Hafızayı zayıflatan birkaç ufak detay

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
Sık sık bir şeyleri unutuyorsanız, buna ne sebepten olan bazı detaylara dikkat etmelisiniz.
hafizayi-zayiflatan-birkac-ufak-detay.jpg

Unutkanlık hepimizin başına gelebilir. Doktor randevunuzu kaçırırsınız, arabanızı nereye park ettiğinizi unutursunuz hatta eşinizin doğum gününü bile unutabilirsiniz. İşte hafızanızın zayıflamasına neden olan birkaç ufak detay:
UYKUNUZU YETERİ KADAR ALAMAMAK
Bütün gece yatakta dönüp durduktan sonra hepimiz biraz sersemlemiş hissederiz. Haftasonu uykuya daha fazla zaman ayıracağınızı düşünerek ya da birkaç kahve içerek bu etkiden kurtulabileceğinizi düşünseniz de uykusuzluk uzun devre hafızanızı ağırbaşlı anlamda etkiler.
Birtakım araştırmalara göre uyuduğunuz sırada beyninizin hatıraları ve günlük olayları toplayan kısmı bu hatıraları uzun süreli hafızaya geçirmeye başlar. Bu senenin başlarında yapılan bir araştırma ise uyku eksikliğinin yanlış anılar oluşmasına ve kişinin kafasını karıştırmasına neden olduğunu ortaya koymuştur.
ÇOK FAZLA FOTOĞRAF ÇEKMEK
Instagram ya da başka sosyal medya kanalları için resim çekmediğimiz ve arkadaşlarımızla paylaşmadığımız günler yok denecek kadar azdır. Bu fotoğrafların hatıraları biriktirmeye yaradığını deriz fakat gerçekten öyle mi?
En nihayet hoşlandığınız bir şeye bir kamera lensi kullanmadan sadece gözlerinizle ne vakit baktınız? Fairfield Üniversitesi'nin geçen sene yayınladığı bir araştırmaya göre objelerin fotoğraflarını çeken insanlar, sadece bakan insanlara göre ayrıntıları hatırlamakta fazla daha çok zorluk çekiyor. Bu netice bize beyinin ayrıntıları ve hatıraları nasıl yakaladığını ve işlediğini gösteriyor.
ÇOK FAZLA STRES ALTINDA OLMAK
Baskı altında olduğunuz vakit vücudunuz kortizol denilen bir hormon salgılar. Bu hormon kilo alımı, yüksek kan basıncı, yürek hastalığı ve bellek kaybı gibi hastalıklarla ilişkilendirilir. Iowa Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre aşırı stres beyindeki iletişimi kopartıyor ve hafızalarımızın işlenmesine mani oluyor.
AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ
Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırmaya göre orta yaşlarda kazanılan aşırı alkol tüketimi alışkanlığı bilişsel zayıflamaya neden olur ve ileri yaşlarda hafızanızı kaybetme riskinizi ağırbaşlı anlamda yükseltir.
Araştırmacılar orta yaşlardaki erkeklerin 10 yıllık alkol tüketim alışkanlıklarını, alkol kullanmayan veya fazla az kullanan erkekler ile karşılaştırmış ve bellek kaybı oranlarının alkol tüketimiyle doğru oranda yükseldiğini ortaya koymuştur.

Aktifmedya

Mert Ahmet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
41
Fotoğraf çekme kısmı çok doğru, ben bir fotoğraf çekerken önce inceliyorum sonra çekiyorum :D En doğrusu bu siz de bu şekilde yapın :)