Hangi AVM otoparkı ne kadar ücret alıyor?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
AVM otoparklarını 0-3 saat ücretsiz yapan yasaya rağmen...

sXMVDDr.jpg

laştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 2007 tarihli kararına göre, alışveriş merkezlerinin otoparkları 3 saate kadar ücretsiz. Fakat kentteki pek çok AVM’nin otoparkı ilk üç saat için vatandaştan para alıyor.

İşte AVM'lerin otopark tarifeleri...

Şikâyetler üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi de denetim yapıp 0-3 saat arasında otopark parası alan AVM’lere ceza kesiyor. Örneğin Levent’teki bir AVM’nin otoparkına aracını 2.5 saat park edip 5 lira ödemek zorunda kalan bir İstanbullunun İBB Beyaz Masa’nın Twitter hesabına twit atarak bu durumun yasal olup olmadığını sorması üzerine İBB hemen harekete geçti. Söz konusu AVM’nin otoparkı denetlendi ve 0-3 saat arasında para alındığı tespit edildi. Belediye ekipleri, bu şikâyete ilgili olarak AVM’nin otoparkına 582 lira idari para cezası uyguladı. İlgili AVM’nin otoparkına bugüne kadar 40 bin 174 lira ceza işlemi uygulandığı da belirtildi.

TOPLAM 453 BİN TL CEZA KESİLDİ

İZ siz olun, AVM’lere 0-3 saat arası otopark parası ödemeyin. 5 lira, 10 lira demeyin, para alan AVM’leri şikâyet edin. Alo 153’e yapacağınız ihbarların ardından İBB yetkilileri AVM’lerde denetim yapıp kurala uymayanlara ceza yağdırıyor. UKOME ve Beyaz Masa, bu konuda çok hassas davranıyor. Sosyal medyadan yapılan şikâyetler de anında dikkate alınıyor. İBB, UKOME kararına rağmen 0-3 saat arası otopark ücreti alan alışveriş merkezlerine bugüne kadar toplam 453 bin 509 lira idari para cezası kesti. 2013 yılı Ocak ayından bugüne karara uymayan AVM’lere 35 bin 211 lira idari para cezası yazıldı.

AVM’ler dava açmıştı

UKOME’nin 2007 tarihli kararı, AVM’ler tarafından yargıya taşınmış, İstanbul 2. idare Mahkemesi, AVM’lerin otopark ücreti alabileceği yönünde karar almış fakat hemen ardından yerel mahkemenin bu kararını Danıştay oybirliğiyle bozmuştu. Danıştay tarafından oybirliğiyle alınan o kararda çok açık şekilde, “Alışveriş ve ticaret merkezi gibi halkın kullanımına açık yerlerden yararlanan kişilerin, binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi ve otopark ihtiyaçlarının ticari amaç güdülmeksizin, binaya ait hizmet otoparklarından ve parselinden karşılanması ilgili mevzuatın gereğidir. Otoparklardan kısa süre için yararlanan kişilerden de ücret alınması nedeniyle bu otoparkların tercih edilmemesi ve parsel dışında otopark çözümü aranmasının trafiği olumsuz etkileyeceği de tabiidir. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir” denilmişti.

Kaynak

geçen gün Profilo avm'de 1 saatlik bedava süresini 2 dk aştım diye 5 liramı aldılar. üstelik benim saatime göre daha 8 dk süre kalmış olmasına rağmen. bugün zaten şikayet günüm, kaldırım istilacısı işportacılardan tutun da bir çok meseleye kadar cumartesi cumartesi belediyeyi şikayet mailine boğdum. bunun için de yazayım bir maili :P

7/24

Profesör
Reaksiyon puanı
51
Geçen 2 saat için 15 lira ödedim bundan sonra görür onlar ?

Bilgilendirme için teşekkürler

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
elinizi korkak alıştırmayın. şikayet edin bu gaspçıları.

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
hiç bir avm uymuyor iyi bir denetim şart, ama bu durumu suistimal edenlerde çok sayıda o da ayrı mesele

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
suistimal derken avm ile alakası olmayan diğer araçların park etmesinden bahsediyorsun herhalde? bildiğim kadarıyla aynı zamanda o araçların park etmesi için de bu kural çıkarıldı. yerleşim düzenimiz malum, hiç bir yerde araba park edecek yer yok, üstelik o avm ler babasının hayrına bedava yapmıyor, ödedikleri vergilerden düşülüyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...