Herkes için "Ultimate" Vista

Bu konuyu okuyanlar

tertunc

Müdavim
Emektar
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
7,204
Reaksiyon puanı
21
Puanları
38
Vista'nın ucuz sürümlerini "Ultimate"e çevirecek en iyi ücretsiz araçlar...

BitLocker yok, Flip3D yok, Media Center yok... Home Basic ve Premium gibi ucuz Vista sürümlerini kullananlar birçok özellikten feragat etmek zorunda kalıyor. Bu böyle olması gerekiyor diye bir şart yok. CHIP Online ücretsiz bir şekilde ucuz Vista sürümlerini Vista Ultimate yapmayı gösteriyor.

Vista Business için BitLocker yok, Home Premium ise komple-PC yedeklemesi yapamıyor ve Home Basic sürümünü kullananlar EFS'yi bile tanımıyor. Vista için az ödeyenler daha azına sahip oluyor. Sadece Ultimate sürümü ile tüm Vista özelliklerini ve biraz daha fazlasını elde edebiliyorsunuz. Ancak cebinizden beş kuruş bile çıkmadan Ultimate özelliklerine sahip olmak mümkün.

Windows XP için de geçerli
Bir diğer avantaj: Tüm araçlar Windows XP altında da çalışıyor. Böylece "eski" Windows sürümü ile de Ultimate sürüme geçiş yapabilirsiniz.

Vista'yı yeni özelliklerinin yanında ilgi çekici yapan bir diğer unsur çekici kullanıcı arabirimi. Fakat Home-Basic sürümüne sahip olanlar ne Aero Glass, ne Flip3D ne de görev çubuğundaki önizleme resimleri gibi güzel efektlerden yararlanamıyor.

WinFlip
Ücretsiz araç WinFlip ile Aero Glass görseline sahip olabilirsiniz. Araç, klasik [Alt]+[Tab] tuş kombinasyonunu üç boyutlu bir sürüme yükseltiyor. Aynen atası Flip3D'de olduğu gibi burada da [Win]+[Tab] ile açık olan program pencereleri arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Orijinaline nazaran bir dezavantajı var: Geçiş sırasında oynatılan videolar gösterilemiyor. WinFlip buna rağmen birkaç pencere açtığınız zaman son derece eğlenceli olabiliyor.

Download: WinFlip

Visual Task Tips
Microsoft'un en küçük Vista sürümünde unuttuğu bir diğer Aero Glass özelliği "Task Tips". Visual Task Tips ile bu özelliği de sonradan ekleyebilirsiniz. Aracı çalıştırdığınızda görev çubuğunda açık olan programlar üzerinde fare ile gezdiğinizde bunların ufak önizlemelerini göreceksiniz. Sistem tepsisindeki program ikonuna çift tıkladığınızda Visual Task Tips ayarlarını değiştirebilirsiniz. "Thumbnail Size" ile önizleme resimlerinin boyutunu ayarlayabilirsiniz. Fare ile görev çubuğunda dolaşırken ufak resimlerin ne kadar süre sonra çıkması gerektiğini "Popup delay" ile, "Refresh rate" ile önizleme resminin ne kadar sıklıkla güncellenmesi gerektiğini ayarlayabilirsiniz.

Download: Visual Task Tips

Glass efekti
Büyük Vista sürümlerinde arka plandaki görüntü, pencerelerin kenarından hafifçe gözüküyor. Bu efekti şu an itibariyle Home Basic'te yüzde 100 taklit edemiyorsunuz. Ama ille de şeffaf pencereler isteyenler SimpleGlass yazılımını kurabilir. Araç program pencerelerini ve görev çubuğunu (yarı) şeffaf yapabiliyor. Efekt şiddetini bir kaydıraç ile ayarlayabiliyorsunuz. Fakat SimpleGlass sadece pencere kenarlarını değil, pencerenin tamamını içeriğiyle beraber transparan hale getiriyor.

Programın bir diğer dezavantajı da Almanca olarak hazırlamış olması diyebiliriz.

Ayrıca: Birçok yerde alıntı yapılan ve Home Basic'te de Aero Glass'ı açık hale getiren kayıt defteri hilesi güvenilir bir şekilde çalışmıyor.

Download: SimpleGlass

Bilgisayarlar yavaş yavaş oturma odasına da yerleşiyor. Fakat Vista'nın Home Basic sürümünü kullananlar PC'sini TV eklentisi olarak kullanamıyor, zira Windows Media Center mevcut değil. İyi ki, bu tip kullanıcılar için ücretsiz alternatifler var.

