Hangi Linux dağıtımını seçmeliyim?

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106

Premeditated

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
eğer windows 7 den linux'e geçeceksen ilk önce zorinos kur orada mantığı kavra sonra diğer dağıtımlara bakarsın. zorin os ubuntu tabanlıdır kurulumu basittir. Ama tavsiyem her zaman ubuntu
Ubuntu özgür olduğu zaman kurarım. :) ZorinOS hoşuma gitmiyor. Bir kaç sefer Arch Linux kurulumu yaptım. Onun dışında linux mantığı gayet basit, dağıtıma göre değişik yapılandırmalar içerebiliyor. Neyse, tüm yorumları da okursan ne demek istediğimi anlayacaksın. Tavsiyeler için teşekkürler [MENTION=225360]unsur[/MENTION] :)

Reaksiyon puanı
24
Ubuntu özgür olduğu zaman kurarım. :) ZorinOS hoşuma gitmiyor. Bir kaç sefer Arch Linux kurulumu yaptım. Onun dışında linux mantığı gayet basit, dağıtıma göre değişik yapılandırmalar içerebiliyor. Neyse, tüm yorumları da okursan ne demek istediğimi anlayacaksın. Tavsiyeler için teşekkürler [MENTION=225360]unsur[/MENTION] :)
Hocam abartmayın şu Ubuntu meselesini. Stallman abi bir şey dedi diye düşman belirlemeyin hemen. Ubuntu'nun yaptığının bin katını Goole yapıyor ama kimsenin umurunda değil. La adamlar ne tarz müzik dinlediğinden girdiğin haber sitesinde kadar depoluyor siz unitydeki arama çubuğunu dert etmişsiniz. İstersen o özellik kapatılabiliyor, haberiniz olsun. Ayrıca hangi dağıtım var yüzde yüz özgürde Ubuntu özgür değil yanlarında? Linux Mint çok daha fazla kapalı kaynak yazılım içeriyor.

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Hocam abartmayın şu Ubuntu meselesini. Stallman abi bir şey dedi diye düşman belirlemeyin hemen. Ubuntu'nun yaptığının bin katını Goole yapıyor ama kimsenin umurunda değil. La adamlar ne tarz müzik dinlediğinden girdiğin haber sitesinde kadar depoluyor siz unitydeki arama çubuğunu dert etmişsiniz. İstersen o özellik kapatılabiliyor, haberiniz olsun. Ayrıca hangi dağıtım var yüzde yüz özgürde Ubuntu özgür değil yanlarında? Linux Mint çok daha fazla kapalı kaynak yazılım içeriyor.
Trisquel zamanında az kullanmamıştım lxde ile birlikte

Premeditated

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ubuntu'ya çok büyük ön yargım var. Dediğim gibi amazon ortaklığını bitirsin ve yazılım marketindeki ücretli yazılımlardan arınsın o zaman tekrardan kullanırım Ubuntu'yu.
@Necefli Maşrapa

Reaksiyon puanı
24
Trisquel zamanında az kullanmamıştım lxde ile birlikte
He doğru öyle kimsenin adını sanını bilmediği ama GNU'nun kendi sitesine koymayı ihmal etmediği dağıtımlar var. :D

Ubuntu'ya çok büyük ön yargım var. Dediğim gibi amazon ortaklığını bitirsin ve yazılım marketindeki ücretli yazılımlardan arınsın o zaman tekrardan kullanırım Ubuntu'yu.
@Necefli Maşrapa
Ama bu şeyler o kadar zararlı olmayan şeyler. Amazonla olan kısmı GUI'de çok kolay bir özellikle kapatabiliyorsunuz. Mağazadaki paralı yazılımlar olayı ise Linux'un artık gerçekten ciddi bir boyut aldığını gösteriyor. Bence iyi bir şey, ayrıca her önüne gelen yazılım paralı değildi hatırladığım kadarıyla. Düşünsenize paralı bir yazılım yarın öbür gün Linux için çıkıyor ancak dağıtım depoları paralı yazılımlara destek vermediği için bir türlü dağıtım depolarına giremiyor.

