Firefox Turkce imla denetimi eklentisi test istegi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan afsina
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

afsina

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhabalar.

Firefox icin Turkce imla denetimi ozelligi saglayacak deneysel bir eklenti yazdik. Ozellikle windows ve Mac sistemlerde deneyip goruslerinizi yazarsaniz sevinirim. Pardus ve cesitli linux dagitimlarinda buna gerek olmayabilir, zaten orada imla denetimi merkezi olarak mevcut.

Eklentiyi
http://code.google.com/p/tr-spell/ adresinde sagdaki firefox-tr-dict-vxxxx.xpi dosyasini indirip Dosya->Dosya Ac (File->Open File ) ile kurabilirsiniz.
Daha sonra herhangi yazi yazacak bir yerde calisip calismadigini deneyebilirsiniz. Yazi yazilan alanda sag tus menusu ile Dil->Turkce secmeniz gerekebilir ilk basta.

Umuyorum benzeri bir seyi Google Chrome icine de dahil edebiliriz.

eklentinin nasil gerceklestirildigine dair kisa bir aciklama:
http://zembereknlp.blogspot.com/2008/10/tr-spell-ve-firefox-turkce-imla-denetim.html

Yardimci olacak arkadaslara simdiden Tesekkurler.

------------------
Bir kac not:
Imla denetiminin ic calisma mekanizmasi Firefox tarafindan diger diller icin de kullanilan Hunspell uygulamasina ait. Aslinda o uygulama Turkce icin cok uygun degil, o nedenle bu sekilde kelime yigini tabani bir calisma yapmak zorunda kaldik. Hunspell yazilimina mudahale sansimiz cok yok. Bu yuzden bazi hatalarin kaynagini anlamak guc olabilir. Bazi bulunamayan kelimelerin nedeni o kelimelerin aslinda Turkce yazim kilavuzu icinde olmamasi da olabilir. Biz sonucta sadece kelime ve ek dosyalarinin derlenmesini gerceklestirdik. Ama bu bile turkce icin yapilmasi kolay olmayan bir seydi diyebilirim. Bu eklenti temel ihtiyaclara karsilik verecektir diye umit ediyoruz, daha ileri calismalarin bu eklenti icinde degil Zemberek projesi kapsaminda yapariz umuyorum. Zemberek imla denetimi isini zaten cok daha yuksek bir basarimla gerceklestirebiliyor, ancak Firefox gibi uygulamara baglanmasi sorunlu olabiliyor.

lobiya

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşte bu güzel haber, tebrikler! Hemen denemeye başlıyorum.

palam

Doçent
Reaksiyon puanı
4
şimdilik çalışıyor. hata bildirimini nere yapcaz- eğer olursa.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
4.3 mb firefoxu kasmasın bu :S

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
bir kaç sorun belirteyim hemen...
bazen tek yanlıştan sonra bazen iki yanlıştan sonra bazen daha çok yanlıştan sonra artık imla denetimi yapmaz oluyor... örnek olarak yine bu sayfayı vereyim...
intr çk kzd ksa fdkja
görüldüğü gibi ilk yanlıştan sonra denetimi kesti :S
fgfgfgfgcq0.jpg

afsina

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba.
Oncelikle denediginiz icin tesekkurler. Ne yazik ki Firefox ve Hunspell'in ic yapisina mudahale edemedigimiz icin Elbruz46'nin dedigi turden hatalarin cozumunu bizim yapmamiz bir az guc gorunuyor. sonucta biz yalnizca gerekli sozluk ve otomatik ek dosyasi uretim islerini yapabiliyoruz. Bu eklentinin amaci kisitli bile olsa Turkce icin windows ve Mac altinda imla denetimi yapilmasini saglamak. Yine de cozulemeyen kelimeleri ve sorunlari proje sayfasindaki "issues" alanindan bildirebilirsiniz.
Eklenti boyu biraz istedigimizden buyuk oldu, bunun nedeni mekanizmanin kelime yigini tabanli calismasi. eger bellek kullanimi konusunda sIkInti olursa bunu da bildirin.