Firefox kotanızı yemesin

teknobaycan

Doçent
Reaksiyon puanı
0
İnternet kullanıcılarından kime sorsanız “İnternet tarayıcılarından hangisini kullanıyorsunuz ve neden?” diye, şüphesiz alacağınız cevap aynı olurdu: Firefox ve hızlı. Tercih etmek için sebepleri çok.

Ama, eğer kotalı bir ADSL kullanıcı iseniz o zaman daha dikkatli olun ve yazıyı okumağa devam edin. Firefox sürümlerinde bulunan bir özellik var ki gerçekten çoğu kullanıcıların haberi bile yoktur: Prefech. Prefech özelliği Firefox ile varsayılan olarak ayarlı halde kurulur. Bu özellik ne işe yarıyor? Siz açmış olduğunuz bir site incelerken arka planda Frifox alt sayfalarını ara belleğe kaydediyor. Siz sayfada herhangi bir linke tıkladığınızda yada geri geldiğinizde daha önceden ara belleğe kaydedildiğinden hızlı bir şekilde sörf yapıyorsunuz. İşte bunun için hızlı oluyor ve sizin değişmez tarayıcılarınızdan biri konumunda bulunuyor. Bu özellği başka biri daha kullanıyor. O da çok iyi bildiğiniz efsanevi arama motoru Google. Siz arama yaparken çıkan ilk sayfayı ara belleğe kopyalıyor. Neyse biz Firefox’a devam edelim. Bir başka deyişle Firefox’un ADSL kotanızda gözü olması nasıl bu kadar hızlı olmasını açıklıyor.
Nasıl Kapatılır
Tarayıcınızın browser bölümüne “about:config” yazarak atarlar bölümüne girin. Burada karşınıza çıkanlar gözünüzü korkutmasın. Daha rahat olması için Süzgeç özelliği konulmuş. Şimdi süzgeç kısmına “network.prefetch-next” ayarını bulun ve kapatmak için üzerine çift tıklamanız yeterli. Bu durumda Firefox’un prefetch özelliğini False olmuş oluyor. Eğer memnun kalmazsanız tekrar eski haline getirebilersiniz.

Kaynak

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
yazı gerçekten çok güzel olmuş kafama takılan birşey var.
Siz açmış olduğunuz bir site incelerken arka planda Frifox alt sayfalarını ara belleğe kaydediyor.
bu sayfalar kotayı zorlayacak kadar büyük oluyor mu?

teknobaycan

Doçent
Reaksiyon puanı
0
girmiş olduğunun siteye bağlı bişey de..
neden kapatılacak onu anlamadım ya?

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Peki, bu sayfaları bu şekilde her seferinde yeniden yüklemiş olmuyor muyuz? Yani bir kere yüklemek yerine, sık sık girdiğimiz bir siteyi sürekli yükleyecek miyiz? Bu kotayı daha çok etkilemez mi? Ben sayfayı bellekte tuttugunu ve biz silene kadar kaldığını düşünüyorum. Tabii, yanlış olabilir.

Darknes$

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
351
Teşekkürler.. 3-4 gündür operaya geçtim ve kotam eskisi gibi fazladan işlemiyor.. demek bu yüzdenmiş.

anarchst

Profesör
Reaksiyon puanı
4
adı üstünde girdiğiniz sayfaları belleğe kaydediyor. belleğe kaydedilmiş şey bellekden gelir tekrar internetten gelmez. dolayısıyla kotadan gitmez. bence bu yazıyı hazırlayan vatandaş neyin ne olduğunu bilmiyor ve saçmalamış

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
adı üstünde girdiğiniz sayfaları belleğe kaydediyor. belleğe kaydedilmiş şey bellekden gelir tekrar internetten gelmez. dolayısıyla kotadan gitmez. bence bu yazıyı hazırlayan vatandaş neyin ne olduğunu bilmiyor ve saçmalamış

Doğru, ama sen bir web sitesine girdiğin zaman, o sitedeki tüm sayfaları gezmezsin muhtemelen, yani hiç gezmeyeceğin sayfalar de belleğe indirilmiş olabiliyor.

anarchst

Profesör
Reaksiyon puanı
4
elmacik senin dediğin. olay çok az oluyor ama; her sitede olmuyor bu olay.

