Fiyat/Performans Rehberi ve Sistem Önerileri

Bu konuyu okuyanlar

Spesiyalite

Asistan
Katılım
1 Ağustos 2012
Mesajlar
396
Reaksiyon puanı
187
Puanları
43
Sistem toplarken temel seviyede dikkat etmeniz gerekenlere, marka/ürün önerilerine ve fiyat/performans karşılaştırmalarına değineceğim.

İşlemci ve ekran kartının yeterliliği, kullanım amacınıza, oynayacağınız oyunlara, çözünürlüğe, oyun içi kalite ayarlarına ve FPS beklentinize göre değişkenlik gösterir. Oyunların ezici çoğunluğu ekran kartını daha önemli kılsa da, GTA serisi gibi bazı oyunlar ise işlemciye ekran kartından daha çok yük bindirirler. Beklentilerimizi ve bütçemizi belirleyip; performans karşılaştırması yapmalı ve en uygun seçeneğe yönelmeliyiz.

İşlemci
Günümüzde, aynı segmentte bulunan bir Intel işlemci AMD’ye nazaran 1 tık daha fazla performans veriyorsa, fiyatı da 2 tık fazla oluyor. Bir diğer sorun ise, Intel Anakartlarının AMD Anakartlarına göre çok daha pahalı olması. İşlemci seçimimiz Anakartımızı da belirlediği için, fiyat/performans seçimi yaparken Anakart fiyatlarını da göz önünde bulundurmak durumundayız. İşin içine Anakartta girdiğinde, Intel fiyat/performans açısından pek tercih edilesi değil. Bu nedenden dolayı önereceğim sistemler AMD olacak. Aynı dönemlerde birbirlerine rakip olarak çıkmış birkaç AMD ve Intel modellerinin Benchmark kıyaslamalarına bakalım;

AMD Ryzen 3 1200 vs Intel Core-i3 7100
PassMark - CPU Comparison AMD Ryzen 3 1200 vs Intel i3-7100

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i3-7100-vs-AMD-Ryzen-3-1200/3891vs3931

AMD Ryzen 3 1200 vs Intel Core-i3 8100
PassMark - CPU Comparison AMD Ryzen 3 1200 vs Intel i3-8100
Please click the green button to continue. - UserBenchmark


AMD Ryzen 5 1600 vs Intel Core-i5 7400
PassMark - CPU Comparison Intel i5-7400 vs AMD Ryzen 5 1600
Please click the green button to continue. - UserBenchmark


AMD Ryzen 5 1600 vs Intel Core-i5 8400
PassMark - CPU Comparison Intel i5-8400 vs AMD Ryzen 5 1600
Please click the green button to continue. - UserBenchmark

İnternetten bu ürünlerin fiyatlarını da karşılaştırırsanız tablo daha da netleşir.



Ekran Kartı
Ekran kartı tarafında da, işlemcide olduğu gibi AMD ekran kartları Fiyat/Performans açısından öne çıkıyor. Örnek olarak şu 2 kartı ele alalım;

RX 590 ve daha pahalı olan GTX 1060(6 GB)
PassMark - Video Card Performance Comparison
Please click the green button to continue. - UserBenchmark



RAM

Marka
Ucuz olduğu için tercih edeceğiniz ürünler sizi yarı yolda bırakabilir. Long-line, Hi-Level gibi markalar bu konuda kötü şöhrete sahipler. Alacağınız RAM’lerin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, Kingston, Crucial, G-Skill, Corsair gibi kendini kanıtlanmış kaliteli markalara yönelmelisiniz.

Kapasite
Bu konuda çok bilgi kirliliği var. 16 GB RAM’in dahi oyunlar için yeterli olmayacağını düşünüp 32 GB RAM alanlar, hatta oyunlarda FPS artışı olacağını zannederek 64 GB RAM satın alan kullanıcılar var. Gerçek şu ki, yapılan testler 8GB RAM’in günümüz oyunları için tamamen yeterli olduğunu gösteriyor. Tabii önümüzdeki seneler içerisinde bu durum değişebilir. Dolayısıyla 16 GB RAM tercih etmekte gelecek açısından mantıklı bir seçenek. Daha da uzun vadeli düşünüp bellek kapasitesini 16 GB’ın üzerine çıkarmanın ise size para kaybından başka getirisi olmaz. Yeni bir bellek tipi teknolojisinin (DDR) gelişmesiyle, RAM’leriniz artık eski teknoloji olacaklar. 5 yıl, 10 yıl sonrasının teknolojisini bugünden yakalayamazsınız. Gelin RAM/FPS testlerine bir göz atalım.


