Hani Türkiye ekonomisi batacaktı?

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
Ekonominin en son rakamları da gösteriyor ki, hükümet, sağlam durup Hazine'yi kriz lobisine soydurmadığı takdirde... İşte Süleyman Yaşar'ın yazısı...

Lehman Brothers yatırım bankasının 15 Eylül 2008'de iflasının ardından yurtdışında para batıran bazı işadamları hemen Türkiye'de bir
kriz lobisi oluşturup IMF ile derhal anlaşma yapılmasını istediler.

Onlara göre, eğer IMF'yle anlaşma imzalanıp 35 milyar dolar borç alınmazsa ve bu para hemen kendilerine verilmezse Türkiye ekonomisi
üç ay bile dayanamayacaktı ve 2008 yılının sonunu getiremeyecekti. Çünkü kriz lobicilerine göre, dış borçların ödenmesi mümkün değildi.

Kriz lobisinin ortaya çıkardığı, 'batarız, beraberimizde Türkiye ekonomisini de batırırız' gürültüsünün ardından tam dokuz ay geçti. Ne dedikleri gibi Türkiye ekonomisi battı ne de dış borçların ödenmesinde bir kriz çıktı.

Aksine çok fazla borçlu olduğu ileri sürülen
özel firmalar, her ay anapara ve faizleri dört milyar doları bulan dış borçlarını aksatmadan ödediler. Zaten kısa süre sonra özel sektörün dış borçlarının bir kısmının, şirketlerin sahiplerinin kendi şirketlerine verdikleri "back to back" krediler olduğu anlaşıldı. Eğer böyle olmasaydı, her ay yaklaşık dört milyar dolar borcun böyle tıkır tıkır ödenmesi mümkün olamazdı.

Peki, kriz lobisi niçin dünya ekonomik krizini sanki Türkiye'de çıkmış bir kriz havasına soktu? Bu sorunun cevabı aslında hiç de karmaşık değil.

Çünkü onların amacı geçmiş kriz dönemlerinde olduğu gibi borçlarını devletin sırtına yüklemekti. Ama AK Parti hükümeti, kamu maliyesi ve bankacılık sistemindeki sürdürülebilir yapıya güvenerek kriz lobisinin tuzağına düşmedi.

Hükümet, kriz lobisinin tuzağına düşmeyince, bu defa dış basında Türkiye ekonomisi hakkında olumsuz haberler yayımlatma yolu denendi. Yurtdışındaki bazı bankalara, Türkiye'nin 2009 yılında 120 milyar dolar döviz ihtiyacı olduğuna ilişkin asılsız beyanatlar verdirildi. Ardından bazı dünyaca ünlü iktisatçılara söylemedikleri sözler söyletildi, bu sözler Türkçeye tercüme edilerek, "Türkiye ekonomisinin iflas edecek ülkeler arasında olduğu" asılsız haberleri iç medyada da çıkartıldı.

Bütün kriz çıkarma gayretlerine ve dünya ekonomisindeki büyük daralmaya rağmen, Türkiye, yaşanan şiddetli küresel kriz ortamında fazla hasar almadan bu günlere geldi. Kriz lobisi, Türkiye ekonomisinin bu olumlu gidişinden rahatsız olduğu için, şimdi de IMF ile anlaşma yapılmazsa, bunun ekonomimiz için
iyi olmayacağı görüşünü sürekli olarak basında işlemeye başladı.

Oysa felaket tellallarının bütün çabalarına rağmen ekonomide açıklanan rakamlar oldukça umut verici. Önceki gün yayınlanan tüketici
güven

Tüketici güven endeksi, 2008 yılının kasım ayında yüzde 68,88 düzeyindeydi. Bu olumlu gelişme tüketicinin ekonomi hakkında iyimserliğinin arttığını bize gösteriyor.

Ayrıca işsizlik ödeneği talebinde de bir gerileme var Ocak ayında 78 bin 577 kişi olan işsizlik ödeneği başvurusu, şubat ayında 69 bin 677 kişiye, mart ayında ise 62 bin 97 kişiye geriledi.

Büyük sorun olarak gösterilen özel sektör kısa vadeli dış borçlarına gelince...

Özel sektörün kısa vadeli dış borçlan 2008 yılı sonunda 45,6 milyar dolardı. Nisan 2009'da kısa özel sektörün kısa vadeli borçlan 37,2 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki 12 ay içinde bu borçların ödenmesinde de ortada herhangi bir sorun görünmüyor. Özel sektör her ay 3,1 milyar dolar dış borcu zorlanmadan ödeyebilir.

