yükselttiğim için kişisel bir yorumum yok.)

15-) Diğer.
Hareketli duvarkağıtları da etkileyebiliyor. Size kalmış... Hareketsiz, düz, duvarkağıdı kullanabilirsiniz.
Eğer telefonun düğmelerine dokunduğunuzda titreşim geliyorsa, ayarlardan kapatın. Düğmelere sürekli bastığınızda sürekli titreyeceği için etkisi olabilir. Telefon çaldığında yaptığı titreşim değil, karışmasın.
Ek olarak güç tasarrufu modunu devreye sokabilirsiniz.
Şarj uyarısı verdikten sonra şarja takabilirsiniz. İlk uyarıyı %14'e geriledğinde veriyor. Belki %9 ya da %4'e kadar bekleyebilirsiniz.
Bazı uygulamaların tamamen kapalı olması için oturumu kapatmanız gerekebilir.

Toparlama Bölümü:
Gerekmiyorsa kullanmamanız gereken şeyler: Wi-Fi, Mobil Veri, Bluetooth, GPS, Konum servisi, Google hizmetleri/servisleri/uygulamaları, Otomatik Eşitleme, Blinkfeed ve varsa çeşitli uygulamalar.

Bir süre yukarıda yazanlara dikkat etmeden kullandım ve bataryayı, uygulama yüklemeden kontrol altına alamadım. Bir süredir de yukarıdakilere dikkat ederek kullanıyorum ve şu an durumu gayet iyi.
9, 10, 11, 12, 13. maddeler bana ters, onları çok sık kullanırım diyorsanız, bataryadan tasarruf ettiğini iddia eden uygulamalar kurup kullanmanız gerekiyor. Benim önerdiğim uygulama Snapdragon Battery Guru.
 

ahmetnazim

Doçent
Katılım
4 Temmuz 2013
Mesajlar
531
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Güzel bir yazı olmuş emeğe saygı, ek olarak ben de şunları yaziyim.

GSAM battery monitor yüklenip neyin ne kadar kullanıp ne kadar cihazı uyandırdığına bakılabilir en kaliteli program bence. Benim şahsi kullanımıma göre 4.2 geldikten sonra 45 dakikaya yakın ekran kullanımında düşme oldu, facebook telefonu en çok uyandıran şey ve ne yapılırsa yapılsın kurtulmak mümkün değil disable edip alternatif uygulamalara yönelinmeli. Gereksiz uygulama yüklememek lazım, mesela bir sürü chat programı, whatsapp, line, viber, wechat vb. Hepsi arka planda sürekli açık durduğu için batarya yiyor. Günlük kullanılan hariç diğerlerini dondurup ihtiyaç anında açabilirsiniz. Kaldığı yerden devam ediyor böylece hem de sarj ve ram yemiyor. Yer bildirimleri kesinlikle kapatılmalı. İnanılmaz etki yapıyor sadece gps değil konum ile ilgili her şeyi kapatmak gerekiyor. Blinkfeed'i ana pencere yapmayın otomatik de yenilenmesin onun dışında orda durmasının bi zararı yok. Benim de önerdiğim program https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rootuninstaller.batrsaver&hl=tr gece daha az batarya yediğini düşünüyorum bu program ile belki de psikolojik bilmiyorum. Ekranı otomatikte tutmamak lazım sensörleri kullandığı için o da batarya yiyor diyorlar ne kadar doğru bilmiyorum. Kamera telefonda en çok batarya yiyen şeylerden biri, hem parlaklık fulleniyor hem de işlemci çalışıyor. Telefonun kendi içindeki güç tasarrufu modunun kayda değer etkisi yok gibi. Daha az ısınsın diye sarjda kullanıyorum onun dışında kapalı. Ama işlemciyi yavaşlatmayı gerektirecek kadar bir etkisini göremedim fakat pek farkı olmuyor hız konusunda ondan açılabilir. Titreşimleri kapatın, kapasitif tuşlara basınca kesinlikle titremesin telefon zaten alışınca titremesi daha kötü geliyor. Klavye de keza titremesin.
 
Üst