Fan hızı - ısı sorunu!

shafck

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim kafama takılan bir konu var arkadaşlar.
p4 işlemcim var ve üzerinde intelin verdiği standart fan bulunmakta. Cpu fan hızı genelde 3500-4000rpm arasında dolanıyor.
Speedfan programıyla kontrol ettim, fan kullanımı %100 iken ısı ortalama 50 de.Fan kullanımını %60'a düşürdüğümde (ortalama 1700-1800rpm oluyor) ısı yine aynı.Yani taş patlasa 1-2 derece oynuyor.

Şimdi ben 4000rpm dönüp kafamı patlatmasına alıştım, ama bu hızda dönüpte ısıya etki etmemesi normal midir?Okuduğum bir kaç konu da 4000 devir kullanan kişiler 35 derceden falan bahsediyor.Benim Cpu bu derceyi hiç görmedi,kışın bile 42 falan en iyi hali.Sorun nerde olabilir?

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
İşlemci üzerindeki termal macun bitmiştir.
Ondan alıp sürersen rahatlar işlemci

twilight_flame

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Stok fanı temizlemediysen temizleyerek deneyerek sonucu yazabilir misin? Ayrıca Peter'in de dediği gibi termal macundan da kaynaklanıyor olabilir.

Bence en sağlıklısı yeni bir işlemci fanı almandır (Şuanda bende stok fan kullanıyorum ama en kısa sürede yeni bir işlemci fanı alacağım)

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Termal macunun ömrünün bitip bitmediği şuradan anlaşılır ;
Temal macuna bakınız eğer bakır rengi veya bakır renginin daha koyusu bir renk almışsa termal macun ölmüş demektir.
termal macuna elinizi değdiriniz eğer eliniz bir kuma değmiş gibi oluyorsa ve macun elinize yapışmıyorsa macun ölmüş demektir.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Termal macunun ömrünün bitip bitmediği şuradan anlaşılır ;
Temal macuna bakınız eğer bakır rengi veya bakır renginin daha koyusu bir renk almışsa termal macun ölmüş demektir.
termal macuna elinizi değdiriniz eğer eliniz bir kuma değmiş gibi oluyorsa ve macun elinize yapışmıyorsa macun ölmüş demektir.

Bende değiştircem bir ara 4 yıl oldu artık nerdeyse..:D

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
tam üstüne sürüyosun ama dikkatli sür taşırma ve mercimek tanesi kadar sür

bu arada
fanı temizleyebilirsin
fanın tam oturup oturmadığınıda kontrol et

birde çalışırken fanın metal kısmın adokunbakalım elini yakacak kadar ısınıyosa gerçekten 50 dir ama o kadar değil ise ısı kontrolcülerde sorun vardır

nubahar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
genelde p4 işlemci fanlarının ayak kısımları yani anakarta takılan kısımları dandik olur vidasız sistem olduğu için bazen yerinde herhangi birinin çıkması durumunda stok fanın aluminyum aksamı cpu ya tam temas etmeyebilir bu yüzden işlemci aşırı ısınır sen önce anakarta takılan ayakları bir kontrol et eğer sağlam oturmuşsa bu sefer termal macuna bak wesselam.

hüseyin123

Profesör
Reaksiyon puanı
13
35 Derece ile 50 derecelik ısı farkları nekadar etki yapar ki, işlemci daha fazla ısınıp yanmasın diye işlevini mi yavaşlatır yoksa?:helpsmilie: