Harddiskte bulunan her şey kurtarılabilir mi? (geçmişten bu yana)

Harddiskte bulunan herşey kurtarılabilir mi? (İlk kullanılmaya başlandığından bu yana

• Kullanılan toplam oy
    44

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Arkadaşlar başka bir forumda "Kurtarılamayacak şekilde dosya silmek" adında bir konu açtım. Bir de video sunu hazırladım.(Merak edenler SDN eğitim videoları kısmına bakabilirler, orada da var.) Neyse konuya biri geldi cümleleri aynen şunlar ;"Harddiskten Hiçbirşey Silemezsin! Silersin Fakat Harddiskten kalıcı Olarak Silemezsin o Harddiskte Kalır.Bu Sildiklerimizi Geri Getirebilirizde."

Bu arkadaş gelmiş geçmiş herşeyin geri getirilebileceğine inanıyor. Şu adreste tartışmamız.

Sizin konu üzerine düşünceleriniz neler? Kurtarılamayacak şekilde dosya silmek mümkün mü? Yoksa harrdiskteki herşeyin kurtarılabilmesi mümkün müdür? ( ilk kullanımından itibaren,tüm sektörlerin üzerine veri yazılsa bile)

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Bir dosyayı güvenli biçimde silebilirsiniz. Örneğin temizleme yazılımlarında (örneğin CCleaner) Güvenli silme seçenekleri vardır. 1pass, 3pass, 7pass, 35 pass gibi. Bunların anlamı da dosyayı kaç defa sileceğidir. Tabi bir dosyanın kurtarılmaması için üzerine sürekli data yazılması gerekir. Ancak bazı özel kurtarma yazılımları kaç defa data yazılsa bile verileri kuratabilir. Tabi bunlarla ben karşılaşmadım ancak veri kurtarılabildiğinden eminim. Sadece son kullanıcılar bilmeyebilir.

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Her şeyi demek biraz mantıksız olur sanki. Net bilgim yok hani ama düşününce 1 TB'lık diskten 1 TB'lık veriyi sildik, sonra 1 TB daha attık. Eee önceki sildiğimiz 1 TB nerede depolansın ki biz her şeyi geri getirebilelim.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Her şeyi demek biraz mantıksız olur sanki. Net bilgim yok hani ama düşününce 1 TB'lık diskten 1 TB'lık veriyi sildik, sonra 1 TB daha attık. Eee önceki sildiğimiz 1 TB nerede depolansın ki biz her şeyi geri getirebilelim.

En son ben de aynen senin gibi dedim. :) Yazıp yazıp silelim. Binlerce TB'mız olsun. :)

Özellikle donanımcı arkadaşlar ve gerçek cevabı bilenler lütfen yorum yazmadan geçmesinler.

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Ayrıca diğer tartıştığın konuyu inceledim ve orada bahsettiğin program sadece 1 pass güvenli silme yapıyor ki bunu ABD savunma bakanlığının kullanacağını hiç sanmıyorum :)

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Ayrıca diğer tartıştığın konuyu inceledim ve orada bahsettiğin program sadece 1 pass güvenli silme yapıyor ki bunu ABD savunma bakanlığının kullanacağını hiç sanmıyorum :)

Yok ayarı var. 10 defaya kadar üzerine yazabiliyor.

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Kuratılmayacağını savunmak için en azından Gutmann 35pass silme yapması gerekiyor. 10pass rahatlıkla kuratılabilir. Hatta bir dosya sil ve ardından en basitinden recuva ile tarat kurtarılabileceğini görebilirsin.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Kurtarılabilir derken ; kurtarma yazılımında taratırken evet dosyanın adı çıkar, boyut hakkında bilgi de çıkar.Ancak bugüne kadar o kadar kurtarma yaptım; henüz bir önceki cümlede bahsettiğim gibi olup da "çalışan" dosyaya rastlayamadım.

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Böyle birşey mümkün. Mutlaka çalışır olarak çıkar. Dediğimi deneyin ve sonucu kendiniz görün :)

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
allahtan ve abd savunma bakanligindan bisey saklayamazsin :P er gec bulurlar :D

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Şimdi bu program kendi açıklamasında "siliyor" diyor. Dava edilse büyük para kaptırır.Yurt dışında ürünlerle ilgili bu tip davalar açılabiliyor. Ne dersiniz?

