Günün Sözü

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan pajero
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Bazı şeylerin gitmesine izin vermek işte bu nedenle çok önemlidir. Onları serbest bırakmak. Gevşek olanı kesmek. İnsanların hiç kimsenin işaretli kağıtlarla oynamadığını anlaması gerekiyor; bazen kazanırız ve bazen de kaybederiz. Hiçbir şeyi geri almayı bekleme, yaptıkların için takdir edilmeyi bekleme, ne kadar zeki olduğunun keşfedilmesini bekleme ya da aşkının anlaşılmasını. Daireyi tamamla. Gururlu, yetersiz ya da kibirli olduğun için değil, sadece artık onun senin yaşamında yeri olmadığı için. Kapıyı kapat, plağı değiştir, evi temizle, tozdan kurtul. Geçmişte olduğun kişi olmayı bırak ve şu anda kimsen o ol!

EmremYunus

Asistan
Reaksiyon puanı
2
kitabı tavsiye ediyorsan pc de okumak yerine almak isterim.

Bu sıralar "Tebrizli Şems / Aşkın Gözyaşları" kitabını da alıcam. tam olarak kitabın adını sanını yazarsan onu da alayım.

---------- Post added at 11:52 ---------- Previous post was at 11:48 ----------

Galiba hepimiz o Sevgilinin sınamasında sınıfta kaldık. Başkasıyla aldattık, aldandık :(

Özellikle bu eseri için yayım bulmak zor ancak içerik tefsir/tercüme/şerh çok bilmemekle birlikte önerebilceğim biri Burdan
Diğeri ise en azından tercümecisi olarak bilinen birine Abdülbaki Gölpınarlı nın Oda Burdan

Buradaki yayın ise çok eski basım Ahmed Avni Konuk biraz daha eski türkçe kelime ve farsça kelimeler yoğunlukta...

Tebrizli Şems gibi roman vb. metinlerden ziyade Mevlana'nın anlama çabası için daha reel ve araştırma kitapları okumanızı öneririm acizane mesela Eva De Vitray Meyeroviç hanımefendinin kitaplarını M. Fatih Çıtlak kitaplarını öneririm,son dönem malum müthiş bir furya elif Şafak ve diğerleri gibi ancak çok magazinel ve derinliği yok;)

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Tebrizli Şems gibi roman vb. metinlerden ziyade Mevlana'nın anlama çabası için daha reel ve araştırma kitapları okumanızı öneririm acizane mesela Eva De Vitray Meyeroviç hanımefendinin kitaplarını M. Fatih Çıtlak kitaplarını öneririm,son dönem malum müthiş bir furya elif Şafak ve diğerleri gibi ancak çok magazinel ve derinliği yok;)

Tebrizli şems hayal ürünü bir roman mı, ya da benzeri? ben zaten senin dediğin gibi Mevalana ve üstadını tanımak için okumak istiyordum.

Elif şafak kitapları bana zaten çok itici geliyor.

Cedriic

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Güzel Suratlar , Boş Beyinler..

---------- Post added at 09:45 ---------- Previous post was at 09:42 ----------

Artık Google'ı anneme benzetiyorum.. Cümlemi bitirmeme asla izin vermiyor l..n :)

---------- Post added at 09:51 ---------- Previous post was at 09:45 ----------

Eski sevgilini geri istiyosan."Hala seni seviyorum" diye mesaj gönder.Dönerse senindir. Dönmezse "Halama göndermiştim" dersin." :)

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Ey can! Haberin var mı? Senin dertlerle, kederlerle harap olmuş, yıkılmış gönlünde, Hakk'ın gizli bir hazinesi vardır. Aklını başına al da, şu yıkık gönül köyünü, Bağdad şehri ile bile değişme! Allah'a yemin ederim ki, senin şu karanlık gecen, yüzlerce gündüzden daha iyidir. Geceyi verme, gündüzü arama!

Hz. Mevlana

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Biz ayrı ayrı cümleler içinde şiir gibiyiz de, bir araya gelince devrik bir cümleden ileri gidemiyoruz...

CMYK

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Yüzyıl sonrasını düşünerek bu günden yarına hazırlık yapmak gerek

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
HAYA duyduğu zaman "SUS"a eklenir "AR", o sebeple "SUSAR"...

DwL

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Zamanın varsa,
her şeyin gelir geçer.
Her şeyin varsa,
zamanın gelir geçer.