 

tertunc

Müdavim
Emektar
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
7,204
Reaksiyon puanı
21
Puanları
38
MediaPortal
Açık kaynak kodlu program MediaPortal, Windows Media Center'ın ücretsiz alternatifi olabilir. Yazılım ile TV ve DVD seyredebilir, müzik dinleyebilir, arşivlerinizi yönetebilir ve dijital fotoğraf albümleriniz arasında dolaşabilirsiniz. Güncel sürümde yazılım bir de TV-server sunuyor. Bu sayede PC'nizi evinizdeki diğer bilgisayarlar için yayın yapan (DVB-T veya DVB-S üzerinden) bir TV merkezine dönüştürebilirsiniz; tabi diğer PC'lerde de MediaPortal yüklü olması şartıyla. Bu iş için kurulum sırasında sunucuyu kullanacağınızı belirtmelisiniz. Bunu yaptığınızda eski TV-motoru kurulmaz. Eğer MediaPortal'ı sadece tek bir bilgisayarda kullanacaksanız TV-server'dan vazgeçebilirsiniz.

Eğer program, kurulumdan sonra bir hata mesajı vererek başlar ve çökerse programın kısayol ikonuna sağ tıklayıp "Özellikler" kısmını seçin. "Uyumluluk" sekmesine geçin ve "Bu programın çalıştırılacağı uyumluluk modu" kutucuğuna tik atıp etkinleştirin. Alttaki listede "Windows XP (Service Pack 2)" yi seçin. Sonrasında MediaPortal sorunsuz olarak çalışacaktır.

Download: MediaPortal

VLC Media Player
Sadece video ve DVD koleksiyonunuzu oturma odanızda seyretmek mi istiyorsunuz? O zaman VLC Media Player sizin için en uygun alternatif. Büyük avantaj: VLC neredeyse tüm video formatlarını oynatabiliyor, yani o uzun codec arayışlarından tasarruf yapabilirsiniz. Konforunuzu yükseltmek için bu yazılımı kanepenizden uzak kumanda ile yönetebilirsiniz. Bunu ayarlamak için VLC Media Player'ın "Ayarlar" menüsüne girin. "Tercihler" alt menüsünü girin ve sonrasında sol tarafta Arayüz > Kestirme tuş ayarları" bölümünü seçin. Burada hangi tuşlar ile videoyu oynatma, durdurma veya tam ekran moduna geçirme işlemlerinin gerçekleştirilebileceğine karar verebilirsiniz. Sağ alt köşedeki "Gelişmiş Seçenekler" kısmına atacağınız bir tik ile kısayol atayabileceğiniz diğer komutları da görebilirsiniz. "Dosya aç" gibi bazı komutlara varsayılan olarak bir kısayol atanmıştır. Bu kısayolları yazılımın yardımıyla yeniden programlayabilir ve VLC'yi uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Download: VLC Media Player

Ultimate kullanıcıları Encrypting File System (EFS) ve BitLocker ile önemli dosyaları ve tüm sabit diskleri şifreleyebiliyorlar. Vista-Home kullanıcıları ise Microsoft böyle ön gördüğü için bu güvenlik özelliklerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Fakat araçlarımız bu durumu değiştirecek.

TrueCrypt
TrueCrypt, BitLocker'a denk bir alternatif ve ücretsiz. Yazılım ile partisyonları veya tüm sabit diskleri şifreleyebilirsiniz. Hatta sistem partisyonu bile şifrelenebiliyor. Böylece şifreyi bilmeyen birisi verilerinize erişemiyor; sabit disk başka bir PC'ye takılsa bile.

Yazılımı başlattıktan sonra "Create Volume" butonuna basın. Creation Wizard'da "Encrypt the system partition or entire system drive" seçeneğini etkinleştirin. İster Windows partisyonunu, ister komple sabit diski şifreleyebilirsiniz. Dikkat: İki durumda da sisteminizi şifre olmaksızın başlatamazsınız. Sihirbaz sizi sonunda bir "Rescue Disk" (kurtarma diski) oluşturmanız geren yapılandırma sürecinden geçirecek. Eğer bir donanım bozukluğu veya diğer kazalardan dolayı TrueCrypt Boot Loader zarar görürse verilerinize bu kurtarma diski ile tekrar erişebileceksiniz.