Ayrıca Ubuntu'da böyle şeyler olmasa Canonical nasıl ayakta duracak? Ubuntu projesinin ardında çok çok fazla geliştirici var ve bu ekip bir tek bağışlarla ayakta durmuyor. Böyle atılımlar yapması pekala oldukça mantıklı. Bunun karşısında Linuxçuların pazarda büyük söz sahibi olduğu için saygıyla baktığı Google Canonical'dan bin kat daha beter şeyler yapıyor. Linux dünyasında Google'a kafa tutabilecek bir tek Canonical ve Mozilla olduğunu varsayarsak, bırakın istediklerini yapsınlar.

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Ya zaten biz programların parayla olmasına laf etmiyoruz ama o search dock aynı zamanda oraya yazılan şeyleri amazona gönderiyor biliyorsun ki bildiğin spyware kapatabiliyorsun ama haberi olmayanlar da var bundan bu o yüzden sevmiyoruz zaten unityi de oldum olası sevememişimdir

Premeditated

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ya zaten biz programların parayla olmasına laf etmiyoruz ama o search dock aynı zamanda oraya yazılan şeyleri amazona gönderiyor biliyorsun ki bildiğin spyware kapatabiliyorsun ama haberi olmayanlar da var bundan bu o yüzden sevmiyoruz zaten unityi de oldum olası sevememişimdir
Arch Linuxta bumblebee kurulumu yaptım fakat çalışmıyor yardım eli lazım :)
Kod:
[mert@archlinux ~]$ optirun glxgears
[ 4555.479950] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
[ 4555.480052] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?
[mert@archlinux ~]$

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Kod:
[mert@archlinux ~]$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520M] (rev a1)

[mert@archlinux ~]$ pacman -Qi nvidia-utils

İsim                       : nvidia-utils
Sürüm                      : 346.35-2
Açıklama                   : NVIDIA drivers utilities
Mimari                     : x86_64
URL                        : http://www.nvidia.com/
Lisanslar                  : custom
Gruplar                    : Hiçbiri
Sağladıkları               : Hiçbiri
Bağımlılıkları             : xorg-server
Opsiyonel Bağımlılık(lar)  : gtk2: nvidia-settings [kuruldu]
                             xorg-server-devel: nvidia-xconfig
                             opencl-nvidia: OpenCL support [kuruldu]

İhtiyaç Duyan Paket(ler)   : nvidia  nvidia-lts
İsteğe bağlı    : Hiçbiri
Çakıştığı Paket(ler)       : Hiçbiri
Değiştirdiği Paket(ler)    : Hiçbiri
Kurulum boyutu   : 129,14 MiB
Paket Sorumlusu            : Sven-Hendrik Haase <sh@lutzhaase.com>
Derlenme Tarihi            : Paz 18 Oca 2015 23:29:18 EET
Kurulum Tarihi             : Cts 07 Şub 2015 07:37:13 EET
Kurulum Sebebi             : Başka bir paketin bağımlılığı olarak kurulmuş
Kurulum Betiği             : Evet
Doğrulayan    : İmza

[mert@archlinux ~]$ pacman -Qi nvidia

İsim                       : nvidia
Sürüm                      : 346.35-5
Açıklama                   : NVIDIA drivers for linux
Mimari                     : x86_64
URL                        : http://www.nvidia.com/
Lisanslar                  : custom
Gruplar                    : Hiçbiri
Sağladıkları               : Hiçbiri
Bağımlılıkları             : linux>=3.18  linux<3.19  nvidia-libgl
                             nvidia-utils=346.35
Opsiyonel Bağımlılık(lar)  : Hiçbiri
İhtiyaç Duyan Paket(ler)   : Hiçbiri
İsteğe bağlı    : bumblebee
Çakıştığı Paket(ler)       : Hiçbiri
Değiştirdiği Paket(ler)    : Hiçbiri
Kurulum boyutu   :   4,24 MiB
Paket Sorumlusu            : Tobias Powalowski <tpowa@archlinux.org>
Derlenme Tarihi            : Cum 30 Oca 2015 14:30:37 EET
Kurulum Tarihi             : Cts 07 Şub 2015 08:20:00 EET
Kurulum Sebebi             : Doğrudan kurulmuş
Kurulum Betiği             : Evet
Doğrulayan    : İmza