Özdemir Asaf

Yaşamak zor,
Ölmek zor,
Erişmekse zor mu zor.
Çilesiz suratlara tükü
resim geliyor.

Necip Fazıl Kısakürek

Hayat, istekleriyle bazen sıkınca ruhumu,

Gezintiye çıkarım, ölüler mahallesine doğru.."

...

M.Akif Ersoy

Bütün beklentileriniz ALLAH’tan olsun.

Hz.Ali

EmremYunus

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Tebrizli şems hayal ürünü bir roman mı, ya da benzeri? ben zaten senin dediğin gibi Mevalana ve üstadını tanımak için okumak istiyordum.

Elif şafak kitapları bana zaten çok itici geliyor.

Tebrizli Şems ve diğerleri Elif Şafak Aşk gibileri adı üstünde "Roman" yani kurgusal yanlış yada çarpık diyemeyiz tamamen ancak işin ruhu eksik kalıyor yani şöyle denebilir,Bir tarihi film için senaryoya ne sığdırılabilirse Romana da o kadar sığdırılabilir.Amerikada 2001 kule eylemlerinden sonraki islamofobi ayyuka çıkmış olmasına rağmen 2003 yılında Amerikada 300 milyonluk ülkede Mevlananın Eseri Mesnevi en çok satan kitap oldu,sebebi ise temelde İslamın terör yada şiddetle tanıtılması sonucu merakın artması insanın korku filmlerine yada şiddet yoğun gerçek olaylara olan merakı gibi buna mukabil amerikalıların Mevlana'yı tanımaları 2003 yılına gelindiğinde bu şiddete cevap aramalarıydı ve bir çok amerikan üniversiteleri Mevlana ve felsefesi(!) üzerinde çalışmalar yapmaya başladılar öğrencisinden akademisyenine kadar uzak doğu mistik akımların yanında Mesnevi de geçen tasaffuvi,hoşgörü,sevgi temalı içeriklerin zaten materyal ve siyasal olan dünya görüşleri arasında çıkmaza giren toplumsal ve bireysel sorunların boşluklarını doldurduklarını zannettiler bu nedenle 2003 te zirve yapan mesnevi satışı hayatlarının anlamsızlaştıran tüm gündelik yaşamın sıkıcı ve boşluğuna karşın Mesneviden şiirler aşk temalı beyitlerden ilk kez duydukları engin sözlerden etkilenerek sevgililerine eşlerine ve ailelerine bu beyit ve şiirleri okumaya ve hediye etmeye başlamışlar....bu ise Mevlana ve eserlerine en önemlisi Mevlananın ilmine itikadına aykırıdır bir şeye rağbet vardı o şey doğru olacak diye yada tamamen bazı davranışları yanlışda olsa kabul edilmeli diye bir kaide yoktur hatta tehlikelidir.Mesnevinin ilk 18 beyiti çok iyi bir cevaptır bunlara aslında....sözün kısası bu gibi çalışmalar uzak doğu mistik güruha sokmağa sebep olmakta İslamın aslına dolayısı ile Mevlananın itikadına ters düşmektedir.melankolik insan tipleri kafe köşelerinde yada sanal ortamlarda kendini tatmin eden söylemlere dönüşmekte halbuki;Aç bir kimse bir porsiyon kebabı midesinin tam üstüne bastırarak tutsa onun açlığı giderilmez illaki onu parçalara ayırarak ağzına almalı çiğnemeli ve yutmalı ki mide bunu hazmetsin ve doysun...kebabın güzelliğini lezzetini anlatarak tarif ederek doyuramazsın insanları, yaşaması ve hazmetmesi gereklidir,bu biraz buna benziyor...

Men bende-i Kur'anem eğer can darem,
Men hak-ı reh-i Muhammed muhtarem,

Eğer nakil küned cüzin kes ez güftarem,
Biyzarem ezu ve zan sühun biyzarem

Mevlana

Ben, sağ olduğum müddetle Kur'anın kölesi, bendesiyim
Ben, Muhammed Muhtar (s.a.v.)'in yolunun tozuyum.
Benim özümden, bundan başkasını bir kimse naklederse
Ben ondan bizarım, o sözlerdende bizarım.(Mahşerde O sözden de Söyleyenden de Şikayetçiyim)

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Bazen dil, gönlün hissettiklerini kelimelere dökemez. Eğer sevdiğinin yanındaysan, konuşmak zaten gürültüden başka bir şey değildir...