Ekonominin en son rakamları da gösteriyor ki, hükümet, sağlam durup Hazine'yi kriz lobisine soydurmadığı takdirde, Türkiye ekonomisi sürdürülebilir durumda. Kimse endişelenmesin.

SÜLEYMAN YAŞAR

Kaynak

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Başbakan'ın söylediklerinden başkasına inanmıyorum kafam rahat o yüzden .Adamcağız sıyrılcaz dedi en az zararla dediğide çıkıyor yavaş yavaş..

croft

Doçent
Reaksiyon puanı
0
gayet doğru söylemiş abd battı sanki onları biz batırmışız gibi yaygara kopardırlar
kriz anına kadar işci çıkarması szö konusu olmayanşirketler birbir işci çıkardı
aha battık aha öldük gidin borç alın şunu yapın bunu yapın demekketen öteye gitmediler başta arzuhan yalçındağ
aslına bakarsanız belki bukadar bile ekilenmicektik ama okadar yayagara koparıldıki resmen psikolojik krize soktular insanları herkes geri çekilldi elindekini avcundakini üretime katmak yerine yastık altına koydu bi anda bu çığırtkanlar yüzünden üretim durucaktı
başbakanla bile dalga gectiler yok efendim nerde teğet geçmişmiş diye
başta kanal d ve star aydın doğan borccunu ödesin bu memlekette kriz falan kalmaz

joker10

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kaynak hükümetin gazetesi olunca okumaya bile gerek duymuyorum , zaten dünyanın süper ekonomisiyiz biz :)

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
kaynak hükümetin gazetesi olunca okumaya bile gerek duymuyorum , zaten dünyanın süper ekonomisiyiz biz :)

Kardeş sende bi salgırganlık var ama anlayamıyorum, yani böyle hükümet, akp falan duyunca kendini kaybediyorsun.

Biraz daha sakin olsan ?
Kaldıki haber böyle verilmiş, yani kaynak cumhuriyet gazetesi olsaydı da ben de ona laf etseydim sevinir miydin.

Saygı çerçevesinde lütfen.

joker10

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kardeş sende bi salgırganlık var ama anlayamıyorum, yani böyle hükümet, akp falan duyunca kendini kaybediyorsun.

Biraz daha sakin olsan ?
Kaldıki haber böyle verilmiş, yani kaynak cumhuriyet gazetesi olsaydı da ben de ona laf etseydim sevinir miydin.

Sayın saygıdeğer arkadaşım;

hâla anlamadın galiba ajanım ben , cumhuriyet gazetesinden gönderdiler:clap:

Muhalif'im ben, ordu yanlış yapsın ona da muhalifim , partiler falan da umrumda değil parti de tutmuyorum

Kaldı'ki haberin kaynağı hükümetin medyası ve neden bu haberin yapıldığı da ortada

saygılar sevgiler en güzel günler sizin olsun:)

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7

Muhalif'im ben, ordu yanlış yapsın ona da muhalifim , partiler falan da umrumda değil parti de tutmuyorum

Kaldı'ki haberin kaynağı hükümetin medyası ve neden bu haberin yapıldığı da ortada

Sürekli tek tarafa attığını görüyorum ondan böyle yazdım.
Muhaliflik aynı zamanda objektifliği gerektirir.

croft

Doçent
Reaksiyon puanı
0

Biraz daha sakin olsan ?

dimi yaa evet
cumhuriyet gazetesi olsa acaba nasıl bi tepki olurdu harbi merak eetiim

hani şöle küçük bi bölüm alsak :D:D:clap::clap:

eddiebg

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Batması ne alaka, başbakan kriz teğet geçecek dedi , geçti mi yoo gayet sürterek milleti geçti. Kendisi de bunu kabul ediyor zaten. :D

Erdoğan, küresel krizin teğet geçeceği sözleri de tekrarladı. Krizin Türkiye'yi etkileyeceğin ancak bundan en az zarar gören ülkelerden birinin Türkiye olacağınI söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Temkini tedbiri elden bırakmış değil. Krizin geride kaldığı iddiasında değiliz. Biz bu krizi en az zararla atlatan ülke olacağız. Bu yıl evelallah işin sonudur. Yılın sonunda parıltılarını göreceğiz. Bu iddiamı aynen devam ettiriyorum. Teğet geçecek diyorum. Aynen sürtünüp geçecek. Geçerken bize de tabiî ki zarar verecek. Olay budur."

