Her şey neden "Dandik"leşiyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan steve78
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

steve78

Doçent
Reaksiyon puanı
48
Herkese merhaba,

"Dandik" kelimesini özellikle ilgi çekmesi için kullandım ama yinede açıklamak isterim vurgalamak istediğim nokta çoğu şeyin artık kalitesizleşmesi. Bana mı öyle geliyor bilemiyorum ama zaman ilerledikçe giderek değerler kaybediliyor gibi. Aklınıza gelebilecek her konu için yapılan işlerde bir tatminsizlik durumu var. Bu bir dizi olabilir, film olabilir, müzik olabilir, alacağınız bir ürün olabilir, edineceğiniz bir arkadaş olabilir, yaşadığınız aşk olabilir, gittiğiniz okul olabilir kısacası olabilir de olabilir... Şu an 22 yaşındayım ve büyüdükçe bu böyle oldu. Hayat minyatürleşti sanki. Bunu eskiye özlem gibi görebilirsiniz ancak ben öyle olmadığını düşünüyorum. İçi boşaltılmış değerler, kavramlar demek istiyorum. İyi işler, şeyler artık ne derseniz deyin oluyor ama sayısı çok çok az. Tam olarak anlatamadğım ancak rahatsız olduğum bir durum bu. Ayrıca kişiye öyle bir rol biçiliyor ki her şey iyi, güzel, dört dörtlük ama bir tek sen yetersizsin, mutsuzsun, sağlıksızın, işe yaramazsın. Burada bahsettiğim şey kendini geliştiren bireye de yetersiz damgasının vurulması. Yani adam mutlu olsa dahi onun yeteri kadar mutlu olmadığına inandırıp onu mutsulaştırıp kişiyi haz peşinde koşturmaya çalışmak. Bana göre tüketimcilik, endüstri, medya, toplum, kültür, çevre hemen hemen hepsini az çok suçu var gibi geliyor bu durum için. Siz neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi almak isterim.

utkuversus

Rektör
Cezalı
Reaksiyon puanı
13,247
Planlı eskitme.

Astrea Virgo

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
15,464
Kısacası firmaların ve üreticilerin pazarlama taktiği.

epsilon06

Profesör
Reaksiyon puanı
2,078
İnsan sayısı artıyor teknoloji gelişiyor her şey kolaylaşıyor insanlar tembelleşiyor ve en önemlisi tüketim çılgınlığı var.Bunların sonucunda kaliteden ziyade kalitesizlik ön planda en basitinden en kaliteli diye aldığın cep telefonu bile bir sorun çıkarıyor hadi çıkarmadı insanlarda bir beklenti oluşturup üst modele gerek varmış gibi bir algı oluşturuyorlar amaç tükettirmek.Diğer alanlarda da aynı şekilde müzik desen o da tüketmek için yapılıyor anlamlı anlamsız diye düşünülmüyor bile.Bunun dışında büyümekle ve karşılaştırmayı fazla yaparak memnun olmamaklada alakası var bence bu durumun.Ben de sizle aynı yaştayım ve bunu çok yaşıyorum insanlarda bile kalite düşmüş gibi geliyor oysa bizde bu dönemde yaşıyoruz belki onlara görede biz kalitesizleşiyoruz:) Büyüdükçe insanın aynı şeylere karşı düşünceleri bile değişiyor hele ki böyle hızlı değişen ilerleyen günümüz şartlarında eskiye ve kaliteye özlem normal olarak artıyor bu kadar hızlı değişmese belki fark etmeyeceğiz...

Reaksiyon puanı
10,315
İnsan kalitesi düşen bir toplumda her şeyin kalitesi düşer. Buna bir de manevi boşluk ilave ettiniz mi hayat gerçekten kapkara bir hal alıyor. Aslında en büyük sorun kaliteli "Ana" kıtlığında. Eskiden diplomalı anneler yoktu belki ama geçmişinden tevarüs eden irfan vardı, elinde sopa olsa da sevgi ve muhabbet dolu bir yürek vardı. Yavrularını ninnilerle uyutur, ilahilerle beşiğini sallardı. Çocuklarını babalarına karşı korusa da onlara karşı hep saygılı olarak yetiştirirlerdi. Din, iman, vatan ve millet sevgisi onların kucağındayken mayalanırdı. Öf ya geçmişi bilmeden anlaşılmaz ki bu konular. Şair sanırım bunun için demiş olmalı... "Güzel insanlar güzel atlara bindi ve gittiler" diye...