Google Ajan mı?

Bu konuyu okuyanlar

GurenGursel

Müdavim
Katılım
15 Kasım 2007
Mesajlar
1,165
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Google'ın yeni tanıttığı servisi olan My Location insanların kişisel haklarını tehdit mi ediyor? Herhangi bir anda nerede bulunduğunuzu kayıt altında tutabilecek.

Yeni kullanıma açılan Google My Locations ile birlikte GPS benzeri bir sistemle o anda nerede olduğunuzu takip edebiliyorsunuz. Bunu isterseniz başkalarının da görmesine izin verebilen yeni servis acaba kişisel hakları tehdit mi ediyor? Aslında bu servisin ilk tanıtıldığı zamanlarda bu tip düşünceler oluşmuştu fakat çok sönük kaldı diyebiliriz. Çünkü Google'ın sunduğu hizmet gerçekten kişisel hakları bir an için arka planda bırakacak kadar güzel görünüyor.

My Location Nasıl Bir Şeydi?

Daha önce de sitemizde bahsettiğimiz gibi My Location servisinin çalışması için cep telefonunuzda GPS cihazı veya harici bir GPS cihazı kullanmanıza gerek yok. Zaten böyle bir şey olsaydı cep bilgisayarınız veya telefonunuzun pil ömrünün en fazla bir gün olacağı apaçık ortada. Google bu konuda oldukça zekice davranarak GPS'in uydularla haberleşerek yaptığı hesaplamayı sizin etrafınızdaki cep telefonu antenlerine olan sinyal gücü üzerinden hesaplamalar yapıyor. Bu hesaplamalar sonucunda kendi haritası üzerinde çizdiği daireleri birleştirerek, orta noktada sizin bulunduğunuz pozisyonu harita üzerinde size sunabiliyor.

Bu basit yöntem ile birlikte artık çok daha sağlam bir yer belirleme sistemine sahip oluyorsunuz. Bu sayede belki GPS cihazları sadece kurumsal olarak kalmaya devam edebilir. Zaten GPS cihazları genel kullanım için oldukça tehlike sayılabilir. Çünkü küçük modifiyelerle GPS üzerinden güdümleyebildiğiniz füzeleri bile yönlendirmeniz mümkün olabiliyor.

Google Yine Reklam Peşinde

Google'ın şu anda edinebildiği veriler sadece hangi GSM ağının kullanıldığı, hangi GSM anteni üzerinden bağlanıldığı gibi genel verilere sahip olurken, şimdilik GSM operatörlerinin veritabanlarındaki cep telefonu sahiplerinin bilgilerine erişebilmiş değil. Buna da erişirse tamamen insanlara reklamları yönlendirebilme şansı olabilecek. Şimdilik bölgesel reklamlar üzerinde çalışan Google, kişinin bulunduğu şehir ya da ilçeye göre yönlendireceği reklamlarla birlikte cep telefonlarımızı oldukça fazla sayıda işlev sahibi yapmış olacak.

Google Ne Yapmak İstiyor?

Google anladığımız kadarı ile bilim kurgu filmlerindeki inanılmaz büyük ve dalında dünyanın bütün noktalarına erişimi olan bir dev olmaya çalışıyor. Ve bunu neredeyse başarmış gibi görünüyor. Daha da ilginç ve fantastik fikirlerle karşımıza çıkacağa benziyor...

Yazan: Güren Gürsel
SDN - http://shiftdelete.net
 

cuhadar

Doçent
Katılım
11 Ağustos 2007
Mesajlar
969
Reaksiyon puanı
13
Puanları
18
maps googledeki hybridi çıkarmışlar gıcık oldum

:(

ne istediniz de çıkardınız yerine konan hiç bişeye benzemiyor
 
Üst