Hangi İşletim Sistemi ?

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Selamun Aleyküm.

Arkadaşlar,ben yeni bir işletim sistemi kurmak istiyorum.:)

Sistem özelliklerim şunlardır;

CBOX-PANDERA-E300-E5400-2-7GHz-2G-320G-HD3650__25147149_0.jpg

Ram 2 gb
512 mb ekran kartı (Nvidia G-Force)
320 gb Hdd
Intel®Pentium® Dual Core İşlemci E5300
(2.6 GHz , 2 MB L2 Cache, 800 FSB)

Şu an Windows 7 kullanıyorum.

Tavsiyelerinizi beklliyorum,Wİndows haricinde işletim sistemleri olursa sevinirim.:)

Linux,Pardus,Ubuntu,Kubuntu vs.vs.:D Şöyle görünümü şık,pc'yi uçuracak bişey olsun.:)

Teşekkürler.:)

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
146
Linux yeni kuracaksan ki yeni kuracak biri gibi yazmışsın, ubuntu dan başlamalısın kesinlikle. Diğerlerinde başlarda çok zorlanırsın. Yinede gnome3 çıkıcak yerinde olsam ubuntu içinde yıl başını beklerim.

İlk kurduğunda altta üstte 2 tane düz renk çubuk gelecek, standart görselliği bu. Ama uğraşırsan, eklentiler ile Windows 7 den daha görsel hale getirebiliyorsun.

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Evet yeni kullanıcıyım.:)

İnternette ufak bir araştırma yaptım ve,Pardus sanki en makulu gibi göründü.Şu anda indiriyorum.:D 10 dakka kaldı bitmesine..:) Pardus Grenticus Eremita 2009 çıkmış onu indiriyorum.:)

Ubuntuya da baktım pek fena değil aslında.:)

O kadar zorlanırım dersen,yinede bi düşünmek lazım.:D

yusher

Profesör
Reaksiyon puanı
12
mac OS kur kurabilirsen :D

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Sırasıyla:
1- ZorinOS (Ubuntu tabanlı),
2- Linux Mint Gnome (Ubuntu tabanlı),
3- Pardus (KDE masaüstü ortamı RAM ve işlemciye şınav çektirebilir.)

redoano

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Kesinlikle Ubuntu derim. Pardus uçurmaz, kasabilir

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Sırasıyla:
1- ZorinOS (Ubuntu tabanlı),
2- Linux Mint Gnome (Ubuntu tabanlı),
3- Pardus (KDE masaüstü ortamı RAM ve işlemciye şınav çektirebilir.)

ZorinOS Türkçe değil galiba Türkçesi varsa link verebilirmisn ?

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Tabii ki Türkçe :yes:
Ubuntu ve Ubuntu tabanlı olan bütün dağıtımlar için tam Türkçe desteği var.

Sisteminize göre 32 bit / 64 bit tercihi yaparak uygun sürümü indirebilirsiniz..

Zorin OS>SDN Forum

Reaksiyon puanı
189
İstediklerini hangisi karşılıyorsa o. Sonuçta işletim sistemi amaç değil araçtır. Kullanacağın yazılımlara göre işletim sistemini seçmelisin.

Ha dersen ki ben günlük nette gezicem, müzik dinleyip, film izlicem o zaman linux derim ama oyun dersen windows derim :)

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Beyler herkese önerileriniz için öncelikle teşekkürler.:)

Bugün Pardus 2009 çalışan cd'yi kurdum,hazır indirmişken deneyeyim dedim.:)En azından sistem adına bilgi sahibi olmak için.:D

Ve gerçektende Windows'un farkını hissettim.:D Bilmem belki alıştığımızdandır ama,hemen soğudum.Onun için,yine Windows 7 ile yoluma devam ediyorum.:D

Eğer,Linux işletim sistemi hakkında fikir sahibi olmak isteyen arkadaşlar olursa,önce çalıştırılan cd'yi indirmelerini tavsiye ederim.:D

Herkese hayırlı oruçlar,hayırlı günler.:yes:

yigido580638

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Çalışan cd yi kurmadan denemişsindir.

Öyle çalıştırılınca çok yavaş çalışıyor.

Pardusu biraz kurcalarsan hoşuna gidecektir.

