Hosting Nedir / Ne İşe Yarar / Ücretleri Ne Kadardır ?

Bu konuyu okuyanlar

Senior_53

elitt
Katılım
14 Ekim 2020
Mesajlar
2,584
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
5,377
Puanları
113

Hosting Nedir?

İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir.

Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.

Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde bulunan bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinalardır. Serverlar; “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri; çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri yaşanmaz, sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı korunaklıdır. Bu sebeple, siteleriniz her koşulda ziyaretçilerinin erişimine açık olur.

1612789422186.png

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmeti; sitenizin ihtiyacı için gerekli olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulurlar.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Web sunucuları da aslında bir bilgisayar olduğu için, tıpkı evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarlar gibi işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi bulunmaktadır.

Linux Hosting

“Linux tabanlı hosting” olarak da bilinir. Linux işletim sistemini kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Windows Hosting

“Windows tabanlı hosting” olarak da bilinir. Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.
1612789460385.png

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım türüne göre dört gurupta incelenebilir.

Dedicated Server

“Fiziksel sunucu” olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.

VDS

İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak dilimize tercüme edilebilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux işletim sistemi kullanırken, bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir.

VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örneğin 2 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.

VPS

İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması ile isimlendirilmiştir. “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde dilimize çevrilmesi mümkündür. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.

1612789554303.png

Shared Web Hosting

Piyasada “paylaşımlı hosting” adı ile satılır. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.

WordPress Hosting

WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinden tahsis edilir. WordPress kullanılarak yayınlanmış web siteleri, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için; bu web barındırma ürünü son yıllarda tercih edilmeye başlanmıştır.

Bu hosting paketi genelde WordPress kurulmuş şekilde satılır. Sitenizi daha işlevsel hale getirecek birçok uygulama ve ücretsiz temalar da standart olarak yüklüdür. Ayrıca WordPress yazılımının kendisinde oluşacak her türlü güncelleme otomatik olarak alınır.

WordPress hosting paketlerinde genellikle hosting paneli erişimi yoktur. WordPress dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde ise WP-CLI isimli eklenti kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından yapılır.

WordPress hostinglerde depolama alanı için SSD kullanılır. Disk okuma ve yazma kapasitesi HDD’ye göre daha hızlı olduğu için, ziyaretçilerin içeriklere erişimi daha hızlı hale gelir.

WordPress’in güvenlik bakımından zayıf olan yönleri, çeşitli güvenlik yamaları ile daha güçlü hale getirilir. Ayrıca önbellekleme işlemi için farklı yazılımlardan yararlanılarak, sitenin daha hızlı çalışması sağlanır.

Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak mümkündür. Ayrıca subdomain kullanmanın mümkün olduğu paketlerde satılmaktadır.

En büyük iki dezavantajının ilki; sitenizi WordPress dışında farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, bu işlemin hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayışıdır. İkinci dezavantajı ise sunucu erişimi olmadığı için, sunucunuz üzerinde ihtiyacınız olabilecek optimizasyonları yapmanıza olanak tanımamasıdır.
1612789488748.png

Diğer Hosting Çeşitleri

Yukarıda listelenen hosting türleri dışında piyasada “WordPress Hosting”, “Cloud Server”, “Kurumsal Hosting” ve “E-posta Sunucusu” adı ile satılan dört farklı hosting hizmeti daha bulunmaktadır.

Cloud Hosting

Dilimize “bulut sunucu” olarak tercüme edilebilecek bu teknoloji; birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bulut sunucuların en büyük avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden, ihtiyaç doğrultusunda, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan ihtiyaçlarınız değişiklik gösterdiğinde, fiziksel olarak bir server değişikliği yapmanız gerekmez.

Bulut sunucularda oluşabilecek herhangi bir donanım arızasından dolayı siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile ilgili arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.

Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, erişim için kendisine en yakın coğrafi konumda bulunan server üzerinden ziyaret gerçekleştirir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Türkiye üzerindeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan’daki ziyaretçi; kendisine en yakın coğrafi konum olan Bulgaristan’da ki serverdan sitenizi görüntüler. Bu sayede sitenize erişim hızı ve siteniz içerisindeki gezinme hızı daha yüksek olur.

Günümüzde birçok web hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu çözümünü tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların hemen hemen tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular görece daha yavaştır.


Kurumsal Hosting

Genelde e-posta trafiği yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da daha büyüktür.

E-Posta Sunucusu

E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilir. Bu hosting türünde web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için optimize edilmiştir.

Mail Hosting

Bakıldığında e-posta sunucusu ile aynı amaca sahiptir, çok yoğun e-posta trafiği olan işletme ve kurumlar için en ideal çözümlerden bir tanesidir. Sadece e-posta kullanım amaçlı oluşturulan bu paketlerde internet sitesi yayınlaması yapılamamaktadır.


Hosting Fiyatları ve Tercih Edilebilecek En İyi Firmalar

Hosting fiyatları işletme veya site büyüklüğüne göre aylık 10 - 1500 tl arasında değişmektedir.
Yeni bir site açıyorsanız uygun paketler işinizi görecektir.

En iyi hosting firmaları
1- Güzel Hosting
2- Turhost
3- Veridyen

Bu üç firmadan biriyle çalışmanızı tavsiye ederim.

 
Katılım
19 Kasım 2018
Mesajlar
3,599
Reaksiyon puanı
4,113
Puanları
113
Güzel

Hosting Nedir?

İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir.

Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.

Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde bulunan bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinalardır. Serverlar; “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri; çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri yaşanmaz, sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı korunaklıdır. Bu sebeple, siteleriniz her koşulda ziyaretçilerinin erişimine açık olur.