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Program siliyor zaten. Ancak programın hiç bir yerinde sildiğiniz dosyaları geri getiremezsiniz demiyor. Sadece abd savunma bakanlığı kullandığını iddia ediyor ki tamamen saçmalık.

ßLaCkЯiDeЯ

Asistan
Reaksiyon puanı
1
herşey değil ama bazı silinen dosyalar özel yazılımlarla yeniden geri getirilebilmekkte ama bu yazılımlar bizim ulaşabilceğimiz sıradan yazılımlar değil Tübitak ve bazı kriminal labaratuvarlarında kullanılan yazılımlar

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296

Evet silinen verinin üzerine yeni veriler yüklendikçe alttaki veriler kullanılmaz ve kurtarılmaz hale geliyor kim ve hangi program ben kurtarırım diyorsa kesinlikle yalan söyler ben yanlışlıkla sildiğim 5mb lik bir veriyi bile yüze yakın program ile kurtarmaya çalıştım elde ettiğim en büyük tecrübe sildiğim nesnenin ismi boyutu silinme tarihi vs ulaşılabiliyorum ama kendisine asla. Geri getirme konusunda master yaptığımı düşünüyorum günlerce bu iş için uğraşmışlığım var

Yok amerikan istihbaratı bulur yok tubitak bulur vs şeylerle HDD leri fazla kafanızda büyütmeyin onların belirli sığaları var bu sığanın üzerinde veri saklama söz konusu değildir

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Evet silinen verinin üzerine yeni veriler yüklendikçe alttaki veriler kullanılmaz ve kurtarılmaz hale geliyor kim ve hangi program ben kurtarırım diyorsa kesinlikle yalan söyler ben yanlışlıkla sildiğim 5mb lik bir veriyi bile yüze yakın program ile kurtarmaya çalıştım elde ettiğim en büyük tecrübe sildiğim nesnenin ismi boyutu silinme tarihi vs ulaşılabiliyorum ama kendisine asla. Geri getirme konusunda master yaptığımı düşünüyorum günlerce bu iş için uğraşmışlığım var

Yok amerikan istihbaratı bulur yok tubitak bulur vs şeylerle HDD leri fazla kafanızda büyütmeyin onların belirli sığaları var bu sığanın üzerinde veri saklama söz konusu değildir
bence hdler konusunda bilgin cok az. allah herseyi bilirim diyosa dogrudur. manyetk bandlar bir bit icin bile sayisiz veri kaydi yapar okuyacam diyen adam milyonlari bile gecse uzerine yazma islemi yine bulunmasi mumkun. sen yapamadin diyebirseyi kimse yapamaz diye bisey yok. bu hemen hersey icin gecerli.
hatta kuranda bile yaziyo. gecmis herseyin bilinebilecgi. tabi gerci kim ne yapacak senin face sifreni veya abuk sabuk videokarini , kimse iki dakikadan fazla ugrasmaz o ayri :D bil clintonun telefon kayitlari ni nasi bulduklarini saniyosunuz siz ? :D

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
allah herseyi bilirim diyosa dogrudur.
hatta kuranda bile yaziyo. gecmis herseyin bilinebilecgi.
1= ben yapamadım kimse yapamaz demiyorum
2= Tevbe haşa Allah'a şirk koşmadım (sanki öyle yapmışım gibi yazmışsın) elbette o herşeyi bilir.
3= recover proğramları konusunda benimle iddia etme (yanılırsın)

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Üzerine veri yazıldığı anda olay biter.
Hatta düzenli biçimde disk birleştirme işlemi yaparsanız silinen boş alan doldurulacağından o bile yeter.
Onun dışında low level format bütün sektörleri sıfırlayacağı için yine olayı bitirir ama index format(yani günümüzde kullanılan hızlı format) ile veriler kurtarılabilir.

