Forum Kuralları Konusu

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Merhaba SDN yöneticileri :) Foruma daha yeni geldiğim için alışkanlıklarım yok.Bu yüzden eski üyelere göre daha çok gözüme batıyor bazı şeyler.

Forum kurallarını kimin(kimlerin),neye(nelere) göre yazıldığını bilmiyorum.Önerim şu,forum kurallarını kayıt sayfasındakinden ziyade,forum içerisinde biraz daha genişletebilir misiniz ? Mesela hakaretten kasıt (küfrün kendisini yazın demiyorum elbette :) ) tam olarak nedir,siyaset yasak kuralı var,siyaset ne kadar yasak komple mi yasak.Hükümet deyip bir yorum yapmak serbest mi mesela,veya forumda daha çok kullanıldığı üzere "siz" kelimesiyle karşı tarafa üstü kapalı siyasi söylemlerde bulunmak serbest mi,tabii kendimi haklı çıkarmayayım foruma yeni geldiğim için izin verildiğini gördüğüm şeyleri yapmakta sakınca görmüyorum.

Lafın kısası daha net bir kural sayfası oluşturmak mümkün mü ?Eski konuları okuyunca gözüme çarpıyor özellikle bu durum,üzücü sonuçlar da oluşmuş tabii.Ama ben bunun biraz yönetimde olduğu kanısındayım.Yani forum düzeni moderatör olan kişiler tarafından sağlanıyor.Eminim ki hepsi iyi niyetli ve yapıcı şekilde davranıyorlar.Ama herşey olabildiğince açık olsa,bende dahil olmak üzere tüm üyelerin daha bilinçli bir şekilde forumda aktif olacağı aklıma takılıyor.Böylece forum yönetimi kolayca eleştirilemeyecek,bak kural burada açık ve net denilebilecek.

Son olarak kuralların yoruma açık olduğu fikrindeyim.Mesela kendimi moderatörlerin yerine koyuyorum,herhangi bir anlaşmazlık durumunda kurallara bakıp ona göre davranabileceğimi zannetmiyorum.Bu adam bu lafıyla kuralı çiğnemiş mi çiğnememiş mi düşüncesi sabaha kadar beynimi meşgul ederdi.

En son olarak da(bu deyimi de çok severim:) ) eğer konum anlamsız,saçma vs. ise tüm yönetimden özür diler konunun kilitlenmesini rica ederim.(İplemeyedebilirsiniz tabii :P)İyi forumlar.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Mesela hükümet veya Devlet Demek yerine sistem diyebilirsin şahıslar yerine x y z Tabi gruplar içinde kullanılabilir

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Şahıs ismi vermek mesajın banlanmasina sebep verir Tabi uçuşan üyeler olayı var orasi ayrı

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
[MENTION=387311]i7_core[/MENTION]

Bu iş bir matematik değil ki illa şu, şu, şu yazılırsa bu olur diyelim.

Kişi vardır lafı dolandırıp durmaz direk elma der, ama kişi vardır hiçbir zaman elma demez ama sen her lafında onun aslında elmadan bahsettiğini anlarsın.

Reklam vardır üzerinde, kenarında bu bir reklamdır yazar. Ama reklam vardır, biri gözünün içine sokup göstermedikçe anlamazsın. Aaa nasıl da yuttuk dersin.

İşte bu aradaki ince çizgiler, anlamlar, aslında ne denilen ve ne anlatılmak istenen her halukarda belli olur.

Şimdi durumu bir de bu şekilde ele alırsan, forum kurallarımızın yeterince açık ve net olduğunu anlayacaksın.

Bu arada özür dilemene gerek yok, her türlü eleştiri ve öneriye açığız..

Hazır yeri gelmişken :)

Sen şimdi bir soru sorsan forumda (Forum bu ya; bilmiyorsan sor, biliyorsan paylaş ) bir konu hakkında soru sorsan ve biri de sana şu şekilde cevap verse:

http://forum.shiftdelete.net/telefo...fikirlerinizi-alabilir-miyim.html#post3275342

Kendini nasıl hissedersin? Ayrıca sen moderatör olsan bu mesajı nasıl değerlendirirdin ?

İyi forumlar dilerim.

Tükenir Kalem

Doçent
Reaksiyon puanı
2
[MENTION=194661]eSa[/MENTION] Cevabın için teşekkür ederim.

Tabii ki matematik değil bu.Şu şu yazılırsa değil demek istediğim birazcık daha net olması.Yani örnek vererek anlatmaya çalışayım;herhangi bir mesaj üzerinde değerlendirme yapılsa,tüm moderatörlere bu mesajı engelleyip engellemeyeceği sorulsa moderatörlerin tümü de aynı cevabı verir mi ? Moderatörler olarak siz böyle olduğunu düşünüyor musunuz ?

Kişilik olarak henüz gözlemlediğim,mesajlarını okuduğum kadarıyla modlar arasında farklılıklar mevcut.Olması da normal tabii ki çünkü insanlar zaten farklıdır,ama bu aynı zamanda şu anlama geliyor.Kesin kurallar olmadıkça,moderatör görüşleri arasında (eminim ki istemeyerek) ayrılıklar olacaktır.Kesin deyince matematiksel olarak değil,gene okuyan insan olduğu için hafif yorum katacaktır,şöyle mesela (üstü kapalı dahi olsa siyaset yapmak yasaktır,cümleden çıkartılacak anlam moderatörün insiyatifine kalmıştır)gibi bir geliştirme.Şu an ki durumda ise,siyaset yasaktır cümlesi pek işlevsel değil maalesef.Çünkü siyaset yasak olsaydı şu forumda her gün en azından bir siyasi dokundurma olmazdı.

