Haber Google I/O 2025: Yapay Zeka ve Android 16 ile Yeni Bir Dönem

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Reaksiyon puanı
428
Google'ın yıllık geliştirici konferansı Google I/O 2025, 20-21 Mayıs tarihlerinde Mountain View, Kaliforniya'da gerçekleştirildi. Etkinlik, hem çevrimiçi hem de sınırlı sayıda katılımcıyla yüz yüze düzenlendi ve teknoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı. Bu yılki konferansın odak noktası, yapay zeka (YZ) ve Android 16 ile yeni bir dijital deneyim sunmaktı.

🧠 Yapay Zeka ve Gemini 2.5: Yeni Bir Dönem Başlıyor

Google, Gemini 2.5 Pro'yu tanıtarak YZ alanındaki iddiasını pekiştirdi. Bu yeni model, 1 milyon parçaya kadar genişletilmiş bağlam penceresiyle, birden fazla büyük belgeyi anlamlandırma yeteneğine sahip. Ayrıca, bir saatlik video içeriklerini veya 30.000 satıra kadar kod tabanlarını işleyebilecek kapasiteye ulaştı.Gemini Live ile kullanıcılar, yazılı ve sesli komutlarla daha doğal bir etkileşim deneyimi yaşayabilecekler. Bu gelişmeler, YZ'nin günlük yaşantımıza entegrasyonunu hızlandıracak gibi görünüyor

📱 Android 16: Tasarım ve Fotoğrafçılıkta Devrim

Android 16, Material 3 Expressive tasarım diliyle kullanıcı deneyimini yeniden şekillendiriyor. Bu yeni sürüm, özellikle genç kullanıcıları hedef alarak, iPhone kullanıcılarını Android ekosistemine çekmeyi amaçlıyor. Android 16 Beta 2 ile gelen yenilikler arasında hibrit otomatik pozlama modu, beyaz dengesi ve renk ayarlamaları gibi fotoğrafçılık özellikleri öne çıkıyor. Ayrıca, hareketli fotoğraflar özelliği, kullanıcıların sesli kısa videolarla anılarını daha etkileyici bir şekilde kaydetmelerine olanak tanıyor.

🕶️ Android XR ve Karma Gerçeklik

Google, Android XR ile karma gerçeklik alanında önemli adımlar atıyor. Gentle Monster ve Warby Parker gibi markalarla işbirliği yaparak, artırılmış gerçeklik gözlükleri için yeni bir platform sunuyor. Bu platform, AI entegrasyonu ve veri gizliliği standartlarıyla donatılmış durumda.

🧵 Stitch: Yapay Zeka Destekli Uygulama Tasarımı

Google, Stitch adlı yeni bir YZ aracıyla uygulama tasarım ve geliştirmeyi dönüştürüyor. Kullanıcılar, doğal dil komutları veya görsel ipuçlarıyla yüksek kaliteli kullanıcı arayüzleri ve frontend kodları oluşturabilecekler. Stitch, Figma ve CSS/HTML gibi platformlara kolayca aktarılabiliyor ve hem profesyonel geliştiriciler hem de yeni başlayanlar için erişilebilir bir deneyim sunuyor.

🔍 Google Arama'da Yapay Zeka Modu

Google, Arama motoruna entegre ettiği yeni YZ modu ile kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor. Gemini 2.5 Pro tabanlı bu mod, kamera ile arama yapma, uygulama entegrasyonu ve daha akıllı sonuçlar sunma gibi özellikler içeriyor. Bu gelişme, ChatGPT ve Perplexity gibi rakiplerle rekabeti kızıştıracak gibi görünüyor .

Burada yer alan bir sürü geliştirmelerin dışında uygulama güncellemeleri gibi geliştirmeler tanıtıldı. Geliştirmelerin neredeyse hepsi yayın sonrasında kullanılabilir hale geldi.

Sizler nereye düşünüyorsunuz gelecekte bizleri ne bekliyor ?

Esenlikler..

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
1,167
O kadar yapay bir dünyanın içerisindeyiz ki insanlar artık izledikleri herşeyde bir gerçeklik aramaya başladı…

Yapay zeka konusunda ben halen yapay zekanın global anlamda uzun dönemli F/P için kullanıldığını düşünüyorum

abdullahggoktas

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Yapay Zeka Destekli Uygulama Tasarımı: Stitch yapay zeka aracı dikkatimi çekti. Programlamaya ve yazılım geliştirmeye çok katkısı olacaktır bence.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,859
Bizi de adım adım izliyor olacak. Şimdiye kadar konum takip edilebiliyordu. Bundan sonra donumuzun rengine kadar biliniyor olacak.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,590
Ben ileride Google ekosistemini terkedicem anlaşılan. Huawei beni çağırıyor kenardan.

Hiç bir işimize yaramayan şeyleri geliştirmektense Reklamları kökten kaldırsın o zaman aha iyiye doğru gelişme yaşanıyor diyelim.

Reklam izleyeceksem gider Huaweide de izlerim ama çok alakasız programların arka planda çalışmadığını bilmiş olurum.
Google zırt, Google pırt tonlarca alakasız adını bilmediğim google servis programları çalışıyor.