Günümüzün Yapılmış Belki De En Inanılmaz Android Telefonu.

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
6,632
Reaksiyon puanı
6,381
Puanları
113
Japon firmalar günümüzde telefon sektöründe pek de etkili ve aktif değiller. Sony'nin her ne kadar 2020 yılından itibaren çok iyi ve gerçekten profesyonellik odaklı telefonları olsa da (Özellikle de Xperia 1 Mark III ve Xperia Pro) genel durumu hala daha tam toparlanabilmiş değil, Toshiba, Fujitsu ve Panasonic'in durumları ise telefon dünyasında çok daha beter. Fakat bizim daha önceden beyaz eşyaları ve inanılmaz televizyonları ile tanıdığımız "Sharp" firması 2 gün önce bir telefonunun lansmanını yaptı. Ve bu telefon o kadar kusursuza yakın donanıma, şahsen bence daha da dikkat çekicisi gerçekten profesyonelliğe yakınlığa sahip. Hatta eğer yazılım, yani cihazın ruhu ve kişiliği konusunda da başarılı olursa, belki de uzun zaman sonra içimiz rahatsız olmadan "Android'in yeni kralı" diyebileceğiz. Peki bunu böyle yapan ne?

KAMERASI

Bu cihazı böyle yapan çok şey olduğunu düşünüyorum fakat öncellikle kamerası. Kamerası konusunda en dikkat çekici özelliği (Genel olarak en dikkat çekici özelliği aynı zamanda) 20.2 mega-piksel 1" sensöre sahip olması. Bunu bir telefonun içinde ilk kez görüyoruz. Bir kaç ay önce Huawei P50 serisi için bu söylemler vardı ve cihazın sızan görüntüleri de destekliyordu fakat geçtiğimiz bir kaç hafta içindeki söylemler Huawei'in kamera planlarını değiştirmiş olabileceğini söylüyor. Özetle ilk defa bir telefonda 1" kamera sensörü görüyoruz. Ve bu sensörün 20.2 mega-piksel olması da sensörün büyüklüğünün heba olmadığını gösteriyor. Piksellerin her birinin boyutu 2.4 mikron, yani bu bu telefondan önce rakipleri arasında en büyük piksel boyutuna sahip olan iPhone 12 Pro Max'ten (1.7 mikron) çok daha büyük. Fakat bu cihazın kamera modülünde sensörden farklı ve bir o kadar dikkat çekici özellikler de var.

Sensör konusunda "Samsung ve Xiaomi birden fazla pikseli tek yapabiliyor" diyebilirsiniz fakat bu ışık bilgisinin sıkıştırılması yani hem genel anlamda pozlama hem de HDR konusunda feragat etmenize neden olur fakat Sharp, bu büyük sensöre 20.2 mp çözünürlük koyarak ışık bilgisinin ham şekilde işlenmesini ve size doğal şekilde ışık gösterilmesini sağlamış. Bu da dediğim gibi bu cihazı profesyonelliğe odaklı yapan şeylerden biri.

Fakat bu cihazda geniş açılı lens veya tele lens yok. Sebebi sanırım yer sorunu. Telefonun görsellerinde de görüldüğü gibi tek ana kamera zaten çok büyük bir yer kaplıyor. Cihazın kamerasının 10 bit çekip çekemediği hakkında bir bilgi bulamadım fakat umarım çekebiliyordur. Ve bu cihaz 8K HDR video çekebiliyor. Ama şundan bahsetmek gerekir ki 8K için minimum 33.1 mega-piksel gerekir. Yani bu 8K yapay bir 8K. Ki bu 8K'nın yapay olma sebebi tam olarak çözünürlük değil. En önemli nedeni 8K ve HDR'ın bir araya gelince telefonun donanımının üstesinden gelemeyeceği bir iş yükü ortaya çıkması. Ayrıca sadece 8K yapay olmakla kalmayacaktır. Bu 8K aynı zamanda anlık olacaktır ve HDR performansı pek de HDR gibi olmayacaktır.

Görüntü sabitleme konusunda da kaynaklar sadece EIS olduğunu söylüyor, ve bu beklentinin altında kalan bir şey. "Sensor Shift" beklerdim açıkçası.

Lensin kamera konusunda büyük bir önemi vardır fakat sensör büyüdükçe ışığın sensöre iletilmesi daha hassas ve önemli hale gelir. Ve bu telefonda da 1" sensör olduğu için Leica ile iş birliği yapılmış ve cihazda Leica tarafından geliştirilen 7 parçalı bir lens sistemi kullanılmış. Ve bu lens 19mm. Bu demek oluyor ki geniş görüntü açısı sunacak. Günümüzde amiral gemilerinin ultra geniş kameraları 13mm, bu cihazın ana kamerası 19mm. Ki belki de en geniş açılı ana kamera olacak. Fakat bu dar lensin dezavantajları yok da değil. Örnek görsellerde bu lens küçüklüğü fark edilebiliyor.

