Hileli sucuğu pizza ile vatandaşa yediriyorlar!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
pizza.jpg


Gıda Bakanlığı’nın Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birlikte 2012 yılı sonunda sucuk ve sosislerde karışım et kullanımına yasak geldi. Ardından sucuk fiyatları tavan yaptı. Ancak son günlerde bazı firmalar yüzde 30’a varan indirime gitti. Pizza ve pidecilere özel hazırlanan sucukların içinde maliyeti ucuzlatmak için çok sayıda karışımın kullanıldığı tespit edildi. Bir firmanın, kemiklerin üzerinde kalan et dokusunun mekanik olarak ayrıştırılması ile elde edilen ve MDM olarak adlandırılan etleri kullandığı ortaya çıktı. Ete geçen kemik parçacıkları ve yumuşak dokudan dolayı MDM etlerin yüksek oranda kalsiyum içerdiği ve bazı hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.

Daha ucuza mal edilmek için hilelere başvurulan bu tür özel ürünler doğrudan vatandaşa satılmıyor. Ancak hazır pizza ve pideler olmak üzere restoran, lokanta, büfelerde pişirildikten sonra servis ediliyor. Bu şekilde son üründe yapılan analiz ile uygunsuz tespitin de önüne geçilemiyor. Ancak sucuk üreticisinin veya bunu kullanan firmaların depolarından numune alınarak yapılan analizler ile tespit sonucu ortaya çıkıyor.

Et ve Et Ürünleri Tebliği’nden sonra sucuk fiyatlarında artış yaşandı. Bunun üzerine İstanbul’da üretim yapan bir sucuk firması özel talep ile maliyeti düşük sucuklar üretmeye başladı. Pizza ve pidecilerin siparişiyle hazırlanan düşük maliyetli sucuklarda, kıkırdaktan sakatata kadar birçok madde kullanılıyor. Et tebliğinden önce daha yaygın kullanılan yöntemle kemik üzerinde kalan eti, mekanik olarak ayrıştıran bir sistemle kemik üzerinde kalan etlerin geri kazanımı sağlanıyor. Bu sistemde kemik üzerinde kalan etler kemikle birlikte parçalanıyor ve kıyma haline getirilerek özel bir yöntemle kemikten ayrılıyor. Parçalama işlemi sırasında ise özellikle kemik yumuşak dokusu ete geçebiliyor. Atığa dönüşmesi gereken etler, bu yolla geri kazanıldığı için maliyet düşüyor. Ancak uzmanlar bu ürünlerin, işlem metodu, kemiklerin depolama ve taşınması sırasında hijyen şartlarının kötü olması, mekanik işlem sırasında ete geçen kemik parçacıkları ve yumuşak dokudan dolayı MDM etlerin yüksek kalsiyum oranına sahip olduğu ve mikro biyolojik riskler taşıdığını ifade ediyor. Yasak gelene kadar MDM özellikle çiğ kanatlı et sektöründe yüksek oranda üretiliyordu. Ancak MDM ve beraberinde kırmızı et ürünlerinde karışımın yasaklanmasıyla, bu metotla geri kazanılan etler, Ortadoğu pazarında kendine yer buldu. Ancak diğer et ürünlerine göre çok daha ekonomik olan bu ürün, yasaklara rağmen sektörde yeniden kullanılmaya başlandı. Birçok gelişmiş ülkede ve AB’de olmasına karşın Türkiye’de MDM ürünler için ayrı bir mevzuatın bulunmaması, ayrıca firmaların bir kısmının altyapı ve hijyen şartlarının yetersiz olması, sağlık için risk oluşturuyor. Ayrıca MDM üretiminin teknik olarak yetersiz personel tarafından yapılması son üründe kalsiyum oranının standartların üzerinde çıkmasına yol açıyor. Bu tür ürünlerle alınan yüksek kalsiyumun, MDM içeren ürünleri yoğun olarak kullanan bireylerde orta ve uzun vadede yüksek oranda kalsiyum alımına bağlı olarak böbrek yetmezliği, damar sertliği, yumuşak dokuda tahribat ve böbrek taşına sebep olabildiği belirtiliyor.

