Gigabit Ağ Konusunda yardım !!!

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar!

İşyerimizde bir ağ kurmak istiyoruz ama veri hızı için istiyoruz bunu. Nasıl diyeceksiniz?
Şöyle bir durum var işyerinde bir makine var ve tüm verilerimiz o makine içinde diğer makineler o makineden veri kopyalayacak ve gerektiğinde o makine üstünden verileri kullanarak kendi makinesinde cd yazdırabilciek. Bunun içinde Gigabit ağ düşünüyorum kendimce ama önerilerinizi almak istedim. Bu ara fiber ağı inceledim biraz sanırım baya bi uğraştırıcak o bizi. Ama gigabit ağ işini görür derseniz onunla yoluma devam edicem.

Konu hakkında önerilerinizi bekliyorum. Hangi markayı modeli hangi kabloyu vs. kullanmalıyım. Şimdiden teşekkürler...

gokkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
CAT5E veya CAT6 kablo ve gigabit switch yeterli olacaktır.

Eğer işyerinde hub veya switch üzerinden atlama yapacaksan gigabit ağın bir avantajı kalmayabilir.. Şirkette kaç pc. var ve bu pc.lerin aynı kat/bina olup olmadığı hakkında bilgi verirsen daha fazla yardımcı olabilirim..

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
4 Bilgisayar var ve hepsi aynı odada pcler arasındaki en uzun mesafe 13 mt.
Ağı sıfırdan kurucam yani Gigabit ağ için gerekli ne varsa o şekilde kurcam. Switchler kablolar vs. hepsi yenilencek.

Aslında tembellik ediyorum ama mesela marka model olarak şu bileşenleri alırsan çok süper verim alabilirsin diyebileceğiniz ürünler varmı?

Bide veri kopyalama normal ağa göre ne kadar hızlanır kabaca bir tahmin olsa yine yeterli? Teşekkürler ...

gokkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ortamda sadece 4 pc.den bahsediyorsak Linksys.in 8 veya 16 portlu uygun fiyatlı sqitchlerini bi araştırmanı tavsiye ederim..

Ben aktif olarak gigabit kullanmıyorum networkumun %80'i 100 mbit, o yüzden şu kadar olur diyemiyeceğim ama 100 mbit'te 10-12 MB/sn verim alabiliyorum Gigabitte bu enaz 80-90 MB/sn olur tahminimce..

tek bir switch üzerinden ağı kurarsan sorun yok ama arada başka bir switch/hub olursa switchler arasında ki network darboğaz oluşturacaktır. tek switch'e göre..

antimatter

Profesör
Reaksiyon puanı
14
zyxel gigabit switch cat6 kablo tamamdır... tabi makinalarda gigabit ethernet kartı olması lazım...

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Yaklaşık olarak 8-10 katı diyorsunuz yani! Bizim için gayet güzel bir rakam bu. Zaten iki bilgisayarımızın anakartı üzerinde gigabit ethernet var samsung laptop ve asus anakartlı bir masaüstü. Bunların dışında diğer 2 makine için hangi ehternet kartlarını kullanmalıyız?

Sizin söylediğinize gelince tek switch kullanıcaz.

Mesela switch olarak
http://icecat.ru/tr/p/3com/3CGSU08/G...itch%25208.htm bu ürünü ve
ethernet kartı olarak
http://www.teknoshop.com.tr/pinfo.asp?pid=3586
şu ürünü kullansam nasıl olur?

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Son olarak ipleri modem dağıtacağı için yük modeme binmez ve bu nedenle eski hıza düşmez değilmi? Eğer böyle bir durum varsa modemide değiştirmeliyiz sanırım.
Olmaz dediğinizi düşünerek şöyle bişi söylemek istiyorum şu modemi de alırsan acaip süper verim alırsın diyebileceğiniz ürün önerilerinide bekliyorum. teşekkürler...

gokkan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Teoride 120-130MB/sn veri aktarım hızına ulaşılman beklenir ancak ortam kalitesi hızı etkileyebilir. (ki muhtemelen etkilenir) Ancak dikkat edersen bu hızlar 7200 RPM.lik SATA disk hızlarından yüksek bir rakamdır.. o yüzden sen şuan 5 katı hızın üzerinde bir artış bekleme ( aynı PC.ye bağlı 2 SATA disk ortalama 50 MB/sn veri aktarım hızına sahiptir pratikte..)

modemin PCler arasındaki hıza bir etkisi yoktur. Zatten bildiğim kadarıyla gigabit adsl modem yok piyasada.