1.-Cities-Skylines-4gb-8gb-16gb-ram-comparision.png 4-witcher-3-4gb-8gb-16gb-ram-comparision.png

6-average-fps-comparision.png


deus8vs16.JPG


Deus Ex Manking Divided'ın önerilen sistem gereksinimlerinde belirtilen rakamın 16 GB olduğunu hatırlatalım.

Megahertz (MHz)
Kapasiteden sonra ikincil bir belirleyici faktör olabilir. Kapasite farkı kadar olmasa da, MHz farkı da performansı etkiler. Ürünü satın almadan önce, Anakartınızın desteklediği maksimum RAM frekansını kontrol etmeyi unutmayın. En fazla 2133 MHz destekleyen bir Anakarta 3000 MHz ram takmanızın bir esprisi olmaz.

Cas Latency (CL)
Kaliteli markalar arasından, yeterli gördüğünüz kapasitedeki RAM’leri seçtiğinizi, en uygun fiyatlı olanların arasından da MHz yüksekliğine göre seçim yaptığınızı varsayalım. Hala elinizde aynı fiyat bandında birden fazla seçenek varsa, bu noktada CL üçüncül bir belirleyici faktör olabilir. MHz değeri yükseldikçe, CL değerleri de buna paralel olarak yükselir. Dikkat etmeniz gereken husus, MHz’in aksine; daha düşük CL değerleri basitçe daha iyi demektir. Dolayısıyla Kapasite ve MHz olarak aynı olan benzer fiyattaki ürünlerden daha düşük CL değerine sahip olanını almalısınız. Fakat unutmayın, CL farkının MHz farkı kadar etkisi olmaz. CL değerleri en son bakacağınız değerler olacak.

Soğutucu
RAM’lere overclock yapacaksanız, soğutucusu olan bir ürünü tercih edin. Overclock yapmayacaksanız, ürünün soğutucusunun olup olmaması önemli değildir.

Not: 8 GB RAM’de karar kıldığınızı varsayalım. Eğer kısa bir süre içerisinde RAM takviyesi yapmayacak; en az 1-2 yıl kullanacaksanız, 1 adet 8 GB RAM almak yerine 2 adet 4 GB RAM alın. Doğru slotlara taktığınızda RAM’leriniz Dual Channel çalışacaktır. RAM’lerin Dual Channel çalışması performansı etkiler. Satın almadan önce Anakartınızın desteklediği RAM tipine bakmayı unutmayın. DDR3, DDR4 gibi.



SSD

Marka
SSD’ler yeni sistemlerin olmazsa olmazı. Adata, Hi-Level, Longline, Sandisk gibi markalar fiyat olarak en uygun ürünler. Ama genelde bu ürünler, yapılan testlerde iddia ettikleri hız oranlarının altında kalıyorlar. Ömürleri de kendilerinden daha kaliteli ürünlere göre genelde daha kısa oluyor. Marka olarak hem Türk hem de yabancı forumlarda en çok önerilen ve kalitesiyle öne çıkan 2 marka var. Samsung ve Crucial. Elbette yeterli bütçeniz varsa, Samsung’un SSD’lerini gözünüz kapalı alabilirsiniz. Sorunsuz bir kullanımın yanı sıra, üründe belirtilen hız oranlarının üzerine çıktığına dair yorumlar dahi var. Tabii fiyatı da aynı oranda tuzlu olacaktır. Öte yandan, Crucial gibi kendini kanıtlamış ama fiyatı daha uygun bir markayı tercih etmeniz, fiyat/performans seçimi olacaktır. Benim önerim Crucial BX500 serisi. Testlerde iddia ettiği hız oranlarını veriyor ve kullanıcıya sorun yaratmıyor. Serinin 120,240,480 ve 960 GB’lık modelleri mevcut. Aynı site üzerinden, aynı değerlerdeki en uygun fiyatlı Samsung ve Crucial ürünlerinin fiyatlarını karşılaştıralım;