Hızıda bu sistemle sana çok bi sorun çıkarmaz diye düşünüyorum..

Stizz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Çalışan cd yi kurmadan denemişsindir.

Öyle çalıştırılınca çok yavaş çalışıyor.

Pardusu biraz kurcalarsan hoşuna gidecektir.

Hızıda bu sistemle sana çok bi sorun çıkarmaz diye düşünüyorum..

Doğru ilk çıktığı zamanlarda Pardus kurmuş ve denemiştim güzel bir sistem fakat gözümüz windows'a alıştığı için bir garip geliyor hala bana.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Alşımadığın için direk kaldırmışsın. şöyle 2 - 3 gün takılsaydın öyle düşünmezdin :)

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Alşımadığın için direk kaldırmışsın. şöyle 2 - 3 gün takılsaydın öyle düşünmezdin :)

Bilmiyorum ama benim için Linux konusu kapandı.:D Windows bizi ektisi altına baya bi almış,farkettim şimdi :D

muratveb

Profesör
Reaksiyon puanı
56
MacOs Snow Leopard(10.6.3+>4) kur derim. Pc hem çok karizma duruyor hemde piyasadaki diğer işletim sistemlerinde yaptığın bir çok şeyi ondaki alternatiflerlede yapabiliyorsun. Ayrıca kasma yapmıyor sistemde. Denemeni öneririm. Kolay gelsin

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
MacOs Snow Leopard(10.6.3+>4) kur derim. Pc hem çok karizma duruyor hemde piyasadaki diğer işletim sistemlerinde yaptığın bir çok şeyi ondaki alternatiflerlede yapabiliyorsun. Ayrıca kasma yapmıyor sistemde. Denemeni öneririm. Kolay gelsin

Dostum Mac Pc'ye kurulmazki naptın sen :D

s3000

Asistan
Reaksiyon puanı
2
işletim sistemi kurma tek disketlik ms dos'ta takıl

Dj Rapix

Asistan
Reaksiyon puanı
6
iAtkos, Kalyway ve iDeneb'den haberin yok sanırım. Sen yenisin galiba :D

Buyur benden oku : Mac OS X Snow Leopard (iAtkos S3 v2) | Özgünce

Adamın yazısını okudum da pek bişey anlamadım.:) Şu olayın kurulumu felan acaba,nasıl oluyordur?

Tamamen Mac mı oluyor harbiden :D Adamın dediğine göre evet.:)

Bide donanım uyyuşmazlığı olabilir diyor,garanti vermiyor yani.

İlk msj'da benim sistem ve donanım özellikleri var.Acaba kafan yatarmı senin şu Mac işine ? :D

uma350

Profesör
Reaksiyon puanı
70
vista kur hiç kasmıyor..:dil::tt2:

:D:D:D

muratveb

Profesör
Reaksiyon puanı
56
Dostum Mac Pc'ye kurulmazki naptın sen :D

Kurulmaz olurmu üstat :D İstersen ben sana kendi PCmden bi ekran görüntüsü alıyım. Hemde MacOsx Snow Leopard 10.6.4 :D

O eskidendi artık uphuck ekibi sagolsun neredeyse her türlü pcye kurulur hale getirdiler Mac'i. :P

Reaksiyon puanı
189
Adamın yazısını okudum da pek bişey anlamadım.:) Şu olayın kurulumu felan acaba,nasıl oluyordur?

Tamamen Mac mı oluyor harbiden :D Adamın dediğine göre evet.:)

Bide donanım uyyuşmazlığı olabilir diyor,garanti vermiyor yani.

İlk msj'da benim sistem ve donanım özellikleri var.Acaba kafan yatarmı senin şu Mac işine ? :D

Orası benim blogum ve oradaki resim de benim masaüstü bilgisayarıma kurduğum mac os :) Donanım uydurabildiğin sürece sorunsuz ve güzel oluyor :) Kurulumu anlatmadım çünkü kuruluma başlamadan önce zaten anlatan bir döüman geliyor karşına :)

muratveb

Profesör
Reaksiyon puanı
56
Orası benim blogum ve oradaki resim de benim masaüstü bilgisayarıma kurduğum mac os :) Donanım uydurabildiğin sürece sorunsuz ve güzel oluyor :) Kurulumu anlatmadım çünkü kuruluma başlamadan önce zaten anlatan bir döüman geliyor karşına :)

