Fanları ters çevirme..

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
arkadaşlar ps3'de böyle bir özellik var tozları üflemesi için fanlar yüksek hızda ters dönüyor.. bende zalman'ın bir işlemci cpusu ve thermaltake kasa var bu fanlarında ters dönmesi sağlanabilir mi fikriniz var mı

yer6

Profesör
Reaksiyon puanı
54
açıp elle temizlemen daha doğru olur.fanları ters üflemesi çok fark ettirmiyecektir.Ps3 açılmadığı için böyle bir özellik koymuşlardır belki.Sen açıp kendin temizle bence.

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
kasam çok büyük ve teferruatlı =) 0 yüzden böyle bir sistem kolayıma gelirdi.. teşekkürler arkadaşlar

XuSeR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
fan kablolarını kesip ters bağlarsan dışarı üfleyebilir havayı :)

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
İki yöntem var. Fanın ters yerleştirmek ve kabloları ters bağlamak.
Belki fanı ters yerleştirmen mümkün olmayabilir. Kabloları ters bağlarsan fan hiç dönmeyebilir. Dönse bile fanda kalıcı hasarlar olabilir. Bu tür ürünler tek yöne dönecek şekilde üretilmiş olabilir.
Ayrıca ters dönmesi pek bir fayda sağlamayacaktır.
En iyi yöntem arkadaşlarında dediği gibi kendin temizlemelisin.

WhiteHawk

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Fanları kesinlikle ters çalıştırmayın.Hatta bu konuda uzmanlar elektrik süpürgesiyle temizlerken bile fanları elinizle yada bir kalemle sabitleyin dönmelerine mani olun diyorlar.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Fanları kesinlikle ters çalıştırmayın.Hatta bu konuda uzmanlar elektrik süpürgesiyle temizlerken bile fanları elinizle yada bir kalemle sabitleyin dönmelerine mani olun diyorlar.

Kesinlikle doğru.Bizim elektirkli süpürge bir üflüyor bıraksam uçacak kasa :D Özellikle işlemci ekran kartı vb fanları sabitleyip temizleyin.
Yoksa fanlar normal hızının çok üstüne çıkıyor, bu da her türlü soruna gebe bir durum.
Eğer kasanın standart fanlarına uyuz oluyorsanız onlarda deneyin güzel oluyor :D
Adamlar kompresörde yapıyor kasa temizleme işlemini.İşte ona fan dayanmaz.

raxetul

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Intel işlemcilerde süper bir özellik keşfettim, fanı çalışırken elle durdurursanız bir müddet kendini bırakıyor parmağınızı zorlamayarak duruyor. Sonra bırakın normal en yüksek devirlerinden çok daha hızlı dönerek tozu mozu atıyor. Ha parmağınızı çekmezseni kendini bıraktıktan sonra bu hızlı dönmeye çalıştığında fanı hala tutar dönmesini engellerseniz yine zorlamayı bırakıyor ve duruyor. Sonrasında öyle deli gibi dönüyor ki çok dehşete kapılıyor insan. Chipset ve BIOS un yazılımı önemli olabilir tam emin değilim ama deneyebilirsiniz.

deatmania

Rektör
Reaksiyon puanı
62
Intel işlemcilerde süper bir özellik keşfettim, fanı çalışırken elle durdurursanız bir müddet kendini bırakıyor parmağınızı zorlamayarak duruyor. Sonra bırakın normal en yüksek devirlerinden çok daha hızlı dönerek tozu mozu atıyor. Ha parmağınızı çekmezseni kendini bıraktıktan sonra bu hızlı dönmeye çalıştığında fanı hala tutar dönmesini engellerseniz yine zorlamayı bırakıyor ve duruyor. Sonrasında öyle deli gibi dönüyor ki çok dehşete kapılıyor insan. Chipset ve BIOS un yazılımı önemli olabilir tam emin değilim ama deneyebilirsiniz.

Stajyerken çok uygulardım bu yöntemi :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Fanları ters çevirirsen de tersine yapmış olur gibi bir fikrim var ama işe yarar mı bilmem :D

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Eski bir bilgisayar dergisinde okumuştum kasa temizlendik ten sonra üzerine ince kadın çorabı geçirdiğiniz zaman kasanın ici toz almıyor diye yazıyordu .Haftada bir üzerine biriken tozları silmeniz gerekebilir diye not geçmişlerdi. Fani ters çevirmek güzel fikir benim kasada oluyor denesem mi acaba .

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Arkadaşlar en güzeli ufak bir el kompresörü almak ve kasayı açıp içine havayı basmak :D :D tabii bu işlemi balkonda yapınız :D :D iğne deliğinde dahi toz kalmıyor :D

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Arkadaşlar en güzeli ufak bir el kompresörü almak ve kasayı açıp içine havayı basmak :D :D tabii bu işlemi balkonda yapınız :D :D iğne deliğinde dahi toz kalmıyor :D

Bu dediğiniz hava basan sprey ler mi hani şu deodorant şişesine benzeyen lerden.

Hedgehog!

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Bu dediğiniz hava basan sprey ler mi hani şu deodorant şişesine benzeyen lerden.

Yok arkadaşım resimdekinden bahsediyorum ben :D :D

3FC1F6BB4D1342A783E136119FE21CCC.jpg

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
ya da hiç uğraşmayın yakınınızda bisiklet ya da motor tamircisi varsa kompresörle hava bassın :D

Genero

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Konunun buralara gelecegini tahmin etmemiştim

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Kompresör tavsiye ederim. Çok güzel temizliyor. Ama çok hızlı dönmesini engellemelisin fanın, yoksa fana zarar verebiliyor. Hiçbir parçayı sökmeden neredeyse ilk günkü gibi temizlik sağlıyor. Çalıştığım yerde bilgisayarları bu şekilde temizlemiştim. Hem arıza olduğunda elin-kolun toz içinde kalmıyor.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Fanları tersine çalıştırmak hiç yapılmaması gereken bir işlemdir çünkü fanların göbek kısımlarının havayı çektiği kısmı bobinaj sargılarına toz gelmeyecek şekilde dizayn edilmiştir ters çalıştırıldığı vakit tozu motor sargılarına gönderecektir ve temizlenmesi imkansız hale gelerek içinde biriken tozlar balans yaparak ya çok ses çıkartır yada zamanla motoru yakar. Ayrıca elektrik süpürgesi veya komprosörle hava tutarken fanların soketlerini çıkartırsak anakarta zarar vermesini önlemiş

IFFurkanBI

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
benim laptopumun fanı ters dönüyor havay aşarı veriyo ne yapmalıyım lütfen söylermisiniz?