Hangi meslekler işsiz bırakıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ANNE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Hangi meslekler işsiz bırakıyor?

458620100215105853901.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk kez eğitim durumu ve mezun olunan okullara göre işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK, ilk kez eğitim durumu ve mezun olunan okullara göre işsizlik verilerini açıkladı.

Hem anne babaların hem de üniversite sınavlarına hazırlanan gençlerin rüyası olan bilgisayar mühendislerinin yüzde 20'si işsiz. Bilgisayar mühendisleri en çok işsiz kalan meslek gruplarında ilk sıralarda.

TÜİK, ilk kez eğitim durumu ve mezun olunan okullara göre işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre en yüksek işsizlik oranı yüzde 31.3'le sosyal hizmetler okuyanlarda.

Ancak Türkiye için çok yeni bir meslek olan bu alanda sadece 24 bin öğrenci eğitim görmüş.

Yine bir başka yeni alan olan ulaştırma ve çevre korumada da sadece 20 bin kişi eğitim alırken, işsizlik oranı yüzde 21.1.

Uzun süredir eğitim verilen alanlardan sanatta işsizlik oranı yüzde 24.

Bilgisayarcıya iş yok!

İşsizlik oranında bilgisayar okuyanlar da başı çekiyor. Bilgisayar mezunlarının yüzde 20.6'sı işsiz. 178 bin bilgisayar eğitimi alan kişinin 55 bini hiç iş aramazken, 98 bini çalışıyor. 25 bin bilgisayar mezunu ise işsiz.

Buna karşın en düşük işsizlik oranı güvenlik hizmetleri alanında eğitim alanlarda görülüyor. Bu konuda eğitim görenlerin sadece yüzde 1.6'sı işsiz kalıyor. Güvenlik alanında eğitim alıp çalışan 94 bin kişiye karşılık sadece 2 bin kişi işsiz.

Sağlık da en az işsizlikle karşılaşılan sektörlerden. Sağlık alanında eğitim alanlar arasında işsizlik yüzde 4.

Hukuk eğitimi görenlerin yüzde 4.3'ü, veterinerlik eğitimi alanların yüzde 6.8'i işsiz.

Eğitim durumu ve işsizlik

Tabloya eğitim durumuna göre bakıldığında da ilginç bir sonuç ortaya çıkıyor. Türkiye'de okuma yazma bilmeyen 5 milyon 787 bin kişi bulunuyor. Bunların 4 milyon 698 bini iş aramayıp evinde otururken, 1 milyon 2 bini çalışıyor.

Okuma yazma bilmeyenler iş aramadıkları için işsiz sayılmadıklarından bu grupta işsizlik oranı yüzde 8.

Okul bitirmeyip okuma bilen 3 milyon 689 bin kişinin de 2 milyon 522 bini evde, 988 bini iş hayatında yer alıyor. Burada da işsizlik oranı yüzde 15.3.

İlkokul mezunu 19 milyon 84 bin kişinin 9 milyon 690 bini evde otururken, bu eğitim seviyesinde işsizlik yüzde 12.2.

Ortaokul mezunlarının yüzde 17.6'sı, genel lise mezunlarının ise yüzde 18'i işsiz.

GEÇEN YIL, EN SON MEZUN OLUNAN OKUL VE MEZUN OLUNAN ALANA BAKILDIĞINDA, EN FAZLA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 31,3 İLE SOSYAL HİZMETLER ALANINDA GERÇEKLEŞTİ

En son mezun olunan okul ve mezun olunan alana bakıldığında, geçen yıl, en fazla işsizlik oranı yüzde 31,3 ile sosyal hizmetler alanında gerçekleşti.

Sanat yüzde 24,1 ile ikinci sırada, ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma yüzde 21,1 ile üçüncü sırada yer aldı.

TÜİK ilk kez eğitim durumu ve mezun olunan okullara göre işsizlik verilerini açıkladı.

Buna göre, işsizlik oranında bilgisayar mezunları da başı çekerken, bilgisayar mezunu olanların işsizlik oranı yüzde 20,6 olarak gerçekleşti. Gazetecilik ve enformasyon mezunlarının yüzde 19,1'i işsiz kalırken, lise mezunlarının da yüzde 18'i işsiz.

-EN ÇOK İŞ BULANLAR GÜVENLİKÇİLER-

En az işsizlik oranının bulunduğu alan güvenlik alanında eğitim alanlarda yaşanırken, bu alanda işsizlik oranı yüzde 1,6 oldu. Sağlık alanında eğitim alanların yüzde 4'ü, hukuk eğitimi görenlerin yüzde 4,3'ü, veterinerlik eğitimi alanların yüzde 6,8'i işsiz.

Okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 8'i, okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenlerin yüzde 15,3'ü, ilkokul mezunlarının yüzde 12,2'si, ilköğretim, ortaokul ve orta dengi mesleklerde eğitim alanların yüzde 17,6'sı, genel lise mezunlarının da yüzde 18'i işsiz.

Meslek lisesi, yüksekokul veya fakülte mezunlarının işsizlik oranı ise yüzde 13,5 olarak gerçekleşti.

Kaynak

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
E napcaz biz kaldık ortada baksana :D

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Haydaa :D Bilgisayar Mühendisliğini mi bıraksam ne yapsam ya :D.

Dehcik*

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Onun için hukuk okuyun, gidin bide yazılım eğitimi alın miss.

bug

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Power supply nedir bilmeyen adamlar mezun olursa böyle olur.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Dehcik hem avukat hem yazılımcı mı olacaksın anlamadım.

İşinde iyiysen her türlü iş bulursun. yok ortalama bir adamsan ortalamada kalırsın. Sen şartları değil, şartlar seni belirler..

vayt

Asistan
Reaksiyon puanı
5
ben hemen söyliyim inşaat mühendisi, niye diye soracak olursanız;

1- mezun sayısı fazla
2- işe girerken en az 3-5 yıl tecrübe istiyorlar ( millet nasıl tecrübe sahibi olacaksa )
3- diğer mesleklere nazaran çok düşük maaşlar söz konusu

bunlara daha ekleyecekler vardır elbet...

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Gerçekten inşaat mühendisi mezunu çok fazla,makinede çok fazla.Bilmiyorum yurt genelinde bütün üniversiteler öyle mi ancak YTÜ'de aşırı bir makine mühendisi topluluğu var.Kontenjan artışları iyi mi oldu kötü mü oldu bilinmez.Makine Mühendisliği 2. sınıftaki arkadaşlarım şimdiden kara kara düşünmeye başladılar.Bu kadar mezunun arasından bize nasıl sıra gelecek diyorlar.

Gerçi çoğu kişiye göre garanti meslek denilen,gelecek var denilen Bilgisayar Mühendisliği oran olarak en çok işsiz bırakan bölümmüş.Çok ilginç gerçekten.

vayt

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Gerçekten inşaat mühendisi mezunu çok fazla,makinede çok fazla.Bilmiyorum yurt genelinde bütün üniversiteler öyle mi ancak YTÜ'de aşırı bir makine mühendisi topluluğu var.Kontenjan artışları iyi mi oldu kötü mü oldu bilinmez.Makine Mühendisliği 2. sınıftaki arkadaşlarım şimdiden kara kara düşünmeye başladılar.Bu kadar mezunun arasından bize nasıl sıra gelecek diyorlar.

Gerçi çoğu kişiye göre garanti meslek denilen,gelecek var denilen Bilgisayar Mühendisliği oran olarak en çok işsiz bırakan bölümmüş.Çok ilginç gerçekten.

aslında bilgisayar mühendislerinin yazılım dalında biraz daha şansları var

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Yazının son kısmını, alıntılanan site güncelleyince bende konuyu güncelledim. :)

ambience

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayar Mühendisliğinde bence bu rakamların oluşma sebebi tatminsizlik buda bil. müh. mezunu olanları kendi işlerini yapmaya yöneltiyor... Bu konuda yazılım bilgisi iyi olanlar zaten freelance işler yapıyor. İnşaat müh. ve makine müh. ise iş bulma ihtimali Bilg. müh. den fazla çünkü bizim ekonomimize baktığınızda inşaat sektörü ve makine sektörü, Teknoloji sektörüne göre iyi durumda... Borsa daki şirketleri incelerseniz teknoloji şirketlerinin az olması dikkat çekiyor. Çimento şirketleri teknoloji şirketinden fazla.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
buradan çıkarılacak ders nedir ?

her işi yaparım abiciler işsiz kalmıyormuş :D

fobyram

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ya benim hayallerim vardı. :D
acaba hiç başlamasam mı?

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Bilgisayarcı olupta işsiz kalan görmedim çevremde.Bu TÜİK'in dedikleri ne kadar doğru

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
en iyisi tıp doktoru olmak

Kazanmak kolay mı?

---------- saat 20:34 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:31 eklenmişti ----------

Bilgisayarcı olupta işsiz kalan görmedim çevremde.Bu TÜİK'in dedikleri ne kadar doğru

TÜİK'in istatistik verilerinin büyük bölümünü Bilgisayar Programcılığından mezun olanlar oluşturuyor. Buralara sınavsız geçiş yapan birçok kişi kalitenin düşmesini sağladı.

Birde hoca ve alt yapı yetersizliği üstüne gelince bu okullardan mezun olanların çoğu ya işsiz, ya da kendi meslekleriyle uğraşmıyorlar.