Bak bu kardeşimde Hackintosh kullanıcısı :thumbup1:

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
cgrszone mac10.6.3 imajım var :) 8gb flash belleğimde var :D şimdi ben bu mac flash bellekten boot ederek nasıl kurabilirim söyle bakayım :) tabi biliyorsan
pis.png

muratveb

Profesör
Reaksiyon puanı
56
cgrszone mac10.6.3 imajım var :) 8gb flash belleğimde var :D şimdi ben bu mac flash bellekten boot ederek nasıl kurabilirim söyle bakayım :) tabi biliyorsan
pis.png

Bak ben sana küçük bi öneride bulunym. cgrszone kardeşim belkide daha iyi bilir ama benim normal masaüstü bilgisayarda 10.6.4 var. Ama laptop dvd okuyucum dandik olduğundan aynı dvd ile kurulumu laptopa yapamıyorum. Bende 8GB flash belleğe imajı disk utulity'deki Restore özelliğyle yazdırıyorum. Ve daha sonra elimdeki normal 10.6.3 dvd'si ilede acılısta chameleon sayesinde f8 ile bütün hard disk bölümlerini görebiliyorum. Yani orda istediğin hdd bölümünü boot etme imkanı sağlıyor. dolayısıyla orda flash belleği seçip boot ediyorum. DVD'den cok daha hızlı bi şekilde kurulum yapıyorum.

Yani demem o ki flash belleğe mac'in imajını yazdırabilmen için yine bir mac kurulu bilgisayar gerekiyor. Windowsta bu işi yapmak cok zor sanırım. Yada belkide imkansız.

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Bak ben sana küçük bi öneride bulunym. cgrszone kardeşim belkide daha iyi bilir ama benim normal masaüstü bilgisayarda 10.6.4 var. Ama laptop dvd okuyucum dandik olduğundan aynı dvd ile kurulumu laptopa yapamıyorum. Bende 8GB flash belleğe imajı disk utulity'deki Restore özelliğyle yazdırıyorum. Ve daha sonra elimdeki normal 10.6.3 dvd'si ilede acılısta chameleon sayesinde f8 ile bütün hard disk bölümlerini görebiliyorum. Yani orda istediğin hdd bölümünü boot etme imkanı sağlıyor. dolayısıyla orda flash belleği seçip boot ediyorum. DVD'den cok daha hızlı bi şekilde kurulum yapıyorum.

Yani demem o ki flash belleğe mac'in imajını yazdırabilmen için yine bir mac kurulu bilgisayar gerekiyor. Windowsta bu işi yapmak cok zor sanırım. Yada belkide imkansız.

peki nasıl kurucam bunu :) imaj dosyası 6gb :D

muratveb

Profesör
Reaksiyon puanı
56
peki nasıl kurucam bunu :) imaj dosyası 6gb :D

Dediğim gibi eğer çevrende, yakınlarında mac bir bilgisayar varsa bu adımları uygulayarak çok rahat bir şekilde flash belleğine bootable bir şekilde kurabilirsin. Zira ben kendimde öyle kuruyorum çünkü :)

Ve imaj dosyanın boyutu dikkatimi çekti. Normalde hackintoshlar bir dvd büyüklüğündedir. Yani en fazla 4.7 GB. Sanırım sendeki normal Mac . Onla kurulum yapamazsın zaten normal PC'ye. Intel/AMD için hack edilmiş Bir Mac imajı indir netten.

Mac Os Snow Leopard DVD nizin kaybolmasından ya da eskimesinden endişe ediyorsanız, Yahut harici bir diski Snow Leopard başlangıç DVD si haline getirmek istiyorsanız, bu yazıda ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. İhtiyacımız olanlar:

1-Generic lyada bilgisayarınıza ait bir Snow Leopard DVD si
2-Minimum 8 Gb Kapasiteye sahip bir usb stick disk
3-Ya da 8 gb ya da daha büyük bir harici Hard Disk (usb ya da firewire)
4-Mac Os 10.5 ve üzeri yüklü bir Apple bilgisayar.

