Geliyor: iOS 14.5 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bu konuyu okuyanlar

wittroc

44
Emektar
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
6,326
Çözümler
36
Reaksiyon puanı
11,199
Puanları
113
Yaş
20
Apple, önümüzdeki günlerde iOS 14.5 kararlı sürümünü dağıtmaya başlayacakken Beta sürecinin de sonuna gelindi. Beta süreci de bitmiş, nelerle karşılaşacağımızı az çok görmüşken bu konuda iOS 14.5 ile hayatımıza nelerin gireceğine değineceğiz.

ios-15-qHjS_cover.jpg


Geçtiğimiz haftalarda New York Times'a konuşan deneyimli yönetici Tim Cook, merakla beklenen iOS 14.5'in çıkış tarihini açıkladı. Cook, 14.5'in Nisan ayı içerisinde sunulacağını dile getirirken yeni güncelleme ile birlikte Apple'ın yeni bir politikasının da devreye gireceğini açıkladı. Bu politika, birçok geliştirici tarafından 'korkutucu' olarak gözükürken biz kullanıcıların çok seveceği bir politika. Gelin, önce bundan başlayalım.

Uygulama İzleme Şeffaflığı (ATT) Nedir? Ne İşe Yarar?
Uygulama İzleme Şeffaflığı, bu kapsamda bulunan geliştiricileri kullanıcıları izlemek için izin isteme zorunluluğu getiriyor. Biz kullanıcılar, uygulamaların bizi takip edip edemeyeceğini, hangi uygulamaların takip edebileceğini kendimiz kararlaştıracağız.

Yukarıda bu kapsamda bulunan geliştiricilerin izin isteme zorunluluğu olacağını söylemiştik, peki ya bu kapsamda olmayan geliştiriciler? Politika kapsamında bulunmayan geliştiricilere ise kapı gözüküyor. Cook, geliştiricilerin Uygulama İzleme Şeffaflığı konusunda hızlı davranmalarını, bu politikaya dahil olmalarını, aksi hâlde uygulamalarının güncellemelerini geri çevireceğini ve App Store'dan kaldırılacağını dile getiriyor.

Apple Watch ile iPhone'un Kilidini Açma ve Kilitleme
iOS 14.5 ile gelecek dikkat çekici özelliklerden biri ise Apple Watch ile iPhone'unuzun kilidini açma ve kilitleme. Özellik, bir nevi Apple Watch'ı bodyguard konumuna getiriyor.

Bu özellik, Face ID'nizi kullanmaya çalıştığınızda ancak maske sebebiyle tanınmadığında devreye giriyor. Kilidi açılmış Watch'ınız sayesinde maskeniz takılı iken Face ID yüzünüzün bir kısmını tanıyacak ve sonrasında kilidi açacak. Kilidin açılması sonrasında ise Watch'ınıza bildirim düşüyor. Tabii bunları yapmak için manuel olarak etkinleştirmeniz gerekmekte.

567c451887aba8869bfb6699008f0f3acdfc963f.jpeg


Kablosuz Oyun Denetleyicileri Desteği
Yeni güncelleme ile birlikte PlayStation 5 DualSense'i ve Xbox Series S / X denetleyicileri iPhone ve iPad üzerinde destekleniyor. Güncelleme ile bu desteğin gelmesi sonrasında Apple Arcade oyunları ve diğer iOS / iPadOS oyunları bu denetleyiciler ile oynanabilecek.

Durum bu şekilde olsa da Dualsense de bulunan dokunsal geri bildirim ve uyarlanabilir tetik tuşları özelliklerinin iOS cihazlarda kullanılıp kullanılmayacağı belirsiz.

Daha Gelişmiş Bir Siri, Farklı Ses Tonlarıyla
Siri, artık hepimizin bildiği o kadın sesine sahip olmayacak. Güncelleme sonrasında asistanın sesini seçmemiz istenecek. Tabii pek de farklı seçenekler yok, iki farklı ses seçeneği. Tabii bunun bizim için geçerli olup olmadığı belirsiz.