Samsung Evo 860 250 GB
Crucial BX 500 240 GB

Kapasite
Kapasite ihtiyacı kişiden kişiye değişiyor. Ama bir gerçek var ki; günümüzde, 1TB’lık depolama alanı bile çoğu kişi için yetersiz kalabiliyor. Bu nedenden dolayı birçok kişi sistemlerinde hem SSD hem de HDD kullanıyor. Bana yeter diyorsanız ve bütçeniz de elveriyorsa, 960 GB kapasiteli bir SSD tercih edip Hard Diski sistemden eleyebilirsiniz. Bu senaryonun gerçekleşmediği durumlarda, 240 GB’lık bir SSD tek başına yeterli olmayacak ve depolamada size büyük sıkıntı yaratacaktır. Keza çok minimal bir kullanıcı değilseniz, muhtemelen 480 GB’lık bir SSD’de tek başına yeterli gelmeyecektir. Tercihiniz SSD+HDD şeklinde olacaksa, SSD ve HDD kapasitelerini ihtiyacınıza göre belirlemelisiniz. 120 GB’lık bir SSD alıp üzerine sadece işletim sistemini, sürücüleri, ofis programlarını, internet tarayıcılarını vs kurup, geri kalan her şeyi Hard Diske depolamayı seçebilirsiniz. Ama ileriye yönelik olması adına, benim önerim en az 240 GB’lık bir SSD almanız.

Okuma ve Yazma Hızı
Marka ve kapasitede karar kıldıktan sonra, fiyat karşılaştırmasıyla beraber okuma ve yazma hızlarını da karşılaştırın. Önerdiğim Crucial BX500 serisinin 500-599 MB/s okuma hızı ve 450-599 MB/s yazma hızı sizi fazlasıyla tatmin edecektir.

Not: Yeni kasaların büyük çoğunluğunda 2.5 inch disk slotu bulunuyor. Kasanızda 2.5 inch disk slotu bulunmuyor ise ve alacağınız SSD, yanında 3.5 inch aparatla birlikte gelmiyorsa, 2.5 inch-3.5inch çevirici kızak almanız gerekiyor. Fiyatları oldukça düşük. Ürünün, vidalarıyla birlikte geldiğinden emin olun.



Hard Disk Drive (HDD)
Performans farkını hissedebileceğiniz en önemli faktör dönüş hızı diyebiliriz. 5400 yerine 7200 RPM dönüş hızına sahip bir ürün seçin. SATA2 ve SATA3 farkı, SSD’lerdeki gibi bir fark yaratmaz. Eğer içinizi rahatlatacaksa, SATA3 bağlantı tipinde bir Hard Disk alabilirsiniz. Zira fiyat farkı fazla olmayacaktır.
Özetle: 7200 RPM, SATA2/SATA3, 16 MB veya üzeri ön bellek.



Power Supply (PSU)

Marka
Sisteminizi güç kaynağınıza emanet edeceğinizi unutmayın. Kullanıcılarını yarı yolda bırakmış, saatli bomba olarak tanımlanan birçok marka var. Ucuz fiyatlarından dolayı bu tip ürünleri almanız pişmanlıkla sonuçlanabilir. Cooler Master, Silver Stone, Corsair gibi markalar oldukça kaliteli, güvenilir markalardır. Ama fiyatları da oldukça yüksektir. Benim önerim ise kendini kanıtlamış bir diğer marka olan Aerocool. Fiyatı da kalitesine oranla gerçekten çok uygun.

WATT (W)
Yanlış yönlendirmelerin ve araştırma/inceleme yapmıyor olmamızın sonucunda en çok bilgi kirliliğinin bulunduğu konulardan biri de bu. Kullanıcılar genelde, sistemlerinin ihtiyaç duyduğu değerlerin çok üzerinde bir ürün alarak paralarını heba ediyorlar. Aşağıda, örnek sistemler kısmında bu konuya tekrar değineceğim. Verdiğim PSU önerilerinden yola çıkarak sisteminizin ihtiyaç duyacağı WATT değeri hakkında bir çıkarım yapabilirsiniz. WATT konusunda dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de, 12V kanalı. İşlemci, ekran kartı gibi sisteminizdeki demirbaşların çoğu, gücünü bu kanaldan alırlar. Her ne kadar kaliteli PSU’lar bu konuda sizi üzmeyecek olsa da, siz yine de güç kaynağınızın toplam WATT çıkışının kanallara dağılımına bakmayı unutmayın. Toplam gücün en az %80inin 12V kanalına gittiğinden emin olun.