İhbar edin merdiven altlarını basalım - 20.05.2009 - Politika - Yeni Şafak

Nnetmaniaa

Doçent
Reaksiyon puanı
7

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Evet hükümet medyası dünyanın en objektif medyası zaten :)

Edeb ya hu :( piliz

Yav kardeşim vallahi sana kıllığına yazmıoyorum bu cevapları ama ya anlatamıyorum yada anlamak istemiyosun.

Objektif derken, kaynak adına söylemedim bunu. Senin yorumların için dedim!

Yani muhalifim diyosun ya ama sadece zamana atıyosun ben bunun için demiştim. Yeri geldiğinde diğer tarafa da at objektiflik böyle olur.

Ben aksi tarafa attığını hiç görmedim !

joker10

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yav kardeşim vallahi sana kıllığına yazmıoyorum bu cevapları ama ya anlatamıyorum yada anlamak istemiyosun.

Objektif derken, kaynak adına söylemedim bunu. Senin yorumların için dedim!

Yani muhalifim diyosun ya ama sadece zamana atıyosun ben bunun için demiştim. Yeri geldiğinde diğer tarafa da at objektiflik böyle olur.

Ben aksi tarafa attığını hiç görmedim !

Yalnız saygıdeğer arkadaşım;
ben başka bir haber kaynağı göremiyorum buralarda , olsa onlarada yazıcam

abhr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
başbakanın açıklamalarını geçtik. gazeteyi de aha şu tarafa koyduuuk. Sonuca bakarsak ya hiç mi izan yok kardeşim. Ölüyoruz diyenlerin dediği çıktı mı ????_
. Ha mutlaka sıyrıklar yaralar aldık. Ama bir gazete şunu yazıyor diye gözünle gördüğünü kabul etmemek en basit tabirle nedir. Adını siz koyun. Bundan önceki tüm krizler iç kaynaklıydı. Olunca ülke sallanıyordu.Şimdi global kriz oldu . hasar ölümcül değil. Ali dedi veli dedi değil sonuçta bir gerçek var ortada. Kriz yönetimi iyiydi. Kabullenmesi bile bazılarının zoruna gidiyor.

turgay_1905

Asistan
Reaksiyon puanı
2
o kanal bu hükümetten öncede vardı.dünyada 100 zengin arasına giren işadamı olacak şahsiyetler yurtdışındaki bankalara değilde yurtiçindeki bankalara paralarını yatırsalar ülkemizde kriz diye birşey olmacaktı.imf den 15 -20 milyar $ için hükümeti uğraştırıyorlar.listeye girenlerin toplam parası 40 milyar$ gecer.anladınız siz onu.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Hükümet işini yapıyor... birileri kriz tellelığı yapıp bundan nemalanmaya çalışıyor... hatta daha çok kriz çıksın isteyenler bile var... çünkü onların oturma organları rahat...

Hatırlayın ne demişti İlhan selçuk...
"..Bugüne kadar Türkiye’de ekonomik kriz çıkmadı ama kapatma davasından sonra mutlaka kriz çıkar. Bunlardan kurtulmak lazım’"

Yani AKP gitsin de isterse ekonomik kriz olsun...
Şimdi bunun gibi düşünenler ya çok rahatlar ya da ne dediklerinin farkında değiller...
Bu gün kriz çıktığında İlhan Selçuk a bir şey olmuyor... o yine aynı parayı alıyor... işten atılma gibi bir derdi de yok... Hayat pahalılığı gibi bir derdi de...

Ama hükümeti devirmek için ekonomik kriz çıkmasını istiyor... AKP ile berber millet de ülke de batsın önemli değil yeter ki biz iktidara gelelim mantığı...

Arkadaşlar özellikle solcu ulusalcı arkadaşlar... Siz bu kadar mı rahatsınız?
Yani AKP gitsin diye milletin ekonomik krizden inim inim inlemesini isteyecek kadar mı rahatsınız? siz bu milletin içinden değil misiniz? olası bir kriz sizi etkilemeyecek mi?
O zaman nedir bu çabanız yırtılmanız.. Kriz çıksın diye parti kapatma davası açanlar hedeflerine ulaştığında AKP kapatıldığında kriz çıktığında sizin kazancınız ne olacaktı?

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1

dostum senin hayat felsefen nedir sürekli bi şeylere saldırmak her şeye önyargılı davranmak mı?
yaftalamadan düşün.

crazyboys90001

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanından çıkan sözleri dinleyin...Gerisi tellahlık yapar.İnanmayanlar olabilir.