Firefox motor değiştiriyor...

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
Firefox'un motor alt yapısı değişecek.

Firefox bir sonraki sürümünde büyük bir değişime hazırlanıyor: Peki ama nedir bu değişim?

Bir zamanların en hızlı web tarayıcısı Firefox'un javascript yarışında artık arka sıralarda yer aldığı çoktandır bir sır değil. Geçenlerde 10.5 sürümüyle yenilenen Opera da javascript yarışında hep en önde giden Chrome'u burun farkıyla geçmeyi başarınca Firefox iyice geride kaldı. Bu Firefox'un yavaş olduğu anlamına gelmiyor; sadece bugünlerde javascript performansı ölçümünde milisaniyelere dahi önem verildiği için böyle bir yargıya ulaşılabiliyor.
Mozilla geliştiricisi David Mandelin bu gidişatı çok yakında değişeceğini açıkladı. Zira Firefox, bir sonraki sürümünde yeni bir javascript motoru kullanacak: JägerMonkey (avcı maymun). İşin ilginç tarafı ise JägerMonkey'ın yapımında Apple'ın açık kaynaklı Webkit motorundan da faydalanacak. Şu anki görüntüleme motoru TraceMonkey ve Webkit yepyeni bir motora dönüşme yolunda birleşecek.

Büyük değişim ne zaman?

TraceMonkey'in iz sürmedeki başarısı ile JägerMonkey metodu JIT'in derleme performansı sayesinde yepyeni, her iki dünyanın da en iyi yanlarını birleştiren bir motor ortaya çıkacak. JägerMonkey şu an çok erken bir geliştirme seviyesinde ve bu yüzden çıkış tarihine dair hiçbir ibarede bulunulmadı.
Firefox'un bu değişimle ne kadar başarılı olacağını kestirmek şimdilik pek kolay değil. Webkit görüntüleme motorunun hâlihazırda Safari ve Chrome tarayıcılarında kullanıldığını da hatırlatalım.

kaynak

Blackout

Dekan
Reaksiyon puanı
383
İlk pre-alpha beta omega ne olursa sürümünü merakla bekliyor olacağım. Teşekkürler haber için.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
İlk pre-alpha beta omega ne olursa sürümünü merakla bekliyor olacağım. Teşekkürler haber için.

ben teşekkür ederim.bu sefer ben de merak ettim. normalde alfa, beta felan kullanmam ama bunu denicem

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Bence iyi olmayacak... Gecko o kadar hızlı olmayabilir ama sağlam bi motor... Murat dediydi dersiniz... Çökmeler daha fazla olur...

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Yenilgiyi kabul etmiş desenize.. Artık daha hızlı bir motor bekliyoruz.. Nede olsa bir tarayıcı hızlı ve güvenilir olmalı.. Firefox ne yazık ki çok yavaş..

Earcome

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Daha test aşamasında heran herşey olabilir belkide vazgeçebilirler aslında herşey için daha çok erken

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
Yenilgiyi kabul etmiş desenize.. Artık daha hızlı bir motor bekliyoruz.. Nede olsa bir tarayıcı hızlı ve güvenilir olmalı.. Firefox ne yazık ki çok yavaş..

eksikliklerini kabul etmesi yenilgi değildir gelişmedir. bu eksiklikleri giderebilmesi de galibiyettir. mozilla galibiyet yolunda ilerliyor.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
neyini merak ediyorsunuz ki diğer tarayıcılarla aynı olacak aynı *okun laciverti diyorlar bizim burda bu hadiseye apple da ne render motoru yapmış be kardeşim :D kullanmayan yok

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
mozilla daha hızlı olsun vazgeçilmezim olur

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
firefoxun tercıh edılıtesı epey arttı

rhyperior

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
haber için teşekkürler. firefox yavaş da olsa hızlı da olsa bizimdir. ne de olsa açık kaynak kodlu. forever open source

Earcome

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Chrome'da açık kodlu unutmayalım :thumbup1:

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
Chrome'da açık kodlu unutmayalım :thumbup1:

evet kısmen öyle. ama nedense içim chrome a hiç ısınmıyor. herhalde google dan olsa gerek. opera yı, safari yi felan severim ama chrome pek sempatik gelmiyor.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
sizin gibilere bir zamanlar firefox da sevimli gelmiyordu ;)

Earcome

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Chrome kaynağını chromium projesinden alır ve açık kaynak kodludur ayrıca Chrome plus'da bunun göstergesidir.Google'ın bilgi topladığı dedikodularından sonra tabiki insanların aklında soru işaretleri kalır bu normal birde dns hizmetinden sonra iyice kızıştı ama şu bir gerçek ki chrome eniyi gelişen tarayıcı :thumbup:

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Chrome kaynağını chromium projesinden alır ve açık kaynak kodludur ayrıca Chrome plus'da bunun göstergesidir.Google'ın bilgi topladığı dedikodularından sonra tabiki insanların aklında soru işaretleri kalır bu normal birde dns hizmetinden sonra iyice kızıştı ama şu bir gerçek ki chrome eniyi gelişen tarayıcı :thumbup:
Biraz araştırırsan göreceğin gibi Chrome'un bazı kısımları açık kaynak kodludur evet, fakat kapalı kodlu kısımları da var.

Earcome

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Benim bildiğim chromium projesi açık kaynak kodlu tasarımdır bu proje içerisinde geliştirilen tarayıcı yarı kapalı kodlarla gelişmesi pek mantıklı gelmedi :confused1: ilk defa duydum bunu ve araştırcam :)

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Benim bildiğim chromium projesi açık kaynak kodlu tasarımdır bu proje içerisinde geliştirilen tarayıcı yarı kapalı kodlarla gelişmesi pek mantıklı gelmedi :confused1: ilk defa duydum bunu ve araştırcam :)
Chromium demedim zaten. Chromium açık kaynak kodludur, içinde kapalı kod bulunduran Chrome.

Earcome

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Chromium demedim zaten. Chromium açık kaynak kodludur, içinde kapalı kod bulunduran Chrome.
BSD Lisansının olduğunu biliyorum GNU ile karşılaştırırsak daha özgürdür isteyen herkes kaynağı değiştirip kazanç sağlayabilir diye biliyorum chrome plus da öyle olmadımı?

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Firefox'u eklentileri kurtarıyor. Yoksa çoğu kişi geçmişti Opera'ya (Ben de dahil olmak üzere.).

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Hadi bakalım:D

kavrak

Profesör
Reaksiyon puanı
12
ferrari motoru taksa hiç fena olmayacak:)

cheleby

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
227
Firefox bir aşktır,sevdadır :P
Ben ondan vazgeçsemde o benden vazgeçemiyor :D

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Webkit KDE'nin KHTML tabanlı.