Galatasaray Üniversitesi'nde yangın!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
130122yangin_gs.hlarge.jpg


İstanbul Ortaköy'deki Galatasaray Üniversitesi'nin tarihi binasında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 19.30 sıralarında 3. kattaki derslikte başladığı tahmin edilen yangın, kısa sürede binayı sardı.

Binada bulunan az sayıdaki öğretim görevlisi dumanların yükselmesinin ardından kısa sürede binayı tahliye etti.

Ahşap binadaki yangının söndürülmesi için bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangına 110 itfaiye personeli, 47 araç ve 2 yangın söndürme gemisi ile müdahale ediliyor.

Yaklaşık 3 saat süren müdahalenin ardından yangının kısmen kontrol altına alındığı belirtildi.

Yangına kolay müdahale edilebilmesi için Çırağan caddesi trafiğe kapatıldı.

Alevlerin neden olduğu yoğun duman bulutu, bölgeyi kapladı. Dumandan etkilenen bir itfaiye erinin de hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

Çatısında çökme meydana gelen bina, kullanılamaz hale geldi.

'HÜZÜNLE İZLİYORUZ'

Yangın sırasında binada olan Doçent Doktor Özlem Yüce, yangın anını canlı yayında NTV'ye anlattı. Yüce şunları söyledi:

"3. katta öğretim üyelerinin odaların bulunduğu katta, bir öğretim üyemizin odasından dumanlar yükseldi. Dumanları görünce binayı tahliye ettik. 5-6 dakika içerisinde itfaiye ekipleri geldi. Soğutma çalışmaları yaptıklarını düşünürken, bina birden alev aldı. Tahmin edersiniz ki ahşap bina ve içerisinde kitaplar var.

Binada bulunan az sayıdaki öğrenci de tahliye edildi. Panik yaşanmadı, düzgün bir şekilde tahliye işlemleri yapıldı. Yangının elektrik kontağından çıktığı tahmin ediliyor. Maalesef binamızın yanışını hüzünle izliyoruz."

'DOLMABAHÇE DE TEHLİKEDE'

NTV Tarih Yayın Kurulu Üyesi Necdet Sakaoğlu ise başka bir tehlikeye işaret etti.

NTV'ye verdiği demeçte Dolmabahçe Sarayı'nın da bu tür bir yangınla karşılaşma riskine işaret eden Sakaoğlu, şunları dile getirdi:

"Bu tür yangınlar bizim eski saraylarımızda veya sarayken başka amaçla kullanılan binalarımızda her an, hergün beklenebilir. Yarın başkasının haberini alabiliriz. Bunlar yangından gereği gibi korunamıyor. Korunması da mümkün değil. Hergün yüzlerce öğrencinin girip çıktığı, faal biçimde kullanılan binaların ahşap yapısı ve tarihi dokusu dikkate alınmıyor, alınamaz da...

Böyle afetlere maruz kalmaması için üniversitelere yeni binalar yapılmalı. 21. yüzyılda üniversite ne arıyor, o binalarda işi ne? Üniversite işlevi o binalara nasıl uydurulur, şaşılacak bir şey. Ben asıl daha büyüğünden korkuyorum. En büyük korkum Dolmabahçe Sarayı'nın yanmasıdır. Ora da tehlike altında. Bu tür binaların hepsi günün birinde bu tür afetlere açık.

Bu binalar saray olarak yapılmış. Bunların işlevi ancak, eski saraylık konumlarına uygun bu çağın gerektirdiği faaliyetler olabilir. Buralarda sergiler açılabilir, basit müzeler yapılabilir. Bazı basit eğitim işlevlerine tahsis edilebilir. Üniversite olarak kullanılması son derece gereksiz ve fuzulidir, bir an önce kurtarılmalıdır."

'NEDEN ELEKTRİK KONTAĞI'

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga yangının çıkış nedenine ilişkin NTV'ye bilgi verdi. Yangının elektrik kontağından çıktığını tahmin ettiklerini söyleyen Tolga şunları kaydetti:

"19.00 civarında bir öğretim üyemizin odasında elektrik kontağı nedeniyle bir duman söz konusu oluyor. Yangın alarmı çalıyor, güvenlik görevlileri hemen gelip yangını söndürüyor. Daha doğrusu ortada alev bile yok, dumanlı yere köpük sıkarak müdahale ediliyor.

İhbar üzerine gelen itfaiye, yangın söz konusu olmadığı için, yanı bitti kabul ederek zabıt tutuyor. Bu sırada çatıdan dumanlar çıkıyor ve alevler büyüyor. Bina büyük ölçüde ahşap bina, çok eski kuru tahtalarımız var, bu nedenle söndürülmesi zor oluyor.