---------- Post added at 17:28 ---------- Previous post was at 17:24 ----------

Ekleme: Bazı arkadaşlar altta veri tabakası şeklinde şeyler söylemiş.
Öyle birşey yok. Hard disk sıfır ve birlerden oluşur.
Hard disk hücrelerine verilen elektriği hesaplar, 3 ve 5 volt değerleri dijital olarak sıfır ve biri belirler.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Öyle birşey yok.
Alttaki veriler derken basamak şeklinde değilde önceki veri ve üzerine yazılan veri şeklinde kolay anlaşılması için yazdım saygılar:)

burns206

Profesör
Reaksiyon puanı
1
1= ben yapamadım kimse yapamaz demiyorum
2= Tevbe haşa Allah'a şirk koşmadım (sanki öyle yapmışım gibi yazmışsın) elbette o herşeyi bilir.
3= recover proğramları konusunda benimle iddia etme (yanılırsın)
piyasadaki programlardan yapabilen olmayabilir ona lafimiz yok :P

---------- Post added at 17:40 ---------- Previous post was at 17:38 ----------

Üzerine veri yazıldığı anda olay biter.
Hatta düzenli biçimde disk birleştirme işlemi yaparsanız silinen boş alan doldurulacağından o bile yeter.
Onun dışında low level format bütün sektörleri sıfırlayacağı için yine olayı bitirir ama index format(yani günümüzde kullanılan hızlı format) ile veriler kurtarılabilir.

---------- Post added at 17:28 ---------- Previous post was at 17:24 ----------

Öyle birşey yok. Hard disk sıfır ve birlerden oluşur.
Hard disk hücrelerine verilen elektriği hesaplar, 3 ve 5 volt değerleri dijital olarak sıfır ve biri belirler.
sifir ve birlerin ne oldugunu ogrenmen lazim usta :P

Staunch

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Herşey 0-1 lerden ibaret olduğuna göre yapılacak fazla kombinasyon yok demektir. Raid sistem kullanmıyorsanız evde bir hdd üzerinde çalışyorsanız belli bir zaman sonra veriler gider. Çünkü arkadaşın dediği gibi veriler birbiri üzerine yazar. Nasıl yani şimdi Siz hdd ye bir dosya yüklediniz ama o sadece oraya yazmaz hdd üzerinde farklı noktalar seçer ver oralara yazar Detayını isteyen araştırır. Bu sebepten dolayı defrag kullanırız. Dosyaları verimli olarak kullanırız. Şimdi Sen 2005 dan beri bir disk kullanacaksın ona yer yıl 5 kere format atacaksın ABD değil Anoymus gelse kurtaramaz. Yanlış anlaşılmasın Belli template ler bulunur atıklar görünür fakat bunlar işe yarar şeyler olurmu bilinmez. Çünkü veriler birbiri üzerine yazılır ve emin ol Bir Disk veri yazarken her alanını kullanır. Tabi sistemde raid kullanıyorsanız değil 2005, 1995,1985 hatta 1949 dan bile veri kurtarabilirsiniz. Burda Altını çiziyorum Defragment dosyalamada önemli bir yer taşır.

---------- Post added at 22:09 ---------- Previous post was at 22:04 ----------

Aklıma geldi Kapatmadan yazayım. 0-1 kombinasyonları gerçekten çok büyük olsaydılar İPv6 ya geçiş yapmazdık.

lewiss

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Üzerine veri yazılan diskten en son yazılanlar alınabilir eski bilgiler kısmen alınabilir fakat %95i bozuk çıkar ayrıca wipe, low level format, yapılan diskten veri kurtarmak mucize gibi bişey olur nedenmi bunları yazıyorum günde 3-4 tane diskle uğraşıyorum ne yazıkki üzerine veri yazılan diskler başarısız oluyor yani veri kurtarılıyor ama dosyalar bozuk çıkıyor.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Üzerine veri yazılan diskten en son yazılanlar alınabilir eski bilgiler kısmen alınabilir fakat %95i bozuk çıkar ayrıca wipe, low level format, yapılan diskten veri kurtarmak mucize gibi bişey olur nedenmi bunları yazıyorum günde 3-4 tane diskle uğraşıyorum ne yazıkki üzerine veri yazılan diskler başarısız oluyor yani veri kurtarılıyor ama dosyalar bozuk çıkıyor.

