Hacker olduğunuzun farkında mısınız?

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
MP3'ü WAW'a çevirmek için internette bulduğunuz ve taratmadan bilgisayarınıza kurduğunuz program kabusunuz olabilir.

hacker.jpg


Çünkü ücretsiz program dağıtanlar, içerisine koydukları mini Truva Atı sayesinde bilgisayarınızın kapılarını açtırıyor, ardından onu suç örgütlerinin kullanımına sunuyor. Yakın zamanda Belçika polisi oturduğu yerden 10 bin bilgisayarı ele geçiren bir hackerı suç üzerinde yakaladı.

Bilgisayarımız bazen yavaşlıyor, işlem yapmakta zorlanıyor. Bu durumda aklımıza ilk gelen "Bilgisayarıma acaba virüs mü bulaştı?" sorusudur. Kendimizi rahatlatmak için "Ben internette çok dolaşan birisi değilim ki bilgisayarımda virüs bulaşsın!" der ve kullanmaya devam ederiz. Acaba bilgisayarımızın, başkaları tarafından ele geçirilip kullanılmasından dolayı yavaşladığını öğrensek ne yapardık?

CD, DVD, flash bellek gibi donanımlar ve internetten faydalanırken zarar görmemek için okur-yazar düzeyinde de olsa bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Çünkü bilgisayarda sanal dünya ile etkileşim içerisindeyiz; üretiyoruz ve üretilen bilgilerden yararlanıyoruz. Tıkladığımız e-posta eki veya internette bulup kurduğumuz MP3'ü WAW'a çevirme, şifresi kırılmış FTP, sıkıştırma programları gibi programlar, bilgisayarımızı kötü niyetli kişilerin kullanımına açabiliyor. Yani e-postaların, flash bellek, CD veya DVD'lerin masum olduğu söylenemez.

Kurduğunuz lisanssız programa Trojan, yani Truva Atı eklenmiş olabilir. Aslında Trojanlar, bilgisayara zarar vermiyor, dışarıdan gelecek saldırılar için bilgisayarın kapılarını açıyor. Açık kale kapısından girer gibi içeri sızanlar ise sizin bilgilerinizin peşinde olmayabiliyor. Trojan gönderen kişinin niyeti, cihazı kullanmak ise o zaman başınız belaya girebilir. Bilgisayarınızı, suç şebekelerinin kullanımına sunma işlemi olarak tanımlayabileceğimiz Bot.net'in bir parçası yapmak istiyorsa, o zaman işiniz daha zor. Çünkü bilgisayarınız uluslararası bir suç için kullanılan binlerce bilgisayardan birisi olabilir. Böyle bir durumda suçsuzluğunuzu ispatlamak için büyük çaba sarf etmeniz gerekiyor.

Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Murat Göçe, Bot.net'lerin bir parçası olmamak için internet kullanıcılarının bilinçli olmaları gerektiğini söylüyor.

Antivirüs kullanmanın zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Göçe, "Bilinçsiz kullanıcıların bilgisayarlarını ele geçiren hackerlar istedikleri gibi kullanıyor. Tanımadığım birisinden e-posta almam, gelse de açmam, bana antivirüs gerekmez diyenlerin bile bilgisayarı ele geçirilebiliyor. Bir Bot.net kullanıcısı bilgisayarı ele geçirdiğinde kaçakçılık yapabilir, havaalanlarının sistemlerine, büyük şirketlerin sistemine saldırabilir. Çocuk pornosundan silah kaçakçılığına her işte bilgisayarı kullanılabilir. Korunmasız bir bilgisayar kullanıcısı, bir suç şebekesinin farkında olmadan parçası olabilir. Geçenlerde bir Bot.net yakalandı. 10 bin bilgisayarı ele geçirip tek noktadan kumanda edebilen hacker, sistemi internet ortamında açık artırma ile birilerine satmaya çalışırken Belçika polisi, suç üzerinde yakaladı." diyor.

Ücretsiz antivirüsler işe yaramıyor

Murat Göçe, "Ücretsiz antivirüs markalarına, kuruldukları bilgisayarın kullanıcısının bilgilerinin artıkları bile yeterli oluyor. Kullanıcının hangi sitelere girdiğini ve ne tür alışveriş yaptığını bilseler onlara yetiyor. Bu bilgiyi kullanıyorlar. Kullanıcılar sisteme kaydolurken verdikleri e-posta adresine baksınlar, bir süre sonra internette arama yaptıkları konular ile ilgili reklamlar e-postalarına gelir. Toplanan bilgiler alışveriş pazarlaması yapanlara gönderiliyor. Eğer sık sık kitap araştırması yapıyorsanız ve 15-20 gün sonra kitap satan siteler ile ilgili e-postalar gelmeye başlayacaktır." şeklinde konuşuyor. Göçe, güncel tutmak gerektiğini, çünkü her gün 200 ile 500 arasında yeni virüs yazıldığını söylüyor.

Mobil dünya da virüs tehdidi altında

Hackerların en çok kullanılan sistemlere saldırdığına değinen Göçe, şunları anlattı: "Cep telefonlarında, Windows işletim sistemi olanlar saldırı tehdidi ile karşı karşıya ama yükselişte olan iPhone ve BlackBerry cihazları da bu tehdit ile yakın zamanda tanışacak. Pazar küçükken kimse dokunmuyor ama pazar büyüyünce hackerlar saldırmaya başlıyor."

ZAMAN
 

hasanmustafa

Asistan
Katılım
18 Ağustos 2008
Mesajlar
326
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
başlık yanlış olmuş hacker olduğunuz değil
hack olduğunuzun yada hacklendiğiniizin farkındamısınız olcaktı

her gördüğünğz programı indirmeyin hele antivirüs programınız
yoksa virüsler tranjenler pc nize çabucak bulaşabilir
 

tolgasal

Müdavim
Katılım
11 Eylül 2009
Mesajlar
1,115
Reaksiyon puanı
18
Puanları
0
Bende diyorum ne zaman hacker oldum. Gazete başlıkları gibi olmuş :)
 
Üst