HDD'nin içinde SSD olabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ThorJ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ThorJ

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,805
Merhabalar, bugün internette dolaşırken HDD+SSD ibaresini gördüm. Bu ne anlama gelmekte? HDD'nin bir kısmı SSD olarak mı çalışıyor? Eğer çalışıyorsa nasıl işliyor? Sorularımı yanıtlarsanız sevinirim. Bulduğum ürün 750GB'lik bir HITACHI marka HDD.

İlprohan

Doçent
Reaksiyon puanı
301
Hayır birlikte satıyorlardır ikisini bir link at istersen

ThorJ

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,805

ThorJ

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,805
Reaksiyon puanı
143
Şu bilgisayar için alacaktım yeni disk, içindekinin aynısı olsun diye araştırırken de bu SSHD'yi gördüm.
SSHD berbat bir disk çeşidi. SSD (!) kısmı SSD hızına ulaşamıyor bile ve SSD kapasitesi genelde 8-10 GB arasında oluyor. 64 GB olanı ilk defa duydum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

İlk kez duydum o ne ya
SSD ve HDD'nin birleştirilmiş hali. Yani bir kısmı SSD hızında geri kalan kısmı HDD hızında. Fikir güzel olsa da işlevi berbat.

İlprohan

Doçent
Reaksiyon puanı
301
SSHD berbat bir disk çeşidi. SSD (!) kısmı SSD hızına ulaşamıyor bile ve SSD kapasitesi genelde 8-10 GB arasında oluyor. 64 GB olanı ilk defa duydum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

SSD ve HDD'nin birleştirilmiş hali. Yani bir kısmı SSD hızında geri kalan kısmı HDD hızında. Fikir güzel olsa da işlevi berbat.
tamam konu çözüldü?

Umut Keleş

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
866
SSHD depolama birimini bulan arkadaşın konuşması:

Yav şöyle bir depolama birimi olsa hem ssd hem hdd gibi görünse ama aslında ikisinden de yavaş olsa ve çok ucuz olsa. Hmmmm buldum sshd :) artık insanları kazıklaybilirim.

Reaksiyon puanı
143
SSHD depolama birimini bulan arkadaşın konuşması:

Yav şöyle bir depolama birimi olsa hem ssd hem hdd gibi görünse ama aslında ikisinden de yavaş olsa ve çok ucuz olsa. Hmmmm buldum sshd :) artık insanları kazıklaybilirim.
"çok ucuz olsa" ve "artık insanları kazıklayabilirim." cümleleri birbiriyle çakışıyor. Arkadaş kolonyalı mendil çekip yapmış herhalde bunu :D

Umut Keleş

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
866
"çok ucuz olsa" ve "artık insanları kazıklayabilirim." cümleleri birbiriyle çakışıyor. Arkadaş kolonyalı mendil çekip yapmış herhalde bunu :D
Fiyat bilgim yok bide PAHALI mı daha da kazıkçı işte (bu arada yeni açtığım konuya bakarsan sevinirim muhteşem konu)

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,861
bunun yerine HDD almak aşırı daha mantıklı ya da optante + HDD filan fiyatı da pahallı bunu alacak kişinin zaten SSD almaya parası vardır.

Reaksiyon puanı
5,171
SSHD dünyanın en mantıklı şeylerinden biri. Tabi tr de fiyatları biraz pahalı ancak yurtdışında fiyatlar neredeyse HDD fiyatına eşit.

Bu disklerin sürücülerinde bir takım algoritmalar var. İşletim sistemini ve en çok kullanılan programları(antivirüs, Chrome vs gibi) SSD kısmına kaydeder. Bu programlar SSD üzerinde rahatça çalışır. Az kullanılan yüksek boyutlu diğer uygulamalar ise HDD üzerine kaydedilir. İşletim sistemi ve antivirüs gibi programlar SSD üzerinde olduğundan HDD üzerindeki programlarda normalden çok daha hızlı çalışır.

Dolayısı ile HDD lerin yüksek depolama alanı ile SSD lerin yüksek performansı birleştirilmiş olur.

Reaksiyon puanı
143
SSHD dünyanın en mantıklı şeylerinden biri. Tabi tr de fiyatları biraz pahalı ancak yurtdışında fiyatlar neredeyse HDD fiyatına eşit.

Bu disklerin sürücülerinde bir takım algoritmalar var. İşletim sistemini ve en çok kullanılan programları(antivirüs, Chrome vs gibi) SSD kısmına kaydeder. Bu programlar SSD üzerinde rahatça çalışır. Az kullanılan yüksek boyutlu diğer uygulamalar ise HDD üzerine kaydedilir. İşletim sistemi ve antivirüs gibi programlar SSD üzerinde olduğundan HDD üzerindeki programlarda normalden çok daha hızlı çalışır.

Dolayısı ile HDD lerin yüksek depolama alanı ile SSD lerin yüksek performansı birleştirilmiş olur.
Kağıt üstünde güzel duruyor ve cidden mantıklı. Fakat SSD kısmının hızı düşük ve boyutu da yetersiz. 64 GB SSD kısmı olsa bile Windows 10, 60 GB gibi bir alan kaplıyor güncellemelerle birlikte.

Reaksiyon puanı
5,171
Kağıt üstünde güzel duruyor ve cidden mantıklı. Fakat SSD kısmının hızı düşük ve boyutu da yetersiz. 64 GB SSD kısmı olsa bile Windows 10, 60 GB gibi bir alan kaplıyor güncellemelerle birlikte.
Dediğim gibi bu sistemler yurtdışında SSD yerine değilde HDD yerine tercih ediliyor. Windows için gerekli alan 10 GB civarı. Bu 10gb ın içinde bulunan servislerin ise pek çoğu aktif kullanılan servisler değil. Yani dolayısı ile 8gb yada 16gb hazlasıyla yetiyor aslında hızlı boot için vs. Zaten burada amaç SSD performansı almak değil. Sadece makul derecede hızlı bir depolama birimine sahip olmak.

Bunu alacak insanlar 2tb HDD yerine 1tb SSHD tercih ediyor. Ve alınan performans gerçekten hiçte fena olmuyor. Tabiki bu sistemler HDD rakibi değil ancak açık ve net en uygun maliyetli performans sunan sistem.

Tabi Türkiye'yi bu yazdıklarımın dışında bırakıyorum. Buradaki 600tl fiyat etiketine bakılırsa o fiyata gidersin 500gb SSD alırsın daha mantıklı.

eilhanzy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
7,861
SSHD diye tür disklerde var diye biliyorum.