Benim için siyaset olsa veya olmasa pek fark etmez.Önemli olan bu değil,önemli olan herhangi bir "üstü kapalı siyasi tartışmalar " durumunda moderatörlerin işinin kolaylaşması ve üyelerin "bu mod taraf tutuyor vs."söylemlerinin engellenmesi.

Sonuç olarak,kurallara göre hareket eden siz moderatörlersiniz.Bu yüzden yine en iyi siz bileceksiniz kuralların size yeterli olup olmadığını.Ben kendimce gördüğüm durumu söyledim,ama siz yöneticiler olarak yeterli diyorsanız,yeterlidir.Sonuçta tecrübeli olanlar sizlersiniz.

Eleştirilere açık olmanız,uygun üslupla cevap vermeniz çok nazik bir hareket.Bunun için ayrıca teşekkür ederim tüm yönetim kuruluna.

Bahsettiğiniz linkteki mesajım o anlık patlamayla yazılmış bir cevap.Üstelik kendimi savunmuyorum.Sadece gördüğüm şey artık bir saçmalık derecesine vardığı için o şekilde bir mesaj attım.Forum kurallarında konu açılmadan önce benzer konu varsa açılmaz buna benzer bir madde var.Hele ki benzer konu birkaç sene hatta birkaç ay önce açılmış olsa tamam.Ama siz de foruma düzenli giren birisi olarak görüyorsunuzdur ki,her gün galaxy iphone lg konuları açılıp duruyor.
Aynı konunun bahsettiğim sebepten [MENTION=36351]mr_rain[/MENTION] tarafından kapatılması da haklı olduğumu gösterir.

Ama mesaj konusunda biraz haddimi aştım,forum kurallarında alay etmek yasak maddesi de var.Mesajımda hafiften alaycılık mevcut.Bu konuda belki de ceza almam gerekirdi,gerekiyorsa hala da ceza alabilirim.Önemli olan forumun düzenli bir şekilde ilerlemesi,benim kişisel sorunumun önemi yoktur.Tam da bundan bahsediyorum işte,forum kuralları yeterince açık olmadığı için (üstü kapalı dahi olsa alay etmek yasaktır) gibi olmadığı için kurallar titizlikle uygulanamıyor.Benim görüşüm bu.

Neden bu şekilde davrandığıma gelince,mükemmel insan değilim hatalarım var.Ancak forum kurallarına uymaya gayret ederim.Şu konudaki 21.mesajı okursanız benim mesajımın benzerinin moderatör arkadaşımız [MENTION=26151]OnLT[/MENTION] tarafından atıldığını görebilirsiniz.Ben öyle bir konu açsam ve biri bana kendi mesajımdaki gibi cevap verse,kendimi suçlu hissederdim.Şu veya bu sebepten (mesela forumda yeni olmak) hata yaptığımı sonraki açacağım konularımda daha dikkatli olacağımı ifade ederdim.Bu konunun ilk mesajında böyle yapacağım ve yapmış olduğum açıkça görülüyor.Yıkıcı olmaktan ziyade yapıcı olmaya çalışıyorum,eleştirim de size laf sokmak,size bir şey kanıtlamak,rencide etmek sebebiyle değil.

Attığım mesajların herhangi birinde en ufak bir forum ihlali varsa,kendi adıma lütfen bu mesajlarıma gerekeni yapmanızı rica ederim.Başkalarının hakkına girmektense mesajımın silinmesi daha iyi.Tekrar tekrar teşekkür ederim.

KaJMeR13

Profesör
Reaksiyon puanı
9
konuyu görmüşken yorum yapmak istedim sadece. :)
benimde en sinir olduğum konulardan biridir: şunu mu alsam bunu mu alsam konuları ki aynı konu zaten çok kere açılmış.

birde doğru yere açılmayan konular.
haberler bölümünde yardım isteniyor. yada alakasız yerlerde bazen konular açılıyor.

lordare

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,935
Korsan paylaşımlar konusunda biraz daha esnek davransalar bu siteye tıklanma rekoru getiririm de işte :biggrin: Çok kez banlanmış biri olarak normal kullanımlar için iyi gibi görünüyor kurallar.

Reaksiyon puanı
10,327
@i7_core, insanın olduğu yerde kural vardır muhakkak.
önemli olan bunu uygulayıcının objektif kalabilmesi...
ne ki bu toprakların kaderidir abim, burada paradigmayı müşterek kurallar değil, ideolojik saplantılar kurar her zaman.
bu yüzden ki kavgalar hiç bitmez.

eğer "gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım" diyenlerdenseniz mesele yok, ama eğer "çınarlar ayakta ölür" diye başını daim dik tutanlardansanız yaşam sürenizi mücadelenizin haklılığından ziyade taraftarlarınızın çokluğu belirler.

re13el

Dekan
Reaksiyon puanı
114
O suyla beraber başkalarını da... :)

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
suyun aklı yok ki nokta atışı götürsün, artık ne gelirse...

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Forum kuralları bazen o kuralı uygulayan modun insiyatifine göre şekillendirilebiliyor.
Bu yüzden uzun zaman zarfında çok değerli üyelerin harcandığına şahit oldum bu sanal sayfada.
Bazıları da küsüp kendileri çekip gittiler.

Bunlara rağmen en seviyeli , saygılı ve samimi ortam burada var..
Diğer forumlarda durum daha vahim.