Ses değişikliği her ne kadar heyecanlandırıcı olsa da belki de hepimizin işine yarayacak bir acil durum özelliği Siri'ye kavuşacak. Siri, sizin yerinize acil durum çağrısı yapabilecekken bunun için "Hey, Siri, acil durumu ara" demeniz yeterli. Bunu demeniz sonrasında ise iptal etmeniz için size 3 saniyelik bir geri sayım sunmakta.

Çift SIM Modunda 5G Desteği
Daha öncesinde sadece Çin'de bulunan bu destek, iPhone 12 serisi ile beraber bütün dünyaya açılıyor. Çift SIM desteğine sahip olan seri, hem fiziksel, hem eSIM ile birlikte iki hizmet hattınıza sahip olabiliyorken daha öncesinde LTE ağlarıyla sınırlıyken güncelleme ile 5G olarak ayarlanabiliyor.

iPhone 11 Serisinin Batarya Sorunu Giderildi
Mart'ın son haftaları ve Nisan ayının başlangıcından itibaren Apple, 11 serisi kullanıcılarından pil sağlığının doğru raporlanmadığına dair şikayetler alıyordu. iOS 14.5'in altıncı betası ile tamamen çözülen bu sorun, kullanıcılar tarafından da onaylandı. 9to5Mac yazarı Benjamin Mayo, kullandığı 11 Pro modelinin beta sonrasında pil sağlığının iyileştiğini söyleyerek pil sağlığının yüzde 86'dan 90'a çıktığını gösteren bir ekran görüntüsü paylaştı.

ios-14-5-varsayilan-muzik-uygulamasini-degistirmeye-izin-vermiyor.jpg


Gelecek diğer yenilikler ise şu şekilde:
  • Apple Fitness Plus kullanıcıları, yaptıkları antremanları AirPlay 2 uyumlu TV ve cihazlara aktarabilecek.​
  • Güncelleme ile beraber popüler çift emojilerine farklı cilt tonlarıyla beraber 217 yeni emoji gelmekte. Ayrıca, yanan kalp, nefes veren yüzler, bulutlardaki yüzler ve spiral gözlü yüzler gibi yeni emojiler de bu güncelleme ile gelmekte.​
  • Apple Music, artık varsayılan müzik çalarınız olmak zorunda değil. Bunun çözümü ise Siri. Siri'den ilk kez bir parça çalmasını istediğinizi söylediğinizde cihazınızda yüklü tüm müzik akışı hizmetlerini listeleyerek size sunmakta.​
  • Widget tarafında yeni geliştirmeler yapılarak yenilikler sunulacak.​
  • Yol tarifi özelliğini kullanırken güzergahınız üzerinde bulunan kazaları, tehlikeleri ve hız kontrollerini size bildiriyor.​

Güncellemeyi alması muhtemel cihazlar ise şunlar:
  • iPhone 12 serisi,​
  • iPhone 11 serisi,​
  • iPhone SE 2020,​
  • XS serisi ile XR modeli,​
  • iPhone X,​
  • iPhone 8 serisi,​
  • iPhone 7 serisi,​
  • iPhone SE,​
  • iPhone 6s ve iPhone 6s Plus.​

 
Son düzenleme:

wittroc

44
Emektar
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
6,326
Çözümler
36
Reaksiyon puanı
11,199
Puanları
113
Yaş
20
Başlıkta "Ios" olarak yazmasına aldırmayın, konu paylaşılınca otomatik çeviriyor... Biri düzeltmeden söyleyeyim.
 

azragulr

Öğrenci
Katılım
14 Mart 2021
Mesajlar
27
Reaksiyon puanı
77
Puanları
13
Yaş
20
iPhone 11 serisinin batarya sorununu halletmesi ve getirdiği yenilikler ile hem ilgi çekici hem de harika. Apple yine beklentileri en iyi şekilde karşılıyor.
 

Son mesajlar

Üst