Sadece tekil partisyonları şifrelemek için Creation Wizard'da "Create a volume within a non-system partition/device" seçeneğini etkinleştirin. Ama dikkat: Sonraki adımlarda ilgili disk bölümündeki tüm veriler silinecektir. Verilerinizi daha önceden farklı bir sürücüye geçici olarak kaydetmelisiniz. Sonraki adımlarda şifrelenmesini istediğiniz partisyonu "Volume Location" altında "Select Device" ile seçebilirsiniz. "Next" tuşuna iki kez daha tıkladıktan sonra şifre girişi ve son olarak "Volume Format" kısmına gelirsiniz. "Format" tuşuna basmadan "Quick Format" alanını etkinleştirin. Böylece süreç daha hızlı ilerler. "Evet" ile cevaplandıracağınız son bir sorudan sonra TrueCrypt işine başlar.
 

tertunc

Müdavim
Emektar
Katılım
18 Ağustos 2007
Mesajlar
7,204
Reaksiyon puanı
21
Puanları
38

Şifreli sürücüye ulaşmak için her defasında uzun uzadıya TrueCrypt'i başlatmamak için bazı adımları otomatiğe bağlayabilirsiniz. Bu iş için TrueCrypt program penceresinde bir sürücü harfini seçin ve sonrasında "Select Devices" tuşuna tıklayın. Burada daha önce şifrelemiş olduğunuz sürücüyü seçin ve OK'a basın. "Mount" butonu üzerinden şifre sorgulamasına ulaşırsınız ve şifrelenmiş sürücüye açarsınız. Şimdiyse bunu "Volumes | Save Currently Mounted Volumes as Favorites" ile favori listenize ekleyin. Son olarak "Settings | Preferences" ile ayarlama diyalogunu açın. "Actions to perform upon log on to Windows" bölümünde "Start TrueCrypt" ve "Mount favorite volumes" seçeneklerini işaretleyin. Artık her Windows başlangıcında otomatik olarak şifrelenmiş sürücü için gerekli parola istenecek ve siz de doğrudan sürücüyü açabilecekseniz.

Download: TrueCrypt

aborange Crypter
Encrypting File System (EFS) tekil verileri şifreler. Bu sayede sadece Windows şifresini bilenler içeriğe erişebiliyor. Fakat Vista Home Basic kullanıcıları EFS'den vazgeçmek zorundalar. Bunun yerine aborange Crypter'ı kullanabilirler. Araç Explorer'a benzer bir arayüz sunuyor. Şifrelemek istediğiniz dosyanın yerini gösterin ve "Verschlüsseln" tuşuna basın. Son olarak şifreyi girip OK ile onaylamanız istenecek. Bu dosyayı her açmak istediğiniz aborange Crypter araya girecektir. "Entschlüsseln" butonu ve doğru şifre ile dosyaya tekrar ulaşabilirsiniz.

Bu güzel şifreleme programının belki de tek dezavantajı sadece Almanca dilinde sunuluyor olması. Fakat Explorer benzeri arayüzü ile pek de zorluk çekeceğinizi düşünmüyoruz.

Download: aborange Crypter

Tutarsız: Microsoft veri yedekleme için işe yarar bir araç geliştiriyor fakat bu aracı, en çok ihtiyacı olan kişilere sunmayı reddediyor: Vista Home Basic ve Premium kullanan Windows acemileri.

DriveImage XML
Vista Ultimate'in komple PC yedeklemesi tüm sürücüyü veya tek bir partisyonu bir imaj dosyasına dönüştürebiliyor. Böylece sisteminizin güncel durumunu kolayca tek bir dosya ile güvence altına alabiliyorsunuz. Vista Home Basic ve Premium sürümlerinde bu görevi ücretsiz yazılım DriveImage XML devralıyor. Programı içerik menüsüne girip yönetici hakları ile çalıştırın. Program penceresinde "Backup" tuşuna tıklayın. Burada yedeklemek istediğiniz sürücüyü işaretleyin ve iki kez "Next" tuşuna basın. Bir sonraki pencerede imaj dosyasının kaydedileceği yeri ve ismini seçin. İmaj dosyasını CD'ye yazmak için isterseniz dosyayı birden çok parçaya (Split large files) bölebilir veya yerden kazanmak için sıkıştırabilirsiniz (Compressed). "Next" tuşuna bir kez daha bastığınızda yedekleme süreci başlıyor.