EKRANI

Biraz da bu cihazın başka güzel olan özelliklerinden konuşalım. Ekranı. Cihazın saf 10 bit renk aralığını gösterebilen, "WUXGA+" çözünürlüğünde, dinamik 240Hz, ve 2000 nit maksimum parlaklık verebilen bir ekrana sahip. Bir cihazda ilk kez "Pro IGZO OLED" panel türünü görüyoruz. Bu panel türü, cihazın bahsettiğim 1 Hz ve 240Hz arasında dinamik tazeleme hızını verebilmesini sağlıyor. Burada cihazın panel türü aslında Pro OLED, IGZO çok basitçe bir transistör teknolojisi denilebilir fakat böyle adlandırıldığı için panel türü bu gözüküyor ve cihaz AMOLED panel kullanıyor, bunu Oneplus gibi isimini değiştirerek "Pro OLED" yapmışlar. Ve bu teknoloji yarı iletken yapısıyla, daha iyi renk üretimi, daha iyi tepki süresi (Bu nedenle daha önce oyuncu monitörlerinde kullanılmış bir teknoloji) ve tazeleme hızında daha iyi deneyim gibi artıları getiriyor.

Buradaki değişken tazeleme hızına "Bunu Samsung yapmıyor muydu?" diyebilirsiniz fakat Samsung'un yaptığı işlemcinin ısı değerlerinden dolayı ekranı standart 60Hz'e geri düşürmesi idi bu yüzden tazeleme hızı değişken olarak adlandırılıyordu. Yani bilinçsizce yapılan, ve zorunlu bir şeydi. Ve deneyime kötü etki ediyordu. Fakat bu dinamik 240Hz bilinçli yapılan, görüntünün orijinal kare hızına göre kendini ayarlayabilen ve deneyime artı getirebilecek bir şey. Yani film izlerken 24 kare, ağır çekim video izlerken 240 kare izleyebilirsiniz.

Firmanın Samsung gibi panel konusunda çok büyük tecrübesi olduğu için açıkçası ben zaten böyle uçuk bir ekran beklemiyor değildim (Firmanın daha önce çok büyük boyutlarda çok yüksek çözünürlüklü ve yüksek tazeleme hızlı panelleri var).

TEKNİK DONANIMI

Teknik donanım kısmında cihazın diğer Android rakiplerine yakın bir donanıma sahip diyebiliriz. Qualcomm'un Snapdragon 888 yonga setini CPU olarak kullanıyor. GPU tarafında ise Adereno 660 kullanılmış ve 12 GB boyutunda LPDDR5 bellek bulnduruyor bünyesinde. Aslında burada değinilmesi gerektiğini düşündüğüm önemli bir nokta var o da 240Hz ile oyun oynanabilecek mi konusu. Çünkü cihazın tanıtılan donanımı buna elverişli. Günümüzde 120 FPS oyun oynayabiliyorsunuz. 240 FPS oyun oynanabilmesi büyük bir yenilik olacaktır. Ama tabii ki bu ısı, performans kaybı ve enerji tüketimi sorunları getirecektir. Sony bunlar için şarj esnasında prizden gelen enerjinin direkt sisteme gitmesini sağlayan bir yazılım teknolojisi geliştirmişti. Buna benzer bir şey görebiliriz belki de.

Aynı zamanda cihazın güvenlik kısmında da bir Ultrasonik parmak izi okuyucu var. Qulacomm'un bu "3D Sonic Max Ultrasonic" sensörü ilk kez bu cihazda kullanılmış. Bu büyük ihtimalle cihazda büyük bir güvenlik avantajı sağlayacaktır.


GENEL DEĞERLENDİRME

Bence firmanın yaptığı bir kendini kanıtlama çabası, her sene Android firmalar arasındaki gövde gösterisi yarışı. Her sene Samsung çıkar ve çok iyi teknik özellikli bir amiral gemisi çıkarır herkes konuşur ve sever daha sonra Xiaomi çıkar o özelliklerin daha fazlasını koyup "Ben daha iyiyim" dedirtmek için uğraşır, o modellerin isimleri genelde Ultra'lı olur. Ama en sonunda yazılımsal sıkıntılar ve kısa ömür gibi nedenlerle uzun vadeli incelemeler pek olumlu olmaz. Ve aslında Sharp bu cihazda da bunu yapıyor, "Benim panel konusunda büyük tecrübem var ve işte ben buyum" dercesine her konuda en iyisini koyup biraz şov yapıyor. Fakat Sharp'ın telefonu da diğer Android firmalarınki gibi bir sonu görebilir ki bu cihaz hakkındaki olumsuz yorumların hepsi de gördüğüm kadarıyla bu yönde neredeyse.




 
Üst