External Diske İşletim Sistemi

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Mevcut kullandığım bilgisayarımı Raid 0 olarak yapılandırdım. Elimde 500Gb'lık bir external diskim var. Bilgisayarımda 64 bit vista ultimate kurulu. Ben bu external diske örneğin fedora kurabilirmiyim?..External diskimi çıkardığımda bilgisayrım bundan etkilenmeden çalışabilir ve external diskimi takınca bilgisayarımı bu disk üzerinden boot edip externaldaki işletim sistemini kullabilirmiyim?..
Bu konuda fikri olanlar yardımcı olurlarsa müteşşekirim.:img-music:

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bu konu hakkında yorum yapacak arkadaşlar yokmu?..

Stone

Profesör
Reaksiyon puanı
10
External Disklerden tabiki boot yapabilirsin , senin takıldığın sanırım hangi işletim sistemini seçeceğin veya nasıl seçeceğin.

Bunun için birçok yol var tabiki önce boot için kullandığın yazılım ne onu bilmek gerekli.Windows Vista kullandığına göre Microsoft'un boot editörünü kullanıyor olmalısın.Windows Vista'ya entegre olan BCDEdit yazılımını kullanabilirsin ama biraz zahmetlidir.Hangi sürücüden hangi seçenekle boot etmesini belirleyebilirsin alttaki link yardımcın olur.
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc709667.aspx

Aynı zamanda Grub dediğimiz linux tabanlı boot editör vardır.Kullanımı daha kolay olabilir.EasyBCD isimli yazılımla hem Grub'u kurabilirsin hemde düzenleyebilirsin aynı zamanda BCDEdit'ide EasyBCD üstünde düzenleyebilirsin.Link aşağıda;
http://neosmart.net/dl.php?id=1

Kolay gelsin

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
kardeş öncelikle mantıklı birşey yapacaksın. ben uzun zamandır böyle bir sistem kullanıyorum. ancak senin 500'lük HDD usb'den mi çalışıyo ethernetten mi???

Usb'den ise sistem kurarken asıl hdd'ni çıkarıp usb diskine rahatlıkla kurabilirsin. Hoş asıl hdd'ni çıkarmadan da kurarsın ama boot'u yazacağı yeri iyi ayarlaman gerekir. Neyse işte normal sistem kuruyosun. Sonra bilgisayar açılırken ya biostan ya da manuel boot seçeneklerinden boot etmek istediğin HDD'yi seçiyosun. O kadar.

Ama eğer senin HDD ethernetten bağlanıyorsa kurulum yapman da zorlaşır boot etmende. Kurulum sorunu büyük olmakla birlikte boot ederken de ethernetten boot olayı pek sağlıklı olamayabilmekte...

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
teşekkür ederim, gösterdiğiniz yollardan bi deneyecem...umarım başarırım

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
External Disklerden tabiki boot yapabilirsin , senin takıldığın sanırım hangi işletim sistemini seçeceğin veya nasıl seçeceğin.

Bunun için birçok yol var tabiki önce boot için kullandığın yazılım ne onu bilmek gerekli.Windows Vista kullandığına göre Microsoft'un boot editörünü kullanıyor olmalısın.Windows Vista'ya entegre olan BCDEdit yazılımını kullanabilirsin ama biraz zahmetlidir.Hangi sürücüden hangi seçenekle boot etmesini belirleyebilirsin alttaki link yardımcın olur.
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc709667.aspx

Aynı zamanda Grub dediğimiz linux tabanlı boot editör vardır.Kullanımı daha kolay olabilir.EasyBCD isimli yazılımla hem Grub'u kurabilirsin hemde düzenleyebilirsin aynı zamanda BCDEdit'ide EasyBCD üstünde düzenleyebilirsin.Link aşağıda;
http://neosmart.net/dl.php?id=1

Kolay gelsin

şimdi öğrenmek istediğim bir nokta ki asıl bu durum kafamda soru işaretleri oluşturuyor...ben istiyorum ki mevcut sistemimde hiç bir iz bırakmasın, yani extenal diskimi çıkardığımda bilgisayarımın power ına bastığımda bana hangi işletim sisteminden açmak istiyorsun gibi bir seçenek vs sormadan mevcut sistemimide kullanabileyim. çokmu şey istiyorum bilemiyorum ama:) hani olmayacak bişey gibide gelmiyor bana...

whois

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşletim sistemini kurmadan önce makinende takılı olan tüm kayıt ortamlarını çıkart(veya biostan iptal et). Sadece external disk'in takılı kalsın ve sistemi o şekilde kur. Eğer bu şekilde yapmazsan grup varsayılan olarak master diskin açılışına yüklenir.

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bios dan "Hard Disk Boot Priority" seçeneğini External Disk olarak gösterdim ve istediğim sonucu aldım, yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim. Artık Biosdan "Hard Disk Boot Priority" seçeneğini bilgisayarda takılı HDD olarak seçinde windowsum çalışıyor "Hard Disk Boot Priority" seçeneğini USB EXTERNAL HDD seçince de fedora çalışıyor.

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
aferin canım benim de ben demişim zaten öyle yap diye. bios'u açıp ingilizcesini demedim ama olsun aynı şey:D

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
aferin canım benim de ben demişim zaten öyle yap diye. bios'u açıp ingilizcesini demedim ama olsun aynı şey:D
zaten senin dediklerini yaptım:) ingilizcesini yazmamdaki amaç başkalarıda benim gibi ve benden önce senin gibi böyle bi sistem kurmak isterlerse azda olsa yardımım olması açısından :)