Acil bir durumda imajı geri yükleyebiliyorsunuz. Bu iş için DriveImage XML program penceresindeki "Restore" tuşuna basın ve geri yüklemek istediğiniz partisyonu seçin. "Next" tuşuna bastıktan sonra önceden hazırlanmış olan imajı seçin ve diğer üç diyalogu da "Next" ile onaylayın. Araç imajın içeriğini tekrar sabit diske geri yükler. Bir eklenti sayesinde PEBuilder ile hazırlandığınız önyüklemeli CD'ye DriveImage XML'yi entegre edebilirsiniz. Böylece bozuk sistem partisyonlarını da geri yükleyebilirsiniz.

Download: DriveImage XML

GImageX
GImageX, Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK) için geliştirilmiş bir grafiksel kullanıcı arayüzüdür. Bu sayede bir imaj içindeki dosyaları ve dizinleri yedekleyebilir ve bunu istediğiniz zaman marjinal bir şekilde genişletebilirsiniz. Yani bir yedekleme yaptığınızda sadece yeni eklenmiş dosyalar imaja dâhil edilir. Bu hem yer hem de zamandan tasarruf sağlar, zira eski ve değiştirilmemiş dosyalar yeniden paketlenmek zorunda kalmaz. İlk önce WAIK'i kurmalısınız, sonrasında gimagex.exe dosyasını çalıştırın. "Capture" sekmesinde "Source" altında kaynağı, yani yedeklemek istediğiniz dizini seçin. "Destination" ile imajın kaydedileceği yeri ve ismini seçin. "Create" ile yedekleme dosyası oluşturulur. Eğer daha sonra yeni dosya ve dizinler eklendiği için imajı genişletmek isterseniz, aynı sırayı izleyebilirsiniz. Yalnız son adımda "Create" yerine "Append" tuşuna tıklayın. Böylece sadece "Source" altındaki yeni nesneler imaja eklenir.

Yedekleme dosyasını geri yüklemek de son derece kolay. "Mount" sekmesinde yedeklenin nesnelerin kopyalanacağı dizini seçin. "Source" olarak imajı seçin ve "Mount" tuşuna basın. Geri yükleme başlasın!

Downlaod: GImageX
Download: Windows Otomatik Yükleme Seti (WAIK)

Microsoft şık araçlar ve ufak oyunlarla kullanıcıyı en pahalı Vista sürümünü satın alması için cezp etmek istiyor. Fakat şimdiye kadar sunulan ekstralar acınacak durumda. CHIP Online Windows kullanıcılarına daha fazlasını sunuyor, hem de ücretsiz.

Arkaplan olarak video
Vista Ultimate sahipleri DreamScene ile videoları masaüstü arkaplanı olarak atayabiliyorlar. Böylece hareketli arkaplanlara sahip olunuyor. Diğer Windows-sürümü kullanıcılar ise VLC Media Player'a saldırabilir. Bu program ile video seyrederken resmin ortasına sağ tıklayın ve içerik menüsünden "Duvar kâğıdı" noktasını seçin. Eğer bu seçenek gösterilmiyorsa Ayarlara girin ve Tercihleri seçin. Sonrasında Video | Çıktı modülleri | DirectX sırasını takip edin. Bu noktada sağ alt köşedeki "Gelişmiş seçenekler" kutucuğuna tik atın. Sonrasında "Duvar kağıdı modu etkin" seçeneğini etkinleştirin ve kaydedip çıkın. Fakat gereksinim olarak en az DirectX 9'u destekleyen bir ekran kartı şart koşuluyor. Ayrıca öncesinde ekran kartı sürücülerinizi güncellemeniz gerekiyor. Bir başka araç ise DreamRender. Yazılım ile animasyonlu arkaplanlar kullanabilirsiniz. Kurulumundan sonra programı açtığınızda sistem tepsisinde program ikonu belirecektir. İkon üzerinden arkaplanı seçin ve uygulayın. Farklı arkaplanları ise üreticinin web sitesinde bulabilirsiniz.

Download: VLC Media Player
Download: DreamRender

Ultimate ekstraları olmadan ücretsiz oynayın
Microsoft şimdiye kadar kullanıcılarına bonus olarak sadece bir poker oyunu sundu; gülünç bir durum. Hangi Windows sürümüne sahip olursanız olun CHIP Online'ın Bedava oyun zamanı çalışması ile cebinizden para çıkmadan birçok oyunun tadına bakabilirsiniz. İster spor simülasyonu, ister FPS veya strateji oyunu olsun. PoketrTH ile bir poker oyununuz da oluyor. Bunun için Vista Ultimate'e ihtiyacınız yok.

http://www.chip.com.tr/konu/Ultimat...llikleri-Daha-fazlasini-sunuyoruz_7067_6.html
 
Üst