Kasa
Öncelikle alacağınız kasanın Anakart desteğine bakıp, Anakart-kasa uyumundan emin olun. Sonrasında yapacağınız tercihte; dahili fan sayısı, toplam fan slotu, usb slotları, sıvı soğutma desteği vb faktörler etkili olabilir.


Örnek Fiyat/Performans Sistemler
*Fiyat değişimleri, ürün stokları vb durumlardan dolayı ürünleri link olarak koymayacağım. Karşılaştırma yaparak, en uygun fiyatları veren sitelerden seçebilirsiniz. Ürünün sıfır mı ikinci el mi olduğuna dikkat edin. SSD-HDD kapasiteleri, yukarıda bahsettiğim gibi depolama ihtiyacınıza bağlı bir durum.

*Overclock yapmayacaksanız a320, yapacaksanız b350 veya b450 Anakartlarını alabilirsiniz.

* PSU WATT değerleri, tedbir açısından maksimize edilmiş; ekstradan 1x dvd room+yazıcı, 1x PCI Express kart, Gaming Keyboard/Mouse, 6x USB Slot, 2-4 arası Fan, 1x Liquid Cooling Kit, 1x Liquid Cooling Pump, 24 inch monitör eklenmiş, 7/24 açık-günlük 8 saat oyun şeklinde hesaplanmış ve çıkan sonucun minimum 50W üzeri tavsiye edilmiştir. İlerde olası bir sistem yükseltmesi adına ve/veya içinizi rahatlatması için önerdiğim WATT değerinin bir 50W fazlasını alabilirsiniz. Daha da yüksek bir PSU para israfı olacaktır.

768p ve 900p Çözünürlükte Oyun
İşlemci: AMD Ryzen 3 1200
Ekran Kartı: AMD RX 550 / AMD RX560
Ram: 8 GB
SSD: Crucial BX 500
PSU: 400W

1080p Çözünürlükte Oyun
İşlemci: AMD Ryzen 5 1600
Ekran Kartı: AMD RX 570
Ram: 8 GB
SSD: Crucial BX 500
PSU: 450W

1080p Çözünürlükte Oyun
İşlemci: AMD Ryzen 5 1600 / AMD Ryzen 5 2600
Ekran Kartı: AMD RX 580
Ram: 16 GB
SSD: Crucial BX500
PSU: 550W

1080p ve 1440p Çözünürlükte Oyun
İşlemci: AMD Ryzen 5 2600 / AMD Ryzen 5 3600
Ekran Kartı: AMD RX 590
Ram: 16 GB
SSD: Crucial BX500
PSU: 550W


Kullanılan kaynaklar
RAM FPS 1

RAM FPS 2
CPU and GPU Benchmark 1
CPU and GPU Benchmark 2
PSU Calculator
 
Son düzenleme:

Kadima

Müdavim
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
11,959
Reaksiyon puanı
841
Puanları
113
Genel olarak yararlı bir konu elinize sağlık ama ekran kartı kısmında 2016 yılında çıkmış bir kart ile 2018 yılında çıkmış bir kartı karşılaştırmak pek doğru olmamış.
 

Spesiyalite

Asistan
Katılım
1 Ağustos 2012
Mesajlar
396
Reaksiyon puanı
187
Puanları
43
Genel olarak yararlı bir konu elinize sağlık ama ekran kartı kısmında 2016 yılında çıkmış bir kart ile 2018 yılında çıkmış bir kartı karşılaştırmak pek doğru olmamış.
Teşekkürler. O örneği tercih etmemin sebebi, kartın popülaritesini hala koruyor olması. İşin aslı yapılacak çok karşılaştırma var ve sonuç değişmiyor. Bakın mesela tam tersini yapalım: 2017 çıkışlı RX 570 vs 2019 çıkışlı GTX 1650 ve GTX 1650 şuan ortalama 300 TL daha pahalı bir kart. Aslında konuyu düzenleme şansı olsaydı daha geniş bir karşılaştırma listesi yapabilirdim.
 
Üst