Hangi Linux Kullanabilirim ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AirLife
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AirLife

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
20
Biraz araştırdım bir çok linux sürümü var. Pekte bilgim yok açıkcası. Biri de yazmış "Linux'a girince bağımlısı olur, bırakamazsın" diye. Merak ettim baya. Ama neyi kuracağımı bilemedim. Daha çok aradığım performans ve macOS görünüm tarzı. Bunlara uygun bir sürüm mevcut mu ? Ve Windows'un yanına kurabilir miyim ? Şu an Hackintosh ve Windows kurulu bilgisayarımda.

Ve çok merak ettiğim bir kaç soru. Neden Linux kurmalıyım, ne özelliği var ? Kullanmam için hack, programlama, yazılım bilmem gerek mi ? Yoksa zevkine de kullanmalı mıyım ?

Doom99

Asistan
Reaksiyon puanı
108
Windows içinde sanal makineye (VirtualBox) Xubuntu kurup deniyebilirsin.

Son düzenleme:

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Biraz araştırdım bir çok linux sürümü var. Pekte bilgim yok açıkcası. Biri de yazmış "Linux'a girince bağımlısı olur, bırakamazsın" diye. Merak ettim baya. Ama neyi kuracağımı bilemedim. Daha çok aradığım performans ve macOS görünüm tarzı. Bunlara uygun bir sürüm mevcut mu ? Ve Windows'un yanına kurabilir miyim ? Şu an Hackintosh ve Windows kurulu bilgisayarımda.

Ve çok merak ettiğim bir kaç soru. Neden Linux kurmalıyım, ne özelliği var ? Kullanmam için hack, programlama, yazılım bilmem gerek mi ? Yoksa zevkine de kullanmalı mıyım ?
Deepin var macOS görünümlü.

OzgunPr

Asistan
Reaksiyon puanı
207

linux mint cinnamonu deneyin bence. en kullanıcı dostu dağıtımlardan birisi.

kurulum için de ayrıntılı bir rehberi var, inceleyebilirsiniz.

ben cinnamon masaüstünü ve xfce masaüstünü bir arada kullanıyorum. cinnamon oldukça özelleştirilebilir ve güzel görünümlü bir masaüstü ortamı. xfceye hafif bir sürüme ihtiyacım olunca geçiş yapıyorum.

cinnamonun görünümü çok kolay biçimde değiştirebilirsiniz. https://forum.shiftdelete.net/attachments/cinnamon-png.83692/

linux kullanmak için kod/komut bilgisine gerek yok. çoğu modern dağıtım ile komut satırına gerek kalmadan işlerinizi halledebilirsiniz.

öncelikle linux/linux dağıtımları özgür ve açık kaynak kodludur. bu her şeyden önce güven ve güvenlik anlamna gelir. linux dağıtımlarında bulunan açıklar çok hızlı kapatılır, hatta bir çok açığın daha haberi yapılmadan depoya güncellemesi eklenir. kaynak kodları gözönünde olduğu için, bir çok geliştirici tarafından kontrol edilir.

linux'la birlikte gnu'dan da bahsetmek lazım. gnu, özgür yazılım projelerinin kaynağı olmuştur. gpl ile lisanslanmış bir yazılım, yazılımı tamamen sizin yapar. herhangi bir kullanım ve değiştirme kısıtınız yoktur. linux dağıtımları da bu özelliği ile herkesindir, katkıcılar dahil kimsenin malı değildir, evrenseldir. böyle güzel bir düşünceden kaynak almış bir işletim sistemini kullanmak bence yeterli bir nedendir.

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,246
Ubuntu en iyisi sayılır. Görünüm olarakta yazılımsal açıdanda 1 numara denebilir çünkü Debian tabanlı.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Daha önce 1-2 defa Ubuntu, Pardus vs. kurmuştum ama alışamadığımdan tekrar dönmüştüm Windows' a.

Bu aralar artık oyunlardan soğuduğum için tekrar Linux Mint kurarak kullanmaya başladım. Bugün 3.günüm. Hem görünüm hem hız açısından hiç sorun yok. Kendi uygulama deposunda hemen hemen herşey mevcut.
Pek anlamam bu Linux' tan ama hepsi birbirinin aynısı gibi. Deneyerek bulabilirsin bence.