HDD Boot Problemi

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Sistemimde iki tane HDD sürücü var ikisi de düzgün çalışıyor.Fakat ikinci HDD boot edilemiyor.Nedeni ise üzerinde bulunan Pardus'u yanlış biçimde kaldırmamdan kaynaklanıyor düşüncesindeyim.Önceden böyle bir problem yoktu ama şimdi bu meydana geldi.MRB kısmını da Samsung'un kendi sitesinden indirdiğim programla temizledim ama sonuç yine aynı.Boot etmek istediğimde ''Verifying DMI Pool Data'' yazısında kalıyor bilgisayar...

Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkürler !!!

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
O kadarını bilmiyorum ama sanırım başıma gelse tüm diskleri silerdim.

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Onu da yaptım ama yine işe yaramadı.MRB silindikten sonra bölümleride Pardus yüklemesi sırasında ayırdım ama sonuç yine aynı.Aynı sorun kuzende de vardı o da çözememişti bu işi.

Reaksiyon puanı
189
(M)aster (B)oot (R)ecord'u silersen olur tabi :D hangi işletim sistemlerini kullanıyosun? tek sistem mi var çift sistem mi var? windows mu linux mu?

Revahak

Asistan
Reaksiyon puanı
0
aynısı bende de oldu.
partitionmagic ile format attım.
içindeki 30 gb kurulum dosyası gitti.
xp ve vista kurulu pc'de ama bozulan partition ayrı.
Kurtarmak için her türlü program denedim. Ama daha kurtaramadığım bölümler var.

Reaksiyon puanı
189
master file table'a zarar gelmediği sürece tüm dosyaların duruyordur. işletim sistemi sayısını ve türlerini belirtirsen yardımcı olabiliriz...

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Şimdi kısaca özetleyim;

1.HDD (Seagate)
C-Windows
D-Arşiv

2.HDD (Samsung)
E-Arşiv
F-Pardus

şeklindeydi.Eskiden yine aynı bu şekildeyken de boot kısımından istediğim HDD'yi boot edebiliyordum.Ama şimdi 2.HDD boot edilemiyor.Bu arada Pardus'un açılış yöneticisi herzaman 2.HDD'nin başına kurulu şekildeydi.

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
super grub diye MBR tamir eden bir program vardır, kalıbı indirip cd'ye yazıp dene derim. ben uzunca bir süre kullandım, linux kuran adamın can dostudur.

Reaksiyon puanı
189
hangi hard diskin master boot record'u uçtuysa o diske göre işlem yapmak gerekir. pardus olan disk uçtuysa grub yeniden pardusun olduğu diske kurulacak. eğer windows'un olduğu disk de sorun varsa kurtarma konsolundan fixmbr komutu ile master boot record u kurtarabilirsin...

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
hangi hard diskin master boot record'u uçtuysa o diske göre işlem yapmak gerekir. pardus olan disk uçtuysa grub yeniden pardusun olduğu diske kurulacak. eğer windows'un olduğu disk de sorun varsa kurtarma konsolundan fixmbr komutu ile master boot record u kurtarabilirsin...
Peki bir sorum daha olacak.Ben daha önce ilk sabit diskime de Pardus kurdum diye hatırlıyorum.Ama sonra kaldırıp Windows yükleyince Windows MBR kısmını tekrar yazıyor değil mi ? Windows boot işleminde sorun yok ama merak ettim.Format attığımızda yeniden yazıp yazmadığını ???

Reaksiyon puanı
189
her sistem kendi master boot recort'unu yükler. o yüzden pardus varken windows yüklersen windows kendi MBR'sini çakınca pardus boot etmez.

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
super grub diye MBR tamir eden bir program vardır, kalıbı indirip cd'ye yazıp dene derim. ben uzunca bir süre kullandım, linux kuran adamın can dostudur.
Programı indirdim ve CD'ye yazdırıp birazdan deneyeceğim.Sorunu çözeceğine inanıyorum.Yalnız çalışma prensibi tam olarak nasıl,onu anladım.
Anladığım kadarıyla Pardus'un 2.HDD başına yüklediği GRUB'u tamir edeceği.Yoksa MBR kısmını mı siliyor tamamen ???
Biraz daha açıklar mısınız?

Reaksiyon puanı
189
super grub u hiç kullanmadım açıkcası bir şey diyemeyeceğim ama pardus wikisine göz atarsan pardus'un bozulan grub'unu nasıl kurtaracağını görebilirsin. ayrıca işletim sistemleri tek hard diskte tutmanı tavsiye ederim...

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
super grub u hiç kullanmadım açıkcası bir şey diyemeyeceğim ama pardus wikisine göz atarsan pardus'un bozulan grub'unu nasıl kurtaracağını görebilirsin. ayrıca işletim sistemleri tek hard diskte tutmanı tavsiye ederim...
Ne amaçla aynı HDD'de olması tavsiye ediyorsunuz ?

Reaksiyon puanı
189
bu tip mbr sorunlarını yönetmesi hem daha kolay oluyor hem de arşivi ayrı hddlerde tutmak en iyisidir...

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Kardeşim verdiğin bilgi için çok teşekkür ederim.Sonunda aradığımı buldum.
Nasıl yaptığıma gelinceyse;
İlk olarak içinde Windows barındıran HDD'yi sistemde tek bıraktım. (2.HDD'nin kabloları çıktı)
Ardından kurtarma konsolundan fixmbr komutunu vererek MBR'yi yeniden yazdım. (Çünkü SuperGrub çift HDD olunca GRUB'u ilk sabit diske yüklüyor)

Sonra da Windows bulunan HDD'yi çıkartıp 2.HDD'yi taktım (Pardus olan)
Ardından Supergrub ile GRUB'u yeniden yazdım.
Ve Pardus'a girebildim.Ama Tasma'dan açılış yöneticisine girince bootmanager sonlanıyordu.

Ama Windows bulunan HDD'yi de takıp Pardus bulunan HDD'yi birinci öncelikli yapınca GRUB'da iki sistem de çalıştı.Pardus'da ki bootmanager sorunu ise tamamen düzeldi.

Aynı olay başına gelen arkadaşlar olursa P.M atarak benimle iletişim kurabilirler.Cevap yazan herkese tekrar teşekkür ederim.