LWMP

Doçent
Reaksiyon puanı
3
en iyisi tıp doktoru olmak
18-19 yasında liseyi bitirdikten sonra 6 yıl tıp okursan 25-26 yasında olursun tabıkı bırde kalırsan sınıfta, 30 yasını bulursun yas otuz yolun yarısı eder:)

Bir de uluslar arası ılıskıler ve sıyası bılım okuyanların cogu diplomatlık noter hukuk ıslerınde degıl baska yerlerde calısıyorlar buda en cok ıssız bırakan bır meslek degıl gıbı gozukmesede bızım ulkede temelı yok

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
18-19 yasında liseyi bitirdikten sonra 6 yıl tıp okursan 25-26 yasında olursun tabıkı bırde kalırsan sınıfta, 30 yasını bulursun yas otuz yolun yarısı eder:)

doktor olup da atanmayan yok ama. pratisyeni bile kaç bin lira maaş alıyor

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Hemsireler de issiz kalmiyor.

Özellikle uzman hemşirelerin Amerika'da doktorlardan daha fazla kazandığını belirten bir haber okudum.

İlgili Haber.

Gerçekten Türkiye'de sağlık meslek yüksek okulundan mezun olan sağlıkçı arkadaşlarımızın işsiz olanını görmedim. Sanırım bir Tıbbi sekreterlik alanında bir sıkıntı var. Onun dışında hazır ekmek kapısı ... :)

de Cuellar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Evet dogrudur saglik calisanlari pek issiz kalmazlar. Ama gun boyunca ugrasmak zorunda kaldiklarini dusununce herkesin yapamayacagi isler gibi geliyor.

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Evet dogrudur saglik calisanlari pek issiz kalmazlar. Ama gun boyunca ugrasmak zorunda kaldiklarini dusununce herkesin yapamayacagi isler gibi geliyor.

Bir zamanlar sağlık sektöründe çalışdıydım. Nasıl iş yaptıklarını az çok bilirim.... İşini hakkıyla yapanda çok, ama tabiri caizse yan gelip, yatanda fazladır.

Her meslekte işinin hakkını vermeye çalışırsan o iş zordur. Bir emek ve uğraşı ister. Bu açıdan baktığımda kolay veya zor meslek diye bir ayırıma girmem.

de Cuellar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bir zamanlar sağlık sektöründe çalışdıydım. Nasıl iş yaptıklarını az çok bilirim.... İşini hakkıyla yapanda çok, ama tabiri caizse yan gelip, yatanda fazladır.

Her meslekte işinin hakkını vermeye çalışırsan o iş zordur. Bir emek ve uğraşı ister. Bu açıdan baktığımda kolay veya zor meslek diye bir ayırıma girmem.

Muhakkak, her meslekte tembeller ve caliskanlar vardir da baska hicbir meslekte kolu kopmus bir kazazedeye ilk mudahele etme durumu olmaz sanirim. Bayagi saglam sinir sistemi lazim...

ANNE

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
75
Muhakkak, her meslekte tembeller ve caliskanlar vardir da baska hicbir meslekte kolu kopmus bir kazazedeye ilk mudahele etme durumu olmaz sanirim. Bayagi saglam sinir sistemi lazim...

Bende merak etmiştim. Sağlık çalışanları en acılı olaylara müdahale ediyorlar. Bunlar hiç etkilenmiyorlar mı? Araştırdığımda bununla ilgili çalışmaları gördüm. Nette araştırsanız bulursunuz. Yani;

Sağlıkçılarda zamanla bu tür acılı olaylara karşı bir refleks gelişiyor. Olaylardan etkilenmeyecek duruma geliyorlar. Olay tamamen psikolojik. Hani; çevremizde bazı insanlara deriz ya; " arkadaş, bu adam ne kadar duygusuz ... " İşte aynı durum, sağlıkçılarda meydana geliyor. Tabi ki; zamanla...

Yoksa o mesleği devam ettirmeleri mümkün değil. Düşün siz eğer hayatınızda hiç inşaat işçiliği yapmamışsanız 30 yaşından sonra kesinlikle o işle uğraşamazsınız. Bünyeniz kaldırmaz. Hâlsiz düşersiniz.

Ama çocukluktan ezilen biri belli bir yaşa geldiğinde ona sadece günün yorgunluğuymuş gibi gelir. Akşam yatıp, sabah kalktığında bütün yorgunluğunu atar. Ancak diğeri ise hasta düşer.

Her meslekte alışma zamanı vardır. Belli bir süreden sonra normal rutin işlemler gibi gelir. O sektörde de çalıştığım için daha iyi müşahade ettiğimden biliyorum.

Gorkem

Profesör
Reaksiyon puanı
1
hayatım okumak la geçti :D:D işsizliğe inat okumaya devam :d