Umarım sadece çatı ve altındaki kat zarar görmüş olur, diğer katlara sıçramaz. Burası öğrencilerin olduğu kısım değil, idari personelin ve öğretim üyelerinin olduğu kısım. Öğrenciler yolun karşısındaki binada öğretim görüyor."

'TOZLAR BARUT GİBİ OLUR'

Eski İstanbul İtfaiye Müdürü Metin Demir, bu tür tarihi binalardaki yangınlara uzun yıllar sonucu biriken tozların neden olduğunu söyledi.

Demir şu ifadeleri kullandı: "Tarihi binalarımızın yaklaşık yüzde 70'i ahşaptır. Bu tür binaların iç kısımlarında yangın başlamışsa binayı sarmadan belli olmaz ve yangın anlaşıldığında iş işten geçmiş olur. Tarihi binaların özellikle çatı katı ve ara bölümlerinde yılların verdiği toz birikmesi olur. Bu tozların birikmesi sonucu barut gibi olur ve en ufak bir kıvılcımda alev alır.

Tarihi binalarımızın bakımları ve yangınla ilgili güvenlik önlemleri maalesef alınmıyor. İtfaiye tüm gücüyle müdahale ediyor. Rüzgar, müdahale çalışmalarını zorlaştırıyor. En büyük korkum yangının diğer binalara sirayet etmesi. Böyle bir durumda sahildeki bütün binalar yanabilir. Bu saatten sonra bina kontrol altına alınsa bile o binadan hayır gelmez. Çok sayıda tarihi binamız var. En azından bundan sonra onları korumalıyız."

'TELAFİSİ ÇOK ZOR'

Üniversitenin eski rektörlerinden Erdoğan Teziç ve tarihçi İlber Ortaylı ise arşivde bulunan kitaplara dikkat çekti. Binada kendi bağışladığı 6 bin kitabın olduğunu söyleyen Ortaylı, bu kitaplardan bazılarının bulunamayacak nitelikte olduğunu söyledi.

Binanın onarımı için Galatasaray kurumu mensuplarına büyük iş düştüğünü söyleyen Teziç ise, "Bina bir şekilde restore edilebilir. Ancak çok zengin bir kitap malzemesi vardı orada. Ben 50 yıllık kitaplarımı oraya bağışlamıştım. Başka yerlerde bulunma imkanı olmayan nadide eserler bulunuyordu. Bunların hepsi heralde kullanılamayacak hale geldi. Bunların telefisi çok zor" diye konuştu.

BİNANIN TARİHÇESİ

Resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan bina, Sultan Abdülaziz döneminde 1871 yılında inşa edildi.

Uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilen bina, 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi'ne ev sahipliği yapıyor.

ntvmsnbc
 

CeZZa

Asistan
Katılım
4 Aralık 2012
Mesajlar
120
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
[video=youtube;DVf8XIm8k-U]http://www.youtube.com/watch?v=DVf8XIm8k-U[/video]
 

gs_kadir

Profesör
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
4,263
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
:crying::crying::crying::crying::crying:

BBPMyoKCEAAQ9mI.jpg:large
 

oraycan

Doçent
Katılım
10 Ekim 2012
Mesajlar
521
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Yeni 5 Yıldızlı otelimiz hayırlı olsun !
 

Persona Grata

Profesör
Emektar
Katılım
21 Aralık 2009
Mesajlar
3,516
Reaksiyon puanı
53
Puanları
48
Kundaklanmış olduğunu düşünüyorum, başka mantıklı bir açıklama gelmiyor aklıma. 500 yıllık tarih kül oluyor gözler önünde. Çok üzgünüm şu an.
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
48
Son durum nedir bilgisi olan var mı?
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
48
Komple küle dönmeden söndürselerdi bari :(
 

gs_kadir

Profesör
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
4,263
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Kadir Topbaş,yangın kontrol altına alındı dedi ama yemekhane tarafından Kabataş Lisesi'ne de sıçramış, itfaiye o bölgeyi kontrol altına almış. Fakat Saray Binası'nda durmuyormuş

Twitter kullanan arkadaşlar bu hesaptan takip edebilir durumu https://twitter.com/GSUmag

BBPawIQCQAAeiIu.jpg:large


Bu arada iktisadi ve idari bilimler fakültesi katı ve İlber Ortaylı kütüphanesi yok oldu.

İlber Ortaylı:Arşivde bulunan kitapların büyük çoğunluğu sadece orada sakladığımız kitaplardı. Kül oldu...
 

angel75

Dekan
Emektar
Katılım
13 Temmuz 2011
Mesajlar
5,272
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
110 itfaiyeci, 47 araç ve denizden de 2 söndüren gemisiyle müdühale edildi.

bu kadar mudahele olmus ama sondurulmemis.. buna inanmak zor.. kimi kandiriyorlar? Tarihimizi yok ediyorlar.. yazik.. valla yazik...
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Tek kelimeyle yazık. Resmen kundakladılar arkadaş.

