Hidrojenle çalışan İlk Seri Üretim Araç Trafiğe Çıktı

CyberShot

Doçent
Katılım
15 Ocak 2013
Mesajlar
698
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
hidrojenle_calisan_ilk_seri_uretim13758703130_h1059799.jpg




Dünyanın hidrojenle çalışan ilk seri üretim yakıt hücreli otomobili Hyundai ix35 Fuel Cell, Danimarka ve İsveç'in ardından İngiltere'de de trafiğe çıktı.
Londra Hidrojen Ağı Genişletme (LHNE) projesi kapsamında kullanılacak olan beş adet Hyundai ix35 Fuel Cell, yeni nesil teknolojisi ve çevreye duyarlı yapısıyla projenin en önemlioyuncularından biri olacak. Hidrojenle çalışan yakıt hücreli araçların global merkezi haline gelmeyi amaçlayan Londra, böylelikle projenin resmi olarak başlamasında etkili olacak.

Hyundai ix35 Fuel Cell, tamamen hidrojen ile dolu deposuyla 594 kilometre durmaksızın gidebiliyor. Kullanımı son derece kolay olan hidrojen, güvenilir ve pratik olmasıyla da öne çıkıyor. LHNE Projesi'nin en büyük araç destekçisi ve tedarikçisi olan Hyundai, Londra ile Güney Doğu İngiltere'de hidrojen ulaşım ağını kuracak olan alt yapı ve işletme konusundakiuzman şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumun bir parçası olacak. Teknoloji Strateji Kurulu veİngiliz hükümeti tarafından da desteklenen proje sayesinde, günlük hayatta hidrojen yakıtlı araçların yaygınlaştırılmasıyla çevreye karşı üst düzey koruma sağlanmış olacak.

Ülke genelindeki dolum istasyonlarının sayısının artması ve yaygınlaşması için çalışmaların son hızla sürdüğü İngiltere'de özellikle filo-kiralama şirketlerinin ve bireysel kullanıcıların bu beş adet Hyundai ix35 Fuel Cell'leri kiralayarak kullanması hedefleniyor. Konuyla ilgili yorumlarda bulunan Londra Belediye Başkan Yardımcısı Londra Hidrojen Ortaklığı Başkanı Kit Malthouse, "Londra, hidrojen ortaklığı ve diğer projelerin geleceği için öncülük yapıyor. Elektrikli araçlar büyük bir teknoloji ama faks makinesi gibi sadece geçicidir. Düşük menzil ve sürekli şarj etme zorunluluğu nedeniyle pek tercih edilmiyorlar. Londra'da 1300 şarj noktası olmasına rağmen insanların gece boyunca otomobillerini evlerinin etrafında şarj edecek bir yerleri yok. Hidrojen ise bu noktada çok daha hızlı ve daha pratik bir çözüm" dedi.

Gelişmiş teknolojiyle üretilen ix35 Fuel Cell, sadece hidrojen ile çalışıyor. Yakıt hücreleri bu hidrojeni elektriğe dönüştürerek aracın hareket etmesini sağlıyor. Bu işlem sonucunda hidrojen ile oksijenin tepkimeye girmesi nedeniyle sadece su açığa çıkarak çevreye hiç zarar verilmiyor. Hyundai ix35 Fuel Cell, aslında sürüş özellikleri ve performans olarak standart ix35 ile aynı, ancak günümüzdeki elektrikli araçlardan daha verimli. Hidrojen dolumu yine yakıt dolumu gibi birkaç dakika süren ix35 Fuel Cell, 0'dan 100 km/s hıza 12,5 saniyede ulaşıyor, maksimum 160 km/s hıza çıkabiliyor ve arada başka bir doluma gerek duyulmaksızın 594 km yol yapabiliyor.

Hyundai'nin dünyadaki en büyük entegre otomotiv üretim tesisi unvanına sahip olan Ulsan Fabrikası'nda Ocak ayında üretimine başladığı ix35 Fuel Cell'lerden 2015 yılına kadar toplam 1.000 adet bantlardan inmiş olacak. İlk olarak Danimarka ve İsveç belediyelerine teslim edilen araçların ardından bu 5 araç İngiltere'de yollara çıkmış olacak. 2015'e kadar üretilen diğer ix35 Fuel Cell'ler ise ağırlığı Avrupa'da olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde kullanılmış olacak.




kaynak
 

pcwolf

Dekan
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
7,542
Reaksiyon puanı
33
Puanları
1,228
Bir de hyundai deyip beğenmezler, yalnız bu araç 200 bini bulur.
 
Üst