Veteriner Hekim Dr. Can Demir, bu ‘MDM’ yönteminde (mekanik kıyma) daha çok tavuk kullanıldığına dikkat çekti. Et tebliğiyle yöntemin yasaklandığını belirten Demir, “Uygun şartlarda üretilmediğinde sağlığa zararlı. Türkiye’de sağlıklı şartlarda üretilmiyor. Tavuğun eti alındıktan sonra kemikleri makinelerde sıyrılıyor. Bu esnada kodekse uygun hijyen kurallarına uyulmuyor. Ayrıca, makinenin ayarıyla oynadığınızda kıkırdak, eklem bağları ve hatta kemikleri toz haline getirerek tamamını kullanabiliyorlar. Bu durumda yüksek oranda kalsiyum katılmış olur. Kalp hastalarında kalp krizi riskini artırabilir.” dedi. Veteriner Hekim Adnan Serpen ise, Türk Gıda Kodeksi’nde kullanımı yasak olan MDM yöntemiyle ürüne tağşiş yapıldığını kaydetti. Serpen, kemiklerin kullanılarak sucuk elde edilmesiyle kalitenin düştüğünü kaydetti.

Zaman
 

vimjunon

Asistan
Katılım
7 Şubat 2010
Mesajlar
392
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Nerden besleneceğiz, ne yiyeceğiz arkadaş? Hiçbirşeye güven kalmadı vallahi!!
 

Theurer

Doçent
Katılım
1 Ocak 2013
Mesajlar
729
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
herkes kendine ufak bi imalathane açacak orda kendi kendimize yapacaz heralde
 

Naaa

Profesör
Katılım
15 Mart 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
böyle yapanlara bela okumak sevaptır.
 

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
6,045
Reaksiyon puanı
70
Puanları
228
Ya kardeşim nasıl insanlar bunlar.Vatandaşa kötü et yedirmek, zehirlemek, kandırmak, aldatmak için ellerinden geleni ardına koymuyor bu çakallar.Ne etsekte vatandaşı kandırıp kötü et yedirsek diye gece gündüz düşünüyor olmalı bu haysiyetsizler.Birazcık insan olun be.Kendi yemeyeceğiniz birşeyi nasıl olurda insanlara satarsınız.Düpedüz vatandaşı hayvan yerine koymaktır bu !
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Gözü paradan başka bir şey görmeyen insan her şeyi yapar.

Başkaları umrumda olmaz.
 

RedDevil

Profesör
Katılım
29 Kasım 2008
Mesajlar
1,458
Reaksiyon puanı
19
Puanları
218
Adamlar iyi kafa yoruyorlar. Satılmayan "sahte" sakatatları (sucuk demek yanlış bence) nereye gizleyip satarız diye bakıyorlar. Allah (c.c) sonumuzu hayırlı eylesin.
 

Dea

Profesör
Katılım
13 Ekim 2010
Mesajlar
1,395
Reaksiyon puanı
35
Puanları
228
Zaten Ne Kadar Üç Kağıt Düzenbazlık Varsa Hep Bizimkilerde :D
 

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,545
Reaksiyon puanı
33
Puanları
1,228
Allah belalarını versin, bunlar ıslah olana kadar kimler kimler etki görür Allah bilir.
 

