Facebook ve Twitter utanmayı unutturuyor

amidi

Doçent
Katılım
10 Kasım 2010
Mesajlar
631
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
UHİM'in hazırladığı raporun sonucu: Facebook ve Twitter utanmayı unutturuyor.


İnternet kullanıcıları arasında giderek yaygınlaşan sosyal paylaşım siteleri masaya yatırıldı.

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi'nin (UHİM) hazırladığı rapora göre, insanlar artık gerçek yaşamını sanallaştırmanın eşiğinde hayat sürüyor. Sosyologlardan yazarlara, gazetecilerden aktivistlere kadar birçok kişinin analizlerinin yer aldığı raporda, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, bireysel ve toplumsal değerlerin yitirilmesine zemin hazırlıyor ve insanların kontrol duygularında eksilmelere yol açıyor. Raporun başlangıcı ABD'li psikoloji profesörü Rowland Miller'ın 'Bu siteler, utanmayı unutturuyor' tespitine dayanıyor. UHİM'in başkanı Ayhan Küçük, günümüz toplumlarının her türlü teknolojik gelişmeyi herhangi bir süzgeçten geçirmeden kabullendiğini söylüyor. Bu sitelere eklenen resimlerde narsistik pozların fazlasıyla göze çarptığını, yapılan yorumların daha açık, daha cüretkar ve daha mahrem konular olduğuna işaret eden Küçük, "Varoluşsal bir duygu olan ve kişinin sosyal çevresiyle uyumunu olduğu kadar öz-saygısını korumasını da sağlayan utanç duygusu giderek azalacağı gibi, ben-merkezcil duygular, istekler giderek artmakta." diyor.
Sosyalleşmek mi? asosyalleşmek mi?
Sosyolog-yazar Fatma Barbarosoğlu, sosyal paylaşım ağlarının aslında insanları asosyalleştirdiğine değiniyor. Barbarosoğlu, kendisiyle yeteri kadar ilgilenilmediğini düşünen insanların sürekli olarak 'Bilin bakalım ben şimdi ne yapıyorum?' sorusunun cevabını sanal âlemden hiç tanımadığı insanlarla paylaşarak kendini 'önemli' kılmaya çalıştığını dile getiriyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar ise yalnızlığını veya özgüven eksikliğini gidermek için sosyal ağları kullanan insanların yorumlarını, düşüncelerini diğer insanların beğenisine sunduğunu ifade ediyor. Ancak Sayar'a göre bu durum insanlarda özgüven eksikliğinin artmasına ve ben merkezli insan olmaya yol açıyor.



zaman
 

Sidre-i Munteha

Öğrenci
Katılım
13 Şubat 2010
Mesajlar
85
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
malesef doğru...

Modern çağın getirileri işte daha da fena olacak gibi görünüyor.
 

Ozgurky

Profesör
Katılım
26 Nisan 2009
Mesajlar
2,698
Reaksiyon puanı
14
Puanları
218
Bunun için güzel atasözleri var da şimdi burada yazamayacağım :)

İnsanın içinde olduktan sonra Facebook, Twitter bahane. Benim çevremde de yüzlerce insan var sabah akşam Facebook'ta dolaşan ama hiçbirininde utanma duygularını kaybettiklerini, edepsizlik yaptıklarını görmedim. Bu tür siteler sadece o kişilerin benliklerinde olan yönlerini açığa çıkarmalarını sağlıyor bence.
 

Caqatayy

Asistan
Katılım
27 Nisan 2011
Mesajlar
378
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
[MENTION=66603]virusizmir[/MENTION] aynen haklısın kardeşim aziz nesinin sözü var türklerin %60ı salaktır diye siyasi amaçla söylenmiş ama ben bu konuda günümüz gençleri için söylüyorum bu sözü.
 

kuntakinte

Profesör
Katılım
8 Haziran 2011
Mesajlar
1,820
Reaksiyon puanı
8
Puanları
0
bende şöyle bi şey oluyo :) nette konuştuğum kişilerle samimi konuşuyorum normal yüz yüze olsak o kdr rahat konuşmam imkansız ama sanki kırk yıllık arkadaşım herkes :D yani arkadaş olarak, yanlış anlaşılma olmasın
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
263
bu araştırmaya katılabilirim.ancak olumlu yönleri de var çekingen çocuk olayının sonu olabilir bu sosyal ağlar.
 

burns206

Profesör
Katılım
31 Mart 2011
Mesajlar
1,866
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
bence bu kayit altina alinan sapik cocuklarin sayisiyla alakali.degisen sey kayit altina alinabiliyo olmasi facebook gibi sistemlerden. normalde adam oldurseler kimsenin haberi olmuyodu. ancak bilgisayarlar sayesinde ister 10 yil once olsun ister iki dakika once tum dunya iki tikla dunyanin verisine ulasiyo . herseyi mi ogreniyo henuz degil tabi. ancak bu kotuye gidisat vardir belki ama gorunen sey daha cok su yuzune cikan zeten olan seyler bence :p
 

halil413

Profesör
Katılım
21 Aralık 2008
Mesajlar
1,312
Reaksiyon puanı
0
Puanları
216
cok gereklı bır arastırma degıl bana gore,zaten herkez bılgısayar kullanırken sorunlarını bılıyor
 

k3kin

Asistan
Katılım
25 Eylül 2009
Mesajlar
212
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
zamanın yazdığı bir yazıyı dikkate alıp üstüne yorum yapılıyor olması bile komik. insanları korkutarak bişiler yaptırmaya yada yaptırmamaya çalışan bu tip yazılar ancak karalama niteliğindedir. insan kendini bildikten sonra facebook gibi bişeyle mi bozulacak kişiliği. pehhh..........
 

WolfeXtreme

Asistan
Katılım
30 Nisan 2009
Mesajlar
254
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
sadece facebook ile twitterla sınırlandırılamaz. koskoca internette kimin ne olduğu anlaşıldı. internet aracılığıyla insanlar iç dünyalarını dışa vuruyor. yani olan bir şey açığa çıkıyor.
 

221BSHERLOCK

Dekan
Katılım
23 Kasım 2010
Mesajlar
6,781
Reaksiyon puanı
23
Puanları
218
Söyle denebilir: Siz kendi kendinizi ele veriyorsunuz, ne gizli saklınız kalıyor ne de bilinmeyen yönleriniz diğer insanların da böyle olması sizin bu davranışınızı, duygularınızı pekiştiriyor utanmıyorsunuz durum bu. Bu basit insanlar için geçerli tabi.

Bir insanın kişiliği sağlam ise onu ne Facebook ne de başka birşey bozabilir.
 
Üst