Gold Bilgisayar (Sanalpazar, Hızlıal) iflas mı etti?

Bu konuyu okuyanlar

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
BÜNYESİNDE, Gold Teknoloji Marketleri, GSA Saat mağazaları, Hızlıal.com gibi şirketlerin de bulunduğu Gold Grubu dört büyük şirketi için iflas erteleme istedi. Mahkeme, 1000’e yakın kişinin çalıştığı grubun şirketleri için tedbir kararı verdi. 2012-2014 döneminde 4,7 milyar lira ciro elde eden Gold Grubu’nun dört şirketi artık kayyum denetiminde faaliyet gösterecek.

568e5e18c03c0e25c8e4b346.jpg


DÖRT BÜYÜK ŞİRKETİ İÇİN İSTEDİ
Malı sıkıntıya giren şirketler için bir tür koruma tedbiri olan iflas ertelemeye son olarak Gold Grubu başvurdu. Teknoloji perakendesi ve e-ticaret sektöründe faaliyetleri yoğunlaşan Gold Grubu adına başvuru 4 Ocak günü yapıldı.
Avukat Aysel Tan Uzuner imzası ile İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda ayrıntılı bilgilendirmede bulunuldu. İflas erteleme istenen şirketler olarak şunlar sıralandı: Gold Teknoloji Marketleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Metro Elektronik Dış. Tic. A.Ş., GSA Saat ve Aksesuar Ticaret Limited Şti, Trend Mağazacılık İnternet Hizmetleri Kuyumculuk ve Dış Tic. A.Ş. (hızlıal.com.). Yapılan başvuruda şirketlerin borca batık olduğu, iflas erteleme kararı verilmesi durumunda faaliyetlerin sürdürülebileceği kaydedildi.

SIKINTININ NEDENLERİ ANLATILDI
Beş klasörden oluşan dava dosyasında yer alan belgelere göre, grup şirketlerinin neden mali sıkıntıya düştükleri de anlatıldı. Buna göre, BDDK’nın aldığı karar gereği uygulanan taksit sınırlaması, kurlardaki artış, yaz aylarında yaşanan siyasi belirsizlik, ve küresel ölçekte yaşanan mali zorluklar nedeni ile yurtdışında satın alınan ürünlere tedarikçilerin yaptığı fiyat artışları, şirketlerin malı sıkıntıya düşmelerine neden oldu. Tedarikçilere olan borçları artması ile birlikte satışlarda da düşme yaşanmaya başladı.

BORÇ 390 MİLYON LİRA

Öte yandan, şirketin, Ordu’da kamu adına yaptığı trafik denetleme sistemi (Trafik Elektronik Denetleme Sistemi-TEDES) nedeni ile tahsil edilemeyen 73 milyon lira da mali yapının bozulmasına neden oldu. Yaşanan sıkıntılar nedeni ile 59 Gold Teknoloji Market’inden 22’si kapatıldı. Hatta şirketin kurulduğu Kadıköy'deki Yazıcıoğlu İşhanı’ndaki mağaza da satılığa çıkarıldı. Yine, 2015 Ocak-Kasım döneminde 261 milyon lira ciro elde etmesine karşın anılan dönem 9,3 milyon lira zarar eden hızlıal.com’un satışı için de bir firma ile görüşüldüğü bilgisi dosyada yer aldı. Dosyada yer alan bilgilere göre dört şirketin toplam borcu 390 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

HER İŞLEME KAYYUM ONAYI ŞART
Mahkeme, başvurunun yapıldığı gün ara karar verdi. Mahkeme, dört şirket için de tedbir kararı verdi. Bu kararla birlikte şirketler icra takiplerine karşı korumaya alınmış oldu. Ayrıca, 5 Ocak tarihinden itibaren, şirketin mağazalarından bankalar üzerinden gelen paralara bloke konulmasının da önüne geçildi. Mahkeme, Yurdakul Tuncer, Uğur Gürsoy ve Mehmet Yorulmazer’i de kayyum olarak atadı. Şirket yönetimlerinin alacağı her karar kayyum onayına tabi olacak. Gold Grubu için yapılan iflas erteleme başvurusunun alacaklıları da hareketlendirdiği öğrenildi. Onlarca şirketin, davaya müdahil olmak için hazırlıklara başladığı öğrenildi.

25 YIL ÖNCE KURULDU
1991 yılında Ömer Dinç ve Önder Dinç tarafından kurulan Gold Bilgisayar, ilk teknoloji marketini 2005 yılında İstanbul Bahçelievler’de açtı. O dönemde tüketici elektroniğine olan ilginin artmasıyla hızla büyüyen şirket, 2014 yılında 56 mağazayla girdi. Franchise stratejisi ile 100 mağaza hedefleyen şirket, bu esnada farklı şirketlerle iş modellerini genişletti. Bilgisayar bileşenlerinin ithalatı ve toptan satışı için Metro Elektronik Dış Ticaret A.Ş., tüketici elektroniği ürünlerini internetten satışının yapıldığı Hizlial.com ve Sanalpazar.com, saat ve aksesuar satışlarının gerçekleştirildiği GSA Saat şirketleri Gold Grup bünyesinde yerini aldı.

KİMİ KAPATTI KİMİ GİTTİ
Türkiye’deki teknoloji marketleri uzun zamandan beri zor dönemler geçiriyor. Bunun ilk sinyalleri ABD’li perakende devi Best Buy ile gelmişti. Ankara ve İzmir’de olmak üzere iki farklı mağaza açan Best Buy, 1 yıl sonra tüm mağazalarını kapatarak Türkiye pazarına elveda etmişti. Daha sonra ise Avrupa’nın en büyük teknoloji perakendecilerinden Darty ve Electro World Türkiye’ye agresif bir büyümeyle geldi. Ancak planladıkları başarıyı elde edemeyen şirketleri yerli teknoloji perakendecisi Bimeks satın aldı.
Pazardaki yabancı oyuncu olarak Türkiye’de sadece Media Markt bulunuyor. Ancak ekonomide yaşanan gelişmeler Türkiye’de bulunan tüm perakende şirketlerini zorluyor. Yaşanan sıkıntılar nedene ile şirketler geçtiğimiz yıl mevcut mağazalarını kapatarak ufakta olsa küçülmeye başlamışlardı. 2014 yılında Türkiye’de toplam 658 mağaza bulunuyordu. Ancak bu rakam 2015 ortası itibariyle 615’e kadar geriledi.

Hürriyet

İflas erteleme talebine ilişkin belgeler

mahkemekarari2.jpg


mahkemekarari1.jpg


Sanalpazar.com hakkında...

[7 Ocak 2016] Bağlı bulunduğumuz Gold Gruba ait dört şirket 4 Ocak tarihinde iflas erteleme isteğiyle 4. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmuş, mahkeme aynı gün tedbir kararı almıştır.

Sanalpazar.com'un sahibi olan Gold İnternet Teknolojileri A.Ş. bu dört şirketten biri değildir.

Ancak, yaygın yanlış anlamalar nedeniyle, bir grup şirketi olarak Sanalpazar.com'un çalışmakta olduğu bankalardan bazıları ile sorunlar yaşanmaktadır.

Son günlerde Sanalpazar.com'da üyelerimizin yaşadığı sorunların nedeni budur. Nitekim, diğer grup şirketleri için başvuruda bulunulan 4 Ocak günü, Sanalpazar.com'un hiçbir ödeme sorunu olmamış ve ödeme bekleyen 1.229 satıcı üyesinin, 3.073 satış işlemine ilişkin ödemeyi sorunsuz ve eksiksiz yapmıştır. Yapılan ödemelerin dökümünü 'Yapılan Satıcı Ödemeleri Listesi'sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Mevcut sorunlar bankalar ile sürekli görüşülerek birer birer çözümlenmektedir.

Sorunların her an çözülebileceği inancı ile sitemizdeki satış işlemlerini sonlandırmadık.

Bu arada ödeme yaparak ürün satın alan üyelerimizin ödemeleri ya bize ulaşmamakta ve bankalarda beklemekte, ya da bizim banka hesaplarında beklemektedir. Dolayısı ile her durumda geri iade alınması mümkündür.

Saygılarımızla.

Sanalpazar.com
 

Lazzz

Müdavim
Katılım
15 Şubat 2014
Mesajlar
16,707
Reaksiyon puanı
3,278
Puanları
113
Belgelere göre öyle gözüküyor belgeleri nereden buldunuz ?
 

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Ekşi'de paylaşmışlar.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Sanalpazar'dan dükkan sahiplerine gönderilen mesajlar:


Sayın Üyemiz,

Bankalarla yaşadığımız geçici sorunlar nedeniyle para transferi işlemlerimizde aksaklıklar yaşanmaktadır.

Halen ürünleri satılmış ancak kargolama yapmamış olan satıcı üyelerimizin ürün gönderimi YAPMAMALARINI rica ediyoruz.

Sorunlar giderildiğinde en kısa sürede sizleri bilgilendireceğiz.

Saygılarımızla.

kpap_Zop.png


f_Iy1r_SF.png
 

Çok Asi

Asistan
Katılım
8 Ağustos 2007
Mesajlar
137
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
doğru olabilir çünkü sanal pazar iyice gözden düşmüş sıfır telefon noktasında neredeyse gold ürünlerinden başka birşey yok.

pazaralel firması olabilir bu gold ve çevreleri. birde metro bilgisayarda bunlara bağlıyordı sanırım.
 

mazruf

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
İnternette dolaşan iddialara göre Gold Group iflas bayrağını çekti.


Gold Bilgisayar iflas erteleme başvurusunda bulundu, şirkete kayyum atandı. Büyük bir şirket ise müdahale talebinde bulundu.

Türkiye’de Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı GFK Türkiye’nin verilerine göre 2015’in üçüncü çeyreğinde 10.8 milyar TL’lik bir ciro büyüklüğüne ulaştı. Sadece tüketici elektroniği sektörünün büyüklüğü ise 1.34 milyar TL’yi buldu.

İşte bu sektörün en büyük oyuncularından biri olarak kabul Gold Bilgisayar ile ilgili bir mahkeme kararı, sektörün gündemine bomba gibi düştü. Çok güzlü rakiplerin kıran kırana rekabet ettiği teknoloji marketleri sektöründe Gold Bilgisayar, grup şirketleri olan Metro Elektronik Dış Ticaret, GSA Saat ve Aksesuar, Trend Mağazacılık ve İnternet Hizmetleri ile birlikte İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak iflas erteleme talebinde bulundu.

İflas ertelemesinde bulunan bu 4 grup şirketi, korunmak için tedbir talebinde de bulundu ve mahkeme başvuruyu uygun görerek iflas erteleme ve tedbir kararı verdi. Bu şirketlere ayrıca üç kayyum atandı.

4 Ocak 2016 tarihinde verilen bu kararla birlikte hem sosyal medyada hem de internet ortamında “Gold Bilgisayar battı mı” tartışması başladı.

GOLD BİLGİSAYAR BATTI MI?

Peki işin aslı ne? Gerçekten Gold Bilgisayar ve beraberinde SanalPazar, Hızlıal, karsilastir.com, GSA Saat gibi platformlar battı mı?

ABD’de yıllardır duyduğumuz, fakat Türkiye’de pek de tam olarak içeriğini dolduramadığımız iflas erteleme başvuruları, aslında şirketlerin iflas etmeden önce, fakat ödeme güçlüğü içerisine girdiği dönemlerde korunmak amacıyla mahkemeye müracaat ederek alacaklıların kendisine bir anda yüklenmesini engellemek, şirketin faaliyetlerinin devamını sağlayabilmek için tedbir alınması amacıyla başvurulan bir uygulama. Yani şirketler batmamak için normal faaliyetlerine devam edebilmenin veya alınacak önlemlerle şirketi darboğazdan çıkarmak için bu tedbirin mahkemeler eliyle sağlanması yoluna giderse, buna iflas erteleme ve tedbir başvurusu deniyor özetle.

Gold Bilgisayar’da da yaşanan süreç şu an bu gibi görünüyor. Uzun lafın kısası Gold Bilgisayar ödeme güçlüğü içerisinde veya girecek, faaliyetlerini sürdürmekte güçlük çekiyor veya çekecek, durumun daha kötüye gitmesini engellemek veya daha iyiye çevirebilmek amacıyla mahkemeden alacaklılara karşı korunma talep ediyor. Yani dev şirket batmamaya çalışıyor.

ŞİRKET YÖNETİMLERİNE 3 KAYYUM

Bu vesileyle de mahkeme, şirketlerin durumunun gerçekten iyiye gidip gitmediğini denetleme görevini ise şirketlerin yönetimine atadığı 3 adet kayyuma vermiş durumda. Bu süreçte yapılacak tüm harcamalar kayyum denetiminde olacak, ayrıca kayyum şirketin iflas sürecinden uzaklaşıp uzaklaşmadığının da denetimini yaparak raporlayacak.

İTO KAYITLARINDAKİ İPUÇLARI

Peki Gold Bilgisayar’ın planı ne olabilir? Yani kaçınılmaz bir sondan çıkmak için ne planlıyor olabilir. Bunun ipuçları ise İstanbul Ticaret Odası’ndaki tescil bilgilerinde gizli gibi görünüyor.

52.5 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Gold Bilgisayar, 18.7 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Metro Elektronik, 2.35 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip GSA Saat ve Aksesuar ile 1.2 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip Trend Mağazacılık ve İnternet Hizmetleri şirketlerinin, mahkemeden iflas erteleme kararı aldırmadan önce, hem sermaye artırımı hem de birleşme sözleşmesi beyannamesi tescil ettirilmiş. 21 Aralık 2015 tarihli her iki tescilin de tescil tarihi 31 Aralık 2015. Yani 2015’in son günü.

Bu tesciller henüz Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmadığı için ayrıntıları göremiyoruz. Fakat Gold Bilgisayar’ın 40 milyon TL olan sermayesini 52 milyon 500 bin TL’ye yani 12 milyon 500 bin TL, yüzde 31.25 oranında artırdığı dikkat çekiyor.

Birleşme sözleşmesi beyannamesinin ise hangi şirketlerin birleşmesi üzerine tesis edildiğini Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlandığı zaman göreceğiz.

Birleşme planı yapılan şirketin kendi grup şirketleri olma olasılığı düşük gibi görünüyor. Çünkü İTO kayıtlarına göre diğer şirketlerin hiçbirinde birleşme sözleşmesi beyannamesi belgesi tescil ettirilmiş görünmüyor. Bu durumda en büyük olasılık, ikinci bir oyuncu. Bunun kim olduğunu yakında göreceğiz.

ASIL ŞOK: BÜYÜK BİR ŞİRKET SÜRECE MÜDAHALE BAŞVURUSUNDA BULUNDU

Fakat asıl ilginç olan nokta, 4 Ocak 2016 tarihinde İstanbul Anadolu 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin Gold Bilgisayar ve grupa ait diğer üç şirketin iflas erteleme başvurusunu kabul edip tedbir kararı almasının ardından davaya müdahil olan bir şirket. Hukukçulara göre muhtemelen Gold Grup şirketlerinin alacaklısı olan büyük bir şirketin müdahale talebi, süreci biraz karmaşıklaştıracak.

KAYNAK
 

Teknoartistik

Asistan
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
389
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
Daha Bartmamislar kurtulmak icin mahkemeden izin istiyorlar yani yeniden yapılacaklarmış.
 

control_alt_del

Öğrenci
Katılım
7 Ocak 2016
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Arkadaş, belgeli konuşuyorsunuz ama belge ile konuştuğunuzun alakası yok. sanalpazar'ın ticari ünvanı "Gold İnternet Teknolojileri San. ve Dış Tic. A.Ş." Kestikleri fatura da bu isimle geliyor.

O paylaştığınız belgede var mı bu şirket?

Bankalarla sorun yaşadıkları doğru. Ancak günlük olarak bizi bilgilendiriyorlar.

Merak edenlere;
İster al ister sat Sanalpazar.com
 

__kadıköyRAP__

Müdavim
Katılım
3 Mart 2007
Mesajlar
29,207
Reaksiyon puanı
2,146
Puanları
113
Beyler şu an alışveriş yapılıyor mu? Sipariş vereceğim boşa gitme durumu var mı?
 

rawkid

Müdavim
Katılım
9 Ocak 2014
Mesajlar
7,253
Reaksiyon puanı
1,316
Puanları
113
Geçenlerde forum istanbul'daki Gold mağazasına gittiğimde bütün reyonlar boştu.İnternetten durum ne olur bilmiyorum ama mümkünse başka yerden alın.
 
Üst