[mert@archlinux ~]$ lsmod | grep nvidia
[mert@archlinux ~]$ pacman -Q xf86-video-nouveau
xf86-video-nouveau 1.0.11-2
[mert@archlinux ~]$ pacman -Q bumblebee
bumblebee 3.2.1-8
[mert@archlinux ~]$

Diğer çıktılarda böyle.

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
[MENTION=436449]Premeditated[/MENTION] Bumblebee servisi başlamamış önce onu başlat

Reaksiyon puanı
24

Bir yerde mantıklısın. Sonuçta GNU felsefesinin en ileri emek yiyenlerinden Ubuntu. Ama yine de bu kadar düşman kesilmesine karşıyım ben. Hakkını vermek gerek bu elemanların. Bu arada Unity o kadar fena değil ya, sevmiştim ben. =) Ancak dosya yöneticisi her ne zıkkımsa F4'e basıp konsolun açılmadığını görünce koşa koşa KDE yükledim, alışkanlık. :D

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Bir yerde mantıklısın. Sonuçta GNU felsefesinin en ileri emek yiyenlerinden Ubuntu. Ama yine de bu kadar düşman kesilmesine karşıyım ben. Hakkını vermek gerek bu elemanların. Bu arada Unity o kadar fena değil ya, sevmiştim ben. =) Ancak dosya yöneticisi her ne zıkkımsa F4'e basıp konsolun açılmadığını görünce koşa koşa KDE yükledim, alışkanlık. :D
Düşman değilim sadece bu spyware kısmını beğenmiyorum zamanında onun yerine Debian yüklemiştim ama ne zaman Debian yüklesem hep bozuk paketler yüzünden sistem elimde kalırdı artık Debian ile alâkalı her şeyden uzak duruyorum.

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Arch kurulumu yaparken farklı bir driver yüklemişim onunla çakışıyor bumblebee nasıl kaldırıcam o driverı?
driverın adını bul sonra da
pacman -R driver_adı yazarak kaldırırsın bağımlılık hatası verirse -Rsc yaz onun yerine olmazsa karalisteye de alabilirsin

Premeditated

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
driverın adını bul sonra da
pacman -R driver_adı yazarak kaldırırsın bağımlılık hatası verirse -Rsc yaz onun yerine olmazsa karalisteye de alabilirsin

pacman -R denedim yemedi ardından pacman -Rsc denedim ve komple sistemi sildi :D
neyse linux mint 17.1 x64 rebecca cinnamon çıkmış onu indirip kurdum diğer pcden gayet stabil :D bir daha arch linux ile kafamı bozmayı düşünmüyorum :D

Reaksiyon puanı
24
pacman -R denedim yemedi ardından pacman -Rsc denedim ve komple sistemi sildi :D
neyse linux mint 17.1 x64 rebecca cinnamon çıkmış onu indirip kurdum diğer pcden gayet stabil :D bir daha arch linux ile kafamı bozmayı düşünmüyorum :D

Bence yaklaşma bile Arch'a marça. :D Son kullanıcı için olanlardan şaşmayacaksın. :D

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
Neyi siliyor diye bir bak önce ama değil mi boşuna sormuyor sana devam edeyim mi diye

Premeditated

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Reaksiyon puanı
24
Yazıcı kurmak zor değil ki bende HP yazıcı var önce cups'ı indiriyorum sonra da hplip sürücüsünü gerekli ppd dosyasını seçiyorum tamamdır
Aynı şeyleri bende yapmıştım da en son etapta salakça bir hata alınca canım sıkıldı bıraktım. Yarın tekrar bakarım, sağolun. :)