Exynos 990’ın kayıp kardeşi

Bu konuyu okuyanlar

TheTruthHurts

Müdavim
Katılım
5 Kasım 2018
Mesajlar
4,312
Reaksiyon puanı
3,139
Puanları
113
İphonelardaki Apple A10.

Her ne kadar 2 çekirdeğiyle 8 çekirdeklilierden daha fazla performans verse ve zamanında en güçlü telefon işlemcisi sayılsa da bu işlemcide bir sorun var: Verimlilik.

Apple,2015’teki chipgate fiyaskosundan sonra (TSMC ve Samsung’un ürettikleri A9’un farklı verimliliğe sahip olması) Apple,A10’u sadece TSMC’den ürettirmeye karar verdi. Nedenini tam bilmiyorum ama TSMC’nin 10nm’ye hazırlanması veya Samsung’a göre daha deneyimli olması olabilir (chipgate te olabilir).

Yalnız TSMC 10nm üretimine hazır olana kadar Apple’ın vakti yok denecek kadar azdı. Ondan dolayı TSMC’nin 16nm üretimiyle devam ettiler. O zamana göre verimliliği gayet iyiydi(ve A9’a göre gayet verimliydi) ama şimdi bu verimlilik sorunu daha da belli olmaya başlıyor. 7+’ın bataryası ölmeye başladığı için batarya verimliliğine bir şey diyemeyeceğim ama ısı olarak hafif işlerde (internete gezinmek gibi) ısındığını belirtebilirim. Belki de Antalya havasından dolayı böyle ısınıyordur ama yine de söyleyeyim dedim. 2016-2017 oyunlarında ısınma normal derecelerde ama daha yeni oyunlarda fazla ısınma olabiliyor.

Büyük ihtimalle ısı ve verimlilikten dolayı bazı oyunlarda kısıtlama mevcut. A10 işlemcili bir Iphone PUBG’de düşük ve orta grafikte 40,yüksek ve çok yüksek grafikte 30fps alabilirken tıpatıp aynı işlemciyi kullanan bir Ipad düşük ve orta grafikte 60,yüksek ve çok yüksek grafikte ise 40fps alabiliyor. Nedeni ise Ipad’in devasa bataryası ve içinin,Iphone’a göre daha az kalabalık olması (Isınma etkisi daha az).

A10 hala etkileyici bir işlemci mi? Elbette. A10’dan çok daha güçlü olan Snapdragon 855’i tavsiye eden grafik seviyesinde 48-60fps alabildiğini gördüm. Ama çok ısındı.

Şimdi gelelim konunun sonuna. Neden iphonedaki A10,Exynos 990’ın kayıp kardeşi oluyor? Iphonedaki A10, (990’ın aksine) her ne kadar zamanında en güçlüsü olsa da aynı 990 gibi ısınıyor ve verimliliği,diğerlerinden daha kötüydü. Bu iki faktör de o performans potansiyelini kısıtlıyor. Aynı 990 gibi...
 
Son düzenleme:
Üst