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Herkes Pinokyo gibi tahtadan insana dönüşme şansı bulamadı, kimileri hep odun kaldı.

[ Goethe ]

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Bir gün melekler mutluluğu saklamaya karar vermişler... Saklayalım zor bulsunlar... Zor buldukları için belki kıymetini bilirler, diyerek başlamışlar tartışmaya...

Sorun büyükmüş...

Mutluluğu saklamak kolay değilmiş çünkü... Kimisi: "Everest`in tepesine saklayalım" demiş, kimisi: "Atlas Okyanusu`nun dibine". "Tac Mahal`in kubbesi, Mekke sokakları, İtalyan sofrası... Bir hastanenin doğum odası, dondurma külahı, şarap şişesi, sigara paketi, lale bahçesi..."

Pek çok yer düşünmüşler ama hiçbiri yeterince zor gelmemiş... Derken meleklerden biri "içlerine saklayalım" demiş... "Kimsenin aklına gelmez içine bakmak!"

İşte o gün bu gündür mutluluk insanın kendi içinde saklıymış...

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Ölüm ölene bayram,bayrama sevinmek var;
Oh ne güzel,bayramda tahta ata binmek var.

[h=6]Necip FazıL KISAKÜREK[/h]

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Susmak ''Ya Sabır'' diyebilmektir.
Öyle bir Dua'dır ki yürekte çınlar.
Konuşsam dilim yanar,sussam kalbim...!

Necip FazıL KISAKÜREK

Kanrevan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sana kör kütük özlemlerim var...
Dal kurusu yanlızlığım..
Kıyamet ortası yoklugundayım
Sevdası solgun bir iklimin...
Son sözünün rüzgarlarıyım...

Kanrevan

PembeÇiLek

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Dünyanın en yüce tahttınada çıksan, oturacağın yer yine kendi kıçının üstüdür!
nietzsche

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Benim naçiz bedenim elbet birgün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır...

Mustafa Kemal Atatürk

kömür

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bir bakışın kudreti hiç bir lisanda yoktur..Bir bakış bazen şifa bezen de zehirli bir oktur..

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Edepli Edebinden Susar, Edepsiz de Ben Susturdum Sanar ..!

Hz Mevlana

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Jobs'un ölmesine sevinmedim, onun gitmesine sevindim. (Halk Atasözü)

kömür

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Hep ayrılık; isteğe erince istek ölür.Bir anda ölseler de insanlar tek tek ölür....(Necip Fazıl Kısakürek)

---------- Post added at 23:45 ---------- Previous post was at 23:30 ----------

Su çekildi, göründü sanki zamanın dibi... Korkuyorum bu akşam kıyamet varmış gibi...(Necip Fazıl Kısakürek)

virtual worms

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
68
“Mağranın içi mağranın dışı …İnsanlık aynı sefil putlara tapan şaşkınlar kafilesi. Hakikatte mağranın içi de dışı da bir. Yüzelli yıldır gölgeler aleminde yaşıyoruz…”

{Üstad NFK}

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Can saatini Rahman ezeLde kuruvermiş,
Bir gün göreceksin ki o saat duruvermiş.

Necip Fazıl KISAKÜREK

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
"İnsanlar üç sınıftır. Birinci sınıf, muhabbet değeneğiyle dövülmüş ve şevk kılıcıyla maktul olmuşlardır. Bunlar, Allah'ın kapısında oturup ihsan beklerler.

İkinci sınıf tövbe değneğiyle dövülmüş ve pişmanlık kılıcıyla maktul olmuşlardır. Bunlar da O'nun kapısında oturup affı beklerler.

Üçüncü sınıf ise gaflet değneğiyle dövülmüş ve şehvet kılıcıyla maktul olmuşladır. Bunlar da O'nun kapısında oturup cezayı beklerler."

Tebrizli Şems

hüzün_

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
523
Hayat diyoruz yaşamaya devam ediyoruz..onca kırıklık onca onca acı hüzün,yaralarımıza üfleye üfleye.."bir şey yok" diyoruz kendimizi kandırıyoruz.Çok şey var aslında,üflemeyi bırakıp konuşmaya başlarsam,bir daha asla susmayabilirim.Öyle çok ki çünkü kan kaybım,öyle büyük ki kendime olan yalanım,"hayat"diyorum,susuyorum...nefesim lazım çünkü bana..yaralarıma üflüyorum...