Sırasıyla işlemler

1-Mac Os X Snow Leopard DVD sini bilgisayarınıza yerleştirin. DVD masaüstüne geldiğinde Applications>Utilities>Disk Utilities i açın.
2- Aşağıdaki ekran fotoğrafında gördüğünüz gibi DVD nin üzerine tıklayarak File>New Disk image From… menüsünü takip edin.

3-
Ardından karşınızda açıacak pencere aşağıdaki fotodaki gibi olacaktır. Burada dikkat etmemiz gereken durum DVD imajı masaüstüne kaydederken dosya adında yapacağımız değişikliktir. Bakınız 2 alttaki ekran fotosu

Dosya adında Küçük bir değişiklik görüyorsunuz. Bu değişikliği mutlaka yapın

4-
Disk imaj oluşma işlemi makinanızın hızına göre 15-30 dakika alacaktır. Ardından masaüstünde verdiğiniz isimle bir .dmg dosyası göreceksiniz. Dosyanın uzantısını iso olarak değiştiriniz (Mac OS X SL Install DVD.iso şeklinde)

5-
Snow Leopard DVD sini bilgisayarınızdan çıkarabilirsiniz. Disk utility nin sol tarafında Mac OS X Snow Leopard (ya da SL) Install DVD isminde bir dosya göreceksiniz. (bakınız alttaki foto) bu dosyayı tutarak masaüstüne bırakın ve oradan kaybolmasını sağlayın.

6-
Aynı yere masaüstünüzde bulunan iso uzantılı disk imajı sürükleyerek bırakın ve çift tıklayarak masaüstüne mount etmesini sağlayın. Mount işleminin ardından aşağıdaki fotodaki gibi bir görüntü oluşacaktır.

7-
Şimdi bootable olarak da kullanabileceğimiz usb stick disk ya da harici diskle ilgili işlemlere geçebiliriz. Ben bilgileri usb harici diske göre anlatacağım. Siz arzu ederseniz USB Stick diskte de uygulayabilirsiniz. Harici diski bilgisayarımıza bağladıktan sonra yine Disk Utilities i açın. Sol tarafta görünen diskinizi seçin ve Partition sekmesine geçin. Göreceginiz üzere benim diskim 40 Gb lık bir disk ve içinde dökümanlar dosyalar bulunuyor. (ÖNEMLİ NOT. BU İŞLEMLERİ YEDEKSİZ HD NİZDE UYGULAMANIZDAN KAYNAKLI SORUNLAR TÜMÜYLE SİZE AİTTİR)

8-Partition sekmesine geçerek diske tıklayın. Sol altta bulunan + işaretine tıklayarak Mac os X Snow Leopard install DVD sini yükleyeceğimiz alana 8 gb alan ayırın (7 gb da yeterli gelecektir)

9-
Sol alttaki options seçeneğine tıklayarak diskin GUID partition Table formatında olduğundan emin olun.

OK butonuna ardından apply butonuna tıklayarak diske gerekli alanın eklenmesini sağlayın.
Aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere Depo olan diski sadece yeniden boyutlandırılacağını dökümanların silinmeyeceğini program bildirecektir

10
-Artık harici diskimiz hazır. Az önce uzantısını iso olarak değiştirdiğimiz dosyayı Disk util in hemen sol tarafında görüyor olmanız gerekir. İki kez tıklayarak mount etmesini sağlayın ve Restore sekmesine geçin

11-
Mount işleminin ardından aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacaktır. Mount edilmiş diske sağ fare ile tıklayarak Set as Source seçeeğini tıklayın

12-
Az önce biçimlendirdiğimiz 8 gb lık diske de tıklayarak set as destination olarak işaretleyin (erase destanation kutucuğu işaretli kalacaktır). Bu işlem 10-20 dakika arasında sürecektir

13-
Son aşamamız ise Restore tuşuna basarak işlemin bitmesini beklemek olacaktır

İşlemin bitmesinin ardından aşağıdaki gibi bir görüntü elde edeceksiniz. Artıkharici diskinizi mac os X install DVD olarak kullanabilirsiniz.

Not 1 : Bu işlemin aynını Mac Os X Leopard (10.5) DVD sinde de aynen uygulayabilirsiniz. Bakınız alttaki fotoğraf

Alıntı

Bu yöntemi kendim birebir uygulayıp kurulum yapıyorum. O yüzden paylaştım.