- Reaksiyon puanı
- 9,770
Geçtiğimiz günlerde Huawei geliştirici konferansı olan HDC 2020'yi gerçekleştirdi. Tanıtımın odak noktası olarak EMUI görülse de alsında yeni işletim sistemleri HarmonyOS'tu. Google servislerinin yokluğuyla ve çeşitli parça sıkıntısı ile mücadele eden Huawei bu tanıtımda HarmonyOS 2.0'ı da tanıttı. Ayırca çok kesin bir dille 2021'de ilk HarmonOS işletim sistemine sahip telefonları da göreceğimizi söylediler.
Huawei CEO'sunun "Önceliğimiz Android.", "HarmoyOS iOS ve Android gibi başarılı olamaz." söylemlerinden sonra yapılan bu açıklamAlar akılları şu soruyu getirdi Android'in yerini alabilir mi?
Hemen hayır demeyin çünkü bazı gerekçeler olabilme ihtimalini yükseltiyor. Hadi gelin bu gerekçelere bir göz atalım:
BBK, Huawei ve Xioami'nin Ortaklık Açıklamaları: Akıllı telefon pazarının %40'ından fazlasını elinde tutan bu 3 büyük şirket geçtiğimiz günlerde birlik beraberlik açıklamalarında bulundurlar. Google Play dahil birçok Google servisinin alternatifini geliştireceklerini bir ortak açıklama ile duyurdular. Tabii bu da akıllara ortak bir işletim sisteminde buluşmayı getirdi.
Google servislerinin Çin'deki durumu ve Çin'deki ciddi rakamlardaki telefon satışları: 2019 yılında sadece Çin'de 339 milyon adet akıllı telefon satıldı. Satılan cihazların %92'si de yerli markalara ait. Fakat burada dikkat çeken bir kısım var. Yine satılan bu cihazların hiçbirinde Google servisleri mevcut değil. Ayrıyeten firmalar kendi arayüzlerini kullandıkları için Google'a hiçbir şekilde bir muhtaçlık duyulmuyor. Eğer hepsini aynı potada eritirsek ortaya şu çıkıyor. Sadece Çin içersinde bile bu firmalar HarmonyOS altında birleşip yine kendi arayüzlerini kullanmaya devam ederlerse (ki HarmoyOS buna imkan tanıyor) ilerki yıllarda Androd'in en büyük rakibi olabilirler. Buna Çin dışındaki tüm pazarlarda düşen akıllı telefon satışlarını ve Çinliler karşısındaki tek kalan ve günbegün pazar payı kaybeden Android'in kalesi Samsung'u da katarsak bu ihtimal çok da olağan dışı değil. Sadece bir yılda 300 milyonu aşkın HarmonyOS cihaz olacağını bir düşünsenize...
Tüm Huawei cihazlarda kullanılabilecek bir işletim sistemi: Bir diğer konu da Hauwei'in bu işletim sistemini çok kolay bir biçimde tüm cihazlarında kullanılabilecek olması. Yani elinizde EMUI 11 olan bir cihaz varsa kolayca Android'ten HarmonyOS'a geçiş yapabilirsiniz. Android 10 etklinliğinde 2.5 milyar aktif Android cihaz olduğunu açıklayan Google bu işler tıkırında giderse ilk defa kayıp yaşabilir.
Yine de bunların sadece birer ihtimal olduğunu göz önünde bulundurmak gerek. 2021 yılının başlarında ilk defa görecek olduğumuz HarmonyOS sizce zamanla iOS ve Android'e yerini alabilir mi ya da siz HarmonyOS'u kullanır mıydınız? Değerli yorumlarınızı bekliyorum