Sağda solda bu duruma sevinenler de var. Nasıl bir dünyadayız aklım almıyor.
 

oslun

Dekan
Katılım
2 Aralık 2008
Mesajlar
7,665
Reaksiyon puanı
33
Puanları
48
GS Üniversitesi'ndeki yangın için İstanbul Valiliği'nden helikopter istendi. 'Gece görüşü olan helikopter yok' cevabı alındı.

BBPIf5RCIAAcCGB.jpg
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi'ndeki yangınla ilgili olarak tarihi binanın büyük hasar gördüğünü belirterek, “Boğazdaki bu tarihi binaların, okul olanlarının böyle ardı ardına yanması çok düşündürüyor. Bunların tekrardan okul olması lazım” dedi.

Prof. Ortaylı, yanan binadaki kütüphaneye altıbin kitap bağışladığını belirterek, bazı kitapların bulunabileceğini ama bazılarının bulunmasının zor olduğunu söyledi.

Ortaylı şunları söyledi:

“Allah beterinden saklasın. Üç fakültenin bulunduğu bina. Dolmabahçe Sarayı’nın büyük müştemilatı. Bu yanan binada derslik yok, hocaların odaları var. Öğrenci işlerinin kayıtları var. Kayıtların dolayısıyla kopyaları mevcut. Şimdi benim orada ikinci katta hukuk fakültesinde kurduğum kütüphane var. Oradaki 6 bin kitabı da ben bağışlamıştım. Bazı kitaplar bulunabilecek belki ama bazılarının bulunması çok zor. Envanteri var elimizde, bilmiyorum bu sulama işinde, söndürme işinde ne kadarı sağlam çıkacak onu bilemiyorum. Çok, çok üzgünüz. Binanın da gayet müzeyyen işleri var kalem işi. Artık o bitti. Bu bir ahşap bina değil aslında. Bu kagir olarak yapılmış bina. Bunların ara katları ahşaptır. Çöktü zaten bina. Çok üzücü bir şey. Boğazdaki bu tarihi binaların okul olanların bilhassa böyle ardı ardına yanması çok düşündürüyor. Tekrardan okul olması lazım. “

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22419879.asp
 

plaksan

Asistan
Katılım
3 Eylül 2012
Mesajlar
389
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
500 yıllık tarih kül oldu elektrik kontağından çıktı deniyor kundaklama ne alaka.
 

seckyn

Profesör
Katılım
21 Nisan 2010
Mesajlar
2,945
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Trt haber yangının kontrol altına alındığını yazdı şimdi. En kısa zamanda söndürseler bari :(
 

cobra11

Profesör
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
4,659
Reaksiyon puanı
16
Puanları
38
böyle tüm yangınlarda elektrik kontağından olur zaten. hiç farklı şeyden olmadı şimdiye kadar :/ yazık oldu..
 

mustang

Dekan
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,663
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Yazık yahu.Vallaha yazık.
Kaç yıllık Tarih yokoluyor.
 

cngzkyz

Profesör
Katılım
28 Temmuz 2012
Mesajlar
2,856
Reaksiyon puanı
276
Puanları
83
Raflardaki tozlar barut etkisi yapmış bak sen!
 

SwateR

Rektör
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
10,201
Reaksiyon puanı
662
Puanları
113
Zaten bir yerde yangın çıktımı suç hemen elektrik kontağı. Tarihi bir bina. Dilekolay tam 500 sene.

Günümüzde tarihi binaların tek tek böyle yokedilmeye çalışıldığı aşikar. Ama hep elekrik kontağı...
 

ALPARS

Profesör
Katılım
2 Ağustos 2011
Mesajlar
3,883
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Tarihi binalarda,tarihsel dokuya zarar verir diye yapılmayan söndürme sistemleri böyle yangınlarda yok oluyor.
Yazık.
 

gs_kadir

Profesör
Katılım
5 Ocak 2011
Mesajlar
4,263
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Dışı duruyor ama içi yok olmuş

BBSG9OFCEAAAm_3.jpg:large
 

IuTKuI

Profesör
Katılım
20 Aralık 2011
Mesajlar
1,622
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
Yazık çok yazık. Tüylerim diken diken oldu resimlere bakınca. Her önünden yürüdüğümüzde "Heyt be okula bak" dediğimiz bir yapı artık önünden geçerken valelerin dolaştığı bir yer olur.
 

muratteas

Dekan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
9,578
Reaksiyon puanı
96
Puanları
48
Haydarpaşa, İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü, Gs Lisesi bakalım sırada ne var elektrik kontağında.
 

Son mesajlar

Üst