Format Atmak Zararlı Mıdır Yoksa Yararlı Mıdır?

şowalye

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Format Atmak Zararlı Mıdır Yoksa Yararlı Mıdır?

Gerek masaüstü gerekse dizüstü bilgisayarlarda kullanmış olduğumuz işletim sistemi sabit disklerin doğası gereği zamanla eski işlevselliğini kaybeder, açma/kapama süreleri artar hatta bazen çekilmez bir hal alır. Bu gibi durumlarla karşılaştığımız zaman artık sabit disklerimizi formatlama gereği duyarız.

Formatlama işlemiyle ilgili kulaktan duyma birçok bilgi bilgisayar kullanıcıları üzerinde çeşitli önyargıları da beraberinde getirmiştir. Bu konu üzerinde detaylara biraz inelim:

- Format atmak bilgisayarıma zarar verir mi?

Format atmak bilgisayarınıza zarar vermez, aksine iki ya da üç ayda bir atılan format sabit diskinizin ömrünü uzatır. Format, sabit disk üzerinde herhangi bir fiziki değişiklik oluşturmaz. Zaman içerisinde diskinizin üzerindeki bilgiler çeşitli bölgelere dağılır ve disk bu verileri bir araya getirmek için yorulur ve daha fazla enerji sarf etmek zorunda kalır. Format atarak bu yorulmayı ve gereksiz enerji sarfiyatını durdurmuş oluruz.

- Sabit diski hızlı mı yoksa yavaş mı biçimlendirmeliyim?

Sabit diskleri hızlı biçimlendirdiğinizde verileri tamamen silmiş olmazsınız. Hatta hızlı format attıktan sonra piyasada bulunan birçok recovery programıyla silmiş olduğunuz verilerin çoğuna tekrar ulaşabilirsiniz. Buda yine sabit disklerde enerji kaybına ve diskinizde boş yerinizin daralmasına neden olacaktır. Dolayısıyla diskinizi yavaş biçimlendirmelisiniz.

- Sabit diskteki ayrılmış bölüm sayısını arttırmamın ne gibi yararları olur?

Genellikle sabit diskler C ve D olarak iki bölüme ayrılmış biçimde kullanılır. Buna ek olarak diskin boyutuna göre birkaç bölüme ayırmak bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasında etkili bir rol oynar.

- Hangi Windows işletim sistemi daha az format ister?

Yapılan araştırmalar neticesinde Windows Vista başarılı bir sabit disk anlayışı ile daha az formata gerek duymakta ve daha uzun süreli bir kullanım sağlayabilmektedir.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Atmanın da atmamanın da bi zararı olmaz.

He sistem geri dönülemeyecek şekilde ayvayı yemişse format atmak en iyisi.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Zaman içerisinde diskinizin üzerindeki bilgiler çeşitli bölgelere dağılır ve disk bu verileri bir araya getirmek için yorulur ve daha fazla enerji sarf etmek zorunda kalır. Format atarak bu yorulmayı ve gereksiz enerji sarfiyatını durdurmuş oluruz.

Disk birleştirme yaparsak daha mantıklı olur :)

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
- Hangi Windows işletim sistemi daha az format ister?

Yapılan araştırmalar neticesinde Windows Vista başarılı bir sabit disk anlayışı ile daha az formata gerek duymakta ve daha uzun süreli bir kullanım sağlayabilmektedir.

Vistamı kaldı..:D

kam turalı

Doçent
Reaksiyon puanı
14
Bence çok sık format atmak makine için zararlı bir işlem (Tecrübe ile sabittir). Çünkü çok sık format işlemi bios yazılımını etkilemekte ve bazende bozulmasına yol açmakta(Başıma geldi oradan biliyorum). Gerekmedikçe format atmak lüzumsuz.

Not: Herşeyin fazlası zarardır..

S_T_A_L_K_E_R

Profesör
Reaksiyon puanı
40
Vista ikide bir çöküyordu, sürekli format atıyordum. Windows 7'yi kurdum kuralı formatı unuttum.

HeLLqu4Rd

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Vista ikide bir çöküyordu, sürekli format atıyordum. Windows 7'yi kurdum kuralı formatı unuttum.

Bak bunda hakklısın kardeşim bende vista home basic kullanırken her ay format attıgımı bılıyorum simdi işe leptop aldım ve windows 7 yüklü senin dediğin gibi format nasıl bişey di diye kendime sormaya basladım :):)

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Format sonrası masaüstünün hastasıyım:D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arikiler benim format atalı 1 hafta kadar oldu şimdide bilgisayrda ctrl_delete yapıyorum görev yönetici si tarafınızdanadan devere dışı bırakıldnız dişyor o yüzde şimdi yine fomrat tıcam bi zararı olurmu eindows xp kullanıyorum

S

SDN Okuru

SDN Okuru
ben şuan windows 8 kullanıorum windows 7 ye geçiş yapsam bilgisayarım zarar görürmü ?