İşte ben de bundan bahsediyorum. Ben de çok uğraştım. Çok eski dosyaların kalıntılarına ulaştım ancak kurtarılan bu çok eski dosyalar hiçbir zaman çalışmadı. Sadece atık olarak kaldılar. Bunu anlatmaya çalıştım tartıştığım kişiye ancak anlamıyor. Mucize programlardan söz ediyor. Garip. :D

darkeagle37

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Herkes olaya yazılımsal alarak bakmış ama bu iş sadece yazılımla yapılmıyor donanım olarakta veri kurtarma yapılmakta. Hdd yi bilgisayar olmadan bağlayabildiğiniz cihazlarda diskin ilk yazılmaya başlandığından itibaren veri kurtarılabiliyor.Bizzat şahit oldum :)

Staunch

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Herkes olaya yazılımsal alarak bakmış ama bu iş sadece yazılımla yapılmıyor donanım olarakta veri kurtarma yapılmakta. Hdd yi bilgisayar olmadan bağlayabildiğiniz cihazlarda diskin ilk yazılmaya başlandığından itibaren veri kurtarılabiliyor.Bizzat şahit oldum :)

Hardware olarak yaklaşman yeni bir bakış açısı yarattı doğru söylüyorsun bir bakıma. Çünkü Hardware Recovery lerde yapan şirketlerde dahil olmak üzere bütün doslayarı geri getiremeyeceğini fakat kullanılabilir parçalar halinde dosyaların geri getirileceğini söylüyor. Sadece araştırma yaparak söylüyorum bunları. Şahit olduğun cihazın adını verebilirsen bende araştırmak isterim. Eğer gerçekten full geri dönüyorsa işime çok yarar.

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Yanmış disklerden bile kurtarılabilindiğini söylüyorlar.

perganon

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Konu direkt olarak dikkatimi çekti :)
Profesyonel anlamda veri kurtarma ve disk onarımı servisimiz mevcut. Clean Room dahilinde disk üzerinde ki onarımları yapmaktayız. Bu konunun haricinde disk kurtarma operasyonları için kullandığımız programlarımız var, şu anda disk üzerinde yazılmış 3. - 4. katman verilerini kurtaramamaktayız. Disk yüzeyi katmanlardan oluşmaktadır. Mevcut olan A verisinin üzerinde tekrar B yazıldığı zaman A verisi belki kurtarılabilir ancak A üzerine 3. veya 4. kez B - C -D yazılırsa bu verilere dönüş olmamaktadır çünkü yer değişimi tamamen sağlanmış ve imha olmuştur. Hiç bir şekilde mi ? Evet hiç bir şekilde.

Yanmış disklerden bile kurtarılabilindiğini söylüyorlar.

Evet haklısın yanmış disk üzerinde veri kurtarması gerçekleşebilmekte ancak Disk Board hasarları, kafa hasarları, dahilinde bu işlemler yapılabiliyor ama fiziksel olarak parça parça edilmiş disk'i değil iç işleri, değil üreticisi hiç kimse kurtaramaz.

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Perganon bu program da ya da benzerleri çeşitli özel metodlar kullanarak aynı sektöre 3'ten fazla kendi ürettiği anlamlı/anlamsız verileri yazıyor ve siliyor. Yani eski veriler yenilerle yer değiştirmiş oluyor.Biz de bundan bahsediyoruz. Sanırım aynı fikirdeyiz. Ben kurtaramadım.

ta2ccc

Asistan
Reaksiyon puanı
16
Hadin gençler ben konuya bir espri ile dahil olayım...
HDD üzerinde 1 mm.lik bir delik açıp içeriye 3 mg. Sodyum pentatol şırınga ediyorsunuz.Fabrikadan son kontroldan çıktığından bu tarafa ne varsa hatırlıyor valla....
Sağlık ve sevgi ile kalın.
NOT: %100 hiçbir veri tam olarak geri alınamaz.(Disk üzerine 3.-4.defa yazıldıktan sonra)

byharby

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Hadin gençler ben konuya bir espri ile dahil olayım...
HDD üzerinde 1 mm.lik bir delik açıp içeriye 3 mg. Sodyum pentatol şırınga ediyorsunuz.Fabrikadan son kontroldan çıktığından bu tarafa ne varsa hatırlıyor valla....
Sağlık ve sevgi ile kalın.
NOT: % 100 hiçbir veri tam olarak geri alınamaz.(Disk üzerine 3.-4.defa yazıldıktan sonra)

Hangisi espiriydi? :D Hangisi gerçekti? Kurtarılabilir mi kurtarılamaz mı?

ta2ccc

Asistan
Reaksiyon puanı
16
Artık ona sizler genç beyinler karar verin.!.. Sağlık ve sevgi ile kalın.