Ekli dosyayı görüntüle 138546

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmeti; sitenizin ihtiyacı için gerekli olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulurlar.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Web sunucuları da aslında bir bilgisayar olduğu için, tıpkı evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarlar gibi işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi bulunmaktadır.

Linux Hosting

“Linux tabanlı hosting” olarak da bilinir. Linux işletim sistemini kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Windows Hosting

“Windows tabanlı hosting” olarak da bilinir. Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.
Ekli dosyayı görüntüle 138547

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım türüne göre dört gurupta incelenebilir.

Dedicated Server

“Fiziksel sunucu” olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.

VDS

İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak dilimize tercüme edilebilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux işletim sistemi kullanırken, bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir.

VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örneğin 2 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.

VPS

İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması ile isimlendirilmiştir. “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde dilimize çevrilmesi mümkündür. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.

Shared Web Hosting

Piyasada “paylaşımlı hosting” adı ile satılır. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.

WordPress Hosting

WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinden tahsis edilir. WordPress kullanılarak yayınlanmış web siteleri, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için; bu web barındırma ürünü son yıllarda tercih edilmeye başlanmıştır.

Bu hosting paketi genelde WordPress kurulmuş şekilde satılır. Sitenizi daha işlevsel hale getirecek birçok uygulama ve ücretsiz temalar da standart olarak yüklüdür. Ayrıca WordPress yazılımının kendisinde oluşacak her türlü güncelleme otomatik olarak alınır.

WordPress hosting paketlerinde genellikle hosting paneli erişimi yoktur. WordPress dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde ise WP-CLI isimli eklenti kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından yapılır.

WordPress hostinglerde depolama alanı için SSD kullanılır. Disk okuma ve yazma kapasitesi HDD’ye göre daha hızlı olduğu için, ziyaretçilerin içeriklere erişimi daha hızlı hale gelir.

WordPress’in güvenlik bakımından zayıf olan yönleri, çeşitli güvenlik yamaları ile daha güçlü hale getirilir. Ayrıca önbellekleme işlemi için farklı yazılımlardan yararlanılarak, sitenin daha hızlı çalışması sağlanır.

Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak mümkündür. Ayrıca subdomain kullanmanın mümkün olduğu paketlerde satılmaktadır.

En büyük iki dezavantajının ilki; sitenizi WordPress dışında farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, bu işlemin hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayışıdır. İkinci dezavantajı ise sunucu erişimi olmadığı için, sunucunuz üzerinde ihtiyacınız olabilecek optimizasyonları yapmanıza olanak tanımamasıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 138548

Diğer Hosting Çeşitleri

Yukarıda listelenen hosting türleri dışında piyasada “WordPress Hosting”, “Cloud Server”, “Kurumsal Hosting” ve “E-posta Sunucusu” adı ile satılan dört farklı hosting hizmeti daha bulunmaktadır.

Cloud Hosting

Dilimize “bulut sunucu” olarak tercüme edilebilecek bu teknoloji; birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bulut sunucuların en büyük avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden, ihtiyaç doğrultusunda, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan ihtiyaçlarınız değişiklik gösterdiğinde, fiziksel olarak bir server değişikliği yapmanız gerekmez.

Bulut sunucularda oluşabilecek herhangi bir donanım arızasından dolayı siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile ilgili arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.

Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, erişim için kendisine en yakın coğrafi konumda bulunan server üzerinden ziyaret gerçekleştirir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Türkiye üzerindeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan’daki ziyaretçi; kendisine en yakın coğrafi konum olan Bulgaristan’da ki serverdan sitenizi görüntüler. Bu sayede sitenize erişim hızı ve siteniz içerisindeki gezinme hızı daha yüksek olur.

Günümüzde birçok web hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu çözümünü tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların hemen hemen tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular görece daha yavaştır.

Ekli dosyayı görüntüle 138549

Kurumsal Hosting

Genelde e-posta trafiği yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da daha büyüktür.

E-Posta Sunucusu

E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilir. Bu hosting türünde web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için optimize edilmiştir.

Mail Hosting

Bakıldığında e-posta sunucusu ile aynı amaca sahiptir, çok yoğun e-posta trafiği olan işletme ve kurumlar için en ideal çözümlerden bir tanesidir. Sadece e-posta kullanım amaçlı oluşturulan bu paketlerde internet sitesi yayınlaması yapılamamaktadır.


Hosting Fiyatları ve Tercih Edilebilecek En İyi Firmalar
Hosting fiyatları işletme veya site büyüklüğüne göre aylık 10 - 1500 tl arasında değişmektedir.
Yeni bir site açıyorsanız uygun paketler işinizi görecektir.

En iyi hosting firmaları
1- Güzel Hosting
2- Turhost
3- Veridyen

Bu üç firmadan biriyle çalışmanızı tavsiye ederim
Güzel bir rehber olmuş.
 

Cenkulug

Öğrenci
Katılım
1 Şubat 2021
Mesajlar
45
Reaksiyon puanı
15
Puanları
8
Yaş
20
Bu belirttiğin 3 hosting firmasının bir sürü şikayeti var özellikle de turhost. saydıran saydırana. ucuz diye ordan almayı deniyorlar fakat millet aldığına binpişman
 

Fakehero

366. Gün
Emektar
Katılım
5 Aralık 2019
Mesajlar
5,342
Reaksiyon puanı
5,397
Puanları
113
Yaş
35

Umarım linkteki sitedeki makalede sana aittir.

 

MrtAltg

Müdavim
Emektar
Katılım
22 Şubat 2007
Mesajlar
9,826
Reaksiyon puanı
12,060
Puanları
113
Üst