hidoriumen

Asistan
Katılım
29 Eylül 2012
Mesajlar
144
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Klavuzu karga olanın burnu b.ktan çıkmazmış!Hayatta kalmak herkes için çok zor.
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
komşumuz ungetirdiği yemeği bile çekinerek yeyiyoruz ama marketlerde hele ambalajlanmis her şey kaliteli geliyor bu algı beynimize nasıl yerleştirildi
 

eyluldogan

Öğrenci
Katılım
2 Aralık 2013
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Gerçekten de son yıllarda bu tür ürünlerde çok fazla katkı maddesi kullanılmaya başlandı. Dediğiniz gibi yediğimiz et mi değil mi belli değil. Bu yüzden kırmızı et alırken güvendiğiniz kasaplardan almanızda fayda var. Sucuk, sosis gibi ürünleri alırken de dikkat etmek gerekiyor. Ben eti çok seven ve dikkat eden biri olarak bu konuda Beşler markasına güveniyorum. Ürünleri kaliteli ve lezzetli oluyor. Size de tavsiye ederim. Yılardır bilinen bir marka en nihayetinde. Son zamanlarda ürünlerin çeşitliliğini de arttırdı. bir deneyin derim.
 

Can3r

Öğrenci
Katılım
30 Nisan 2014
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Daha fazla denetim gerekli.Halk ne yediğini bilmiyor gerçekten.
 

penguin

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
243
Daha çok kazanmak için yaptıklarına bak. Gözünüzü toprak doyursun.
 

honline

Profesör
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
4,744
Reaksiyon puanı
296
Puanları
263
Şuç devletin gıda sektörüne çok ağır yaptırımlar getirse bak bakalım kimse hile yapıyormu örnek hile yapan firmanın tüm mal varlığına o an el koysa ve bir daha o kişiye ve aile bireylerine gıda işi yapmama cezası verse
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
218
Yaş
39
Allah ıslah etsin ne yiyiceğimizi şaşırdık...
 

Lee Tai

Profesör
Katılım
16 Temmuz 2013
Mesajlar
1,539
Reaksiyon puanı
2
Puanları
216
Şuç devletin gıda sektörüne çok ağır yaptırımlar getirse bak bakalım kimse hile yapıyormu örnek hile yapan firmanın tüm mal varlığına o an el koysa ve bir daha o kişiye ve aile bireylerine gıda işi yapmama cezası verse

İşlerini yaptırmayan düzen var. Eylem eylem eylem direniş bilmem ne. Bi rahat dursunlarda bunlarda işlerini yapsın. El koydularmi kötü yönetim olur.
 

hellmarch

Profesör
Katılım
15 Eylül 2007
Mesajlar
2,041
Reaksiyon puanı
20
Puanları
218
Bu sistemde bu işler böyle. Apple fabrikalarında çalışan işçiler aşırı benzen maddesine maruz kaldığı için kanser olup ölüyor mesela. Allah belasını versin demekle olacağını sanmıyorum, insanlardan da biraz hareket lazım.
 

KaJMeR13

Profesör
Katılım
1 Mayıs 2013
Mesajlar
2,779
Reaksiyon puanı
9
Puanları
218
bu tür gıdaları kimse tüketmezse satılacağını sanmıyorum
mesela kimse gidipte ne olduğu belirsiz bi yerden pizza almasın, güvenilir olmayan üreticilerin et ürünleri alınmasın bakın nasıl adam gibi üretim yaparlar

millet alıyor ki üretiyorlar
bu şeklide bela okumak bence pek işe yaramaz, almayın kullanmayın o sağlıksız ürünleri ki onlarda üretemesinler
 

giskur11

Profesör
Katılım
9 Eylül 2012
Mesajlar
3,606
Reaksiyon puanı
160
Puanları
243
Özümüze dönelim mis gibi pide ,etli ekmek varken niye elin pizzasına bu kadar istek :thumbup1:
 

hızıracil

Doçent
Katılım
20 Kasım 2011
Mesajlar
675
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
1984 doğumluyum 50 yaşına geldiğim zaman sağlıklı olabileceğim ihtimali gün geçtikçe azalıyor ne yiyelim arkadaş onu yersen kanser olursun bunu içersen kanser olursun ne yapacağımız belli değil
 
Üst