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
Doğru, ama sen bir web sitesine girdiğin zaman, o sitedeki tüm sayfaları gezmezsin muhtemelen, yani hiç gezmeyeceğin sayfalar de belleğe indirilmiş olabiliyor.

Evet , Sonuçta gezmediğin Sayfalarıda Belleğe alıyor ki buda bir internet kullanımı. ;)

teknobaycan

Doçent
Reaksiyon puanı
0

iltifatın üçün teşekkürler. sen sadece bir sitenin ana sayfasını okuyorsun, biryandan da diğeri senin belki gitmeyeceğin şeyleri ara belleğe alıyor. sen girmesen bile girmiş gibi oluyorsun.

Kapattığınızda ise bellekte olanlar boyutları 50 mb olana kadar bekler sonra silinirler.

niye gezmediğim sayfalar kotaya yansısın ki? işte ayarı bu.

Hiphopotamus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Gerçekten öyle, ahmak ahmak hızlı diye geçinip duruyoruz. vay halimizeee...

cabbarcan

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Sayfalar birden bire yükleniyor hızı arttı sanırım. Gezinmeyeceğin sayfaların yüklenmesinden ötürü bekliyormuşuz sayfanın açılmasını. Güzel bilgi sağol....

history83

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
nasıl yapılacağini anlayamadım.benimki Türkçe öyle anlatsanız bizde faydalansak

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
Sayfalar birden bire yükleniyor hızı arttı sanırım. Gezinmeyeceğin sayfaların yüklenmesinden ötürü bekliyormuşuz sayfanın açılmasını. Güzel bilgi sağol....

Bence de sayfalar daha hızlı yüklenmeye başladı.

İşin ilginç tarafı konunun ilk mesajında bu ayarın sayfaların daha hızlı açılması için düşünülmüş bir ayar olduğu belirtiliyor fakat bu ayarı devre dışı bırakınca sayfalar daha hızlı açılıyor. :D

Herhalde Firefox'a bu ayar eklenirken yüksek hızdaki internet kullanıcılırı düşünülmüş. Bizim gibi hız fukarası kullanıcılarda pek işe yaramıyormuş demekki.

buraqq

Profesör
Reaksiyon puanı
6
hiiç bunlarla uğraşmaya gerek yok. downloadlarınızı internet cafeden yapın. 1 saatte 500 mb iner. fakat siz 500 mb kota aşınca 5 ytl +dan gelir...

punisher_65

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
yok arkadaş ben tavsiye etmiyorum. bn bunu yaptıktan sonra özellikle sdn de aşırı bi yavaşlama oldu

edit: sonunda ff u kaldırdım operayı deniyorum şu anda. ilk izlenimlerim çok olumlu. ff dan daha hızlı geldi bana. ff son günlerde zaten bi garipti.

edit2: operayı beğenmedim ff e devam.

edit3: ff den bıktım artık operadayım :)

yep

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Böyle birşeyin olması mümkün değil. Yaklaşık 1 yıldır firefox kullanıyorum ve kotalı bir kulanıcıyım. Ay içinde herhangi bir download yapmadığım zaman 2,5 gb a kadar çıkabiliyorum. Dediğiniz gibi her girdiğim sayfadaki linkleri açıp o sayfadaki resimler vb. önbelleğe alamaz. Alsa bile bu çok büyük bir rakama ulaşıp,ay sonu hissedilebilecek derecede fatura ödemenizi sağlar.

needforspeed

Asistan
Reaksiyon puanı
1
evet ben en son baktıgımda 2.568 gb kotam vardı hiçbirşey indirmedim 3.600 oldu şimdi operaya geçtim ne kasıyor ne ediyor. Peki operada böyle bir özellik varmı ?

anti_aslan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hiiç bunlarla uğraşmaya gerek yok. downloadlarınızı internet cafeden yapın. 1 saatte 500 mb iner. fakat siz 500 mb kota aşınca 5 ytl +dan gelir...

1 saatte nasıl 500 mb indiriyosun program veya film indirmek istediğimizde rapid oluyo hepsi onda da 500 mb free kullanıcılar için imkansız gibi bişey

barraxcuda

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bende 2 haftada download yapmadan nasıl kotam 3.6 gb oldu diyordum umarın bundan sonra duzelir.
bide safari içinde aynı sorun sozkonusu mu bi bilgisi olan var mı?