4-5 pc için aldığın switch önemli değil.. kalite, MAC adresleme ve yönetilebilme yetenkleri için önemli olabilir ancak senin ihtiyacın yok gibi buna..

network kartında da aynı şekilde herhangi bir model alabilirsin. Tercihen 3com, Intel gibi bilindik markaları al.

kablolalamayı yaparken mümkün mertebe elektrik kaynaklarından uzak tutmaya bak, manyetik alan hızı doğrudan etkiler.

antimatter

Profesör
Reaksiyon puanı
14
aslında networke zyxel nsa-220 koy gitsin... herhangi bi makinaya bağlı kalmazsınız ve bi dünya ek özelliğinden daha faydalanabilirsiniz...

kingandfox

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlar!

İşyerimizde bir ağ kurmak istiyoruz ama veri hızı için istiyoruz bunu. Nasıl diyeceksiniz?
Şöyle bir durum var işyerinde bir makine var ve tüm verilerimiz o makine içinde diğer makineler o makineden veri kopyalayacak ve gerektiğinde o makine üstünden verileri kullanarak kendi makinesinde cd yazdırabilciek. Bunun içinde Gigabit ağ düşünüyorum kendimce ama önerilerinizi almak istedim. Bu ara fiber ağı inceledim biraz sanırım baya bi uğraştırıcak o bizi. Ama gigabit ağ işini görür derseniz onunla yoluma devam edicem.

Konu hakkında önerilerinizi bekliyorum. Hangi markayı modeli hangi kabloyu vs. kullanmalıyım. Şimdiden teşekkürler...

Merhabalar

Benim sana önerim Intel'in ethernet kartlarini kullanman olur, switch olarakda linksys, veya 3com'u kullanabilirsin, piyasada 10-15 dolara satılan üzerinde 1 GBs yazan kartlari sakin kullanma, tutarsız çalışıyorlar..

Bir arkadaşın dedigi gibi saniyede 125-130 mb arası transfer yapabilirsin..

Network yapın daha fazla hızı desteklese bile 1 GB/s değil de 10 gb veya fiber hızında olsa bile sen o hizlari tam kapasite ile kullanamazsın. bir kere suanki yapacagin 1 GB/s hiza senin harddisklerin yazma/okuma hızı yetişecekmi ? sata 2 kullanıyorsan yetiştirir. (oda teoride 3 GB/s)

Eğer hardiskerime güveniyorum dersen her bir pc'ye iki adet 1 GBs ethernet kartı takarsın ve bağlantılari bridge yaparak 2 GBs veri transferi hızına ulaşabilirisn..

Kolay gelsin

KintaRo

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Eğer hardiskerime güveniyorum dersen her bir pc'ye iki adet 1 GBs ethernet kartı takarsın ve bağlantılari bridge yaparak 2 GBs veri transferi hızına ulaşabilirisn..

Şu söylediğiniz denicem hocam teşekkür ederim.

nubahar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar sadece gigabyte swish le bu iş olmaz
1. senin modemin gigabyte port çıkışlı olmalı (en kalitelisi zyxel modemlerden birisi)
2. 6 veya 8 portlu yine gigabye port çıkışlı kaliteli bir swish (en kalitelileri 3coom veya yine zyxel)
3. tüm makinaların ethernet katrları gigabyte lan olmalı eğer onboard ethernet kartın gigbyte değilse harici olarak alıp takabilirsin
4. yine kaliteli cta 5 kablo kullanman gerek (ladox sun saf bakır olanı gerçekten çok kaliteli)
5.tüm pc lere seagate 15000 rpm lik hardisk tak ve cashe leri yüksek olsun okuma yazma açısından hızlı olsun diye
6.gelen internet bağlantınıda her ihtimale karşı yüksek tut örneğin 4mbps veya 8 mbps ye çıkart
o zaman ağını gigabyte olarak kullanabilirsin vede çok rahat ağ üzerinden işlemlerini yapabilirsin.